İzmir - Koruma Kararı Alınan Yerler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

İzmir'in 4 ilçesine koruma kararı!​

Çeşme, Karaburun ve Buca’da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı koruma kararları ve Bergama'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı koruma kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 02.03.2025 tarihli Resmi Gazete kararları yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İzmir için alınan kararlar dikkat çekti. Çeşme, Karaburun, Buca ve Bergama'da koruma kararı alındı.

Kermeyanyalısı Doğal Sit Alanı'na koruma!​

İzmir Çeşme'de Reisdere Mahallesi sınırları içinde bulunan Kermeyanyalısı Mevkii Doğal Sit Alanı, ''Doğal Sit - Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'' olarak tescil edildi. Tescil kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 27.02.2025 tarihli ve 11887506 sayılı oluru ile gerçekleşti.

Peynirini Mağarası'na koruma kalkanı!​

Karaburun'daki Bozköy Mahallesi'nde bulunan, 160 ada ve 1 parsel sınırları içerisinde yer alan Peynirini Mağarası'nın 'A Grubu Mağara' olduğu tespit edildi. Sınırları belirtilen alanın, ''Mağara Koruma Alanı'' olarak belirlenmesine onay çıktı.

Bir koruma da İnilmezini Mağarası'na!​

Buca'daki Kırklar Köyü sınırları içerisinde bulunan İnilmezini Mağarası hakkında da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan karar çıktı. 'A Grubu Mağara' olduğuna karar verilen İnilmezini Mağarası için, sınırları belirtilen alan ''Mağara Koruma Alanı'' olarak tescil edildi.

Bergama'ya kentsel sit!​

Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi Köyiçi mevkiinde yer alan, İzmir 2 no'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun (KTVKK) kararı ile 'Kentsel Sit' olarak tescil edilen alan hakkında yapılan incelemeler sonucunda sit sınırlarının sayısallaştırıldığı 1 / 1000 ölçekli haritanın geçerli olduğuna karar verildi.

Kaynak: Son Mühür
 

Bergama’da tarihi alana koruma kalkanı!​

İzmir’de Bergama ilçesinde bulunan Nekropol, Roma döneminden eserlerin bulunduğu alanlar arkeolojik SİT alanı ilan edildi.

İzmir’in tarihi dokusuyla dikkat çeken Bergama’nın Çaltıkoru mahallesinde bulunan 2 alan için Kültür ve Turizm Bakanlığı koruma altına alınması kararı aldı.
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu raporunda, yapılan incelemeler sonucunda bölgede Nekropol ve Roma dönemine ait eserlerin bulunduğu ve kaçak kazı yapılması nedeniyle tahribatlara neden olduğunu belirtildi.
Karar için şu ifadeler kullanıldı:

Raporda "Kayaya oygu mezarlardan oluşan nekropol alanıdır. Bu Nekropol, kayalık nitelikte olan ve doğuya doğru uzanan tepelik bir alan üzerinde konumlanmaktadır. Parthenion'un kuzeyindedir. Kayaların oyularak içine gömü yapılan ve üzeri yine taş veya kayaç kapakla kapatılarak oluşturulan söz konusu mezar yapılarının hepsi boş durumdadır. Muhtemelen dönem soygunları ile içlerinin boşaltıldığı kabul edilmektedir. Söz konusu kayaya oygu mezarlardan oluşan Nekropol, Roma Dönemine tarinlenmektedir."

Bergamada-tarihi-alana-koruma-kalkani-167491.webp

Kaynak: Gerçek İzmir
 

Yeni koruma kararları... Çivi bile çakılamayacak!​

UNESCO kenti Bergama'da keşfedilen tarihi sular Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

ekran-goruntusu-2025-03-15-082825.webp

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama'da yeni bölgeler daha koruma altına alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentte yeni alanları daha arkeolojik SİT ilan etti.

Son olarak Aziziye Mahallesi ve Doğancı Mahallesi sınırlarında bulunan tarihi su kemerleri birinci derece arkeolojik SİT olarak tescillendiğini duyurdu.

Karar Resmi Gazete'de yayımlanırken tapuya şerh olarak düşülecek.

image-152.webp

Kurul raporlarında şu ifadeler yer aldı:

- : Söz konusu su kemeri kalıntısı İlya çayının geçtiği vadinin batısındaki tepenin doğu yamacında yer almaktadır. Su kemerinin temeli tepenin doğu yamacına açılan stabilize toprak yolun açılması ile ortaya çıkmıştır. Su kemerinin bulunduğu alan yakın çevredeki köylerin ortasında yer almaktadır. Yaklaşık olarak Çaltıkoru mahallesinin 2 km güneyi, Paşaköy Mahallesinin 2 km doğusu, Doğancı Mahallesinin 2.5 km kuzeydoğusu ve Aziziye Mahallesinin de 3 km kuzeyinde yer almaktadır. Söz konusu su kemeri kalıntısı İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 06.11.2002/11098 sayılı kararı ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olan ve vadinin karşısındaki Ceneviztepe olarak bilinen tepenin yamaçlarındaki su kemerinin devamı niteliğindedir. Aralarında yaklaşık 500 metre mesafe bulunmaktadır.

- Söz konusu su kemeri kalıntısı, İlya çayının geçtiği vadinin doğusundaki Ceneviz Tepenin batı yamacında yer almaktadır. Su kemeri, ilya çayının geçtiği vadinin doğusunda, Çaltıkoru mahallesinin 2.5 km. güneydoğusunda, Paşaköy Mahallesinin 2.5 km doğusunda ve Aziziye Mahallesinin 2.5 km kuzeyinde yer almaktadır. Alanda tepenin güneydoğu eteklerinden kuzeye doğru çıkılmıştır. Yüzeyde bitki örtüsü ve kayalık zemin sebebiyle arkeolojik veri görülememiştir. Su kemeri kalıntısının tepenin batı yamacına yaslanmış şekilde belli bir mesafe kuzeye doğru devam ettiği daha sonra da yine yamaç kısımlarından doğuya doğru devam ettiği tespit edilmiştir. Su kemerinin yeni tespit edilen ve hali hazırda tescilli su kemeri korunma alanı içinde kalmayan kısımlarında yer yer kemerlerin korunduğu yer yer ise temel seviyesinde tahrip olduğu görülmüştür. Su kemerinin kuzeyi doğu tarafına yönelen kısımlarının yamaç taraflarında yer yer duvarlar 1-2 metre yükseklikte gözlenebilmektedir. Kalıntıların yüzeyde görülebilen kısımları takip edilmiş, fotoğraflanmış ve koordinatlar alınmıştır. Kalıntıların yüzeyde görülebilen kısımları belli bir kısma kadar takip edilebilmiş (yaklaşık 300 metre) ancak devamında yol çalışması ve gölet çalışması yapıldığından muhtemelen geri kalan kısımları ya yüzeyde görülemeyecek kadar tahrip olmuş ya da tamamen yok olmuş durumdadır.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Kozak için SİT kararı!​

Taş ocaklarının tehdidi altındaki Kozak Yaylası ile ilgili başlatılan SİT çalışması sonuçlandı. Bölge 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ilan edildi. Ancak yine de bölgede patlatma yöntemi kullanılmadan madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

14-min.webp

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan 'ekolojik hassas bölge' statüsündeki Kozak Yaylası ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Bölgeyle ilgili SİT belirleme çalışması yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kararını açıkladı.

Yeni karara göre Bergama ve Dikili ilçesi sınırlarında kalan Kozak Yaylası'nın bir kısmı doğal SİT alanı ilan edildi. Bölgenin derecesi ise eski mevzuata göre 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ alanı olarak belirlendi. SİT alanının sınırları bakanlık tarafından ilan edildi.

image-183.webp

MADENCİLİK YAPILABİLİR
Alınan Doğal SİT Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre bölgede madencilik faaliyetleri yürütülebilecek.

Kararın ilgili kısmında şu ifadeler yer alıyor:

Teknik rapor ile tespit edilmiş zorunlu haller dışında delme-patlatma yöntemlerinin kullanılmaması, habitat bölünmesi ile flora, fauna kaybının en aza indirilerek ekolojik koridor oluşturacak tedbirlerin alınması, bölgeye ilişkin olarak ekolojik etki değerlendirme raporu hazırlanması koşullarıyla; Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, ÇED Yönetmeliği hükümleri ve diğer ilgili mevzuata uygunluğun sağlanması şartlarıyla madencilik faaliyetleri yapılabilir. Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden vb. malzeme alınabilir, bu amaçla ocak açılabilir, ancak bozulan alanların doğaya yeniden kazandırılması amaçlı toprak dökümü hariç toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi artığı vb. dökülemez

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeniyle toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık 10 bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip. Kozak Yaylası, dünyanın önde gelen, Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanını barındırıyor.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

İzmir'de yeni arkeolojik SİT kararları!​

Aliağa'da Helenistik dönemde gözetleme kulesi olarak kullanılan bir tepe ve nekropol alanı olarak kullanılan bir mağara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

frfgrwgrwgwg.webp

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir'deki arkeolojik SİT bölgelerine yenilerini ekledi.

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aliağa sınırlarındaki 2 bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan ettiğini duyurdu.

Alınan karara göre; Aşağışakran Mahallesi'deki Sakarya Tepesi'nde kalan tarihi gözetleme kulesi ve Helenistik dönemde nekropol alanı olarak kullanılan bir mağara koruma altına alındı.

image-185.webp

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda gözetleme kulesi ile ilgili ""Mevcut kulenin konumu itibariyle Elaia Antik Kenti limanına hakim ve savunma amaçlı kullanılmaya müsait olduğu, antik dönede büyük ihtimalle bir uç karakol ve deniz güvenliğini kontrol eden yapı olduğu gözlemlenmiştir. Kule üzerinin yoğun bir şekilde çalılık ve ağaçlık olduğundan zaman içinde mevcut taşları patlatılarak yok edilmesi riski bulunmaktadır. Sakarkaya ve Ilıca Mevkilerinde bulunan Sakar Tepe taş ocaklarına cepheli dik dağ üzerinde hayvancılık için kullanılır vaziyettedir, pinar ve zeytin ağaçları ile çevrili vaziyettedir. Doğal ve insani nedenli tahribatlarla kule üzerinde bozulmalar mevcuttur." denildi.

image-184.webp

Yine Aşağışakran Mahallesi'nde Roma Dönemi'nde nekropol alanı olarak kullanılan bölge de üçüncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. Raporda ": Sakarkaya Tepesinin ile Ilıca tepenin güneybatısında, hafif yükseltide yer almaktadır, nekropol yerleşim malzemesi olan ve roma dönemine tarihlenen kiremit ve seramik parçalarına rastlanılmış olup alanın Roma dönemi nekropol alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir." ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Tire'de kaçak kazıda çıkan tümülüs koruma altına alındı!​

İzmir'in Tire ilçesinde tespit edilen geç klasik, hellenistik döneme tarihlenen tümülüslerin bulunduğu taşınmazın bir kısmı 1. ve 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 17.04.2025 tarihli Resmi Gazete kararları yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir'in Tire ilçesiyle ilgili olarak bir sit kararı geldi. İzmir'in Tire ilçesi Kurşak Mahallesi Edreddin mevkiinde bulunan bir taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazı olaylarının ardından yapılan tespit çalışmaları sonucunda taşınmazın bir kısmı, geç klasik, hellenistik döneme tarihlenen (m.ö. 350-300) tümülüslerin bulunması sebebiyle 1. ve 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edildi.

Sit kararı nasıl verildi?​

Tire'nin Kurşak Mahallesi Edreddin mevkiinde yer alan 102 ada 13 parselde kayıtlı taşınmazda, yapılan kaçak kazı çalışmalarının ardından Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları tespit çalışmalarında bulundu. Çalışmaları sonucunda tespit edilen geç klasik, hellenistik döneme tarihlenen (m.ö. 350-300) tümülüslerin ve olası nekropolün 2863 sayılı yasanın 6. maddesinde tanımlanmış olan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği taşıdığı anlaşıldığından ekli paftada gösterildiği şekliyle 1. ve 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine karar verildi.

Buna ek olarak, Tapu Müdürlüğü'nce özel mülkiye ait 102 ada 13 parsellerinde (kısmen) kayıtlı taşınmazın tapu sicil kayıtlarına 2863 sayılı kanunun 8. maddesi gereğince ''1. ve 3. derece arkeolojik sittir'' şerhlerinin konulup, belgelerle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verilmesine karar verildi.

tire-tumulus.webp

Kaynak: Son Mühür
 

UNESCO kentinde yeni SİT kararı... Çivi bile çakılamayacak!​

UNESCO kenti Bergama'da nekropol (mezarlık) kalıntılarının bulunduğu bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.

ewfwefwefweg.webp

İzmir'de arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Son olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bergama yeni tarihi kalıntılar bulundu.

İlçenin Eğiller Mahallesi sınırlarındaki mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne kayıtlı 102 ada 66 parselde Prof. Dr. Feliz Pirson başkanlığındaki ekip tarafından yapılan yüzey araştırması sonucunda nekropol alanı (mezarlık) tespit edildi.

'Porsuktepe Nekroplü' ilan edilen bölge birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi. Karar tapuya şerh olarak düşüldü.

Raporda bölge ile ilgili ": 2023 yılı Bergama ve Kınık ilçeleri Yüzey Araştırma çalışmaları kapsamında tespit edilmiştir. Nekropol alanı; İzmir ili, Bergama ilçesi, Eğiller Mahallesi sınırları dahilinde, Çaltıkoru Barajının batı yamacında engebeli taşlık arazi üzerinde yer almaktadır. Söz konusu nekropol alanının hemen güneyinde Çamlıyatak Tepesi Antik Dönem Yerleşimi ve Parthenion Antik Yerleşimleri yer almaktadır. Söz konusu antik yerleşimlerin Klasik Dönemden Geç Hellenistik Döneme kadar yerleşim alanı olarak yoğun kullanım gördüğü yüzeydeki verilerden anlaşıldığından; tespit edilen nekropol alanın, Klasik Dönem veya Hellenistik Dönemde kullanım gördüğü düşünülebilir." ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Yeni SİT kararı… UNESCO kentinde tarih fışkırıyor!​

UNESCO kenti Bergama'da Roma Dönemi’nden kalma mimari eserler, sarnıç ve mezar yerleri bulunduğu bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.

edsdsdsd.webp

İzmir'de arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Son olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bergama yeni tarihi kalıntılar bulundu.

İlçenin Alibeyli Mahallesi sınırlarında bulunan bölgede yapılan incelemeler sonucunda çok sayıda mimari eserler, sarnıç ve mezar yerleri tespit edildi. Uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde alanın Roma döneminde kurulduğu belirtildi.

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bölgeyi birinci ve üçüncü derece arkeolojik SİT ilan etti. Bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı olmadan işlem yapılamayacak.

Uzman raporunda şu ifadeler yer aldı:

İzmir II Numaralı KVKBK nun 29.11.2013 tarihli ve 3081 sayılı kararı ile tescilli Ecik Dede Türbesi yakın çevresini kapsar. Türbenin yakınlarında sütunlar, payeler, kapı söveleri, architrav parçaları v.b mimari parçalar ve yüzeyde Roma Dönemi amphora, nihale ve kaba mutfak seramik parçaları ile Bizans Dönemi seramik tuğla parçaları tespit edilmiştir. Tescilli türbenin yakın çevresindeki ev, ahırlarda ve tarla sınırlarını belirtmek üzere devşirme kullanılmış birçok mimari parça göze çarpmaktadır. Alan içerisinde oval formlu, düzgün kesme taş örgülü muhtemelen Bizans Dönemine ait bir sarnıç yapısı ve alanın güneybatısındaki kayalık tepede çok sayıda kiremit, sanduka ve kayaya oyulmuş mezar tipleri tespit edilmiştir. Gerek mimari gerek seramik bulgular alanın Roma Döneminde kurulan ve Bizans Döneminde kullanılmaya devam eden bir köy veya çiftlik olabileceği izlenimi vermektedir.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Define avcıları ortaya çıkardı, bakanlık korumaya aldı!​

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kütür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Tire ilçesinde kaçak kazıda ortaya çıkan alanda bulunan Roma ve Geç Roma dönemlerine ait arkeolojik kalıntıları koruma altına aldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kütür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Tire ilçesinde kaçak kazıda ortaya çıkan alanda bulunan kalıntıları koruma kararı aldı.

Tire’nin Kurşak Mahallesi’nde kaçak kazı sonrasında gerçekleştirilen tespit çalışmasında Roma Dönemi'ne tarihlenen mimari kalıntılar, yayılım gösteren ve yoğun miktarda, Roma ve Geç Roma Dönemlerine tarihlenen seramik parçaları ile çatı kiremidi parçaları gibi arkeolojik verilerin açığa çıktığı anlaşıldı.

Özel mülkiyette bulunan taşınmaz 1. ve 3. Derece sit alanı olarak tescil edildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

İzmir İli, Tire İlçesi, Kurşak Mahallesi, Edreddin Mevkii'nde bulunan tapunun 102 ada, 10 parselinde, özel mülkiyette kayıtlı taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı sonrasında Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; açığa çıkarılan Roma Dönemi'ne tarihlenen mimari kalıntılar, yayılım gösteren ve yoğun miktarda, Roma ve Geç Roma Dönemlerine tarihlenen seramik parçaları ile çatı kiremidi parçaları gibi arkeolojik veriler ve tespitler ışığında 102 ada, 9, 10 ve 11 parselin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı dikkate alınarak, ekli paftada gösterildiği şekliyle I. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, sit fişinin uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 9, 10, 11 parsellerinde kayıtı taşınmazların tapu sicil kaydına konumlarına karşılık gelen "kısmen 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanındadır" şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma. şartlarının uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 10 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazıya ilişkin olarak başlatıldığı anlaşılan yasal soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı açısından kaçak kazı çukurunun ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasına karar verildi.

Define-avcilari-ortaya-cikardi-bakanlik-korumaya-aldi-170104.webp

Kaynak: Gerçek İzmir
 

İzmir Bergama'da sit kararı!​

İzmir Bergama'da Çaltıkoru ve Paşaköy Mahallelerindeki köprü ayakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararıyla sonsuza dek koruma altına alındı. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun titiz çalışmaları sonucu tescil edilen bu tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın güvencesiyle gelecek nesillere aktarılacak.

izmir-bergama-sit.webp

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 27 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Bergama ilçesindeki tarihi köprü ayaklarına yönelik aldığı sit kararı resmen yürürlüğe girdi. Bu gelişme, daha önce Kurul tarafından tesciline karar verilen Çaltıkoru ve Paşaköy Mahallelerindeki köprü ayaklarının korunma sürecinde önemli bir aşama olarak kayıtlara geçti.

Resmi Gazete kararıyla tescil süreci tamamlandı​

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bergama'daki söz konusu köprü ayaklarının tarihi ve kültürel değerini göz önünde bulundurarak korunması gerektiğine hükmetmişti. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, Kurul'un aldığı tescil kararını nihai hale getirerek yasal zemine oturttu. Artık bu tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın güvencesi altında korunacak ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmalar yapılabilecek.

resmi-gazete-bergama-ek-3.webp

Koruma çalışmaları hız kazanacak​

Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararla birlikte, Bergama Belediyesi ve ilgili diğer kurumların, köprü ayaklarının korunması ve restorasyonu için daha etkin adımlar atması bekleniyor. Kurulun daha önceki kararında belirtildiği gibi, köprüye ilişkin niteliksiz eklentilerden arındırılarak röleve ve restitüsyon projelerinin hazırlanması ve alanda gerekli güvenlik önlemlerinin alınması süreçleri hız kazanacak.

Bu kararla birlikte, Bergama'nın tarihi dokusunu yansıtan önemli birer yapı olan köprü ayakları, resmi olarak koruma altına alınmış oldu.

Kaynak: Son Mühür
 

Villaya niyet... SİT'e kısmet!​

İzmir'de yapılaşmaya açılmak istenen 3'üncü derece arkeolojik SİT statüsündeki parselden tarihi mezar yapıları çıktı. Statüsü, 1'inci derece arkeolojik SİT'e yükseltilen parsel koruma altına alındı.

kazi-calismalarindan-tarih-cikti-1135390.webp

İzmir'de arkeolojik SİT sahalarına bir yenisi daha eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı son olarak Urla'daki bir parseli 1'inci derece arkeolojik SİT sahası olarak ilan etti.

Atatürk Mahallesi'ndeki 3'üncü derece arkeolojik sit alanında ve koruma amaçlı imar planı kapsamında bulunan özel mülkiyete ait, 4908 ada, 8 parselde yapılanma talebi üzeri İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanları sondaj çalışması yaptı.

Sondaj çalışması sırasında parselin mezarlık olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Çalışmalarda M.Ö. 7. Yüzyılın son çeyreğinden M.Ö. 6. Yüzyılın ikinci çeyreği sonuna kadar Arkaik Dönem'de yoğun şekilde kullanılan 7 ayrı mezar bölmesi ve bu bölmelerin içlerine, pişmiş toprak lahit, pithos mezar ve kremasyon gömü yapıldığına dair yanık tabakalar olmak üzere, toplam 22 ayrı mezar bulundu.

Parselin SİT derecesi yükseltilerek koruma altına alındı. Karar tapuya şerh olarak düşülecek. Parselde ise yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Karar şu şekilde:

İzmir İli, Urla İlçesi, Atatürk Mahallesi, 3. derece arkeolojik sit alanında ve koruma amaçlı imar planı kapsamında bulunan özel mülkiyete ait, 4908 ada, 8 parselde yapılanma talebi ile ilgili olarak Müze Müdürlüğünce sondaj kazılarına başlanan ve daha sonra kurtarma kazısı olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda M.Ö. 7. Yüzyılın son çeyreğinden M.Ö. 6. Yüzyılın ikinci çeyreği sonuna kadar Arkaik Dönem'de yoğun şekilde kullanılan 7 ayrı mezar bölmesi ve bu bölmelerin içlerine, pişmiş toprak lahit, pithos mezar ve kremasyon gömü yapıldığına dair yanık tabakalar olmak üzere, toplam 22 ayrı mezar ortaya çıkarıldığı ve söz konusu mezar duvarlarının parselin tamamına yayıldığı anlaşıldığından, Kazı Başkanlığı görüşü doğrultusunda söz konusu taşınmazın "1. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, bu nedenle yapılaşma talebinin uygun olmadığına, derece değişikliğine yönelik tescil fişinin onaylanmasına, tapu kaydına 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığına yönelik şerh işlenerek tapu örneğinin Kurul Müdürlüğüne iletilmesine, taşınmazda ortaya çıkarılan kalıntı rölövesinin ve tüm belgelemelerin yeterli olduğuna, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince derece değişikliğine yönelik koruma amaçlı imar planlarının iletilmesine, karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla uygun olduğuna, yapı kalıntısının ilgili Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü, ilgili Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde, belirleyeceği teknik ve yöntemlerle yerinde korunacak şekilde koruma ve konservasyon uygulamalarının yapılarak üzerinin kapatılmasına karar verildi.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 
Geri
Üst