deger16
WT Kullanıcı
- Puanlar
- 1,967
Güzel Haberler: Turizmde "Altın" Başlangıç
- Tüm Zamanların Ocak Rekoru: Antalya, 2026'ya turizmde rekorla girdi. Ocak ayında şehre gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %15 artarak 250 bini aştı. Özellikle Alman ve İngiliz turist sayısındaki artış, "kış turizmi" stratejisinin meyve verdiğini gösterdi.
- Diplomasi Forumu Hazırlıkları: Mart ayında yapılacak olan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için dünya liderlerinin katılım teyitleri gelmeye başladı. Bu durum şehrin prestijini ve doluluk oranlarını şimdiden artırdı.
Ekonomik Gelişmeler: Tarım ve Emlak
- Domates ve Biberde İhracat Atağı: Ocak ayındaki soğuk havaya rağmen, modern seralardaki üretim sayesinde Avrupa ve Orta Doğu'ya yapılan yaş sebze meyve ihracatı geçen yıla göre döviz bazında %12 artış gösterdi.
- Konut Piyasasında Durgunluk: Yabancıya konut satışı düzenlemeleri ve yüksek fiyatlar nedeniyle emlak piyasasında bir yavaşlama hissedildi. Ancak kira fiyatlarındaki fahiş artışın Ocak ayı itibarıyla hız kestiği gözlemlendi.
Siyasi Gündem
- Ulaşım Projeleri Tartışması: Antalya Büyükşehir Belediyesi ve hükümet temsilcileri arasında Antalya-Alanya Otoyolu ve yeni raylı sistem hatlarının finansmanı üzerine sıcak tartışmalar yaşandı.
- Belediye Denetimleri: Ocak ayı boyunca özellikle Kepez ve Konyaaltı bölgelerinde kaçak yapılaşmaya karşı geniş çaplı yıkım kararları ve denetimler siyasetin ana gündem maddesiydi.
Kötü Haberler: Afetler ve Kazalar
- Kumluca ve Finike'de Hortum ve Sel: Ocak ayının ortasında yaşanan şiddetli fırtına ve hortum, Kumluca'daki seralara büyük zarar verdi. Tarım sigortası (TARSİM) kapsamında hasar tespit çalışmaları ay sonuna kadar sürdü.
- Teleferik Davası ve Güvenlik: 2024'teki kazanın ardından güvenlik denetimleri en üst seviyeye çıkarılmış olsa da, Ocak ayında Tünektepe bölgesindeki tesislerin modernizasyon süreciyle ilgili teknik tartışmalar ve devam eden mahkeme süreçleri yerel basında geniş yer buldu.
- Asayiş: Ay boyunca "huzur" operasyonları kapsamında özellikle eğlence merkezlerinde uyuşturucu ve kaçakçılığa yönelik büyük baskınlar yapıldı.