Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Şırnak iline bağlı Cizre, Mezopotamya’nın en kadim yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilen, Dicle Nehri kıyısında kurulu tarihi ve stratejik bir ilçedir. Hem inanç turizmi hem de kültürel mirasıyla oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
Tarihi ve Kültürel Önemi
Cizre, tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Eyyübiler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçenin ismi tarihsel olarak "ada" anlamına gelen "Cezire"den gelir; bu, Dicle Nehri’nin şehri yarımada gibi çevrelemesinden kaynaklanmaktadır.
Bilim ve Kültür: Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen El-Cezeri, Cizre’nin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından biridir. İlçe, yüzyıllar boyunca bölgenin ilim ve eğitim merkezi olmuştur.
Gezilecek Yerler ve İnanç Turizmi
Cizre, özellikle inanç turizmi açısından Türkiye’nin önemli noktalarından biridir:
Hz. Nuh Peygamber Türbesi ve Camii: Hz. Nuh’un kabrinin burada olduğuna inanılır ve bölgedeki en önemli inanç merkezidir.
Cizre Ulu Camii: 12. yüzyılda inşa edilen, taş işçiliği ve mimarisiyle dikkat çeken kadim bir yapıdır.
Kırmızı Medrese: 14. yüzyıldan kalma, kırmızı tuğlalarıyla ünlü tarihi bir eğitim kurumudur.
Mem û Zîn Türbesi: Kürt edebiyatının en önemli destanlarından biri olan Mem û Zîn’in kahramanlarına ait türbe, kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir.
Cizre Kalesi ve Surları: Şehrin köklü geçmişini yansıtan tarihi kale surları, Dicle Nehri manzarasıyla birleşerek ilçeye mistik bir hava katar.
Cudi Dağı: Hz. Nuh’un gemisinin tufan sonrası karaya oturduğuna inanılan yer olması sebebiyle hem inanç hem de doğa turizmi için oldukça önemlidir.
Ekonomi ve Coğrafya
Konum: Mezopotamya ovasının bir parçası olan ilçe, yaklaşık 400 metre rakımdadır ve verimli topraklara sahiptir.
Tarım: İlçe genelinde Dicle Nehri ve kollarının sulama imkanı sunduğu arazilerde tarımsal faaliyetler yürütülür; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da yerel halkın geçim kaynakları arasındadır.
Stratejik Konum: Irak sınırına yakınlığı sayesinde bölgenin önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.