Türksat

sezgin_ist

Moderatör
Mesajlar
2,721
Tepkime puanı
6,134
Yaş
33
Konum
İstanbul
1731506500502.webp

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türksat uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren Dünya’nın önde gelen uydu operatörlerinden biridir.

Ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının haklarına, yönetimine ve işletme yetkisine sahip olan Türksat, ulusal ve uluslararası uydu operatörlerine ait uydular üzerinden haberleşme altyapısını kurma, işletme ve ticarî faaliyette bulunma görevlerini yerine getirir. Türksat, sahip olduğu uydular üzerinden Asya ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyada telekomünikasyon hizmetleri sunar.

Uydular üzerinden sağladığı doğrudan TV yayınları, kırsal alan telefon haberleşmesi, acil durum haberleşmesi, uluslararası telefon haberleşmesi ve kurumsal ağ hizmetlerinin yanı sıra Türksat, sahip olduğu kablo platformu üzerinden yurtiçi abonelerine sayısal kablo TV ve genişbant Internet hizmeti verir.

e-Devlet Kapısı’nın teknik altyapısını ve kamu kurumları ile entegrasyonunu da üstlenen Türksat, başta genişbant VSAT projeleri olmak üzere, yürüttüğü pek çok yeni projeyle birlikte uydularımızın etkin biçimde kullanılmasına öncülük eder.

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşudur.

Kaynak: Türksat
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda türksat ile ilgili açıklamaları:

“TÜRKSAT 6A, YIL SONUNA KADAR HİZMETE GİRECEK”​

Yüzde 81 yerli imkanlarla üretilen Türksat 6A uydusunu temmuz ayında uzaya fırlatarak, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olduklarını kaydeden Uraloğlu, “Türksat 6A, yıl sonuna kadar hizmete girecek ve uydularımızın kapsama alanı 5 milyar nüfusa ulaşacak.
 

TÜRKSAT 6A, 42 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNE GİDİYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın geçici yörüngesindeki testlerinin başarı ile tamamlandığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A daimi yörüngesine yıl sonuna kadar ulaşmış olacak, 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını anımsattı. 35 bin 786 kilometrede sabitlenen uydunun 8 ayrı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğunu belirten Uraloğlu, “Uydumuz üzerinde Güç Alt Sistemi Testleri, Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri, Kimyasal İtki Alt Sistemi Testleri, Elektrikli İtki Alt Sistemi Testleri, Isıl Kontrol Alt Sistemi Testleri, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi Testleri ile Faydalı Yük Alt Sistem Testleri uyguladık. Uydumuz bütün testleri başarıyla geçti.” ifadelerini kullandı.


Deneysel Tepki Tekeri Ekipmanı Yörüngede İlk Kez Denendi

Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesinde belirli aralıklarla Kuzey-Güney ve Doğu-Batı manevraları gerçekleştirdiğini ifade etti. Uraloğlu, Doğu manevrasının yerli ve milli teknolojiyle üretilen elektrikli itki alt sistemi ateşlemesi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.

Yörünge testleri sırasında uyduda yer alan Yörünge Yönelim Kontrol Sistemi, Uydu Yönetim Sistemi, Güç Sistemi, Isıl Kontrol Sistemi gibi alt sistemlerin ve deneysel ekipmanların işlevselliğinin de denendiğini kaydeden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yapılan testler sonucunda alt sistemlerin bir arada sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördük. Tübitak Uzay tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olan Deneysel Tepki Tekeri ekipmanı yörüngede ilk kez denenerek başarılı bir şekilde sürüldü. Aynı zamanda Deneysel Güneş Algılayıcı ekipmanının da başarılı bir şekilde işlevini yerine getirdiği görüldü. Ağustos ayı içerisinde de Ctech tarafından üretilen TTM alt sistemine yönelik testler gerçekleştirildi. Testler sırasında Ctech tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olan Telekomut alıcı ve Telemetri/İşaret Sinyali Verici ekipmanlar da başarılı bir şekilde çalışarak testleri başarıyla tamamladı.”

2025 Yılının İlk Çeyreğinde Hizmete Girecek

Faydalı Yük Alt Sistem Testleri’ni de tamamladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, uyduda kullanılan alt sistemlerin yanı sıra uydu yer istasyonu ve yazılımların da milli imkanlarla üretildiğini vurguladı. “Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor. 42 derece Doğu yörüngesine yolculuğu için hazırlıklara başladık. 2025 yılının ilk çeyreğinde de hizmete alarak ülkemizi uzay yarışında bir adım daha ileriye taşıyacağız.” dedi.

“Savunma Sanayimizin Yerli ve Milli Ürünlerine Hizmet Verecek”

Türksat 6A’nın hizmete girmesi sonrasında Türkiye’nin önemli kazanımlarının olacağını ifade eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı ile üretilen uydumuzun her parçası uzay deneyimi elde etmiş olacak. Üretilen bu parçaların hepsi uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açılacak. Haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz özellikle savunma sanayimizin yerli ve milli ürünlerine hizmet verecek.”

Bir Uydu ile 250 Milyon Dolar İhracat Geliri

Uraloğlu, sadece bir haberleşme uydusu üreterek Türkiye’nin 250 milyon dolar ihracat geliri elde edebileceğinin altını çizdi. Uraloğlu, “Ayrıca Türksat 6A’nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacak.” açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKSAT’A DEV VERİ MERKEZİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin dijital dönüşümde kritik bir rol üstlenen Türksat'ın veri ve bulut teknoloji ihtiyacını karşılamak amacıyla Türksat’ın planladığı Gölbaşı Veri Merkezinin 28 bin 500 metrekarelik dev bir alanda hayata geçeceğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, Türksat’ın veri merkezi kapasitesini 8 katın üzerinde artıracak Gölbaşı Veri Merkezi ile e-Devlet Kapısı başta olmak üzere tüm veri ve bulut hizmetlerine yönelik ihtiyacı yerli yazılım ile karşılayacaklarını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere, Türkiye’nin dijital altyapısını kuran Türksat’ın yeni bir projeyi hayata geçireceğini bildirdi. Uraloğlu, Ankara’da kurulacak olan Gölbaşı Veri Merkezi ile kritik bilgileri barındıran kurumların iş sürekliliklerini sağlayabilmeleri için tüm veri ve bulut hizmetlerine yönelik ihtiyacı yerli yazılım ile karşılayacaklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, merkez hakkında yaptığı açıklamada “Gölbaşı Veri Merkezi, 28 bin 500 metrekarelik dev alanı ile Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden biri olacak.” dedi.

Türksat’ın Veri Merkezi Kapasitesi Artacak

Türksat’ın Gölbaşı yerleşkesinde kurulacak Veri Merkezi için tasarım ve projelendirme çalışmalarının tamamlandığını belirten Uraloğlu, “Projenin inşaat, elektrik altyapısı, mekanik altyapı ve telekomünikasyon altyapısının yapımına bu yıl içerisinde başlanacak. Yapılacak yatırım ile Türksat’ın mevcut veri merkezi fiziksel kapasitesi ilk fazda 3 kat, ikinci fazda ise 8 katın üzerinde artırılacak.” açıklamasında bulundu.

Olağanüstü Durumlarda Dahi Kesintisiz Hizmet

Türksat Gölbaşı Veri Merkezi’nin 6 sistem salonu, 2 adet 20’şer kabinlik yüksek performans odası ve 6 bin metrekare beyaz alana sahip olması planlanırken, tesiste 200 kişi kapasiteli ofis çalışma alanın da bulunacağını belirten Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“21 MVA kurulu güç kapasitesi bulunacak merkez; enerji verimliliğinde LEED-Gold sertifikasına, veri merkezi standartlarında ise Uptime Institude TIER-III ve TSE 50600 uyumlu olarak kurulacak. Kurulacak veri merkezi; yapay zekâ uygulamaları, derin öğrenme, veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi başlıklar altında veri analizi, veri kümelerinin işlenmesi, algoritmaların eğitimi, modelleme, tahmin, sınıflandırma, yüksek hızlı matematiksel hesaplamalar yapılması gibi hizmetlerin sunumu için gerekli altyapıya sahip olacak. Türkiye’nin en büyük kurum ve kuruluşlarının olağanüstü durumlarda dahi güvenli ve kesintisiz hizmet almasını sağlayacak merkez ile e-Devlet projeleri kapsamındaki hizmetlerde kesinti yaşanmasının önüne geçilecek.”

2027 Yılında Hizmete Alınacak

Düşük karbon salımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip olacak veri merkezi ile Türkiye’ye çevreye de duyarlı bir tesis kazandırılmayı planladıklarını anlatan Uraloğlu, “Ayrıca sektörde rekabetin sağlanması ve kamuda tasarruf için büyük bir oyuncu olarak görev yapacak Türksat, ülkemizin kaynaklarının etkin kullanılması amacına hizmet etmiş olacak. Bu yıl içerisinde temeli atılacak Gölbaşı Veri Merkezi’nin 2027 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.” ifadelerini kullandı.

1740404856395.webp
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Geri
Üst