Burdur Ağlasun İlçesi

HasanTürk

Moderatör
Puanlar
8,120
Ağlasun İlçe olarak 1958’de idare yapısına kavuşmuştur. İlçeye bağlı 9 köy, 6 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumunun güncel verilerine göre; İlçe Merkezinin toplam nüfusu 3.510’dur. İlçeye bağlı bulunan 9 köyün toplam nüfusu 3.898’dir. İlçenin köylerle birlikte toplam nüfusu 7.408’dir.

Tarım; İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, seracılık, tarım işçiliği, orman işçiliği, fabrika işçiliğine dayanmaktadır. Toplam Tarım Arazisi 85.000 da; Sulanabilir Arazi 48.500 da; Sulanan Tarım Arazisi 48.500 dekardır. Yapılan tarım faaliyetleri de sebze, meyve, hayvancılık yemlerinin yetiştirilmesine dayalıdır. Arpa, buğday, fiğ, korunga, yulaf, mısır, yonca yetiştirilmektedir. Ayrıca çok az miktarda şeker pancarı yetiştirilmektedir. İlçenin bir diğer ana gelir kaynağı da hayvancılıktır. Aile işletmeciliği şeklinde üretim yapılmakta ve çiftçilerimiz ürünlerini kendi imkânları ile pazarlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri kapsamında Mazot-Gübre Desteği 2.749,652,73 TL; Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 1.251.024 TL; Yem Bitkileri Desteği tespit çalışmaları devam etmektedir, Organik Tarım Desteği yapılmamıştır.
İlçemizde büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları üreticiliği yapılmaktadır. 15.978 koyun-keçi; 4.650 sığır-manda; 44 tek tırnaklı ve 4.917 kümes hayvan varlığı bulunmaktadır.

Sağlık; İlçede 2013 yılında faaliyete başlayan 1 adet Entegre Devlet Hastanesi bulunmaktadır. Burada toplam 11 hekim çalışmaktadır. Araç gereç bakımından; 1 adet kiralık hizmet aracı evde bakım ile sağlık hizmetleri 112 acil servisinden destek alınarak verilmektedir. Yeşilbaşköy, Mamak, Yazır köylerinde sağlık personeli bulunmaktadır.

Eğitim; İlçede okuryazarlık oranı % 100’dür. 10 okul ve 60 derslikte toplam 736 öğrenci eğitim ve öğretime tabidir. İlçede 86 kadrolu; 1 sözleşmeli ve 2 ücretli olmak üzere toplam 89 öğretmen görev yapmaktadır. ilkokul ve ortaokullara, 9 köyden İlçe Merkezine ve Mamak Köyüne 6 araçla taşıma yapılmaktadır. İlköğretimde Bucak İlçesinden İlçe Merkezinde bulunan okullara ve Mamak Okuluna sıcak yemek taşınmakta ve bu yemekten 182 öğrenci faydalanmaktadır. İlçedeki liselere diğer köylerden İlçe taşıma merkezine 6 araçla taşıma yapılmaktadır.

Geri