Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirhan

Moderatör
Mesajlar
4,418
Tepkime puanı
9,741
Konum
İzmir
Proje Amacı

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Divriği-Kars-Gürcistan sınırı demiryolu koridoru boyunca lojistik verimliliğinin artırılmasını ve Türkiye’nin ulusal demiryolu ağının operasyonel dayanıklılığının geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi uygulanacaktır. Proje, mevcut demiryolu altyapısının modernizasyonu ve iyileştirilmesi yoluyla bölgesel ve uluslararası bağlantıların güçlendirilmesini, lojistik süreçlerin optimize edilmesini ve Türkiye'nin demiryolu ağının uluslararası standartlara uyumunu sağlamak amacı taşımaktadır. Bu kapsamda, kapsamlı tasarım, inşaat ve izleme süreçlerini içeren stratejik adımlar atılacaktır.

Proje Önemi

Proje, Türkiye ile Gürcistan'ı (Bakü-Tiflis-Kars [BTK] demiryolu hattı üzerinden) bağlayacak olup; Türkiye'nin doğu ve batı illeri arasında önemli bir bağlantı sağlayacaktır. Bu yüzden, bu koridoru geliştirmek, bölgenin uluslararası erişilebilirliğini önemli ölçüde artıracaktır.

resim1.webp

Proje Bileşenleri

Bileşen 1:
Bu bileşen, Türkiye'nin doğusunda yer alan, 660 kilometre uzunluğundaki Divriği-Kars-Gürcistan sınırı demiryolu hattının rehabilitasyonu ve modernizasyonunu kapsar. Söz konusu hat, Türkiye'nin mevcut ve eski uluslararası demiryolu bağlantılarından biri olup, Türkiye ile Gürcistan’ı, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı üzerinden doğuda Orta Koridor’un geri kalanına bağlamaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin doğu ve batı illeri arasında kritik bir ulaşım hattı oluşturmakta olup, Türkiye içindeki Orta Koridor'un bir parçası olarak batıda Avrupa'nın geri kalanıyla stratejik bir bağlantı sağlamaktadır. Bu bileşen, hattın tasarım ve inşaat çalışmalarını içermekte olup, modernizasyon sürecinde demiryolu altyapısının uluslararası standartlara uyumunun yanı sıra lojistik verimliliğin ve operasyonel dayanıklılığın artırılması amaçlanmaktadır.

Bileşen 2: Bu bileşen, Proje Uygulama Birimi (PIU) bünyesinde, projenin tüm aşamalarında etkili yönetim ve izleme süreçlerinin sağlanması için gerekli finansman ve kaynakların mobilizasyonunu içerir. Proje uygulama süreçlerinin etkin bir şekilde denetlenmesi ve raporlanması, uluslararası en iyi uygulamalara uygun olarak gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, proje yönetiminin her aşamasında şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlanması temel hedefler arasında yer almaktadır.

Kaynak: Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü
 
Dijital ve Sürdürülebilir Orta Koridor İçin Yol Haritası Bakü'de Çizilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katılacak. Konferans kapsamında 20 Kasım tarihinde iki üst düzey toplantı gerçekleştirecek olan Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı alanında dijitalleşme ve sürdürülebilirlik hedeflerini COP29’da dünya sahnesine taşıyacağız. Bu alandaki deneyimlerimizi paylaşacak ve uluslararası iş birliklerini değerlendireceğiz.” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katılacak. Konferans kapsamında, 20 Kasım tarihinde “Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi” Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı ile “Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı” konulu Üst Düzey Yuvarlak Masa Toplantısı’na iştirak edecek olan Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı alanında dijitalleşme ve sürdürülebilirlik hedeflerini COP29’da dünya sahnesine taşıyacağız. Bu alandaki deneyimlerimizi paylaşacak ve uluslararası iş birliklerini değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“COP29 Yeni İş Birlikleri İçin Bir Dönüm Noktası Olacaktır”

Bakan Uraloğlu, Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı konulu Üst Düzey Yuvarlak Masa Toplantısı’nda şehir içi ulaşımda çevre dostu altyapı projelerinin ele alınacağını belirterek “Toplantıda, elektrikli araç altyapısından doğa temelli çözümlere, akıllı ulaşım sistemlerinden karbon emisyonlarının azaltılmasına kadar birçok konuyu masaya yatıracağız. Daha yaşanabilir şehirler ve daha yeşil bir dünya için şehir içi ulaşımda dönüşüm kaçınılmazdır. COP29 bu konuda yeni iş birlikleri için bir dönüm noktası olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Ulaşım Koridorlarının Dijitalleşmesi İçin Ülkeler Arası İş Birliği Şart

Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi toplantısına da katılacak olan Uraloğlu, “Ulaşım koridorlarının dijitalleşmesi, küresel transit ağlarını güçlendirme, karbon emisyonlarını azaltarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ilerletme ulaşım modları ve tedarik zincirlerinde direnci artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Sürdürülebilir, dirençli ve dijitalize edilmiş koridorların başarılı bir şekilde geliştirilmesi ve işletilmesi için gerekli olan standartlar, düzenlemeler ve iş birliği çerçeveleri konusunda uyum sağlamak için ülkeler arasında yakın iş birliği zorunludur.” dedi.

Sürdürülebilir ve Dirençli Ulaşımı Teşvik Edilecek

Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi toplantısında Orta Koridor ve ötesinde sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeyi ilerletmek için yapılan son çalışmalar ve gelecekteki girişimleri ele alacaklarını kaydeden Uraloğlu, “Sürdürülebilir ve dirençli ulaşımı teşvik etmek, sınır geçiş süreçlerini iyileştirmek ve böylece Orta Koridor boyunca bağlantının verimliliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla artırılmış bölgesel iş birliği yoluyla gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Bakanlar Düzeyinde Katılım Sağlanacak

Azerbaycan ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Amerika, İngiltere, İtalya, Kanada, Kazakistan gibi ülkelerden bakanlar düzeyinde katılım sağlanacak. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) ile Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) gibi uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin de hazır bulunacağı toplantılara Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi finans kuruluşları da katılacak.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 

ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Orta Koridor’un bir parçası olduğunu ifade ederek “Koridorda; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasıl kullanılması gerektiğini; nasıl geliştirebileceğimizi konuşuyoruz. Ülkemizde elektrikli trenleri ve lokomotifleri geliştiriyoruz. Kendimiz üretmeye başladık.” dedi. Orta Koridor’u destekleyecek Kalkınma Yolu Koridoru’nda da çalışmalara devam ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, gelecek nesle daha iyi bir dünya bırakmak için karbon salınımının mutlaka azaltılması gerektiğinin altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katıldı. Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı konulu Üst Düzey Toplantısı’nda konuşan Bakan Uraloğlu, konferans kapsamında kurulan Türkiye pavilyonunu ziyaret ederek iklimsel ve meteorolojik çalışmaları yerinde inceledi. Bakan Uraloğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğiyle ilgili ana başlıkların gündem olduğu COP29’dayız. Burada iklim değişikliğinden karbon salınımına, sanayiye, ulaşıma kadar ve yaşamımızda ihtiyacımız ne varsa hepsinin etkilendiği bir süreçten bahsediyoruz.” dedi.

“Ülkemizde Elektrikli Trenleri ve Lokomotifleri Geliştiriyoruz”

Türkiye’nin Çin'den başlayarak Londra'ya kadar uzanan Orta Koridor’un bir parçası olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Bu koridorun daha nasıl geliştirilebileceğini; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasıl kullanılması gerektiğini; bunu nasıl geliştirebileceğimizi bu vesileyle biz konuşuyoruz. Buradaki kapasiteler önümüzdeki süreç içerisinde artacaktır ve dizel ya da fosil yakıtlı lokomotiflerin emisyon salınımı artacaktır. Bu noktada gayret ediyoruz ki ülkemizde elektrikli trenleri ve lokomotifleri geliştiriyoruz. Kendimiz üretmeye başladık; bu anlamda iş birlikleri yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu Orta Koridor’u Destekleyecek

Orta koridoru destekleyecek olan Kalkınma Yolu Projesi’nden de bahseden Bakan Uraloğlu, “Son zamanlarda doğu batı yönündeki ticareti destekleme amacıyla kuzey güney yönünde de bazı koridorların ortaya çıktığını biliyoruz. Hazar geçişli İran Koridoru’nun olduğunu biliyoruz. Azerbaycan'ın yine Hazar'daki son gelişmelere göre birçok yatırım yaptığını biliyoruz. Biz de bu anlamda kuzey-güney koridor ve Orta Koridor’u desteklemesini düşündüğümüz Kalkınma Yolu Koridoru’nda bir çalışma yapıyoruz. Irak’ın Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye’ye bin 200 kilometre gelip oradan Avrupa’ya; Türkiye içerisinde de Orta Koridor’a bağlanmasıyla ilgili bir çalışmamız var.” ifadelerini kullandı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Dünya Bankası'ndan, Türkiye'nin düşük karbonlu demir yolu ağı için finansman onayı​

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik çabalarını desteklemek için 660 milyon dolarlık finansmanı onayladı.​


Bankadan yapılan açıklamada, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi'nin, Türkiye'nin mevcut sınırlı demir yolu ağının en eski bölümlerinden birinin genişletilmesine ve modernize edilmesine yardımcı olacağı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin, ülke genelinde mal hareketinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine, ihracatın desteklenmesine, istihdam yaratılmasına ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacak elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik çabalarını desteklemek için 660 milyon dolarlık finansmanın onaylandığı bildirildi.

Proje kapsamında, dizel motorlu trenler yerine Sivas'ın Divriği ilçesi ile Kars arasındaki bağlantının 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattıyla genişletileceği belirtilen açıklamada, 4 ili kapsayacak projeyle demir yolu güzergahında yaşayan yaklaşık 600 bin kişinin refahının sağlanacağına, aynı zamanda bunun yerel firmalara ve tarım işletmelerine önemli bir destek olacağına işaret edildi.

Açıklamada, proje tamamlandığında demir yolunun yük taşıma kapasitesinin, yıllık yaklaşık 750 bin tondan 20 milyon tona çıkacağı kaydedildi.

Türkiye'de mal taşımacılığının yaklaşık yüzde 95'inin kara yolu ile gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, projenin ulaşım sürelerini ve lojistik maliyetlerini azaltacağı ve Türkiye'nin batısı ile doğusu arasındaki bağlantı olanaklarını iyileştireceği vurgulandı.

Açıklamada, kara yolu ile yük taşımacılığının, ulaştırma sektöründen kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 50'sinden sorumlu olduğu belirtilerek, yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasının, Türkiye ekonomisinin karbonsuzlaştırılması ve küresel ticarette rekabetçi kalmak isteyen ihracatçılar başta olmak üzere Türk sanayisinin sera gazı emisyonlarının azaltılması bakımından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

AB'nin 2026 yılından itibaren karbon yoğun ürünlere tarifeler uygulamaya başlayacağı anımsatılan açıklamada, Türk ihracatçılarının karbon ayak izini azaltmasının çok önemli olduğu dile getirildi.

Açıklamada, 2030'da projenin tamamen uygulamaya girmesiyle yıllık 72 bin 332 tonluk karbon emisyonunun önlenmesi ve 2060 yılı itibarıyla bu rakamın 245 bin 835 tona çıkmasının beklendiği bildirildi.

Bankanın açıklamasında, yolcu ve yük taşımacılığı için bağlantı olanaklarının geliştirilmesinin, projenin gerçekleştirileceği ve ekonomik refah açısından ulusal ortalamaların gerisinde kalan Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars illerinde önemli sosyoekonomik faydalar sağlamasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, bu illerin aşırı hava olaylarına da oldukça fazla maruz kaldığı, dolayısıyla taşkın, heyelan ve orman yangınları gibi olayların etkilerine dayanabilecek dirençli bir altyapıya olan ihtiyacın ön plana çıktığı kaydedildi.

Dünya Bankası'nın Türkiye'de Orta Koridor'un genişletilmesini desteklemek için başka kalkınma ortaklarıyla birlikte çalıştığı aktarılan açıklamada, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi için hükümet tarafından sağlanan finansmana ek olarak İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası tarafından da ilave finansman sağlandığı anımsatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Türkiye, demir yolu bağlantılarını modernize ederek ve genişleterek, yerel ekonomileri canlandırma ve yetersiz hizmet alan bölgelerde istihdam yaratma, ülkenin lojistik merkezi olma amacına katkıda bulunma ve ulaştırma sektörünün karbon salımını azaltma gibi çeşitli stratejik hedefler doğrultusunda ilerleme kaydedebilir." ifadesini kullandı.

Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Murad Gürmeriç de "Proje, ekonomik açıdan geride kalmış bölgelerle iklime dirençli bağlantı olanaklarını iyileştirerek ve bu şekilde istihdam yaratarak, piyasalara daha iyi erişim imkanları sağlayarak, kadınlar, gençler ve kırılgan durumdaki topluluklar için önemli faydalar sunma potansiyeline sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı
 
AYGM Doğu Türkiye Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi Divriği-Kars-Gürcistan Sınırı Demir Yolu Hattı için Bu Yıl İhalelere Çıkacak

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Doğu Türkiye Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi kapsamında, "Divriği-Kars-Gürcistan Sınırı Demir Yolu Hattı Rehabilitasyon ve Modernizasyon İşleri" için hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Dünya Bankasından gerekli onayların alınmasından sonra yıl içinde ilk önce müşavirlik ihalesine daha sonra da yapım ihalesine çıkılması bekleniyor.

Doğu Türkiye Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi, Türkiye'nin mevcut sınırlı demir yolu ağının en eski bölümlerinden birinin genişletilmesine ve modernize edilmesine yardımcı olacak. Proje dizel motorlu trenler yerine Sivas ilinin Divriği ilçesi ile ülkenin kuzeydoğusunda Gürcistan sınırı yakınındaki Kars ili arasındaki bağlantıyı 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattıyla genişletecek. Dört ili (Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars) kapsayacak olan proje, demir yolu güzergahı üzerinde yaşayan yaklaşık 600.000 kişinin refahının yanı sıra yerel firmalara ve tarım işletmelerine önemli bir destek sağlayacak.

Divriği-Kars-Gürcistan sınırı kesimi aynı zamanda Çin, Orta Asya, Güney Kafkasya, Türkiye ve Avrupa Birliği'ni demir yolu ve denizyolu ile birbirine bağlayan kıtalararası Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahının da önemli bir bölümünü oluşturuyor. Proje tamamlandığında demir yolu yük taşıma kapasitesi yıllık yaklaşık 750 bin tondan 20 milyon tona çıkarılmış olacak ve Trans-Hazar Orta Koridorundaki önemli bir darboğaz ortadan kaldırılmış olacak.

Bilindiği gibi proje için Dünya Bankasından 660 milyon $, İslam Kalkınma Bankasından (IsDB) 246,4 milyon €, Asya Altyapı Yatırım Bankasından (AIIB) 250 milyon $ finansman sağlanmıştı.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 

Türkiye'nin Orta Koridor'daki demir yolu projeleri için ihale ilanına çıkıldı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi (ETMIC)" için genel ihale ilanına çıkarken, maliyetin İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 246 milyon 400 bin avroluk finansmanla karşılanacağı belirtildi.​


Bakanlığa bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan konuya ilişkin genel ihale ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, "Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi kapsamında maliyetin karşılanması amacıyla İslam Kalkınma Bankası'ndan 246 milyon 400 bin avro finansman sağlandı. Bu finansmanın bir kısmının mal, yapım işleri, ilgili hizmetler ve danışmanlık hizmetleri ödemelerinde kullanılması planlanıyor.

Projeyle, Türkiye'de güvenli, erişilebilir ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Aynı zamanda Sivas'ın Divriği ilçesi ile Gürcistan sınırı arasındaki Orta Koridor'da lojistik verimliliğin artırılması, Türkiye'nin ulusal demir yolu ağının dayanıklılığı, bağlantısı ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Sözleşmelerin tedariki tüm isteklilere açıktır​

İslam Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen sözleşmelerin tedariki, bankanın proje finansmanı kapsamında mal, yapım işleri ve ilgili hizmetlerin satın alınmasına ilişkin kılavuzlar uyarınca gerçekleştirilecek ve tüm uygun isteklilere açık olacak.

Danışmanlık hizmetleri ise bankanın "Proje Finansmanı Kapsamında Danışmanlık Hizmetlerinin Satın Alınmasına İlişkin Kılavuzları" doğrultusunda seçilecek.

Bankanın, "Uluslararası Rekabetçi İhale (ICB)" veya "Uluslararası Rekabetçi İhale-Üye Ülkeler (ICB/MC)" prosedürleri kapsamında ihale edilecek sözleşmeler ve danışmanlık hizmetleri için özel satın alma duyuruları bankanın internet sitesi, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün erişime açık "https://aygm.uab.gov.tr" internet adresi, Türkiye'de ulusal düzeyde yayımlanan gazeteler veya Resmi Gazete'de yayımlanacak.

İlgili proje kapsamında mal, yapım işleri ve danışmanlık hizmetleri sağlamak isteyen uygun firmalar, bireyler veya ilave bilgi talep edenler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçebilecek.

Anadolu Ajansı
 
Geri
Üst