İETT - Haberler

Bayramda İETT Seferleri​


1743165439770.webp

Ramazan Bayramı’nda 30-31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ınızla ücretsiz seyahat edebilirsiniz.

Otobüs ve Metrobüs Seferleri


Çalışma GünüSefer Tarifesi
29 Mart CumartesiCumartesi Tarifesi
30 Mart PazarPazar Tarifesi
31 Mart PazartesiCumartesi Tarifesi
1 Nisan SalıCumartesi Tarifesi
2 Nisan ÇarşambaCumartesi Tarifesi
3 Nisan PerşembeCumartesi Tarifesi
4 Nisan CumaCumartesi Tarifesi
5 Nisan CumartesiCumartesi Tarifesi
6 Nisan PazarPazar Tarifesi


Not: Adalar hatları, Beyoğlu-Taksim Nostaljik Tramvayı, Karaköy-Beyoğlu Tünel, SG-1 Sabiha Gökçen Havalimanı-Kadıköy, SG-2 Sabiha Gökçen Havalimanı-Taksim, 139 Üsküdar-Şile ve 139A Üsküdar-Şile/Ağva, VİP hatlarımızda ücretsiz uygulaması geçerli değildir.


Kaynak: İETT
 

İETT’DEN VOLKAN KONAK’A VEFA​

02.04.2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak toplu ulaşım hizmeti sunan İETT, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Türk müziğinin büyük ismi Volkan Konak’ı özel bir uygulamayla anıyor.

110 yaşını kutlayan İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvay seferleri, 1 hafta boyunca Volkan Konak’ın hafızalara kazınan eserleri eşliğinde gerçekleştiriliyor. Konak’ın her yeni albümünün ilk kez yankılandığı, müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği İstiklal Caddesi’nde bir kez daha, sanatçının unutulmaz ezgileri yankılandı.

Volkan Konak’ın anısını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen bu uygulama, hem İstanbullular hem de ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Cadde boyunca ilerleyen tramvaydan yükselen Volkan Konak şarkıları, dinleyenlere duygusal anlar yaşatıyor.

Öte yandan İETT, Volkan Konak’a özel olarak tasarlanan bir otobüsü de hizmete sundu. EL2 Emirgan - 4. Levent Metro hattında 15 gün boyunca sefer yapacak olan özel tasarımlı otobüs, sanatçının kültürel mirasına saygı duruşu niteliği taşıyor.

İETT, bu anlamlı uygulamayla, Karadeniz’in güçlü sesi ‘Kuzeyin Oğlu’ Volkan Konak’ı İstanbul’un simge noktalarında yaşatmayı sürdürüyor.

1.webp 2.webp 4.webp

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
 
Son düzenleme:

İETT’NİN 421 OTOBÜS KAPASİTELİ 2 YENİ GARAJI’NIN İNŞASI %50’YE ULAŞTI. 2025 SONUNDA HİZMETE ALINIYOR​


Yatırım ve işletme faaliyetlerine hızla devam eden İETT, İstanbul’un her noktasında hizmet veren ve bir günde 5 milyon yolculuk gerçekleştirilmesini sağlayan araçları için, yeni garaj yatırımlarına da hızla devam ediyor.

Bu kapsamda yapımı süren Başakşehir ve Kurtköy 2 Garajlarının inşaatlarının %50’si tamamlandı.

6.786 aracı ile dünyanın en büyük 2. filosuna sahip olan ve bir günde 832 farklı 64 bin farklı seferi gerçekleştirerek, Avrupa’nın birçok ülkesinden fazla nüfusun şehir içinde dilediği noktaya ulaşımını sağlayan İETT, tüm işletme faaliyetlerinin yansıra araç ve saha yatırımlarına da hız kesmeden devam ediyor.

Başakşehir İlçesi’nde yapımı başlayan ;

44 bin m2 toplam alana sahip, 271 otobüsün eş zaman parklanabileceği ve 8 otobüsün aynı anda tüm bakım-onarım hizmetinin yapılabildiği Başakşehir Kayabaşı Garajı’nda inşa faaliyetlerinin %50’si tamamlandı.

Pendik İlçesi’nde yapımı başlayan;

20 bin m2 alana sahip, 150 körüklü otobüsün eş zamanlı parklanabileceği, 6 otobüsün aynı anda tüm bakım-onarım hizmetinin yapılabildiği Kurtköy 2 Garajı’nda da inşa faaliyetlerinin %50’si tamamlanmış durumda.

Yeni ve çevreci teknolojilerle donatılan her iki garajda da;

Araç yıkamalarında kullanılan suyun yaklaşık %85’inin geri dönüşümü sağlanabilecek ve

Katı atıkların %95’inin geri dönüşümü yapılabilecek.

İETT’nin toplam 421 araç kapasiteli bu 2 yeni garajı da 2025 yılı sonunda İstanbul’a kazandırılmış olacak.

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp 5.webp

Kaynak: İETT
 

İETT’NİN 2024 YILI FAALİYETLERİ İBB MECLİSİNDE ONAYLANDI​


İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü; 2024 yılında filosundaki 6.786 araç ile 1 günde; 851 farklı hatta, 64 bin sefer gerçekleştirdi ve 1 milyon 400 bin km yaparak 5 milyon yolculuk gerçekleştirdi.

FİLO’DA %23 ARTIŞ

Özel Halk Otobüsleri ile birlikte toplam 6.786 araçlık bir filoyu yöneten İETT; kendi filosundaki araç sayısını yaklaşık %23 artırarak 3.766 adede ulaştırdı. 2018 yılında araç sayısı 3.065 idi.

GÜNLÜK SEFER SAYISI 2 BİN ADET DAHA ARTTI, 64 BİNE ULAŞTI

İETT’nin İstanbul’un en merkezi bölgelerinden, şehrin en uzak noktalarına kadar gerçekleştirdiği sefer sayısında da günlük olarak 2 bin adet daha iyileşme gerçekleştirildi ve 64 bin adede ulaştırıldı. 2023 yılında günlük sefer sayısı 62 bin, 2018 yılında ise 53 bin adetti. Yaşanan sefer sayısı artışı %21 olarak gerçekleşti.

TAŞINAN YOLCU SAYISINDA TARİHİ REKOR

İETT, 2023 yılında 1 milyar 250 milyon yolculuk gerçekleştirmişken, yaptığı sefer artışları ile tarihi bir rekora imza attı ve 2024 yılında 1 milyar 400 milyon yolculuğa imza attı. İETT’nin bir yılda taşıdığı yolcu sayısı Avrupa Ülkeleri’nin toplam nüfusunun 3 katına eş değer oldu.

150 YENİ İETT OTOBÜSÜ – 80 ELEKTRİKLİ ARAÇ – 200 YENİ ÖZEL HALK OTOBÜSÜ VE YENİ EK YATIRIMLAR

İETT, 2024 yılında işletmesel olarak bir çok alanda iyileştirmelerini sürdürürken, yatırımlarına da hızla devam etti. Bu kapsamda;

150 adet; yeni, güçlü, yerli üretim ve yeni nesil bir çok güvenlik ve yolcu konforu odaklı teknolojilerle donatılmış otobüsü filosuna kazandırdı.

Elektrikli araç yatırımları kapsamında; Adalar İlçesi’nde hizmet vermesi için 80 adet elektrikli aracı filosuna kattı.

Türkiye’de ilk kez İstanbul’da başlatılan Özel Taşımacılık İşletim Sistemi ile Özel Halk Otobüsleri’ne araçlarını yenilemeleri için destek verilmesi kapsamında 2023-2024 yıllarında 446 yeni otobüs alındı, 2025 yılı için ise 200 yeni Özel Halk Otobüsünün alımı gerçekleştirildi.

KAPALI DURAK SAYISI %47 ARTIRILDI

Bu kapsamda; şehirdeki kapalı kapalı durak sayısı 7.304 adede ulaştırılarak 2019 yılına göre %47’lik artış sağlandı.

AKILLI DURAK SAYISI 1.075’E ULAŞTI

Güncel hat ve sefer bilgileri ile otobüslerin durağa geliş zamanını sunan, engelli yolcularımız için sesli anons ve Brail alfabesi gibi erişilebilirlik imkanları sağlayan yeni teknolojik Akıllı Duraklara 2024 yılında 268 adet daha eklendi. Böylece İstanbul’da 1.075 akıllı durak sayısına ulaşıldı.

415 ARAÇ KAPASİTELİ SULTANGAZİ GARAJI HİZMETE ALINDI

Bu doğrultuda, 64 bin metrekarelik alana sahip, 415 araç kapasiteli, 8 otobüsün aynı anda modern bakım–onarım hizmeti alabildiği Sultangazi Garajı hizmete alındı.

METROBÜS GARAJI BAKIM-ONARIM KAPASİTESİ %50 ARTIRILDI

İstanbul’un en önemli toplu ulaşım hattı olan ve günde 1 milyon yolculuk gerçekleştirilen Metrobüs Sistemi için çok önemli olan Edirnekapı Garajı’nın bakım - onarım kapasitesi de inşa edilen yeni bakım-onarım merkezi ile %50 oranında artırıldı.

Bu kapsamda, 280 yolcu kapasiteli yeni metrobüslerimizin de tüm bakım, onarım ve temizlik işlemlerinin yapılabildiği, 12 aracın aynı anda hizmet alabildiği toplam 3 bin 80 m2 alana sahip olan modern bakım – onarım merkezi İstanbul’a kazandırıldı.


BAŞAKŞEHİR ve KURTKÖY 2 GARAJLARI YIL SONU HİZMETE ALINIYOR

271 araç kapasiteli Başakşehir Kayabaşı Garajı ve 150 körüklü otobüs kapasiteli Kurtköy 2 Garajları da yıl sonu hizmete alınacak.

DÜNYADAKİ YENİ TEKNOLOJİLER İSTANBUL’DA DENENİYOR

Dünyada toplu ulaşım alanında gelişen yeni teknolojiler, İETT tarafından yakından takip ediliyor ve fizibilite çalışmaları için deneniyor.

Bu kapsamda 2024 yılında, Hidrojen Yakıtlı araçlar ile yüksek yolcu kapasiteli ve otonom elektrikli araçların test sürüşleri ilk kez gerçekleştirildi.

İSTİKLAL CADDESİ’NDE TARİHİ NOSTALJİK TRAMVAY GELECEĞE TAŞINIYOR

İstanbul’un, ülkemizin ve hatta dünyanın en simgesel toplu ulaşım araçlarından olan ve tarihi 1914 yılına kadar uzanan İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvay geleceğe taşınıyor.

Caddedeki tramvayın iç ve dış tasarımı birebir aynı olmak üzere;

- Tamamen çevreci,

- %100 bataryalı,

- Tek şarj ile 150 km menzile sahip olan ve

- Caddeki kablo, afiş vb dış etkenlerden etkilenmeyen İlk bataryalı Tramvay İstiklal Caddesi’nde hizmete alındı.

2 BUÇUK MİLYON DENETİM YAPILDI, %98 SEFER GERÇEKLEŞMESİNE ULAŞILDI

İETT; tüm yöneticilerinin de aktif katılımı ile sefer öncesi, sefer sırasında ve sefer sonrasında yaptığı denetimleri artırdı ve 2024 yılında 2 milyon 500 bin farklı denetim gerçekleştirdi. Tüm bu çalışmaların da etkisiyle 2024 yılı sefer gerçekleştirme oranı %98 oldu.

TÜRKİYE’DE İLK ve TEK ARAÇ TEKNİK MUAYENE İSTASYONLARI İETT’DE

İETT; kendi bünyesinde ulusal standartlarda Teknik Muayene İstasyonlarına sahip.

İETT’nin sahip olduğu bu imkan, Türkiye’de alanında bir ilk oluşturuyor.

Özel Halk Otobüsleri’nin de yılda en az 3 kez teknik muayene edildiği bu merkezlerde; 2024 yılında 23 bin İETT, 15 bin de Özel Halk Otobüsü olmak üzere toplam 38 bin farklı teknik muayene işlemi gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK; TOPLU ULAŞIMDA MOTORİZE DENETİM EKİPLERİ

İstanbul Toplu Ulaşımının %54’ünü oluşturan otobüslerin seferlerinin planlandığı gibi hızlı ve aktif gerçekleşmesi büyük önem oluşturuyor.

İETT, bu konuda da Türkiye’de bir ilke imza atarak;

- Güzergahları olumsuz etkileyebilecek hatalı parklanmalar gibi olası yol kapamalarına,

- İETT şoförlerinin talep edebileceği acil ihtiyaçlara,

- Otobüs tahsisi yapılan büyük etkinliklerde ihtiyaç duyulabilecek anlık koordineye ve şehir içindeki trafik kazaları gibi olaylara çok hızlı ve etkili müdahale edebilme imkanı sağlayan “Acil Durum Motorize Ekipleri” kurdu.

İlk aşamada 3 farklı ekip olarak kurduğumuz, Motorize Ekiplerimizin sayısı 2024 yılında 8’e çıkarıldı. Hedef 12 farklı ekibe ulaşmak.

METROBÜS’TE ARIZA ORANI %55 AZALDI

İETT, filosuna kazandırdığı ; yeni, güçlü ve yüksek yolcu kapasiteli 252 adet metrobüsler ile Türkiye’de alanında bir ilk olan teknik muayene istasyonlarımızın da etkisi ile Metrobüs Seferlerinde arıza sayısını %55 oranında azalttı.

2018 yılında 10 bin km’deki arıza sayısı 5.37 iken, 2023 yılında 2.91’e,

2024 yılında ise 2.41 seviyesine geldi.

Son 6 yılda gerçekleşen iyileşme oranı yaklaşık %55 oldu.

TÜM FİLODAKİ ARIZALAR %15 AZALDI

İETT’nin tüm filosu geneline bakıldığında da %15’lik bir iyileşme gerçekleşti.

2018 yılında her 10 bin km başına arıza oranı 3.43 iken,

2024 yılında ise 2.94 olarak gerçekleşmiştir.

Buradaki iyileşme oranını da yaklaşık olarak %15’tir.

KAZALARDA %22 AZALIŞ

Gerek işletmesel faaliyetlerde iyileşmeler, gerekse artırılan denetimlerin neticesinde,

2018 yılında İETT’nin milyon km başına kaza sayısı 32.2 iken, bu oran %22 azalış ile 2024 yılında 25.1 olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE’DE İLK : MOTOR TEST ÜNİTESİ

İETT araçları İstanbul’da 1 günde 1 milyon 400 bin km mesafe kat ediyor.

Bu nedenle zaman zaman İETT araçlarının motorlarının yenilenmesi ve revizyon edilmesi gerekiyor.

İETT bu konuda da bir ilke imza atarak, Türkiye’de ilk kez bir toplu ulaşım kurumunda Modernize Motor Test Ünitesi kurdu.

Bu sayede, yenileme işleminden geçen bir motor, sanki otobüs üzerindeymiş gibi test ünitesinde detaylı olarak incelenebilecek tüm değerler anlık olarak görülebilecek ve tüm kalite kontrolleri daha etkin yapılarak, işçilik, malzeme ve hizmete alma süresinde de tasarruf sağlanmış olacak.

İETT SOKAK HAYVANLARI’NA KAPILARINA AÇTI

Ülkemizde son dönemlerin önemli konularından biri olan Sokak Hayanları konusuna İETT kayıtsız kalmadı ve kapılarını patili dostlara açtı.

“Yaşatan Olacağız” hedefiyle, İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul Gönülleri ve SemtPatiVakfı işbirliği ile uygun olan tüm garajlarında sahipsiz sokak hayvanlarını sahiplenmek ve onlara yaşam alanı oluşturmak için çalışmalara başladı ve 7 farklı garajda 12 patili dostumuz için yaşam alanı oluşturdu. Uygun olan diğer garajlar için de çalışmalar devam ediyor.

İETT KAPTANLARI ve SAHA GÖREVİLİLERİ, ÜNİVERSİTEDE İNGİLİZCE ÖĞRENİYOR

İETT; dünyanın en çok olan turist alan şehirleri arasında zirvede olan İstanbul’un merkezi bölgelerinde görev yapan tüm kaptanları ve saha görevlileri için İstinye Üniversitesi ile iş birliğinde birebir uygulamalı İngilizce Dil Eğitimlerine başladı.

Proje kapsamında ayrıca, İETT kaptanlarının görev sırasında her türlü sıra dışı olaya daha hazır olabilmeleri, empati ve stres yönetimi konusunda çok daha güçlü olabilmeleri için üniversitenin uzman psikologlarından ve akademisyenleri tarafından birebir olarak eğitim almaları da sağlanmış olacak.

İSTANBUL’DA İLK KEZ TOPLU ULAŞIMA KADIN ELİ DEĞDİ

Daha önce İETT’de hiç kadın kaptan yokken; yapılan çalışmalar ile bugün 165 kadın kaptan İETT araçlarının direksiyonunda görev alıyor.

Ayrıca ;

- İlk Kadın Vatman,

- İlk Kadın Metrobüs Amiri ve

- İlk Kadın Denetim Amiri gibi İETT tarihinde kadın istihdamında bir çok ilke bu dönemde imza atıldı.

2019 yılından bugüne İETT ; Kadın çalışan oranı %213, Kadın yönetici sayısı ise %236 oranında artırdı.

İETT ZİRVE SAATLERDE EN VERİMLİ FİLO

Uluslararası Otobüs Kıyaslama Birliği IBBG verilerine göre İstanbul’da İETT; 2024 yılında trafik yoğunluğunun pik yaptığı zirve saatlerde %87 filo kullanımı ile alanının en başarılı kurumu oldu.

İETT’yi %83 ile Paris, %82 ile Montreal ve Washingtın takip etti. IBBG ülkeleri ortalaması ise %77 olarak gerçekleştirildi.

AÇIK İHALE ORANI %95 OLDU

İETT, tüm iş ve işlemlerimizi açık, şeffaf, rekabete dayalı ve kamu yararı gözeterek gerçekleştiriyor. 2024 yılında gerçekleştirilen ihale tutarının %95’ini açık ihale usulüne göre gerçekleştirildi.

Son açıklanan verilere göre Türkiye’deki tüm kamu kurumlarının açık ihale gerçekleştirme oranı ise %55 seviyelerinde oldu.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
 
Geri
Üst