Akkuyu Nükleer Güç Santrali

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirhan

Moderatör
Mesajlar
4,533
Tepkime puanı
10,018
Konum
İzmir
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

500px-Model_of_the_Akkuyu_Nuclear_Power_Plant.webp
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ait bir maket

Kaynak: Wikipedia
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.
Elektirik ihtiyacı elektirikli ürünlerin ve arabaların çoğalmasıyla dahada arttı.Nükleer santrale normalde karşıyım ama yeni düzende maalesef gerekli hale geldi.
 

Akkuyu NGS'nin 4'üncü güç ünitesinde reaktör şaftının ana bileşenleri monte edildi​

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 4'üncü güç ünitesinde, reaktör şaftının ana bileşenleri monte edildi.​


1733133659766.webp

Akkuyu Nükleer AŞ'nin açıklamasına göre, güç ünitesi reaktör binasının inşaat alanında, şaft yapısının ana unsurları olan reaktör kuru koruması ve destek kirişi tasarım konumuna yerleştirildi.

Yaklaşık 8 saat süren kurulum işlemlerinde, reaktör şaft ekipmanlarının montajı ağır paletli vinç kullanılarak gerçekleştirildi.

1733133676066.webp

Reaktör kuru koruması, MSK-64 ölçeğine göre 9 şiddetindeki bir deprem dahil pek çok durumda nükleer santralin güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Reaktör kabını beton şaftta sabitlemek için tasarlanan destek kirişi de reaktörü dış etkilerden koruma görevini üstleniyor.

4'üncü güç ünitesi reaktör şaftının inşasına ilişkin diğer çalışmalar kesintisiz şekilde yürütülüyor. Bu kapsamda konsolidasyon, boşlukların betonlanması ve ölçüm kanallarının montajı çalışmaları tamamlanıyor.

1733133688466.webp

"Uzmanlar bu montajı da tam zamanında tamamladı"​

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, montajın, 4'üncü güç ünitesinin inşaatında yılın en önemli olayları arasında yer aldığını belirtti.

1733133702458.webp

Butckikh, şunları kaydetti:

"Bu tür büyük boyutlu yapıların montajı, en yüksek nitelikte personel ve ayrıntılı hesaplamalar gerektiren karmaşık ve son derece büyük sorumluluk gerektiren bir montaj türüdür. Önceki güç ünitelerdeki benzer çalışma tecrübesi sayesinde, bu ekipmanları monte eden uzmanlar bu montajı da tam zamanında tamamladı. Akkuyu NGS'nin 4'üncü güç ünitesi reaktör şaftının inşasına dair yoğun çalışmalarımız devam ediyor."

Anadolu Ajansı
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) İlk Reaktör 2025'te Deneme Üretimine Alınacak

bakan-alparslan-bayraktar-mersindengs-yd.webp

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yapımı süren Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilk reaktörün 2025'te deneme üretimine alınacağını açıkladı.

Alparslan Bayraktar, santral inşaat sahasında düzenlenen "Akkuyu NGS 1. Ünitesi Türbin Tesisi'nin Montajının Tamamlanması Töreni"nde, yaptığı konuşmada, santralde tarihi bir günün yaşandığını belirterek "Bugün ilk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihinin önemli adımlarından, kilometre taşlarından bir tanesi." dedi.

Santralin inşaat sürecine değinen Bayraktar, "Bu bölgeye 2016'da ilk kez geldiğimde sahada hiçbir şey yoktu. Bugün sahayı çok büyük bir heyecanla geziyorum. Her geldiğimde buradaki ilerlemeleri büyük iftiharla görüyorum. Sahada 30 bin kişi gece gündüz büyük emekle çalışıyor" dedi.

Türkiye'nin, nüfusu ve enerji talebi artan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

"Çok uzun zamandır ortaya koyduğumuz hedefimiz var. Türkiye, 2050 yılında Akkuyu'nun yanına Sinop'u, Sinop'un yanına mutlaka Trakya'yı, bütün bunların yanına da yaklaşık 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri koymak zorunda. Bu 20 bin megavata ulaştığımızda Türkiye aynı zamanda o gün, bundan 30 yıl sonra ihtiyaç duyacağı enerjisinin yüzde 10'unu nükleerden sağlamış olacak.İnşallah burada gördüğünüz ilk reaktörü, üniteyi 2025'te artık deneme üretimine alacağız. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz. Önümüzde daha büyük hedefler var. 2028 yılına kadar 4 reaktörün tamamını devreye almamız lazım. Buradan üretilen elektrikle, ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu temiz ve karbonsuz şekilde karşılayacağız. Yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağız."

Bugün kilometre taşı olması açısından özel bir gün diyen Bakan Bayraktar, Bundan sonraki hedefimiz 2025'te mutlaka Sinop ve Trakya projeleriyle alakalı nihai kararımızı oluşturmak ve oralarda da doğru şekilde o projeleri hayata geçirmek." dedi.

Konuşmalardan sonra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Alexey Likhachev, 1'inci güç ünitesi türbin tesisi montajının tamamlanmasına ilişkin belgeyi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a verdi.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
📣 Mersin Gülnar da inşaatı devam eden AKKUYU NGS #AKKUYU şantiyesinde teslim ettiğimiz projemizi duyurmaktan gurur duyuyorum.


Mersin’de Akkuyu NGS de ana yüklenici ve nükleer santrallerinde yüksek deneyimi olan TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ile işbirliğimizi duyurmaktan gurur duyuyoruz.

İmzalanan proje Nükleer santralinde açılış tarihine yetişmesi gerektiğinden dolayı firmamız ve değerli ekibimizle zorlu şartlar altında 8 adet tank imalatı ve montajı yapılıp talep edilen tarihlerde teslimatları yapılmıştır.

Tankların 6’sının imalatı paslanmaz çelikten yapılmıştır.

Bu tür projeleri mümkün kılan kendini işine adamış ekibimize çok teşekkür ederiz!

https://www.linkedin.com/posts/baha...d7?utm_source=share&utm_medium=member_android
 
Akkuyu NGS'nin 2’nci ve 3’üncü Güç Ünitelerinde İki Önemli Aşama Tamamlandı

Santralin 3’üncü Ünitesi’nde, güç ünitesinin inşaat aşamasındaki en önemli montaj işlemlerinden biri olan reaktörün montajı tamamlanırken, 2’nci Ünitede kullanılacak yakıt da başarılı bir şekilde sahaya teslim edildi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şantiyesinde iki önemli operasyon gerçekleştirildi. Santralin ısı montaj uzmanları, 3’üncü Güç Ünitesi’nin reaktör basınç kabını tasarım konumuna yerleştirirken, 2’nci Güç Ünitesi için de ilk parti taze nükleer yakıt sahaya teslim edildi.

3’üncü üniteye ait reaktör basınç kabı “Open top” teknolojisi kullanılarak monte edildi. Reaktör binasının silindirik kısmının açık üst kısmından basınçlı bölgeye ekipman tedarik edilmesine yarayan “Open top” teknolojisi, iç koruma kabının kubbe kısmının montajından önce inşaat ve montaj işlerinin en uygun şekilde bir araya getirilmesine olanak sağlıyor.

Reaktör basınç kabının montajının tamamlanmasının ardından, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yanı sıra bağımsız denetim kuruluşları Türk Loydu ve Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) uzmanlarından oluşan bir komisyon, reaktör kabı montaj kalitesinin denetimini gerçekleştirdi.

2024’ün son günlerinde 2’nci Ünite için üretilen nükleer yakıt da Akkuyu NGS sahasına ulaştı. Yakıt demetleri özel taşıma konteynerleri içinde sahaya teslim edildi ve tüm uluslararası nükleer güvenlik gerekliliklerine uygun olarak tutuldukları taze yakıt depolama tesisine yerleştirildi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da sahadaki çalışmaların dinamiği çok yüksekti. Proje planında öngörülen ana operasyonları gerçekleştirdik. Akkuyu NGS'nin 3’üncü güç ünitesinin kalbi kuruldu, yani nükleer reaktör kabının montajına ilişkin kritik çalışmayı başarıyla tamamladık. Sahadaki diğer tüm inşaat ve kurulum işlemlerinde olduğu gibi, reaktör kabının kurulumu da titiz bir hazırlık, yüksek nitelikli uzmanlar ve her aşamada özel bir hassasiyet gerektirdi. Ayrıca Aralık ayında 2’inci ünite için ilk parti yakıtı da Akkuyu NGS sahasına teslim ettik. Yakıt, Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin ilgili birimleri, üretim tesisi ve denetim makamları arasında sıkı bir koordinasyon altında, sızdırmaz konteynerler içinde kara ve deniz yoluyla Türkiye'ye ulaştırıldı. Reaktöre yüklenmeden önce konteynerler NGS sahasındaki taze yakıt depolama tesisinde özel koşullar altında tutulacak.”

Bilgi notu:

Ağırlığı 334 ton, uzunluğu 11,18 m, genişliği ise 4,5 m olan reaktör basınç kabı, uzun bir üretim döngüsüne sahip ekipmana ait. Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için basınç kabının üretimi Şubat 2020'de başlandı. Üretim sürecinde içindeki cihazlarla kontrol montajı da dahil olmak üzere tüm testler yapıldı. Testler sonucunda özel komisyon, ekipmanın yapımında tüm proje parametrelerine uyulduğunu ve ürünün yüksek kalitede olduğunu doğruladı.

Reaktör basınç kabı Akkuyu NGS inşaat sahasına deniz yoluyla ulaştırıldı. Reaktör basınç kabı, giriş kontrol prosedürünü geçtiği geçici ekipman depolama alanından kurulum yerine nakledildi.

Akkuyu NGS için yakıt, Rosatom'un yakıt şirketi TVEL'in bir parçası olan Novosibirsk Kimyasal Konsantreler Tesisi'nde üretildi. VVER-1200 reaktörü için bir yakıt yüklemesi, 235 izotopunda yüzde 5'e kadar zenginleştirilmiş uranyum içeren 163 yakıt demetten oluşuyor.
Kullanılmış yakıt demetleri her 18 ayda bir değiştirilecek. 72 veya 73 yakıt demetleri çekirdeğe yüklenir. Daha yüksek uranyum içeriğine sahip VVER-1200 tipi reaktörlere sahip güç üniteleri için yeni yakıt, günlük manevra, yani güç tüketimine bağlı olarak güç azaltma ve artırma imkânı sağlar.

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.

Rusya, ilgili tüm ülkelerle bilimsel iş birliğini aktif olarak geliştiriyor. Büyük yabancı enerji projelerinin hayata geçirilmesine devam eden Rosatom ve şirketleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.


Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
Akkuyu NGS Kargo Terminali 100. Kargo Gemisini Kabul Etti

akkuyu-ngs-kargo.webp

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan Doğu Kargo Terminali, limanın devreye alınmasından sonra 100. kargo gemisini kabul etti. Gemi, terminal rıhtımında Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh ve Liman Müdürü Okan Bozkurt tarafından karşılandı.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Birinci güç ünitesinde devreye alma çalışmaları devam ederken, diğer ünitelerde inşaat ve montaj çalışmaları sürüyor. Aynı zamanda NGS için ekipman ve malzeme sevkiyatları da devam ediyor. Doğu Kargo Terminali, deniz yoluyla kesintisiz kargo teslimatını sağlamasıyla projenin en önemli lojistik altyapılarından biridir. Farklı ülkelerden gemiler bize geliyor ve 100. kargo gemimizi teslim aldık. Bu gemi, şalt bileşenleri ve farklı güç üniteleri için türbin bileşenlerini sahaya teslim etti” dedi.

Liman Müdürü Okan Bozkurt da şunları söyledi: “Doğu Kargo Terminali yalnızca Akkuyu NGS için yük taşıyan gemiler tarafından kullanılmakla kalmıyor. Terminalin rıhtımı, reaktör bileşenleri de dâhil olmak üzere büyük boyutlu kargoları, inşaat malzemelerini ve ekipmanları almak için en uygun şekilde tasarlandı. Terminal, nükleer güç santralinin yaşam döngüsü boyunca faaliyette olacak. Akkuyu Körfezi'ne giriş ve çıkış yaparken demirleme işlemleri sırasında kargo gemilerine zorunlu kılavuzluk hizmeti ve römorkör refakati sağlanıyor”.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
Akkuyu NGS’de 1. Güç Ünitesi'nin İlk Yedek Dizel Jeneratörü Devreye Alındı

akkuyu32564-ngs1.webp

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 1. Güç Ünitesi’nin ilk yedek dizel güç santrali başarıyla devreye alındı. Ekipman devreye alma uzmanları tesisi rölantide çalıştırdı ve yük altında çalışmasını adım adım test etmek için hazırlıklara başladı. Akkuyu NGS'nin her bir güç ünitesinde toplam üç adet yedek dizel jeneratör çalışacak.

Dizel jeneratörler çalıştırıldıktan sonra, çeşitli çalışma modlarında yaklaşık 50 kontrol işleminden geçirilecek. Uzmanlar, dizel jeneratörlerin tüm sistemleri nominal güç seviyesinde çalışırken güvenilir olduğuna emin olduktan sonra, yedek dizel jeneratör “bekleme” moduna getirilecek. NGS’nin işletilmesi sırasında yedek dizel jeneratör bu modda olacak. Yedek dizel jeneratörünün bulunduğu yedek dizel güç santralinin çalışmaya hazır hale gelmesi, başlatma sinyalinin alındığı andan itibaren 15 saniyeyi geçmeyecek. Tüm süreç otomatik modda ilerliyor. Buna ek olarak, dizel jeneratörlerin devreye alınması, reaktör tesisinin soğuk-sıcak alıştırma aşamasının başlatılması için ön koşul olacak.

Akkuyu Nükleer AŞ İnşa Halindeki NGS Direktör Yardımcısı ve Teknik Direktör Andrei Zhukov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yedek dizel güç santralleri, nükleer santral güvenlik sistemlerinin temel unsurlarından biri. Akkuyu NGS'nin her güç ünitesinde bu tür üç santral yer alıyor. Bu santraller, ana güç kaynağının kesilmesi durumunda nükleer santralin bağımsız güç kaynağı olarak görev yapıyor. Üç yedek dizel güç santralinin her biri bir dizel jeneratör setiyle donatıldı. Bugün bunlardan ilkini, yani normal işletme sisteminin yedek dizel güç santralini devreye aldık. Her bir ünitedeki üç dizel jeneratör birlikte, ünitenin tasarlanmış tüm sistemlerine yakıt ikmali yapmadan en az 72 saat boyunca güç sağlayabilecek” dedi.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS), Deniz Suyunu Tuzdan Arındırma Kompleksi işletmeye alındı.
MERSIN (AA) - Akkuyu Nükleer AŞ'nin açıklamasına göre günde 1000 metreküp kapasiteye sahip olup iki modülden oluşan kompleks, santrale yangın güvenlik sistemleri ve genel kullanım için tuzdan arındırılmış su sağlayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh, santralin tüm ömrü boyunca faaliyet gösterecek birinci devreye alma kompleksinin altyapı tesislerini kademeli olarak faaliyete geçirdiklerini belirtti.

Deniz Suyunu Tuzdan Arındırma Kompleksi'nin önemine değinen Butckikh, şunları kaydetti:

"Kompleks, kesintisiz su tedarikinin sağlanması ve dolayısıyla santralin bütün olarak güvenilir bir şekilde çalışması için önemli aşama. Bu sayede santral devreye alındıktan sonra kendi ürettiği elektrikle su ihtiyacını karşılayabilecek. Tuzdan arındırma döngüsü tamamen çevre dostu sistem. Kullanımdan sonra denize geri verilen su hem sıcaklık hem de kimyasal bileşim açısından uluslararası standartları karşılayacak."


Kaynak:AA

images.webp
 
Geri
Üst