Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Kordon, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir cadde ve kordon boyudur. Geçmişi 1850'li yıllara uzanır. Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsar. 1997'de Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı sırasında altı şeritli kara yolu yapılması amacıyla deniz 150 metre dolduruldu. 1999'da sit alanı ilan edilen Kordon'daki dolgu çalışmaları mahkeme kararıyla durduruldu. Aynı yıl belediye başkanı seçilen Ahmet Piriştina döneminde kıyı dolgusu yeşil alan olarak düzenlendi ve 15 Haziran 2000'de halka açıldı. Doldurulan alana ayrıca Gündoğdu Meydanı ve Alsancak Vapur İskelesi inşa edildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kordon’da yaşanan su taşkınlarına son verecek geçici fırtına duvarı çalışmalarını inceledi. Kordon’un güvenli ve konforlu hale gelmesi için çalıştıklarını kaydeden Başkan Tugay, “İzmir’in incisi Kordon’u daha fazla yeşille, sosyal alanlarda buluşturuyoruz. Bir kez bile Alsancak’ı su bassın istemiyoruz. O nedenle emin olduğumuz işi yaptık” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Alsancak Kordon’da deniz taşkınlarını önlemek için başlatılan, aynı zamanda sosyal donatı alanlarıyla kıyı şeridindeki sorunları çözerek estetik bir görünüme kavuşturacak “Kordon Acil Eylem Paketi” çalışmalarını yerinde inceledi. Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar uzanan çalışma hakkında sahada bilgi alan Başkan Dr. Cemil Tugay’a İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Güç, Fen İşleri Dairesi Başkanı Sercan Kahya, Yapı İşleri Dairesi Başkanı Onur Açık, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal ve birim yöneticileri eşlik etti. Kordon boyunca yürüyen Başkan Tugay, alanda yapımı tamamlanan geçici fırtına duvarını, acil durum kapılarını, zemin ve peyzaj düzenlemelerini teker teker inceledi.
“Kordon’da yürümek daha konforlu olacak”
İncelemelerin ardından açıklama yapan Başkan Tugay, “Bütün kıyı boyunca set çalışması tamamlanmış durumda. Peyzaj ve kent mobilyalarıyla, zeminle ilgili çalışmalar devam ediyor. Yürüyüş yolunu yaptığımız düzenleme çalışmalarıyla konforlu hale getirdik. Aynı zamanda kıyı boyunca insanların oturup vakit geçirebilecekleri, çocukların oynayabileceği alanları Kordon’a kazandırıyoruz” diye konuştu.
Gündoğdu Meydanı’nda da değişim
Çalışmanın sonraki aşamaları hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Pek çok yeni bitki ve ağaç dikildi. Daha yeşil bir Kordon olacak. Aynı zamanda Gündoğdu Meydanı’nın zeminini yeniliyoruz. Yürüyüş konforu artacak ve estetik açıdan güzel görünecek. Tüm bu yaptığımız çalışmalarla Alsancak’ı ve Kordon’u su taşkınlarından korurken yurttaşlarımızın bu alanları keyifle kullanabileceği hale getiriyoruz. Arkadaşlarımızın eline sağlık” şeklinde konuştu.
Kordon’da yayalaştırma çalışmaları
Kordon boyunun daha güvenli ve konforlu hale kavuşması için yayalaştırma çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Başkan Tugay, “Kordon’daki taşıt yoluyla ilgili de bir çalışma planlıyoruz. Aslında buradaki trafiği günün belli saatlerinde durdurmak, taşıt geçişine kapatmak gibi bir düşüncemiz var. Böylece yayalar, bisikletli vatandaşlarımız çok daha kolayca ve güven içerisinde kullanabilecekler. Araç görüntüsü olmayacak. Onun da çalışmasını yapmayı planlıyoruz” dedi.
“Burada yapılan işin vatandaşlarımıza hiçbir zararı yok”
Kordon’un daha güvenli ve daha aktif bir şekilde İzmir’e hizmet edeceğini vurgulayan Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan her iş bazı insanlar tarafından eleştiriliyor. Bunu bir yerde doğal karşılıyorum. Üzüldüğüm şey, konunun detaylarını bilmeden, ne yapıldığına ilişkin bilgi sahibi olmadan sadece eleştirmiş olmak için eleştirilmesi. Burada yapılan işin vatandaşlarımıza hiçbir zararı yok. Tam tersine onların yaşamlarını kolaylaştıran bir sürü güzel şey yapıldı. Bir kez bile Kordon’u, Alsancak’ı su bassın istemiyoruz. O nedenle emin olduğumuz işi yaptık. Diğer taraftan yapılan şeyin hiçbir açıdan ne fonksiyonel, ne estetik açıdan yanlış bir şey olmadığına çok eminim. Eleştirileri dinliyoruz ama doğru olduğuna inandığımız şeyi yapıyoruz.”
Kordon yılların yorgunluğundan kurtuluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kordon’u baştan aşağı düzenleyecek çalışmalarda sona geldi. Çalışmalar kapsamında deniz taşkınlarını önleyecek geçici fırtına duvarı yapımı tamamlanırken Kordon’un bakım, onarım ve peyzaj çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, Kordon boyunca, zemin yenilemesi, kent mobilyaları ve sosyal donatı malzemelerinin, çocuk oyun alanlarının montajı yapılacak. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından fırtına duvarı ve çevresinde çok sayıda bitki ve ağaç dikimiyle alan yemyeşil bir görünüme kavuşturulacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla Kordon, baştan sona yenilenerek uzun yılların yarattığı yorgun yapısından kurtulmuş olacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Kordon’da su taşkınlarını önlemek amacıyla başlattığı “Acil Eylem Paketi” düzenlemesinde sona gelindi. Sahil boyunca geçici fırtına duvarı oluşturulurken, Kordon’a 6 bin metrekarelik yeni yeşil alan kazandırıldı. Peyzaj ve sosyal alan düzenlemeleri ise devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Kordon’da deniz taşkınlarını önlemek ve İzmirlilerin kıyı şeridini daha konforlu kullanımını sağlamak için başlattığı “Acil Eylem Paketi” çalışmalarında sona gelindi. Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarının yapımı tamamlanırken, kıyı boyunca yapılan peyzaj düzenlemeleriyle Kordon daha yeşil bir görünüme kavuştu. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen peyzaj düzenlemesinde, su taşkınlarına ve iklim krizinin etkilerine dayanıklı bitkiler tercih edilerek Kordon’da yıl boyunca yeşil dokunun korunması hedeflendi. Alanda peyzaj düzenlemelerinin devam ettiği, kent mobilyaları, oturma ve yeni aktivite alanları ile seyir teraslarının montajının ardından çalışmaların tamamlanacağı bildirildi.
Çim serimi devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi peyzaj düzenlemelerinde deniz semizi, zakkum, defne, Arap yasemini, akkavak, ılgın ve palmiye bitkilerini kullandı. Bitkilerin sulanması için alana sulama tesisatı kuruldu. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Güney Alanlar Şube Müdürlüğü Şefi Umut Gök, çalışmalar kapsamında Kordon’a 6 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırıldığını söyledi. Gök, 10 bin 440 metrekarelik bir peyzaj alanına 43 bin çalı bitkisi ile 185 adet ağaç diktiklerini aktararak, 8 bin 100 metrekarelik alanda çim seriminin devam ettiğini bildirdi. Seçilen bitkilerin tuzlu suya dayanıklı bitkiler olduğunu aktaran Gök, “Geçmiş dönemlerde yaşadığımız taşkınlarda tüm peyzaj alanlarımız, yeşil alanlarımız tahrip olmuştu. Bu tahribatı önlemek adına daha çok tuzlu suya dayanıklı bitkileri tercih ettik” dedi.
Kent mobilyaları ve oyun alanlarıyla daha etkin kullanım
Bu projeyle deniz taşkını riskini önlerken vatandaşlara daha konforlu, daha geniş yeşil alanlar ve daha ferah bir sahil sunduklarını ifade eden Gök, “Projenin yüzde 95’i tamamlanmış durumda. Sahil kısmında çeşitli yerlerde aktivite alanları oluşturuyoruz. Vatandaşlarımız, sahilde daha fazla vakit geçirebilecek. Şu an alanda gölgeliklerimiz mevcut. Kordon’un çeşitli yerlerine oturma alanları, kent mobilyaları eklenecek” dedi.
Cumhuriyet Meydanı’nda dalga tehdidinin önüne geçildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı toplam bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarı ve sel kapılarının yapımını tamamladı. Düzenlemeyle, Kordon’da olası bir afetin etkisi azaltılmış oldu. Körfez’deki dalgaların en çok etki yarattığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki düzenleme sayesinde can güvenliği de sağlanmış oldu. Alanda yapımı tamamlanan set dalgaların meydanda oluşturduğu tehdidin önüne geçti.
Engelli erişimine uygun daha konforlu yürüyüş yolu
Fen İşleri Dairesi ekipleri, fırtına duvarının yanı sıra Kordon’un sahil şeridindeki yürüyüş yolunu da tamamen yeniledi. Daha önceki formunda, kırık ve açık aralıklı taşlardan oluşan yürüyüş yolu, özellikle engellilerin, yaşlıların ve bebek arabalarının da erişimine uygun düz bir zemine kavuşturuldu. Yürüyüş yolu düzenlemeleriyle eş zamanlı olarak alanın aydınlatma sistemi de baştan sona elden geçirildi.