sezgin_ist
Moderatör
M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı
Hattın 1. etabı 2012 yılında tamamlanmış ve Kadıköy ile Kartal arasındaki 21,7 km’lik bölümde, 16 istasyon ile hizmete açılmıştır. Hat 2. etabın açılışı ile Tavşantepe'ye uzatılmış, 2 Ekim 2022 tarihinde 3. etabın açılışı ile Sabiha Gökçen Havalimanına erişim sağlanmıştır. 3. etapla birlikte, hattın uzunluğu 33,5 km’ye, istasyon sayısı da 23’e çıkmıştır.
Hat, Kadıköy’den başlayarak Acıbadem bölgesinde D100 güzergâhına oturmakta ve Tavşantepe’ye kadar bu güzergâhı takip etmektedir, buradan sonra D100 kuzeyindeki yerleşim alanlarından Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşmaktadır. Hat üzerinde Maltepe ile Huzurevi istasyonları arasında ve Maltepe İstasyonu bölgesinde, 52 araç (13 tren) kapasiteli depo ve toplam 32 araç kapasiteli bakım atölyesi bulunmaktadır. Depo ve atölye sahaları dâhil olmak üzere, hattın tamamı yer altında inşa edilmiştir.
Hizmete Açılış Tarihleri
- İhale Tarihi: 14.01.2008
- Sözleşme Tarihi: 06.03.2008
- İşe Başlama Tarihi: 21.03.2008
- İlk Aracın Teslim Alınması: 11.01.2011
- İlk Aracın Raya İndirilmesi: 27.01.2011
- Tünellerin Tamamlanması: Ekim 2011
- Sinyal Sisteminin Devreye Alınması: Mart 2012
- Deneme Seferlerinin Başlaması: 8 Mayıs 2012
- 1. Etap Kadıköy-Kartal Açılış Tarihi: 17 Ağustos 2012
- Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nun Açılışı: 29 Ekim 2013
- 2. Etap Kartal-Tavşantepe Açılış Tarihi: 10 Ekim 2016
- 3. Etap Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Açılış Tarihi: 2 Ekim 2022
- Hat Uzunluğu: 33,5 Km.
- İstasyon Sayısı: 23
- Araç Sayısı: 144 (36 adet 4’lü Tren)
- Sefer Süresi: 52 Dk.
- İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
- Yolcu Taşıma Kapasitesi: 70.000 Yolcu/Saat
- Tasarlanan Sefer Sıklığı: 90 Sn. (Teorik), 120 Sn. (Pratik)
- Sefer Sıklığı: 5 Dk. (Pik Saatte)
Hattın tünelleri, Kadıköy - Kozyatağı ve Kartal - Kaynarca arasında TBM; Kozyatağı - Kartal arasında ise NATM yöntemi ile kazılmıştır. Bostancı İstasyonu’nda, alternatif işletme ihtiyacı düşünülerek ilave bir ray hattı ve iki peron bulunmaktadır. İstasyon boyu 180 metredir ve 8’li tren işletmesine uygun yapıdadır.
Sistem Emniyeti ve Güvenlik
M4 Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nda yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı duman ve yolcu tahliye senaryoları hazırlanmış ve bu senaryolarla ilgili simülasyonlar yapılarak test edilmiştir. İstasyonlarda bulunan toplam 1281 kamerayla sistem sürekli olarak gözlemlenmekte, kontrol edilmekte ve güvenlik görevlileri aracılığı ile denetimler yapılmaktadır.
Hattın ve depo sahasının sinyalizasyonu, sürekli iletişim bazlı Hareketli Blok sistemine sahiptir. Sinyalizasyon sistemi Thales CBTC sistemi olup trenlerin sürücüsüz park imkânı mevcuttur.
Hattın inşasında kullanılan tüm ekipmanlar yüksek derecede ısıya dayanıklı ve zehirli gaz çıkarmayan malzemelerden seçilmiştir. Yangın durumunda yolcuların en kısa sürede ve güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için; tam otomatik olarak çalışabilen, başta NFPA olmak üzere standartlara uygun, güvenilir duman kontrolü ve tahliye sistemi mevcuttur.
Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nda, tüm sistemin enerji beslemesi, 3 ayrı noktadan yapılmaktadır. Her üç besleme noktasının da devre dışı kalması durumunda, 2 ayrı uçta bulunan jeneratörler devreye girmektedir. Jeneratörlerin devreye girmesiyle, tünel içerisinde kalan tüm trenler en yakın istasyona ulaştırılmakta ve yolcuların tahliyesi sağlanmaktadır. Enerji beslemesinin sağlanamaması ve jeneratörlerin de devre dışı kalması gibi bir durumda; aydınlatma sistemi ve elektronik kontrol sistemleri, 3 saat süreyle kesintisiz güç kaynakları vasıtasıyla beslenebilmektedir.
Entegrasyon
- Kadıköy İstasyonu’nda, T3 Kadıköy - Moda Tramvay Hattı, şehir hatları, deniz otobüsleri ve deniz motorlarına,
- Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nda, Marmaray işletmesine,
- Ünalan İstasyonu’nda, metrobüs işletmesine,
- Kozyatağı İstasyonu'nda, M8 Bostancı-Dudullu-Parseller metro hattına,
- Pendik İstasyonu’nda, İETT otobüsleri aracılığı ile Pendik Yüksek Hızlı Tren Garı’na aktarma yapılabilir.
Kaynak: Metro İstanbul