Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Türkiye 2024'te elektrik üretiminin yüzde 22'sini hidroelektrik santrallerinden karşıladı
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerinin (HES) enerji arz güvenliğinde önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, "2024'te 16 Aralık'a kadar Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yüzde 22'si HES'lerden sağlandı." dedi.
Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam yaklaşık 115 bin megavat kurulu gücünün 32 bin 203 megavatının HES'lere ait olduğunu, istikrarlı, güvenilir enerji tedarikini sürdürdüğünü ifade ederek, bu üretim artışının Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarındaki kapasitesini ortaya koyduğunu söyledi.
2011'den itibaren gerçekleşen "sessiz devrim" olarak nitelendirilen yenilenebilir enerji atağının hidroelektrik kurulu gücünü de iki kat artırdığını belirten Güven, "Son 20 yılda özel sektör ve kamu iş birliğiyle ortalama 10 bin megavatlık hidroelektrik kapasitesi devreye alındı. Dolayısıyla, hidroelektrik sektörüne yapılacak ek yatırımlar ve hayata geçirilecek yeni projeler, özel sektörün güçlü altyapısı sayesinde hızlı bir şekilde uygulamaya konulabilir. Bu durum, önümüzdeki 10 yılda hidroelektrik sektörünü, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine şu anda sağladığı yüzde 25'lik katkıyı daha da artırmaya yönlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Güven, hidroelektrik sektörünün enerji arz güvenliğinde önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre 2024'te, 16 Aralık'a kadar Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yüzde 22'si HES'lerden sağlandı. Bu oran, diğer tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam katkısının yüzde 17,5'inden fazladır. HES'ler bu dönemde toplam 70 bin 857 gigavatsaat elektrik üreterek, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi diğer yenilenebilir kaynaklardan elde edilen toplam 58 bin 627 gigavatsaatlik üretimi geride bıraktı." diye konuştu.
TEİAŞ Yusufeli HES İrtibatları EİH Tasfiye Sonrası Bakiye İşleri (H.432 T) Yapımı İhalesini Sonuçlandırdı
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü 28 Kasım 2024 tarihinde tekliflerini topladığı, "H.432 T Referanslı, 400 kV 3B 1272 MCM (~29,2 km) Yusufeli HES İrtibatları Enerji İletim Hattı (EİH) (DOKAP) (TTFO) Tasfiye Sonrası Bakiye İşleri Yapımı" ihalesini sonuçlandırdı.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, ihaleyi 849.555.000 TL teklif ile Kolin İnşaat - Armin Elektrik ortak girişimi kazandı. Kesinleşen ihale kararı 19 Aralık 2024 tarihinde katılımcı firmalara gönderildi. Yasal sürecin tamamlanmasından sonra ortak girişimin sözleşme için davet edilmesi bekleniyor.
Yaklaşık maliyeti 800.259.281 TL olarak belirlenen ihaleye 2 firma katılmıştı.
Yusufeli Barajı'ndan ekonomiye 6,6 milyar liralık katkı
Yusufeli Barajı'ndaki hidroelektrik santralinde (HES) bugüne kadar 2 milyar 455 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.
Artvin'de 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda ilk üretimin başladığı 2 Kasım 2023'ten bu yana 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilerek 6 milyar 620 milyon gelir elde edildi.
Toplam 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına su kaynağı olurken, nehrin getirdiği rüsubatı da önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltıyor.
28 Mart itibarıyla su seviyesi 235 metre olan Yusufeli Barajı'nın rezervuarında 1 milyar 100 milyon metreküp su bulunuyor.
"Önümüzdeki aylarda elektrik üretimi daha da artacaktır"
Artvin Valisi Turan Ergün, AA muhabirine, Artvin'in Çoruh Nehri üzerinde kurulu 5 barajda üretilen elektrikle, hidroelektrik üretiminde önemli yere sahip olduklarını söyledi.
Ergün, Türk mühendis ve işçileri tarafından milli sermayeyle inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES'in, Türkiye'nin yüz akı projelerinden biri olduğunu belirtti.
Barajlardaki su seviyesinin elektrik üretimine bağlı olarak düşüp yükseliş gösterdiğini ifade eden Ergün, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu yıl Artvin, yağışlı ve ağır kış geçirdi. Çok kar yağdı. Karın erimesiyle barajların doluluk oranı daha da artacaktır. Su sıkıntısı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda elektrik üretimi daha da artacaktır. Gerekli planlamalar yapılmış durumda. Yusufeli Barajı ve diğer barajlarda elektrik üretimi planlama dahilinde düzenli şekilde yapılıyor."
"Elektrik üretiminde kullanılabilecek su seviyesi yüzde 10'un üzerinde"
Zorlu coğrafyada inşa edilmesi nedeniyle "dar vadinin gizli hazinesi" olarak da adlandırılan Yusufeli Barajı'nın rezervuarındaki su miktarının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve mevsimsel olarak bu seviyenin her geçen gün yükseldiğini vurgulayan Ergün, elektrik üretiminde kullanılabilecek su seviyesinin de yüzde 10'un üzerinde olduğunu kaydetti.
Ergün, Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan ve Mart 2024'ten bu yana tam kapasiteyle üretime devam eden Yusufeli Barajı'nda aradan geçen sürede 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 6 milyar 620 milyon lira katkı sağlandığını vurguladı.
Yusufeli Barajı'nın her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluştuğunu, 558 megavat kurulu gücüyle yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip olduğunun altını çizen Ergün, şunları söyledi:
"Barajdaki ilk üretim, üçüncü ünitenin devreye alındığı 2 Kasım 2023'te başladı. 12 Aralık 2023'te ikinci ünite de devreye alındı. Birinci ünitesi ise Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşun yıl dönümünde 7 Mart 2024'te devreye alınan baraj, tam kapasite üretimini sürdürüyor. 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilmiş. Bu çok ciddi rakam, bu gurur hepimizin."