YHT - Yüksek Hızlı Tren 🚅

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Efe16

WT Yönetici
Mesajlar
2,852
Tepkime puanı
4,803
Yaş
38
Konum
Bursa
Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu, 2003'te tcdd tarafından ankara – istanbul arasındaki illeri kapsayan 250 kilometre/saat (160 mph) azami hıza uygun ankara - istanbul yüksek hızlı demiryolu'nun inşasına başlanmıştır. Etütler yapıldıktan sonra ilk somut adım 2004'te atılmış ve yüksek hızlı demiryolu için yer açma işlerine başlanmıştır. 23 Nisan 2007'de hattın ilk etabı olan 245 kilometre (152 mi) uzunluğundaki ankara - eskişehir etabında deneme seferlerine başlanmış, 13 Mart 2009'da da 1 saat 25 dakika süren ilk yolculu ticari işletim yapılmıştır.

Yht ile ilgili gelişmeleri ve fotoğrafları bu başlıkta paylaşalım.

yht.webp
 
Son düzenleme:
Öğretmeler günü için kampanya yapılmış.
Uraloğlu, yazılı açıklamasında, TCDD Taşımacılık AŞ'nin öğretmenlere yıl boyunca yüzde 15 indirim sağladığını ifade etti.

Öğretmenler Günü'ne özel olarak öğretmenlere yüzde 50 indirim yapılacağını belirten Uraloğlu, "24-30 Kasım tarihleri arasında bilet alımlarında geçerli olacak kampanya kapsamında öğretmenler, YHT ve ana hat trenlerinde biletlerini yarı fiyatına alabilecek." değerlendirmesinde bulundu.
 

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 93 milyon yolcu taşındı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle (YHT) bugüne kadar 93 milyon yolcu taşındığını belirterek, "Yeni projelerimizle vatandaşlarımızın daha konforlu ve hızlı ulaşımını sağlayacağız." dedi.​


Uraloğlu, AA muhabirine, Türkiye'deki demir yolu yatırımlarına ilişkin bilgi verdi.

Yolcuların 11 şehre direkt YHT ile ulaşılabildiğini vurgulayan Uraloğlu, "Demir yollarını 2002 yılından itibaren başlattığımız gelişim hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. 'Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi' vizyonuna sahip çıkarak, ülkemizde yolcularımızın İstanbul, Ankara, Sakarya, Kocaeli, Konya, Bilecik, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas'a YHT ile gidebilmesine imkan sağladık." diye konuştu.

Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gören Türkiye'nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüştürülebilmesi için demir yollarında yeni bir atılım başlattıklarını ifade eden Uraloğlu, bu alandaki yatırım planı hedefini yükselttiklerini söyledi.

Uraloğlu, Türkiye'de demir yolu yolcu taşımacılığını geliştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"YHT'lerle bugüne kadar 93 milyon yolcu taşıdık. 2023'te 11,9 milyon yolcu bu trenlerimizle seyahat ederken 2024'te bu sayının 12,4 milyonu bulmasını bekliyoruz. Şu an ülkemizdeki demir yolu hat uzunluğu 13 bin 919 kilometre. Bunun 11 bin 668 kilometresi konvansiyonel, 2 bin 251 kilometresi hızlı tren."

Üç büyük hızlı tren projesi​


Uraloğlu, nokta atışı projelerle halkın ulaşım sıkıntılarını çözdüklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT Projesi'nin Ankara-Eskişehir kısmını 13 Mart 2009'da, Eskişehir-İstanbul bölümünü ise 27 Temmuz 2014'te açtık. Projenin yatırım bedeli 2,6 milyar dolardı. 534 kilometre uzunluğa sahip projenin tasarım hızı saatte 250 kilometre olarak yapıldı. Bugüne kadar 55,7 milyon yolcu taşıdık. Bunun 20,7 milyonu Ankara-Eskişehir, 34,3 milyonu Ankara-İstanbul ve 717 bin 485'i Eskişehir-İstanbul hattında seyahat etti. Ülkenin en yoğun illerindeki ulaşıma katkı vermek adına yatırımları sürdürdük. Bu kapsamda, Ankara-Konya-Karaman YHT Projesi de yaptığımız önemli işlerden. Projenin yatırım bedeli 1,4 milyar dolar, uzunluğu 411 kilometre. Söz konusu projenin Ankara-Konya bölümünü 23 Ağustos 2011'de açtık ve bugüne kadar 20,5 milyon yolcuya hizmet verdik. Konya-Karaman Hızlı Tren Projesi kısmını ise 8 Ocak 2022'de uygulamaya aldık ve bu hattın açılmasıyla Karaman-İstanbul ve Karaman-Ankara hattında doğrudan YHT işletmeciliği başlattık. Karaman ile Ankara arasında 2,1 milyon, Karaman ile İstanbul arasında 1,5 milyon ve Konya ile İstanbul arasında 11,1 milyon yolcu taşıdık."

Ankara-Sivas YHT'nin 26 Nisan 2023'te 405 kilometre olarak hizmete sunulduğunu belirten Uraloğlu, "İç Anadolu Bölgesi'nin önemli çalışmalarından biri olan projede Sivas-İstanbul YHT seferlerini 4 Mayıs 2024'te başlattık. Hattın açıldığı 26 Nisan 2023'ten bu yana Sivas-Ankara ve Sivas-İstanbul YHT'lerle 1,7 milyon kişi bu güzergahta yolculuk yaptı. Böylece, YHT'lerimizle bugüne kadar 93 milyon yolcuya hizmet verdik. Yeni projelerimizle vatandaşlarımızın daha konforlu ve hızlı ulaşımını sağlayacağız." dedi.

Anadolu Ajansı
 
Yolcuların Yüzde 93,9’u YHT’leri Tavsiye Ediyor

Yüksek Hızlı Trenlerle, Türkiye’ye ulaşımda çağ atlattıklarını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, her yolcuyu memnun bir şekilde ulaştırma hedefiyle TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak müşteri memnuniyeti araştırması yapıldığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılı memnuniyet araştırmasını değerlendirerek “Müşteri memnuniyetimiz 4,09/5 gibi yüksek bir skora ulaştı. YHT’lerle seyahat eden yolcularımızın yüzde 88,2’si YHT’lerden memnun olduğunu, yüzde 93,9’u YHT ile seyahati tavsiye ettiğini ve yüzde 95,9’u ise YHT ile yeniden seyahat etmeyi planladığını ifade etti. Yolcularımıza en iyiyi sunma hedefimiz doğrultusunda yolcu memnuniyetini yüzde 100’e çıkarmak için tüm ekip çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN HATTI 3’ÜNCÜ YILINI KUTLUYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın 3 yıldır hizmette olduğunu anımsattı. Hattın açıldığı günden bu yana 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verildiğini bildiren Bakan Uraloğlu, hat üzerinde 1 milyon 457 bin ton yükün taşındığını kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışının 3’üncü yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın 8 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile hizmete açıldığını ve 3 yıldır hizmette olduğunu anımsatarak, “Açıldığı günden bu yana 3 milyon 783 bin yolcuya hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım hizmeti verdik. Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısı kuran hattımız ile vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sunduk.” dedi.

Karaman-Konya Arası Seyahat Süresi 40 Dakikaya İndi

Söz konusu hattın sunduğu zaman tasarrufuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Karaman-Konya arasında seyahat süresini 40 dakikaya, Ankara-Karaman arasında 2 saat 40 dakika, İstanbul-Karaman arasında ise seyahat süresini 6 saate indirdik.” ifadelerini kullandı.

Karamanlıların hızlı tren ile büyükşehirlere kolayca ulaşım sağladığını ifade eden Uraloğlu, Ankara-Konya-Karaman Hattı’nda 7 İstanbul-Konya-Karaman Hattı’nda ise 15 istasyon bulunduğunu belirtti.

Ankara-Karaman Hattında 2 Milyon 214 Bin, İstanbul-Karaman Hattında 1 Milyon 569 Bin Yolcu

Bakan Uraloğlu, hat istatistiklerine ilişkin bilgiler vererek, Ankara-Karaman arasında karşılıklı 4, İstanbul-Karaman arasında ise karşılıklı 2 sefer düzenlendiğini belirtti. Hatların ilk etaplarına da değinen Uraloğlu, “Ankara-Konya YHT Hattı’nı 2011’de, İstanbul-Konya YHT Hattı’nı 2014’te, 2022’de Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın tamamlayarak, Ankara-Karaman ve İstanbul-Karaman Hatlarını hizmete açtık. Bugüne kadar Ankara-Karaman Hattında 2 milyon 214 bin, İstanbul-Karaman hattında 1 milyon 569 bin yolcu seyahat etti.” dedi.

Konya Karaman Hızlı Tren Hattında 1 Milyon 457 Bin Ton Yük Taşındı

Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın yalnızca yolcu taşımacılığında değil aynı zamanda yük taşımacılığında da stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Hattımız Konya ve Karaman sanayi bölgelerini, limanlara ve lojistik merkezlere bağlayarak ihracat ve ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlıyor. Konya-Karaman hattında hızlı ve güvenilir yük taşımacılığıyla lojistik sektöründe yeni bir dönem başlatarak Türkiye’nin demir yolu taşımacılığındaki vizyonuna önemli bir katkı sağladık. Konya-Karaman Hattı’nda hızlı trenlerin işletilmediği zaman aralığında yapılan yük taşımacılığında bugüne kadar 3 bin 200 trenle 1 milyon 457 bin ton yük taşındı.” ifadelerini kullandı.

Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep Hattıyla Kesintisiz Ulaşım

2053 hedefleri doğrultusunda demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı planladıklarını ifade eden Uraloğlu, “Karaman’dan güney illerimize doğru genişlettiğimiz ağ, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep Hattıyla kesintisiz ulaşımı mümkün kılacak.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKİYE 16 YIL ÖNCE YÜKSEK HIZLI TRENLE TANIŞTI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yüksek Hızlı Trenle (YHT) bugüne kadar seyahat eden yolcu sayısının 97 milyona ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “11 ilde ülke nüfusunun yüzde 34,8'ine doğrudan, kombine taşımacılıkla 9 şehre daha bağlantı sağlayarak toplam 20 şehre ve nüfusun yüzde 51'ine YHT hizmeti sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir arasında Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattını hizmete aldıklarını anımsatarak “Ülkemizi Avrupa’da 6’ıncı, Dünya’da ise 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık. Ankara-Konya Hattı’nı 2011’de, Konya-İstanbul ve Ankara-İstanbul hatlarını 2014’ te, Karaman-İstanbul, Karaman-Ankara ve Eskişehir-İstanbul hatlarını 2022’ de, Ankara-Sivas hattını 2023’ te son olarak da Sivas-İstanbul hattını 2024 yılında vatandaşımızın hizmetine sunduk.” dedi.

“20 Şehre ve Nüfusun Yüzde 51'ine YHT Hizmeti Sağlıyoruz”

Her gün yaklaşık 32 bin kişinin Yüksek Hızlı Tren konforuyla seyahat ettiğine işaret eden Uraloğlu, “11 ilde ülke nüfusunun yüzde 34,8'ine doğrudan, kombine taşımacılıkla 9 şehre daha bağlantı sağlayarak toplam 20 şehre ve nüfusun yüzde 51'ine YHT hizmeti sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu. Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yüksek Hızlı Trenler; Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas’a doğrudan sefer yapıyor. Otobüs ya da tren bağlantılı olarak da Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya, Tokat kombine taşımacılık yapılıyor. Yüksek Hızlı Tren ve otobüs ya da Yüksek Hızlı Tren ve konvansiyonel tren bağlantısıyla gerçekleştirilen kombine taşımacılık, otobüs ile yapılan seyahate göre önemli oranda zaman tasarrufu sağlıyor.”

Yaklaşık 97 Milyon Yolcuya Hizmet Verildi

Bakan Uraloğlu, Ankara’yı yüksek hızlı tren ağının merkezi haline getirdiklerinin de altını çizerek “Ankara-Eskişehir YHT Hattı'nda 20,9 milyon, Ankara-Konya YHT 21 milyon, Ankara-İstanbul YHT Hattı'nda 36,1 milyon, Konya-İstanbul YHT Hattı'nda 11 milyon 613 bin, Karaman-Ankara YHT Hattı'nda 2,4 milyon, Karaman-İstanbul YHT Hattı'nda 1,7 milyon, Ankara-Sivas YHT Hattı'nda 1,6 milyon, Sivas-İstanbul YHT Hattı'nda 482 bin, Eskişehir-İstanbul YHT Hattı’nda 800 bin yolcuya hizmet verdik. 16 yılda YHT’ler 95 milyon kilometre yol kat etti, yaklaşık 97 milyon yolcu taşıdı.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir arasında Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattını hizmete aldıklarını anımsatarak “Ülkemizi Avrupa’da 6’ıncı, Dünya’da ise 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık. Ankara-Konya Hattı’nı 2011’de, Konya-İstanbul ve Ankara-İstanbul hatlarını 2014’ te, Karaman-İstanbul, Karaman-Ankara ve Eskişehir-İstanbul hatlarını 2022’ de, Ankara-Sivas hattını 2023’ te son olarak da Sivas-İstanbul hattını 2024 yılında vatandaşımızın hizmetine sunduk.” dedi.
 
Geri
Üst