Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Adana Kebabı’nın gelecek kuşaklara aslına uygun lezzetiyle taşınabilmesi amacıyla düzenlenen; ‘Tescilli Adana Kebabı Eğitimi’nde kadınlar ön plana çıktı. Eti zırlayıp, şişe dizip hazırladıktan sonra mangal başına geçen kadınlar, “Adana Kebap, yemesi sevap” diyerek yaptıkları ürünleri, düzenlenen sertifika törenine katılanlara ikram etti.
ATOSEV’de düzenlenen ve 2 gün süren eğitime 13’ü kadın toplam 50 kişi katıldı. Kursiyerler, sektörün önde gelen ustalarından; Etin seçimi, malzemelerin hazırlanması, etin pişime hazır hale getirilmesi, şişlenmesi, yanında sunulacak ek lezzetlerin hazırlanmasıyla mangalın yakılması ve pişirim aşamalarını uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu.
Kursta başarılı olanlara da düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Kadınlar, aldıkları eğitim kapsamında önce eti zırlayıp şişledi; sonra da mangal başına geçip, hünerlerini sergiledi. Törende konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, “Kebabın başkenti olan Adana’da; ‘Adana Kebabı’nı, kendine has lezzetiyle gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz” dedi.
Adana’nın Pozantı ilçesinde yağan kar, kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Adana’nın Pozantı, Aladağ, Feke, Tufanbeyli ve Saimbeyli ilçelerinde kar yağışı etkisini sürdürüyor. Pozantı ilçesinde yağan kar nedeniyle ilçe beyaza bürünürken kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
Kar yağışının önümüzdeki haftada devam etmesi bekleniyor.
Adana büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, kentin tanıtımı noktasında Türkiye’nin değişik yörelerinde düzenlenen etkinliklere katılımı meyvelerini vermeye başladı. adana İç turizmde 2024’ün en popüler ilk 10 destinasyonları arasında yer aldı.
Turizmdatabank'ın 2024 Yurtiçi Pazar çalışmasına göre, 2024 yılında, Türkiye’de yaşayan 40 milyon kişi tyristik amaçlı seyahat etti ve konaklama tesislerini kullandı. Yaklaşık 20 milyon kişi de tesislerin dışında seyahat etti.
İç pazarda tesislerin sık kullanıldığı en çok talep gören 10 turistik bölge Antalya, Muğla, İstanbul, İzmir, Bursa, Aydın, Mersin, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Adana oldu.
Adana’nın iç turizmde 2024’ün en popüler ilk 10 destinasyonları arasında yer almasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın kentin turizm değerlerinin yanı sıra gastronomisinin Türkiye’nin değişik yörelerinde düzenlenen turizm fuarları ile gastronomi gibi etkinliklerde katılım önemli rol oynadığı belirtildi.
Turizm kenti Adana
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın dünyada, turizm açısından 6-7 özelliği aynı ayda barındıran ender şehirlerden birisi olduğunu söyledi.
Kenti turizme uygun hale getirmek için çaba harcadıklarını belirten Karalar, şunları kaydetti:
‘’Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan hemen sonra turizmle ilgili çalışması için bir ekip kurduk. Adana Kültür ve Turizm Planı oluşturduk. Adana festivaller kenti. Altın Koza Film Festivali, sinema sanatı adına çok önemli bir festival. Adana kadar sanatçı yetiştiren çok az kent var. Portakal Çiçeği Karnavalımız var. Adana’nın Türkiye’de ve dünyada tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Lezzet Festivali, Şalgam ve Kebap Festivalimiz var.
Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Antalya, İstanbul tabii ki bizim önemli değerlerimiz. Turizm Acenteleri oralara götürecek elbette turistleri ama Adana’ya da gelin. Adana’ya gelin ciğerimi yiyin. Yaptığımız çalışmaların meyvelerini toplamaya başladığımız için mutluyuz. ”
En çok talep gören 15 turistik ilçe
Bu arada, aynı çalışmaya göre ilçeler bazında, tesislerin sık kullanıldığı en çok talep gören 15 turistik ilçe; Bodrum ve Alanya, Serik-Belek, Side-Manavgat, Çankaya, Kemer, Marmaris, Muratpaşa, Konak, Kuşadası, Osmangazi, Altındağ, Seyhan, Aksu ve Fethiye olurken Antalya ağrılığı oluşturdu.
İstanbul’da Fatih, Beyoğlu, İzmir’de Çeşme, Gaziantep’te Şahinbey, Sakarya’da Sapanca, Konya’da Selçuklu, Aydın’da Didim ve Denizli’de Pamukkale öne çıktı.
Adana Türkiye’nin ‘gastronomi şehri’ adayı seçildi
Adana’nın Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı programına gastronomi alanında katılmak için yaptığı üçüncü başvuru bu kez kabul edildi. UNESCO’nun Paris’te yapacağı toplantıda da onay çıkması halinde Türkiye’de ‘gastronomi şehri’ unvanına sahip dördüncü şehir Adana olacak.
2004’ten bu yana dünyada gastronomi şehirlerini belirleyen UNESCO’ya Adana 2019 ve 2021 yıllarında da başvurmuş ancak Türkiye seçmelerini kazanamamıştı. Mevzuat gereği Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü başvuru sürecine bu kez Çukurova Kalkınma Ajansı da destek verdi ve kentte sevinçle karşılanan sonuç alındı.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, X hesabından yaptığı açıklamada “Hayırlı olsun. Adana nihayet hak ettiği unvanı alıyor; UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağına’ gastronomi alanında girmek üzere Türkiye’den seçilen şehir Adana oldu. Paris turunu da geçerek bu unvanı almak Adana’ya çok yakışacak. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
Vali Köşger, geçtiğimiz günlerde kent dinamiklerinin katılımıyla yapılan bir toplantıda konuyla ilgili şu görüşleri dile getirmişti: “Antep ve Hatay belki izah edilebilir ama Afyon’dan önce olmalıydık. Belki de ilk sırada Adana’nın olması lazım. Adana 24 saat yemek yenilen bir şehir olmasının yanında, sadece bir iki mekanda değil şehrin tamamında yeme içme imkanına kavuşabileceğiniz bir şehir. Şehrin en ünlü yemeği Adana Kebabı dışında 500’u aşkın yerel lezzeti var.”
Adana'nın su ürünleri potansiyeli kafes balıkçılığıyla artacak
Adana'da denizde ilk kez yapılmaya başlanan kafes balıkçılığıyla kentin su ürünleri üretim potansiyelinin 10 katına çıkarılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Akdeniz sahilindeki Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında çipura ve levrek olmak üzere yılda 29 bin 500 ton kapasiteli su ürünleri yetiştiricilik bölgesinde, 2021 yılından itibaren yer tahsisine başladı.
Yer tahsis edilen firmalar, bu alanda yapacakları yetiştiricilik için projelerini hazırladı.
Bölgede çalışmalarını tamamlayan firmalardan Sürsan Su Ürünleri firması, denizde kafes balıkçılığı kapsamında yetiştiricilik yapmaya başladı.
Kentte, denizde ilk kez yapılmaya başlanan kafes balıkçılığıyla yıllık su ürünleri üretiminin 29 bin 500 ton daha artırılması amaçlanıyor.
Kafes balıkçılığı kapsamında çipura ve levrek üretiliyor.
Yetiştiricilikten elde edilen balık 10 kat artacak
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, AA muhabirine, Adana'daki tarımsal faaliyetin sadece bitkisel üretimden ibaret olmadığını, kentin iç sularının ve denizlerinin de bereket odağı olduğunu söyledi.
Kentte iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik, dalyan ve açık denizde ise avcılık yapıldığını anlatan Kökçüoğlu, Adana'nın su ürünleri üretimini artırmak amacıyla açık denizde de kafes balıkçılığını başlattıklarını bildirdi.
Adana'da kısa süre etkili olan sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokakları su bastı. Su dolu yolda kalan servisteki öğrencileri, itfaiye ekipleri kurtardı.
Kent merkezinin kuzeybatı bölgesinde saat 11.30 sıralarında sağanak ve dolu yağışı etkili oldu. Kısa süreli sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokakları su bastı. Yağmura hazırlıksız yakalananlar, bina saçaklarının altına sığınarak korunmaya çalıştı. Trafikte ilerlemeye çalışan araç sürücüleri de zorluk yaşadı. Seyhan ilçesi Bahçeşehir Mahallesi 87037 Sokak'ta bir öğrenci servisi su birikintisinde mahsur kaldı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, araçtaki öğrencileri araçtan çıkarıp sırtlarında taşıyarak kurtardı.
Yağışın etkisini yitirmesinin ardından belediye ekipleri biriken suların tahliyesi için çalışma başlattı.
Kaynak. (DHA)
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana, bugün tarımdan sanayiye, lojistikten petrokimyaya kadar pek çok alanda Türkiye’nin stratejik merkezlerinden biri konumunda. Doğu Akdeniz’in kalbinde yer alan kent, güçlü sanayi altyapısı, nitelikli iş gücü ve dev yatırımlarla hem bölgesel kalkınmaya yön veriyor hem de ihracatta daha büyük hedeflere yürüyor. Adana, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak öncü şehirlerden biri olma yolunda ilerliyor.
Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci büyük yatırım havzası olması beklenen Doğu Akdeniz’in kalbinde yer alan, sayısız medeniyete beşiklik eden, köklü tarihi geçmişe sahip olan Adana, ülkemizde sanayileşmenin öncü kentlerinden biri ve tarımın da başkentidir.
Adana, petrokimya sektöründe küresel oyuncu konumuna geliyor
Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde petrokimya, kimya ve plastik ürünleri üretmek amacıyla planlanan yeni entegre üretim tesisleri Adana’yı bu sektörde küresel oyuncu konumuna taşırken ham madde ithalatı ikame edilerek, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne varıncaya kadar birçok alanda Türkiye ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.
Adana, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.” sözünde de belirttiği üzere istiklal mücadelesine ilham veren ilklerin ve enlerin kentidir.
Yetişmiş insan kaynağı, stratejik konumu, gelişmiş sanayi ve ticaret altyapısından aldığı güç ile uluslararası pazarlarda rekabet edebilirlik açısından önemli avantajlara sahip Adana, lojistik aksların da merkezinde yer almakta.
Adana OSB, 50 milyon metrekarelik büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor
Sahip olduğu organize sanayi bölgelerinin yanında yapımı devam eden sanayi bölgeleriyle de adından söz ettiren bir kent. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi önümüzdeki birkaç yıl içinde 50 milyon metrekarelik büyüklüğe ulaşarak ülkemizdeki en büyük sanayi üssü olmayı hedeflerken Adana (Doğu Akdeniz) Ana Konteyner Limanı Projesi, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Ceyhan Kimya İhtisas OSB gibi dev projelerin de hayata geçmesi ile çok daha güçlü bir konuma gelecek.
Bu yatırımlarla stratejik öneme sahip otomotiv sanayisi, tekstil, ambalajlama ve plastik ürünleri gibi birçok kullanım alanı bulunan plastik ham maddesinin üretim kapasitesi artırılarak ülkemizin petro-kimya ürünleri ithalatına olan bağımlılığı azaltılacak ve böylelikle de cari açığın düşürülmesi noktasında önemli kazanımlar elde edilmiş olacak.
Türkiye’nin ilk ve tek serbest bölgesi
Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz’in en büyük serbest bölgelerinden biri olan, tamamlanmış altyapısı, kimya, petro-kimya, demir-çelik, enerji santralleri, tersane ve çimento fabrikaları gibi ağır sanayi yatırımlarına yönelik Türkiye’nin ilk ve tek serbest bölgesi olma özelliğini taşıyan Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde hayata geçirilecek yeni yatırımlarla birlikte Adana’nın dış ticaret hacmi de önemli oranda artacaktır.
En hızlı büyüyen firma Adanalı
Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) tarafından açıklanan Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmalarının listelendiği TOBB 100 listesinde 2023 verilerine göre en hızlı büyüyen firma Adana firması olurken Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının listesini yayınlayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) İSO 500 listesinde 11 Adanalı firma yer aldı. İSO 2. 500 büyük firma listesinde ise 19 firma ile kendine yer bulan Adana, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren TİM 1000 listesinde ise 20 firma ile temsil edilmektedir.
Adana’nın ihracat rakamları henüz istenen seviyelerde değil
Adana üreterek büyüyen bir kent olmasına rağmen şehrin ihracat rakamları ise henüz istenen seviyelere gelebilmiş değil. Referans Türk’te yer alan bilgilere göre yabancı sermayeli 750 civarında firmanın bulunduğu Adana’nın 2021 yılında ülke ihracatından aldığı pay yüzde 1,2 olmuşken, bu oran 2024 yılında 1,35 olarak kayıtlara geçmiştir. 2021 yılında 2 milyar 492 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Adana’nın 2024 yılında ihracatı ise 3 milyar 45 milyon dolara yükselmiştir.
Dünyanın en önemli üç ovasından biri üzerinde bulunan Adana, bölgenin tarım gücü ve ürün çeşitliliği bakımından lideridir. Adana; narenciye başta olmak üzere, mısır, karpuz, yer fıstığı, çilek, kiraz, zeytin, soya, pamuk üretiminde ülkemizin başta gelen şehirlerindendir. Sadece tarımda değil, hayvancılık ve bal üretiminde de Adana çok ileri bir konumdadır.
Adana ülkemizi geleceğe taşıyacak en önemli kentlerden biri
Adana’nın bitkisel üretimdeki potansiyelini tam olarak harekete geçirebilmek için modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına ve su kayaklarını ve toprağı koruyabilmek için ovada mutlaka açık sulama sisteminden vazgeçilerek kapalı sulama sistemine geçilmesine ihtiyaç var.
Diğer yandan Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da çevreye duyarlı yüksek katma değere sahip ürünlerin üretimine verilecek önem, dijitalleşme, verimlilik, sürdürülebilirlik gibi alanlarda kat edilecek mesafe kentin geleceğinde belirleyici rol oynayacaktır. Bu alanlardaki yakalanacak başarı, AB Yeşil Mutabakatına uyum için atılacak adımlar, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi yaptırımlara maruz kalmadan ihracatın sürdürülebilirliğini sağladığı gibi kg değerini de artıracaktır.
Birlik ve beraberliğini sağlamış, hedefleri olan, bu hedefler doğrultusunda stratejiler geliştiren bir Adana, ülkemizi geleceğe taşıyacak en önemli kentlerden biri olacaktır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün verdiği karara göre, TPAO'nun Adana'da bulunan "AR/TPO/K/N35-d" pafta numaralı, 61 bin 737 hektar yüz ölçümüne sahip sahası için petrol arama ruhsatının süresi 7 Mart 2027'ye kadar uzatıldı.
Kararın, bölgenin hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla verildiği belirtildi.