Erzurum Uzundere İlçesi

HasanTürk

WT Moderatör
Puanlar
18,189
İlçe merkezi Erzurum Artvin karayolu üzerinde, Tortum çayı vadi tabanında kurulmuştur. Doğusunda Oltu, Batı ve güneyinde Tortum kuzeyinde Artvin ili bulunmaktadır.İlçe merkezinde içinde bulunduğu Tortum çayı vadisi hariç, arazisi dağlıktır. Vadi tabanında sebze ve meyvecilik yapılırken, dağ köylerinde arazinin kırk ve verimsiz olması halkı göçe ve gurbetçiliğe zorlamaktadır. Tarım ve Hayvancılık yapılmasına rağmen yeterli değildir. Son yıllarda arıcılık yaygınlaşmaktadır.
Camlıyamaç gibi bazı köylerde bulunan kale ve tarihi kalıntılarla, Tortum gölü ve şelalesi, ilçe turizmine önemli katkılar sağlamaktadır.2000 Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu 12.209 kişidir

Erzurum’un kuzeyinde, Karadeniz sınırında yer alan Uzundere, Doğu Anadolu’nun sert ikliminden sıyrılıp mikroklimal (ılıman) iklimi ve doğa harikalarıyla öne çıkan bir "saklı cennet" gibidir. 2016 yılında Türkiye'nin 11. Sakin Şehri (Cittaslow) seçilerek bu ünvanı tescillenmiştir.

Doğa Harikaları

Uzundere, Erzurum'un en yeşil ve doğa turizmine en uygun ilçesidir:
  • Tortum Şelalesi: Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı büyük şelalelerinden biridir. 48 metre yükseklikten dökülür ve özellikle bahar aylarında muazzam bir görselliğe sahiptir.
  • Tortum Gölü: Heyelan set gölüdür. Etrafındaki dik kayalıklar ve cam teras, doğa tutkunları için eşsiz manzaralar sunar.
  • Yedi Göller: Tortum Gölü’nün döküldüğü vadide oluşan, ağaçlar arasındaki küçük ve huzurlu göller topluluğudur.

Tarihi ve Mimari Miras

İlçe, Orta Çağ'dan kalma önemli yapılara ev sahipliği yapar:
  • Öşvank Manastırı (Kilisesi): Çamlıyamaç Köyü'nde bulunan, 10. yüzyıldan kalma görkemli bir Gürcü manastırıdır. Mimarisi ve taş işçiliğiyle dünya çapında sanat tarihçilerinin ilgisini çeker.
  • Engüzek Kalesi: Dik bir kayalık üzerine kurulu, ulaşılması güç ve stratejik bir kaledir.

Coğrafi ve İklimsel Özellikler​

• Mikroklima Etkisi: Erzurum merkezinde kar diz boyuyken, Uzundere’de bahar havası yaşanabilir. Bu iklim sayesinde Erzurum genelinde yetişmeyen dut, üzüm, elma ve kiraz gibi meyveler burada bolca yetişir.
  • Rakım: Erzurum’un en alçak ilçelerinden biridir (yaklaşık 1000 metre).

Ekonomi ve Mutfak

• Dut ve Pekmez: Uzundere’nin dutu ve bu duttan yapılan pekmez, pestil ve köme (cevizli sucuk) çok meşhurdur.
  • Tortum Cağ Kebabı: Her ne kadar tüm Erzurum’a mal olsa da, cağ kebabının en lezzetli etleri bu bölgedeki yaylalardan gelir.
  • Yöresel Yemekler: Siron, tatar böreği ve tandır ekmeği sofraların vazgeçilmezidir.

Geri