İzmir - Serbest Bölgesi (İZBAŞ)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirhan

Moderatör

Hakkımızda​

İzmir Serbest Bölgesi’nin temelleri 1984 yılında İzmir Deri Sanayicileri Yapı Kooperatifi ile atılmıştır. İzmir Valiliği’nin “sektörün faaliyet alanına olan uygunluğu” doğrultusundaki kararıyla, İzmir’in Menemen İlçesi Maltepe Köyü sınırları içindeki 162 hektarlık alan faaliyet için belirlenmiştir.

Kooperatif, 1988 yılında İzmir Organize Deri Sanayi Bölgesi statüsünü kazanmıştır.

Ticari hayatın ekonomik seyri doğrultusunda, Bakanlar Kurulu’nun 11/08/1997 tarih ve 97/9775 sayılı kararıyla İzmir Menemen Deri Serbest Bölgesi-İDESBAŞ kurulmuştur.

2011 yılında Bölgenin artan potansiyeliyle, deri dışında farklı sektörlere de açılma yönünde bir adım atılmış; Bakanlar Kurulu’nun 28.04.2011 tarih 27918 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/1649 sayılı kararıyla İzmir Serbest Bölgesi-İZBAŞ adını almıştır.

• İzmir Serbest Bölgesi 1.620.000 m²üzerine kuruludur.
  • Toplam alanın 1.100.000 m²’si yatırım için tahsis edilebilir net alandır.
  • Hali hazırda toplam alanın 960.000 m²’si tahsis edilmiştir.
  • Yatırım tahsis oranı %88’dir.
2024 yılında toplam 929.268.635,55 USD ticaret hacmine ulaşılmıştır.

İzmir Serbest Bölgesi’nde 2025 yılı Şubat ayı itibariyle;

• 178 yerli
  • 18 yabancı
  • 11 yerli ve yabancı ortaklıktan oluşan
207 firma faaliyet göstermekte ve toplam 6.000 kişi istihdam edilmektedir.

İzmir Serbest Bölgesi’ne yatırım yapan sektörler:

• Deri imalatı ve alım satımı, Deri İhtisas Gümrüğü olma avantajıyla sektörel dağılımda üst sırada olmakla birlikte;
  • Kompozit Kanat (Yenilenebilir Enerji),
  • Kimyasal Üretim ve Ticaret,
  • Gıda,
  • Elektrik- Elektronik,
  • Otomotiv,
  • Plastik Boru Profil ve Plastikten Mamuller,
  • Mermer
  • Asansör Kaldırma ve Taşıma Ekipmanları,
  • Tıbbi Malzeme/Medikal
  • Marin,
  • Makine
  • Tekstil
  • Metal
  • Kişisel Koruyucu Donanım Ekipmanları

Kaynak: İzmir Serbest Bölgesi

İZBAŞ 153 Bin Metrekare Arazi Satın Aldı​

Serbest Bölgeye komşu olan 153 bin metrekare araziyi satın alan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), Ticaret Bakanlığı tarafından arazinin resmi olarak serbest bölge statüsü kazanmasının ardından hızla altyapı yatırımlarına başlayacak.

Serbest Bölgeye komşu olan 153 bin metrekare araziyi satın alarak yeni yatırımlara ayıracağı alanı yüzde 10 oranında büyütecek olan İZBAŞ büyüme odaklı yatırımlarını sürdürüyor.

Bölgenin büyüme planları hakkında bilgi veren İZBAŞ İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, ihracata odaklanan ve katma değeri yüksek üretim yapan şirketlerin yatırım odağında yer aldıklarını belirtti. İZBAŞ’ın yüzde 90’ın üzerindeki doluluk oranına ulaşması ile birlikte yeni yatırımlara tahsis edecekleri çok sınırlı alan kaldığını hatırlatan Sevimli, bu nedenle serbest bölgeyi %10 oranında büyütecek yatırım planını hızla devreye aldıklarını söyledi.

İZBAŞ’A YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR

Satın alınan arazinin serbest bölgeye dahil olması için gerekli bürokratik süreçlerin hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Sevimli, “İzmir gibi güçlü sanayi altyapısına sahip şehirlerimizin en önemli sorunları arasında yeni yatırımlara tahsis edilecek planlı ve altyapısı tamamlanmış sanayi bölgelerinin çok yetersiz olması geliyor. Yeni arazimiz ile altyapısı mükemmel şekilde tamamlanmış planlı bir üretim sahasını daha İzmir’e ve Türk ekonomisine kazandırmak için çalışıyoruz. İZBAŞ’a olan yatırımcı ilgisi, büyüme planlarımızı harekete geçirmemiz için bizleri zorluyor.” dedi.

İZBAŞ’ta yatırım yapmayı planlayan çok sayıda yerli ve yabancı sermayeli şirket görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekleyen Eyüp Sevimli, İzmir kent merkezine 40 dakika mesafede konumlanan Bölge’nin nitelikli işgücü kaynaklarına erişim kolaylığının tercih edilme sebepleri arasında yer aldığını hatırlattı.

MEVCUT ALTYAPI SÜRATLE ENTEGRE EDİLECEK

Eyüp Sevimli şu değerlendirmeyi yaptı:

“41 yıllık üretim ve 28 yıllık serbest bölge tecrübemiz ile mevcut yatırımcılarımıza en mükemmel ve yüksek standartlarda altyapıyı sunuyoruz. Arıtma, doğalgaz, elektrik, su gibi güçlü altyapı imkânlarımızı sınır komşumuz olan yeni üretim sahamıza süratle entegre ederek, kısa sürede yeni yatırımlara tahsis edilecek noktaya taşıyacağız. Ticaret Bakanlığı’mıza bağlı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’müz bir yandan bürokratik çalışmaları sürdürürken, biz de genişleme sahamızın altyapı çalışmaları için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İhracata odaklanan yerli ve yabancı sermayeli yatırımcılara, en yüksek verimlilikte üretim yapabilecekleri altyapıyı sağlayarak Türk ekonomisi için kalıcı değer yaratmayı misyon olarak belirledik.

Yarattığımız katma değer, stratejik konumumuz, sürdürülebilir yatırım iklimimiz ve yatırımcı dostu iş ortamımız ile ülkemizin en önemli ihracat merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Sadece İzmir’in değil, ülkemizin de en iyi lojistik olanaklara sahip üretim merkezleri arasında yer alıyoruz. Aliağa Nemrut limanlarına ve İzmir Alsancak limanına 30 ilâ 40 kilometrelik mesafede konumlanıyoruz. İzmir Çevreyolu’na 16 kilometre uzaklıktayız. Kuzey Ege Otoyolu’na ve Biçerova demiryolu lojistik merkezine de entegreyiz. Bu mukayeseli üstünlüklerimiz sayesinde yatırımcı firmalarımız, hedef pazarlarına en kısa ve en az maliyetli lojistik operasyonları yönetebiliyor.”

41589.webp

Kaynak: İnşaat Deryası

İzmir Serbest Bölgesi’nde dört büyük yatırım için geri sayım!​

Üretim ve ihracatta İzmir’in önde gelen sanayi bölgeleri arasında yer alan İzmir Serbest Bölgesi’nde bu yıl dört yatırım faaliyete başlamak için gün sayarken, kompresör üreticisi Çin sermayeli Kaishan Group’un Bölge’de inşa edeceği üretim tesislerinin bu yılın ilk yarısında temelinin atılması planlanıyor.

ge-bos-18.webp

İZBAŞ’ta bu yıl, dört yatırımın devreye alınması planlanıyor. İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, yatırımların güncel durumları hakkında bilgi verdi ve konuya yönelik değerlendirmede bulundu.

Eyüp Sevimli, 2024 yılında temelleri atılan Alman sermayeli bağlantı elemanları ve endüstriyel işleme sistemleri üreticisi Böllhoff, Roll Nova İzmir Demir Çelik, otomotiv yan sanayisinde üretim yapan Alpar Metal ve Gico Product Service Solutions yatırımlarının bu yıl içerisinde devreye alınacağını açıkladı.

Kompresör üreticisi Kaishan Group temel atacak
Eyüp Sevimli, dünyanın en büyük kompresör üreticilerinden Çin merkezli Kaishan Group’un 22 bin metrekare alanda inşa edeceği fabrika yatırımının ise bu yılın ilk yarısında temelinin atılacağını kaydetti.

İZBAŞ’ın 41 yıllık üretim ve 28 yıllık serbest bölge tecrübesi ile mevcut yatırımcılara en yüksek standartlarda altyapı ve hizmet sunduğuna dikkat çeken Eyüp Sevimli, kent merkezine 30 dakikalık mesafede konumlanan Bölge’ye yeni yatırımların çekilmesinde seçici davrandıklarını sözlerine ekledi.

153 bin mertekare büyüme alanı...
“Yatırımlara ayıracak sınırlı alanımız kaldığı için yeni yatırımların tamamıyla ihracat odaklı olmasına, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmesine, nitelikli işgücü barındırmasına büyük önem atfediyoruz. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunların çözümü noktasında da katma değeri yüksek üretim ve ihracata dayalı büyüme modelinin benimsenmesinin kritik önemde olduğuna inanıyoruz” açıklamasında bulunan Sevimli, 2024 yılında genişleme alanı olarak satın alınan 153 bin metrekare arazinin son durumu hakkında da bilgi verdi.

Alt yapı süratle entegre edilecek
İZBAŞ’a sınır komşusu olan arazinin serbest bölgeye dahil olması için gerekli bürokratik süreçlerin Ticaret Bakanlığı nezdinde sürdüğünü kaydeden Eyüp Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’müz bir yandan bürokratik çalışmaları sürdürürken, Yönetim Kurulu olarak bizler de genişleme sahamızın altyapı çalışmaları için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Sürecin tamamlanması ile birlikte bugün için yüzde 90 doluluk oranına ulaşan Bölgemizde yatırıma ayıracağımız alan yüzde 10 oranında büyüyecek. Genişleme alanımızdaki altyapı faaliyetlerine de süratle başlayacak ve mevcut altyapımızı yeni arazimize entegre edeceğiz. Bu entegrasyon ile verimlilik odaklı bir çalışmaya imza atacak ve İzmir’e yeni ve planlı bir sanayi bölgesini kazandırmış olacağız. Ülkemizin en önemli ihracat merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”

Kaynak: Gündeme Bakış

Geri