Emirhan
Moderatör
- Mesajlar
- 1,594
- Tepkime puanı
- 3,512
Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon'nun, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biri olduğu ve MÖ 282-133 yılları arasında da Pergamon Krallığı'nın başkenti olduğu bilinmektedir.
Kale Dağı'nın tepesindeki antik Pergamon yerleşimi anıtsal mimarisiyle Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmektedir. Athena Tapınağı, Trajan Tapınağı, Helenistik dönemin en dik tiyatro yapısı, kütüphane, Heroon, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, agora ve gymnasion yapıları bu planlama sisteminin ve dönem mimarisinin en seçkin örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ayrıca, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Tarihçe
Pergamon adının, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan geldiği bilinmektedir. Pergamos'un, Teuthrania Kralı'nı öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılmaktadır. Başka bir söylenceye göre de Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir. Yazılı belgelerde Pergamon'dan ilk kez MÖ 4. yüzyılın başlarında söz edilmiştir. Kentin daha sonra Pergamon Krallığı'nın başkenti olduğu bilinmektedir. Bu dönemde saray, tapınak, tiyatro gibi yapıların yapıldığı ve kentin kule ve surlarla çevrildiği bilinmektedir. Eski kentin kalıntılarını, 1870'lerde Batı Anadolu'da demiryolu döşenmesinde çalışan Alman mühendis Carl Humann bulmuştur. Pergamon'da ilk araştırma ve kazı çalışmalarına ise 1878 yılında başlanmıştır. Kazılar ve onarım çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.Kaynak: Visit İzmir