Akkuyu Nükleer Güç Santrali

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirhan

Moderatör
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
3,074
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

500px-Model_of_the_Akkuyu_Nuclear_Power_Plant.webp
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ait bir maket

Kaynak: Wikipedia
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.
Elektirik ihtiyacı elektirikli ürünlerin ve arabaların çoğalmasıyla dahada arttı.Nükleer santrale normalde karşıyım ama yeni düzende maalesef gerekli hale geldi.
 

Akkuyu NGS'nin 4'üncü güç ünitesinde reaktör şaftının ana bileşenleri monte edildi​

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 4'üncü güç ünitesinde, reaktör şaftının ana bileşenleri monte edildi.​


1733133659766.webp

Akkuyu Nükleer AŞ'nin açıklamasına göre, güç ünitesi reaktör binasının inşaat alanında, şaft yapısının ana unsurları olan reaktör kuru koruması ve destek kirişi tasarım konumuna yerleştirildi.

Yaklaşık 8 saat süren kurulum işlemlerinde, reaktör şaft ekipmanlarının montajı ağır paletli vinç kullanılarak gerçekleştirildi.

1733133676066.webp

Reaktör kuru koruması, MSK-64 ölçeğine göre 9 şiddetindeki bir deprem dahil pek çok durumda nükleer santralin güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Reaktör kabını beton şaftta sabitlemek için tasarlanan destek kirişi de reaktörü dış etkilerden koruma görevini üstleniyor.

4'üncü güç ünitesi reaktör şaftının inşasına ilişkin diğer çalışmalar kesintisiz şekilde yürütülüyor. Bu kapsamda konsolidasyon, boşlukların betonlanması ve ölçüm kanallarının montajı çalışmaları tamamlanıyor.

1733133688466.webp

"Uzmanlar bu montajı da tam zamanında tamamladı"​

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, montajın, 4'üncü güç ünitesinin inşaatında yılın en önemli olayları arasında yer aldığını belirtti.

1733133702458.webp

Butckikh, şunları kaydetti:

"Bu tür büyük boyutlu yapıların montajı, en yüksek nitelikte personel ve ayrıntılı hesaplamalar gerektiren karmaşık ve son derece büyük sorumluluk gerektiren bir montaj türüdür. Önceki güç ünitelerdeki benzer çalışma tecrübesi sayesinde, bu ekipmanları monte eden uzmanlar bu montajı da tam zamanında tamamladı. Akkuyu NGS'nin 4'üncü güç ünitesi reaktör şaftının inşasına dair yoğun çalışmalarımız devam ediyor."

Anadolu Ajansı
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) İlk Reaktör 2025'te Deneme Üretimine Alınacak

bakan-alparslan-bayraktar-mersindengs-yd.webp

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yapımı süren Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilk reaktörün 2025'te deneme üretimine alınacağını açıkladı.

Alparslan Bayraktar, santral inşaat sahasında düzenlenen "Akkuyu NGS 1. Ünitesi Türbin Tesisi'nin Montajının Tamamlanması Töreni"nde, yaptığı konuşmada, santralde tarihi bir günün yaşandığını belirterek "Bugün ilk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihinin önemli adımlarından, kilometre taşlarından bir tanesi." dedi.

Santralin inşaat sürecine değinen Bayraktar, "Bu bölgeye 2016'da ilk kez geldiğimde sahada hiçbir şey yoktu. Bugün sahayı çok büyük bir heyecanla geziyorum. Her geldiğimde buradaki ilerlemeleri büyük iftiharla görüyorum. Sahada 30 bin kişi gece gündüz büyük emekle çalışıyor" dedi.

Türkiye'nin, nüfusu ve enerji talebi artan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

"Çok uzun zamandır ortaya koyduğumuz hedefimiz var. Türkiye, 2050 yılında Akkuyu'nun yanına Sinop'u, Sinop'un yanına mutlaka Trakya'yı, bütün bunların yanına da yaklaşık 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri koymak zorunda. Bu 20 bin megavata ulaştığımızda Türkiye aynı zamanda o gün, bundan 30 yıl sonra ihtiyaç duyacağı enerjisinin yüzde 10'unu nükleerden sağlamış olacak.İnşallah burada gördüğünüz ilk reaktörü, üniteyi 2025'te artık deneme üretimine alacağız. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz. Önümüzde daha büyük hedefler var. 2028 yılına kadar 4 reaktörün tamamını devreye almamız lazım. Buradan üretilen elektrikle, ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu temiz ve karbonsuz şekilde karşılayacağız. Yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağız."

Bugün kilometre taşı olması açısından özel bir gün diyen Bakan Bayraktar, Bundan sonraki hedefimiz 2025'te mutlaka Sinop ve Trakya projeleriyle alakalı nihai kararımızı oluşturmak ve oralarda da doğru şekilde o projeleri hayata geçirmek." dedi.

Konuşmalardan sonra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Alexey Likhachev, 1'inci güç ünitesi türbin tesisi montajının tamamlanmasına ilişkin belgeyi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a verdi.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
📣 Mersin Gülnar da inşaatı devam eden AKKUYU NGS #AKKUYU şantiyesinde teslim ettiğimiz projemizi duyurmaktan gurur duyuyorum.


Mersin’de Akkuyu NGS de ana yüklenici ve nükleer santrallerinde yüksek deneyimi olan TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ile işbirliğimizi duyurmaktan gurur duyuyoruz.

İmzalanan proje Nükleer santralinde açılış tarihine yetişmesi gerektiğinden dolayı firmamız ve değerli ekibimizle zorlu şartlar altında 8 adet tank imalatı ve montajı yapılıp talep edilen tarihlerde teslimatları yapılmıştır.

Tankların 6’sının imalatı paslanmaz çelikten yapılmıştır.

Bu tür projeleri mümkün kılan kendini işine adamış ekibimize çok teşekkür ederiz!

https://www.linkedin.com/posts/baha...d7?utm_source=share&utm_medium=member_android
 
Geri
Üst Alt