Burulaş - Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliğinden Haberler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sadece bu oluşuma bu destek veriliyorsa sözleşmelilere vs. yazıktır. Bakanlık nezdinde sahip olunan haklar nedeniyle yasal bir ayrım olsa da fiili olarak Bursa'da Özel Halk Otobüsçüleri Odası ile sözleşmeliler arasında ayrım yapılmaması gerekiyor. Biri esnafsa diğeri de esnaf sonuçta.
Benim bildiğim sadece batı öho grubuna bu destek veriliyor.Zamanında kontak kapatıp nakit ödemeye geçilmişti bunun yüzünden o zamanki belediye başkanı böyle çözmüştü merkezi yönetimin bu bedava binişlerle alakalı acilen yeni bir karar alması gerekiyor yoksa belediyeler batacak.

Benim bildiğim sadece batı öho grubuna bu destek veriliyor.Zamanında kontak kapatıp nakit ödemeye geçilmişti bunun yüzünden o zamanki belediye başkanı böyle çözmüştü merkezi yönetimin bu bedava binişlerle alakalı acilen yeni bir karar alması gerekiyor yoksa belediyeler batacak.

Ben sadece batı öhoya verildiğini sanmıyorum.

Çirişhane minibüslerinin 4 hattı var. B2K hattı B2D'nin ek seferi gibi bir şey olduğu için üç hat olduğunu farz edelim. Bu üç hattan ikisi (B2A ve B2C) aktarmada ücretsiz hatlar.

Minibüs Koop.'un 6 hattından 3'ü (D3 35B 35C) aktarmada ücretsiz.

Gürsu minibüslerinin D12, D12A, D12H ve D12R hatları, Kestel minibüslerinin D11, 2K, 2KÇ hatları, Yaztur'un B1 hattı aktarmada ücretsiz.

Böyle bir koşulda Yaztur belki diğer hatlardan sübvanse eder ama diğer yükleniciler geçinemez kazan kaldırır.

Ben sadece aktarmada ücretsiz taşımacılığı kast ettim. Bunun 65+ ve engelli gibi bakanlık kararıyla olanları var. 65 yaş üstü yolcuların tarifesi yüksek köy/kırsal hatlarını kullandığını düşünün (ki zaten kullanıyor). Böyle bir durumda Barakfakih 124 nolu Koop'tan tutun şahıs yüklenicilere kadar herkes batar.

Ben sadece batı öhoya verildiğini sanmıyorum.

Çirişhane minibüslerinin 4 hattı var. B2K hattı B2D'nin ek seferi gibi bir şey olduğu için üç hat olduğunu farz edelim. Bu üç hattan ikisi (B2A ve B2C) aktarmada ücretsiz hatlar.

Minibüs Koop.'un 6 hattından 3'ü (D3 35B 35C) aktarmada ücretsiz.

Gürsu minibüslerinin D12, D12A, D12H ve D12R hatları, Kestel minibüslerinin D11, 2K, 2KÇ hatları, Yaztur'un B1 hattı aktarmada ücretsiz.

Böyle bir koşulda Yaztur belki diğer hatlardan sübvanse eder ama diğer yükleniciler geçinemez kazan kaldırır.

Ben sadece aktarmada ücretsiz taşımacılığı kast ettim. Bunun 65+ ve engelli gibi bakanlık kararıyla olanları var. 65 yaş üstü yolcuların tarifesi yüksek köy/kırsal hatlarını kullandığını düşünün (ki zaten kullanıyor). Böyle bir durumda Barakfakih 124 nolu Koop'tan tutun şahıs yüklenicilere kadar herkes batar.
Bu sübvansiyon bir çok projenin yapılmasınıda engelliyor bu arada yazık günah gerçekten.Asgari ücretli nasıl tam bilet basıyorsa indirimli ve bedava ulaşım tekrar gözden geçirilmeli.

Bu sübvansiyon bir çok projenin yapılmasınıda engelliyor bu arada yazık günah gerçekten.Asgari ücretli nasıl tam bilet basıyorsa indirimli ve bedava ulaşım tekrar gözden geçirilmeli.

Ben hep şunu savunuyorum. Toplu taşıma herkese ücretli olsun ama sabit bir ücret olsun. Metro şu an 35 liraysa herkese sabit ücret olduğunda atıyorum 20 lira olsun.

Sadece ulaşım değil, resmi tatiller vb. konularda da Türkiye'de bol keseden iş yapılıyor. Bunları yapabilecek durumda değiliz şu an.

Şu seçim ve koltuk korkusundan herkesin çıkması lazım artık halkı bir gram düşünen yok her ay 3000 tl bursakarta yükleme yapıyorum yazık günah abi ben başkalarının bedava ve indirimli bindigi ulaşımı sübvanse etmek zorundamıyım bunu çözmeleri lazım.

Bir de aktarmada ücretsiz hatlar mümkünse özelleştirilmemeli. Bu yüzden 35C'nin özelleştirilmesine en başından beri karşıyım mesela.

Ya da yüklenicinin imkanı varsa aktarmada ücretsiz hatları diğer hatlarının gelirinden sübvanse etmesi sağlanmalı. Çirişhane için bu uygulama zor ama Gürsu - Kestel minibüslerinde bir ihtimal uygulanabilir.

Örneğin Kestel minibüslerini ele alalım:

1K, 2K, 2KÇ ve D11 hatlarını işletiyorlar. 1K hariç tüm hatlar aktarmada ücretsiz.

Aktarmada ücretsiz hatların tüm binişi ücretsiz (65+ vs.) kartlarla ya da ücretsiz aktarmayla olmuyor sonuçta. Kestel içi ulaşım amacıyla ya da Kestel TOKİ, Çataltepe ve Kestel içinden metroya ulaşım amacıyla binenler tam ücret ödüyor (Bursaray'da 26.50 TL indirim yapılır yolcudan 8.50 TL ücret alınır).

Tam ücret ödeyenler hariç (65 yaş kartları göz ardı ederek) ücretsiz aktarma ile binişlerin birebir sübvansiyonuna A diyelim.

Bu durumda Kestel minibüsçülerinin 1K hattından istedikleri kâr ile elde ettikleri toplam gelirin üzerine ayrıca A kazanmaları gerekiyor ki kârdan zarar etmeden aktarmada ücretsiz hatlarda aktarma yapan yolcudan almadıkları ücreti sübvanse edebilsinler.

Gelişmiş ülkelerde neredeyse tamamen belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma hizmetlerinden çoğu zaman kâr edilmez, bu hizmet sosyal devlet anlayışıyla sunulur. Bu yüzden yurtdışında bir köy hattında bile ülkemize göre oldukça kaliteli, Sınıf 2 tipinde araç görebilirsiniz.

Türkiye'de belediyeler dahi toplu taşımada gelir kaygısı güderken, üstüne özelleştirmelerle bu faaliyet ticari amaçla gerçekleştirilince bu sorunlarla karşılaşıyoruz. 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılık gibi Avrupa tipi uygulamalar da bu yüzden bizde sıkıntılar çıkarıyor.

Bir de bizde özel toplu taşıma yüklenicileri ahilik kültüründen nasibini almayıp, uygun bir ücret politikasıyla sürümden kazanmayı da amaçlamadıkları için bugün yolcunun ödediği 31, 33, 44 TL gibi tam ücretlerin üzerine bile Burulaş ek sübvansiyon yapabiliyor. Özelleştirme bu kadar maliyetli olmamalı. Hangi sektörde olursa olsun hiçbir özel işletmeciye aradaki farkı vs. ödenmeden zorla indirimli ya da ücretsiz hizmet sunduramazsınız ancak alt yüklenicilerin en azından tam ücretlerde sübvansiyon istememesi sağlanabilir.

BURULAŞ Otobüs İşletme Müdürlüğümüz ve EYS Müdürlüğü Denetim Şefliğimizin ekipleri ile; Osmangazi ilçemizin Demirtaş Mahallesindeki tekerlekli araçla toplu taşıma hatlarımızı, bu hatlardaki güzergahları, yol ve trafik koşullarını, otobüslerimizi ve duraklarımızı inceledik.Bölgedeki yoğun lokasyonlara dağılarak; 06.30 - 08.30 saatleri arasındaki yolcu yoğunluğunu, otobüs kapasitelerinin bunu karşılayıp karşılayamadığını, şoförlerimizin tutum ve davranışlarını, sefere çıkan araçlarımızın fiziki uygunluklarını kontrol edip denetledik.

X-Twitter Fahrettin Beşli

G6yhHlvWUAALBUc.webp G6yhAujWcAAJ8sN.webp G6yhAvFWoAAzqDr.webp G6yhAttWIAAdU-F.webp G6ygltWX0AAHn3B.webp G6ygltEX0AAFaBM.webp G6ygltEXYAAkKAC.webp G6ygltHXcAAwA3C.webp

BBB Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey’in verdiği talimat doğrultusunda; Otobüs İşletme Müdürlüğümüz bünyesindeki otobüslerin bilgilendirme ekranlarını, yolcu ile iletişimi artıracak şekilde daha fonksiyonel ve daha etkin kullanımına yönelik, BURULAŞ teknik ekiplerimizce yapılan çalışmaları inceledik.
Ek olarak, otobüs şoförlerimizin görev esnasında, arka kapılardaki yolcu hareketlerini daha sağlıklı görebilmeleri için başladığımız; kapılara kamera ve şoför mahalline de ekran montajı çalışmalarını tetkik ettik.

Kaynak: Fahrettin Beşli / Instagram

burulas_otobus_1.webp

burulas_otobus_2.webp

burulas_otobus_3.webp

burulas_otobus_4.webp

burulas_otobus_5.webp

burulas_otobus_6.webp

burulas_otobus_7.webp

burulas_otobus_8.webp

Bilgi ekranlarında değişim var dikkatimi çekti sessiz bir şekilde ekranlarda duraklar gösteriliyor şu işi bir oturtamadılar.

Geri