deger16
WT Kullanıcı
Nil Nehri'nin iki ana kolu olan Beyaz Nil ve Mavi Nil'in birleştiği noktada kurulu olan Hartum, Sudan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Coğrafi konumu nedeniyle "Hortum" veya "Fil Hortumu" anlamına gelen ismini, nehirlerin birleştiği yerin şeklinden almıştır.
Coğrafi Konum ve "Mogren"
Hartum'un en karakteristik özelliği Mogren olarak bilinen nehir birleşme noktasıdır:- İki Nil'in Buluşması: Etiyopya'dan gelen Mavi Nil ile Uganda yönünden gelen Beyaz Nil tam burada birleşerek ana Nil Nehri'ni oluşturur ve kuzeye, Mısır'a doğru akar.
- İki nehrin sularının renk farkı (Mavi Nil daha koyu ve çamurluyken, Beyaz Nil daha açık renklidir), birleşim noktasında çıplak gözle görülebilir.
Şehrin Yapısı: Üçlü Metropol
Hartum aslında birbirine köprülerle bağlı üç farklı şehirden oluşan dev bir metropolün parçasıdır:- Hartum: Hükümet binalarının, büyük otellerin ve havaalanının bulunduğu idari merkez.
- Bahri (Kuzey Hartum): Sanayi bölgesinin yoğunlaştığı kuzey kısmı.
- Omdurman (Umdurman): Nil'in batı yakasında yer alan, geleneksel çarşıları ve tarihi dokusuyla Sudan'ın kültürel başkenti sayılan bölge.
Tarihi ve Kültürel Miras
- Ulusal Müze: Sudan'ın antik Nubia dönemine, Firavunlar çağına ve Hristiyan krallıklara ait eserlerin sergilendiği, Afrika'nın en önemli müzelerinden biridir.
- Sufi Dansları: Omdurman'daki Hamed el-Nil Türbesi'nde her cuma öğleden sonra gerçekleştirilen "Derviş dansları", şehrin en önemli kültürel ritüellerinden biridir.
- Geleneksel Çarşılar: Souq Omdurman, Afrika'nın en büyük ve en hareketli geleneksel pazarlarından biri olarak kabul edilir.
İklim
Hartum, dünyanın en sıcak başkentlerinden biridir:- Çöl İklimi: Yıl boyu sıcaklıklar çok yüksektir. Yaz aylarında 45°C'nin üzerine sıkça çıkar.
- Haboob: Bölgede zaman zaman "Haboob" adı verilen devasa toz ve kum fırtınaları görülür.