İstanbul / Sarıyer - Kilyos Tüneli

sezgin_ist

Moderatör
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,855
Yaş
33
Konum
İstanbul
Tünelin yapım çalışmalarına 2022 yılında başlandı. 1,3 kilometrelik bağlantı yolları ve 6 bin 875 metre uzunluğundaki Sarıyer-Kilyos Tüneli ile birlikte projenin toplam uzunluğu 8,2 kilometre .

Proje bünyesinde ayrıca, Sarıyer Kavşağı ve Kilyos Kavşağı olmak üzere toplam 2 farklı seviyeli kavşak, 1 viyadük, 2 Aç-Kapa yapısı ve 1 menfez bulunuyor.

Proje, Sarıyer’de Çayırbaşı Tüneli’nin çıkışından sonra başlıyor ve Kuzey Marmara Otoyolu bünyesinde inşa edilmiş olan Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı’na bağlanarak son buluyor.

1731907562476.webp

Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü
 
Sarıyer-Kilyos Tüneli’ne 405 milyon dolarlık dış kaynak

IC Holding şirketlerinden ICA İçtaş Altyapı A.Ş., Sarıyer-Kilyos Tüneli projesi için 405 milyon dolarlık proje bonosu ihraç etti. Yıllık yüzde 7,536 kupon oranına sahip olan bono, 31 Ekim 2027 vadeli olarak yapılandırıldı.


IC Holding grup şirketlerinden ICA İçtaş Altyapı A.Ş. (ICA), bir Kamu-Özel-İşbirliği (KÖİ) projesi olan Sarıyer-Kilyos Tüneli kapsamında 405 milyon Dolar tutarında Proje Bonosu ihraç etti. Uluslararası yatırımcılara yönelik hazırlanan bonodan sağlanacak kaynağın tamamı proje yapımında kullanılacak.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ BONOYLA FİNANSE

Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin Türkiye’de KÖİ altyapı projelerinin yapım aşamasında bonoyla finanse edilmesi açısından bir ilki temsil ettiğini vurgulayan IC Holding CFO’su İsmail Birkan Özen, “Türkiye’deki altyapı projelerine uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırımlar sağlama vizyonunu ortaya koyması açısından çok önemli olan Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin, gelecekteki benzer yatırımlara da model olmasını diliyoruz. Grubumuzun üstleneceği farklı projelerin finansmanında da değerlendirmeyi planladığımız bono ihracıyla, yüksek miktarda yatırım gerektiren yeni faaliyetlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

SARIYER-KİLYOS ARASI 5 DAKİKAYA DÜŞECEK

2026 yılında hizmete açılması planlanan Sarıyer-Kilyos Tüneli, Maslak-Levent hattını Kuzey Çevre Yolu’na bağlayarak TEM ve E5 güzergahlarına alternatif bir rota sunacak. Çift tüp olarak tasarlanan projede, 7’şer kilometrelik iki tünel ve yaklaşık 1 kilometrelik bağlantı yolu yer alıyor. Tünel, mevcut Çayırbaşı Tüneli'ni Uskumruköy Kavşağı’ndan Kuzey Çevre Otoyolu’na bağlayarak Sarıyer-Kilyos hattındaki ortalama ulaşım süresini 30 dakikadan 5 dakikaya düşürecek.

DEPREMDE TAHLİYE ROTASI OLARAK KULLANILACAK
Sarıyer-Kilyos Tüneli, sadece ulaşım açısından önemli bir adım olmakla kalmıyor, aynı zamanda olası İstanbul depremine karşı tahliye ve kurtarma planları için de kritik bir rota olarak konumlanıyor. Kuzey Çevre Otoyolu’nun “Tahliye Yolu” olarak belirlenmesi sayesinde Tünel, yoğun nüfuslu bölgelerden İstanbul’un kuzeyine hızlı erişim sağlayarak acil durumlarda can ve mal güvenliğini artıracak.


Kaynak: Patronlar Dünyası
 

BAKAN URALOĞLU, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 3. TBM’İNE START VERDİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin karayollarında tünel açma makinesi TBM’in ilk kez kullanıldığı proje olduğunu kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Makinamız, İzmir YHT hattı T-1 Tüneli ve Avrasya tünelinden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye’deki en büyük 3. TBM’dir. Proje tamamlandığında seyahat süresi 5 dakikaya inecek, yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli TBM Makinası Hizmete Başlatma Töreni’nde konuştu. TBM makinasının, Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ilk kez kullanılacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Türkiye'nin coğrafyası, zengin bir çeşitliliğe sahip olsa da ağırlıklı olarak dağlık arazilerin olması inşaat sektörü için hem bir zorluk hem de yenilikçi çözümlerin geliştirilmesini zorunlu kılan bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

“TBM Kazısını Başlatarak Bir Eşiği Daha Atlıyoruz”

Bakan Uraloğlu, bu projelerin aynı zamanda bir milletin azmi, çalışkanlığı ve geleceğe olan inancının da sembolü olduğunu belirterek “İşte bugün burada, bu sembollerden biri daha olan Sarıyer Kilyos Tüneli’nde TBM kazısını başlatarak yeni bir eşiği daha atlıyoruz. Bu tünel, sadece iki noktayı bir araya getirmekle kalmayacak, aynı zamanda İstanbul'un ve ülkemizin ulaşım ağını güçlendirecek, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracaktır.” açıklamasında bulundu.

“Projemizin Toplam Uzunluğu Bağlantı Yolları 8,2 Kilometredir”

Tünelin yapım çalışmalarına 2022 yılı Mayıs ayında başladıklarını anımsatan Uraloğlu, “Yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü yani toplamda 14 kilometre olarak inşa edilen projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 kilometredir. Sarıyer Çayırbaşı Tüneli çıkışından başlayıp KMO Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı’nda son bulan projemiz kapsamında Sarıyer Kavşağı ve Kilyos Kavşağı olmak üzere; toplam 2 adet farklı seviyeli kavşak, 198 metrelik 1 viyadük, 2 Aç-Kapa yapısı ve 1 menfez de bulunmaktadır.” bilgilerini paylaştı.

“Tünelimizin Yüzde 62’sinin TBM ile Yapılmasını Planladık”

Tünelin yapımını en kısa sürede tamamlamak için hem Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile delme patlatma şeklinde hem de bugün çalışmalarını başlatacakları tünel açma makinası (TBM) yöntemlerini kullandıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Tünelimizin yüzde 38’i NATM ile yüzde 62’sinin ise TBM ile yapılmasını planladık. Tüneldeki kazı çalışmalarında bugüne kadar; sağ tüpte 2 bin 511 metre, sol tüpte 2 bin 18 metre olmak üzere toplam 4 bin 529 metre yani yüzde 33 ilerleme sağladık. Tünelin kuzey portalında yani sol tüpte Sarıyer yönünde yaklaşık 2 kilometre içeride 26 metre yüksekliğinde, 30 metre genişliğinde, 75 metre uzunluğunda ve 3 bin 400 ton ağırlığında olan TBM parçalarının montajını yaptık.”

2 Bin Ton Taşıma Kapasiteli Konveyör Bant Sistemi Kuruldu

TBM kazıları sonucu çıkacak pasa malzemesinin tünel dışına nakliyesi için 1,2 metre genişlikte 7,2 kilometre uzunluğunda ve saatte 2 bin ton taşıma kapasitesine sahip konveyör bant sistemini de kurduklarını söyleyen Uraloğlu, “Sarıyer-Kilyos Tüneli, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda tünel açma makinesinin ilk kez kullanıldığı projedir. Bu makinamız İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı kapsamında Eşme ile Salihli ilçelerini bağlayan T-1 tüneli ve tüm dünyanın tanıdığı Avrasya tünelinden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye’de kullanılan TBM’ler arasında en büyük 3. TBM’i olma özelliğine de sahiptir.” dedi.

Ulaşımı Kolaylaştıracak

Uraloğlu, tamamlandığında ücretsiz olarak hizmete başlayacak proje ile Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan, Türkiye’nin taşımacılık alternatiflerini ve ticaret kapasitesini artıran Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne Sarıyer, Maslak ve Levent bölgelerinden erişimi kolaylaştıracağını ifade etti.

Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ve hemen akabindeki Sarıyer-Kilyos Tüneli vasıtasıyla İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un iş merkezleri arasında hızlı ulaşım sağlanacağının da altını çizen Uraloğlu, “İstanbul’un kuzeyinde yer alan; Kilyos, Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere, Zekeriyaköy ve Kısırkaya gibi mahallelerde yaşayanlar tüneller üzerinden İstanbul’un merkez bölgelerine kolaylıkla erişebilecektir. Böylelikle şehrin kuzeyinde yaz turizmi faaliyetleri daha da canlanacaktır. En önemlisi ise olası büyük afet durumlarında İstanbul’un tahliye yolu olarak kabul edilen Kuzey Marmara Otoyolu’na en hızlı erişim imkanı da tesis edilmiş olacaktır.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyoluna entegrasyonu en hızlı ve güvenli şekilde sağlayacak Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin İstanbul için önemini bir kez daha vurguladı.

Seyahat Süresi 30 Dakika Kısalacak

Proje sayesinde mevcut imar yollarına göre mesafeyi de 3 kilometre kısaltarak seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceklerini aktaran Uraloğlu, “Böylece zamandan 1,7 milyar lira, akaryakıttan 400 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 32 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Kuzey istanbula ulaşımı büyük oranda kolaylaştıracak bir tünel en kısa sürede biter umarım.
 
istanbul içinde çok daha önemli tünel güzergahları varken şehre bu kadar uzak bir noktaya 7 km uzunluğunda bir tünel inşa edilmesini mantıklı bulmuyorum. bakanlık en azından ibb ile anlaşıp yarım bırakılan benzer uzunluktaki dolmabahçe-levazım tünelini tamamlamaya çalışabilirdi. ki ibb bildiğim kadarıyla tünel projelerine tamamen karşı değil sadece metro yatırımlarından dolayı bu alana bütçe kalmıyor
 
bakanlık en azından ibb ile anlaşıp yarım bırakılan benzer uzunluktaki dolmabahçe-levazım tünelini tamamlamaya çalışabilirdi. ki ibb bildiğim kadarıyla tünel projelerine tamamen karşı değil sadece metro yatırımlarından dolayı bu alana bütçe kalmıyor
Katılıyorum dolmabahçe-levazım tüneli bundan daha öncelikli ama belediye yatırımı olduğu için ellemezler büyükşehir belediyesi bu tüneli bitireceğiz dedi tabi ne zaman biter göreceğiz.
 
Sarıyer Kilyos Tüneli ile İstanbul Havalimanı ile İş Merkezleri Arasında Hızlı Ulaşım Sağlanacak

Bakan Uraloğlu, Sarıyer Kilyos Tüneli projesinin de İstanbul’da yapım çalışmaları devam eden önemli bir karayolu projesi olduğunu belirterek “Yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü tünel olarak inşa edilen projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 kilometredir. Tamamlandığında ücretsiz olarak hizmete başlayacak projemizle; Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, Sarıyer, Maslak ve Levent bölgelerinden erişimi kolaylaştıracağız. 14 kilometrelik yeni tünel ile İstanbul’a katkı sağlayacağımızı söyleyebilirim. Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ve hemen akabindeki Sarıyer-Kilyos Tüneli vasıtasıyla İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un iş merkezleri arasında hızlı ulaşım sağlayacağız. Projemiz sayesinde mevcut imar yollarına göre mesafeyi de 3 km kısaltarak seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceğiz.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, İstanbul’un kuzeyinde yer alan; Kilyos, Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere, Zekeriyaköy ve Kısırkaya gibi mahallelerde yaşayanların tüneller sayesinde İstanbul’un merkez bölgelerine kolaylıkla erişebileceklerini ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Bakan Uraloğlu, Sarıyer Kilyos Tüneli projesinin de İstanbul’da yapım çalışmaları devam eden önemli bir karayolu projesi olduğunu belirterek “Yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü tünel olarak inşa edilen projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 kilometredir. Tamamlandığında ücretsiz olarak hizmete başlayacak projemizle; Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, Sarıyer, Maslak ve Levent bölgelerinden erişimi kolaylaştıracağız. 14 kilometrelik yeni tünel ile İstanbul’a katkı sağlayacağımızı söyleyebilirim. Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ve hemen akabindeki Sarıyer-Kilyos Tüneli vasıtasıyla İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un iş merkezleri arasında hızlı ulaşım sağlayacağız. Projemiz sayesinde mevcut imar yollarına göre mesafeyi de 3 km kısaltarak seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceğiz.” açıklamasında bulundu.
Bu tünel ücretsiz olmasıyla gerçekten istanbul merkez ve istanbul havalimanı arasındaki ulaşımı çok kolaylaştıracak trafiğide azaltacaktır.
 
Geri
Üst Alt