Çilazmak Dalyanı Projesi halkın kantarına çıkıyor
İZSU Genel Müdürlüğü körfezde gerçekleştirilen dip tarama malzemesinin Çilazmak Dalyanı’nın rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması için yeniden harekete geçme kararı aldı. Projenin ÇED toplantısı 22 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.
"İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında yer alan "Sirkülasyon (Akıntı İyileştirme) Kanalı" içerisinde tarama yapılarak çıkarılacak dip tarama malzemesinin, Çilazmak Dalyanı rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması projesi bir kez daha gündeme geldi.
Yakın zamanda projenin ÇED süreci yeniden başlatılırken halkın katılımı toplantısının tarihi ve yeri belli oldu. Toplantı 22 Mayıs 2025 tarihinde saat 14:00’de Sasalı Mahallesi’ndeki Uğur’un Kahvehanesi’nde gerçekleşecek.
KUZEY AKSINDAN TEMİN EDİLECEK
482 milyon 111 bin 444 TL’ye mal olacağı ifade edilen ve 13 km uzunluğunda 250 metre genişliğindeki bir alanı kaplayacak olan sirkülasyon kanalı, kuzey aksında 1 milyon 803 bin 636,7 metrekarelik alanda 2 milyon 356 bin 298 metreküplük tarama malzemesi içeriyor. Çilazmak Dalyanı’nda 2 milyon 24 bin 884 metreküplük tarama malzemesi kullanılarak restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlanırken, restorasyon çalışmasına ilişkin dip tarama malzemesi, sirkülasyon kanalının kuzey aksından temin edileceği vurgulandı.
DALYAN YENİDEN CANLANDIRILACAK
Proje kapsamında, Gediz Nehri'nin sığlaştırdığı İzmir Körfezi'ndeki birikintilerin sirkülasyon kanalında yapılacak tarama faaliyeti sonucunda dip tarama malzemesinin toplanması ve toplanan sedimanların Çilazmak Dalyanı'na pompalanarak kıyı tahkimatında kullanılması planlanıyor. Bu sedimanların ise, doğal kıyı tahkimatı ve habitat oluşturarak dalyanın yeniden canlanmasına katkı sağlamasının hedeflendiği raporda yer aldı.
Yayımlanan raporda proje ile ilgili ayrıca şu ifadelere yer verildi;
Restorasyon süreci, dalyanın doğal hidrolojik rejimini yeniden sağlayarak su sirkülasyonunu ve akışını düzenleyecek, sediman transferi ve tahkimat çalışmalarıyla kıyı yapısını güçlendirecek ve delta ile uyumlu bitki örtüsünü yeniden oluşturacaktır. Bu sayede, dalyanın biyolojik çeşitliliği desteklenecek, balıklar için üreme ve beslenme alanı sağlanacak, su ve kıyı kuşları için önemli bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Aynı zamanda, restorasyon çalışması sayesinde Çilazmak Dalyanı, ekosistem hizmetlerini sağlama kapasitesini yeniden kazanacak, bölge ekonomisine ve yerel topluluklara ekonomik fırsatlar sunacaktır.
Çilazmak Dalyanı Restorasyonu hem doğal dengeyi sağlama, biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması açısından hem de örnek bir uygulama olarak uluslararası repütasyonu açısından gerçekleştirilmesi ülkemize olumlu katkıları olacak önemli bir proje olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak: Ege'de Sonsöz