Emirhan
WT Kullanıcı
- Puanlar
- 16,046
Seferihisar Ulamış’ta Tekne İmalat Tesisi İçin Süreç Başladı
İzmir’in doğal güzellikleri ve tarımsal zenginlikleriyle öne çıkan Seferihisar ilçesinde, yeni bir sanayi projesi hayata geçirilmek üzere. Mandalina bahçeleri ve sakin yaşam tarzıyla bilinen bölgenin kırsal alanlarından Ulamış Mahallesi, büyük ölçekli bir yatırıma ev sahipliği yapma hazırlığında. İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından incelenen proje, bölgedeki çevresel etkilerin değerlendirilmesi çalışmalarına dahil edildi. Proje, Westhan Tekne İmalatı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından gerçekleştirilecek ve toplam yatırım tutarı yaklaşık 10 milyon TL olacak.Yatırımın bölge ekonomisine yeni dinamizm kazandırması beklenirken, aynı zamanda çevre ve yaşam alanlarının korunması konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar da gündeme geliyor. Özellikle kırsal alanlarda tarımsal ve doğal yaşama yakın bölgelerde kurulacak olan tesisin, kimyasal maddelerin kullanımı gibi çeşitli riskleri barındırması sürecin dikkatle izlenmesini zorunlu kılıyor.
Yıllık 50 Lüks Tekne Üretimi Hedefleniyor
Projeye göre, Ulamış Mahallesi 248 ada 19 parsel üzerinde inşa edilecek tesis, mevcut arazide yükselecek. Planlanan alan, 5.834 metrekarelik bir arazi üzerinde, 1.250 metrekarelik kapalı üretim alanına ev sahipliği yapacak. Bu merkezde, farklı boyutlardaki teknelerin üretimi gerçekleştirilecek. Üretilecek teknelerin uzunlukları 8.5, 10 ve 12 metre arasında değişecek ve yılda toplam 50 adet tekne üretimi hedefleniyor. Bu teknelerin hem iç piyasada tüketilmesi hem de ihracat imkanları göz önünde bulunduruluyor.Ekonomiye Katkı ve Çevresel Endişeler
Projeyle birlikte bölgeye kazandırılacak istihdam da önemli bir konu. Dosyadaki bilgilere göre, inşaat sürecinde yaklaşık 10 kişi çalıştırılacak, işletme aşamasında ise sürekli 25 personel istihdam edilecek. Tesisin günlük çalışma süresi 8 saat, toplamda ise yılda 300 gün hizmet verecek biçimde planlandı. Ancak, tarımsal üretim ve doğal yaşam alanlarının yakınında kurulacak teknelere ilişkin çevresel kaygılar da gündem maddeleri arasında yer alıyor. Kimyasal maddelerin kullanımı, atık yönetimi ve emisyon kontrolü gelecekteki denetim ve düzenlemeleri gerektirecek kritik noktalar.Yer Seçimi ve Çevresel Etkiler
Projeye ilişkin en çok dikkat çeken unsurlardan biri, kurulacak tesisin yerinin konumu. ÇED raporlarına göre, tesis, İzmir merkeze yaklaşık 34 kilometre, Seferihisar merkezine ise 4,7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca, Ulamış Mahallesi’ndeki bu alan, merkezden kuş uçuşu 770 metre mesafede ve en yakın ikametgâh ise sadece 160 metre uzaklıkta konumlanmış durumda. Çevresel etki değerlendirmesi ihtiyacı, arazinin doğa ve tarım alanlarına olan yakınlığından dolayı alınan korunma kararlarını da beraberinde getiriyor. Çevresel ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri gözetilerek, projenin ilerleyen aşamalarında bölge sakinlerinin görüşlerine de yer verilecek.Üretim Sürecinde Hangi Aşamalar İzlenecek?
Kurulacak tesiste, tekne üretimi kalıplama ve laminasyon süreçleri temel alınacak. Üretim aşamalarında, modelleme, kalıp hazırlama, jelkot uygulaması ve elyaf-reçine laminasyonu gibi temel teknikler kullanılacak. Üretilen parçalar son montaj aşamasına geçmeden önce, kabuk, güverte ve diğer bölümlerin birleştirilmesi gerçekleşecek. Ayrıca, şirketin belirttiğine göre, arazi üzerinde ormanlık alan bulunmuyor; ancak, kullanım izni ve sanayi alanı olma kararları alınmadan önce, her adımın detaylı değerlendirilmesi planlanıyor. Bu süreçte, projeye ilişkin tüm çevresel etkiler titizlikle incelenip, halkın fikir ve önerilerine açılacak.RayHaber