İzmir - İZSU

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

İzmir'de suya zam yolda!​

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, (İZSU) suya yüzde 11 zam yapmaya hazırlanıyor.

Ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle çok sayıda kalemde fiyat artışları yaşanıyor.

Nisan ayında elektrik zammı ile başlayan furya, İzmir’de ulaşım ücretlerine yapılan zam ile devam etmişti.

Ocak ayında zamlanan su ücretlerinin ise yeniden ele alınacağı öğrenildi. Bu hafta yapılacak olan İZSU Genel Kurulu’nda suya yüzde 11 zam yapılması önerilecek.

Edinilen bilgilere göre 0-4 metreküp su kullanan aboneler, zamdan etkilenmeyecek. 5-10 metreküplük sarfiyatta ise yüzde 11 zam öngörülüyor. Ayrıca 11-20 metreküp arası kullanımda en fazla yüzde 25, 21 metreküp ve üzeri kademeye ise yine kullanım oranına göre en fazla yüzde 35’lik artış yapılması bekleniyor.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Su tarifelerinde yeni düzenleme​


İZSU Genel Müdürlüğü başta tüketilen elektrik olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar doğrultusunda su ve atık su tarifelerini su tasarrufunu da özendirecek şekilde yeniden düzenledi. Yeni tarifelerde 0-4 metreküp arasındaki su tüketiminin ücreti değişmezken, 2. kademe olarak tanımlanan 10 metreküpe kadar su tüketiminde yüzde 15 oranında artış yapıldı. Ancak 2. kademede olan aboneler kullanım oranına göre bu artıştan en fazla yüzde 11 oranında etkilenecek.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda su ve atık su tarifelerini su tasarrufunu da özendirecek şekilde yeniden düzenlendi. Mayıs ayından itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre 0-4 metreküp su kullanımı (1. kademe) haricindeki kademelerde ortalama yüzde 11 oranında artış yapıldı. Başta elektriğe yapılan yüzde 25’lik zam olmak üzere artan maliyet artışları ve kuraklık sonucu azalan su kaynaklarını korumak amacıyla su tarifelerinin yeniden düzenlendiği belirtildi.

İzmir kayıp kaçak oranında en iyi yedinci şehir
Genel kurul toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, suyun çok değerli olduğunu belirterek tasarrufa dikkat çekti. Yıldır, “İstanbul'un su ihtiyacının yüzde 98’i, Ankara'nın su ihtiyacının yüzde 99’u yer üstü sularından karşılıyor. İzmir'de ise bu oran yüzde 35. Bunu düşünmek zorundayız. Her konuda tasarrufa büyük önem veriyoruz. İZSU verilerinden hareketle İzmir kayıp kaçak oranında en iyi yedinci şehir. Bundan sonraki süreçte tasarrufla ilgili çalışmalarımız sürecek” şeklinde konuştu.

Susuzlukla mücadele topyekûn bir mücadeledir
CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç ise, “Su altın kadar kıymetli. Yurttaşlarımıza suyu tasarruflu kullanmaları çağrısı yapıyoruz. Su kullanımını hem günlük hayatta hem tarımda düzenlemeliyiz. Su sorunu herkesin sorunu. Hükümetin de bu konuda adım atması, karar alması gerek. Susuzlukla mücadele topyekûn bir mücadeledir” dedi.

İlk kademede artış yok, indirim devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın seçim vaatleri doğrultusunda 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm abonelerin ilk 4 metreküplük su kullanımında indirim yapılmıştı. Tüm İZSU abonelerini kapsayan yeni tarifede tüketilen ilk 4 metreküplük birimin fiyatı yine değişmezken yüzde 21'lik kesimi oluşturan aboneler ikinci kademeye göre yüzde 55 indirimli su kullanacak. Her ay 300 milyon TL'lik bir tutar İzmirlilerin cebinde kalacak. 2. kademe olarak tanımlanan 10 metreküpe kadar su tüketimine ise yüzde 15 fiyat artışı yapıldı. Ancak ikinci kademede olan aboneler kullanım oranına göre bu artıştan en fazla yüzde 11 oranında etkilenecek. Bu tarifeye giren abonelerin oranı ise İzmir’deki toplam abonelerin yüzde 49’unu oluşturuyor. İzmir’de 1. ve 2. Kademede su tüketen abonelerin oranı toplam abone sayısının yüzde 70’ini oluşturuyor.
Yeni tarifeye göre 11-20 metreküp arası kullanımı kapsayan 3. Kademeye kullanım oranına göre yüzde 25, en üst gruptaki 21 metreküp ve üzerindeki tüketimlerin dâhil olduğu 4. kademeye ise yine kullanım oranına göre yüzde 35’lik artış yapıldı.

Yeni tarifelerin uygulanmasıyla işyerlerindeki oranlar da değişecek. Buna göre 0-4 metreküp su tüketimi olan küçük esnafın su tarifelerinde bir artışa gidilmeyecek. Bu grup İzmir’deki işyeri abonelerinin yüzde 54’ünü kapsıyor. İşyerlerindeki diğer kademelerin artış oranları da, konut aboneleriyle aynı olacak.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

İZSU’nun Konak ve Karabağlar’da hayata geçireceği projeler halka tanıtıldı​


İzmir’de Dünya Bankası’ndan gelecek 110 milyon Euro finansman ile yapılacak altyapı projelerinden üçüncüsü yurttaşlara tanıtıldı. Konak ve Karabağlar’ın altyapısını güçlendirecek yatırımla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Üç projemiz de tamamlandığında sahile kadar eğimli olan bölgelerde hem taşkınlara dirençli kentsel altyapıyı oluşturacak hem de Körfez’in temizlenmesine büyük bir katkı koymuş olacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin yoğun yapılaşma alanlarından Konak ve Karabağlar'ın altyapısını güçlendirmek ve iklim krizinin yaratacağı su taşkınlarının önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. Dünya Bankası’ndan gelecek 110 milyon Euro’luk finansman ile hayata geçirilecek yatırımlardan üçüncüsü olan Konak ve Karabağlar ilçeleri ayrıştırma projesi Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademisi'nde düzenlenen toplantı ile bölge sakinleri ve muhtarlara tanıtıldı. Yaklaşık bir saat süren toplantıda yurttaşlara projeden kaynaklı inşaat aşamasının çevresel ve sosyal etkileri aktarılırken gelen sorular yanıtlandı.

Uzun ve meşakkatli sürecin son safhasındayız
Toplantıda konuşan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, üç projeden ilkinin Bayraklı ve Konak ilçelerindeki bir bölüm mahalleyi, ikinci projenin Alsancak’ta yeni ve yoğun yapılaşmanın olduğu Ege Mahallesi’ni kapsadığını belirterek, “Üçüncü projemizde Karabağlar ilçemizde ve yine Konak’ın mahallelerinde büyük bir altyapı çalışması yapacağız. Uzun ve meşakkatli sürecin son safhasındayız. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra sahile kadar eğimli olan bu bölgelerde hem taşkınlara dirençli kentsel altyapıyı oluşturmuş olacağız hem de Körfez’de kirliliğin önlenmesine büyük bir katkı koymuş olacağız” dedi.

Neler yapılacak?
Proje kapsamında Karabağlar Bahçelievler ve Bahar mahalleleri ile Konak Akın Simavi, Atilla, Çimentepe, Duatepe, Güneşli, Kemal Reis, Kılıç Reis, Murat Reis, Piri Reis, Mithatpaşa, Zafertepe, 1. Kadriye ve 2. Kadriye mahallelerinde toplam 29 kilometre atık su ile 29 kilometre yağmur suyu ayrıştırma çalışması ve 7 bin 400 metreküp kapasiteli yağmur suyu geciktirme deposu yapılacak.

110 milyon Euro’luk 3 dev yatırım
Finansmanı Dünya Bankası tarafından sağlanan ve yürütücülüğü İlbank AŞ. tarafından sürdürülen Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil İmar Projesi (TEWFER) kap-samındaki ilk proje olan “Konak İlçesi Umurbey, Halkapınar, Mersinli ve Çınarlı Mahalleleri ile Bayraklı İlçesi Adalet Mahallesi Yağmur Suyu ve Kanalizasyon İnşaatı Projesi”nin yapım ihalesi süreci devam ediyor. Bu kapsamda 2.4 kilometrelik yağmur suyu hattı, 6.6 kilo-metre atık su hattı yapılacak. Konak Ege Mahallesi Alsancak Liman bölgesinde 8,5 ki-lometre yağmur suyu şebekesi ve 8 kilometre kanalizasyon inşaatını kapsayan ikinci proje için de nisan ayında yapım ihalesine çıkılacak. 3 dev yatırımla iklim değişikliği ve taşkınlara dirençli kentsel altyapının oluşturulması hedefleniyor.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Çiğli’de 4. fazın açılışı için geri sayım başladı​


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pazartesi günü (28 Nisan) Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazını hizmete açacak. Göreve gelir gelmez “Körfez önceliğimiz” diyen Başkan Tugay, “Heyecanlı ve gururluyuz. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu tarihi günde yanımızda olacak” dedi.

Temiz Körfez hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin arıtma yükünün yüzde 96’sını karşılayan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 artıracak 4. fazın açılışını 28 Nisan’da yapacak. Tesisin açılışına CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak.

Tugay: Gururluyuz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Kentin uzun yıllardır gündeminde olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. ünitesini hizmete almanın gururunu yaşıyoruz. 1 milyar liralık yatırımla tamamladığımız bu fazla birlikte arıtma tesisimizin kapasitesini azami seviyeye çıkartıyoruz. Tesisimiz böylelikle Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi unvanını taşıyacak. ‘Öncelikli hedeflerimizden biri Körfez’in temizliği’ diyerek çıktığımız bu yolda ‘Körfez temizlenene kadar durmayacağız’ dedik. Körfez’in temizliğine güç katacak bu tarihi yatırımımızın açılışında CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yanımızda olacak” dedi.

Son hazırlıklar yapılıyor
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Çiğli 4. faz inşaatı 2007 yılından beri kentin gündemini meşgul eden bir yatırımdı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay göreve başladığında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisimizin 4. faz inşaatını tamamlayacağı sözünü verdi ve Başkanımız sözünü tuttu. Mekanik ve teknik testlerimizi yapıyoruz. Suyu bazı ünitelere almış durumdayız. Şu anda tesisimizde hummalı bir şekilde açılış için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Körfezin kurtuluşunda çok önemli bir rol oynayacak tesisimizin açılışına tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir Körfezi’nin temizlenme sürecinde dev bir adım
İzmir'in metropol ilçelerinin atık su arıtma ihtiyacının yüzde 96'sını karşılayan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 4. fazın tamamlanmasıyla birlikte gücüne güç kattı. ⁠2000’li yılların başında Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. faz ünitesinin devreye girmesi ile tesisin kapasitesi ve çalışma verimliliği artarken İzmir Körfezi’nin temizlenme süreci için de dev bir adım atılmış oldu. Arıtma kapasitesini günlük 605 bin metreküpten yüzde 36 artırarak 820 bin metreküpe çıkaran yatırımın tamamlanmasıyla birlikte Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, ‘Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi’ unvanına tekrar kavuştu. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi konvansiyonel arıtma prosesi ile atık sudaki karbon, azot ve fosfor giderimini yaparak alıcı ortama deşarj edilmesini sağlıyor.

24042025_91818_0.webp 24042025_91834_0.webp 24042025_91834_1.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Büyükşehir’in projesi daha önce iptal edilmişti… Bakanlık ÇED sürecini başlattı​

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; İZSU’nun Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonu projesinin ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl Bakanlık projeyi belediyeye iade etmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Dip Tarama Malzemesinin Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonunda kullanılması için proje hazırladı.

BAKANLIĞA SUNULDU

Belediye 2024 yılında Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığına projeyi sundu. Ancak proje için ÇED sürecinin başlatılması beklenirken flaş bir gelişme yaşandı. Bakanlık; projenin uygun formatlı olmadığını açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR YENİDEN BAŞVURDU

İZSU Genel Müdürlüğü 482 milyon TL’ye mal olacak proje için bir kez daha bakanlığın kapısını çaldı. Bakanlık bu sefer projeyi kabul ederek ÇED sürecini resmen başlattı.

PROJE HAKKINDA

Projenin teknik olmayan özellikleri şu şekilde:

“İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında yer alan Sirkülasyon (Akıntı İyileştirme) Kanalı içerisinde tarama yapılarak çıkarılacak dip tarama malzemesinin, Çilazmak Dalyanı rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması planlanmaktadır. Sirkülasyon kanalı, 13 km uzunluğunda 250 metre genişliğindeki bir alanı kaplamaktadır. Sirkülasyon kanalı içindeki kuzey aksında 1.803.636,7 m2 ’lik alanda 2.356.298 m3 ’lük tarama malzemesi bulunmaktadır. Çilazmak Dalyanının kıyı kordonu uzunluğu 8859 m, kıyı kordonu yüzey alanı büyüklüğü yaklaşık 800.000 m2 ’lik alandır. Çilazmak Dalyanında 2.024.884 m3 ’lük tarama malzemesi kullanılarak restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Restorasyon çalışmasına ilişkin dip tarama malzemesi, Sirkülasyon Kanalının Kuzey Aksından temin edilecektir.

KATKI SAĞLAYACAK

Proje kapsamında, Gediz Nehri'nin sığlaştırdığı İzmir Körfezi'ndeki birikintilerin Sirkülasyon Kanalında yapılacak tarama faaliyeti sonucunda dip tarama malzemesinin toplanması ve toplanan sedimanların Çilazmak Dalyan’ına pompalanarak kıyı tahkimatında kullanılması planlanmaktadır. Bu sedimanlar, doğal kıyı tahkimatı ve habitat oluşturarak dalyanın yeniden canlanmasına katkı sağlayacaktır

KUŞLAR VE BALIKLAR SEVİNECEK

Restorasyon süreci, dalyanın doğal hidrolojik rejimini yeniden sağlayarak su sirkülasyonunu ve akışını düzenleyecek, sediman transferi ve tahkimat çalışmalarıyla kıyı yapısını güçlendirecek ve delta ile uyumlu bitki örtüsünü yeniden oluşturacaktır. Bu sayede, dalyanın biyolojik çeşitliliği desteklenecek, balıklar için üreme ve beslenme alanı sağlanacak, su ve kıyı kuşları için önemli bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Aynı zamanda, restorasyon çalışması sayesinde Çilazmak Dalyanı, ekosistem hizmetlerini sağlama kapasitesini yeniden kazanacak, bölge ekonomisine ve yerel topluluklara ekonomik fırsatlar sunacaktır.

Kaynak: Gündeme Bakış
 

Büyükşehir vites artırdı: Dev kapasite artışı hamlesi!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi 28 Nisan’da CHP Genel Başkanı Özel’in katılımıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazını hizmete açmaya hazırlanırken, bir yandan da Menemen’de bulunan atıksu artıma tesisinin kapasite artırımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Bakanlık ÇED süreci başlattı. Proje Büyükşehir’e 238 milyon TL’ye mal olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) başvurusu sonucunda Menemen Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi için ÇED süreci başlattı.

238 milyon 297 bin 807 TL’ye mal olması beklenen proje ile 2010 yılında işletime alınan ve Menemen Günerli’de bulunan tesisin kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

43rwefsdfsdgsdgsdfs.webp

Mevcut durumda günde 21 bin 600 metreküp arıtma kapasitesi olan tesis ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre ilçenin hızla gelişmesinden dolayı atıksu arıtma ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi.

Proje ile birlikte tesisin kapasitesinin mevcuttaki halinden yaklaşık 3 kat artırılarak günde 60 bin metreküp suyu arıtabilecek seviyeye çıkartılması planlanıyor. Kapasite artışı ile 2056 yılına kadar bölgede oluşacak atık suyun arıtılmasının sağlanması bekleniyor. Projenin ÇED onayı alması halinde artışın 1 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Buyuksehir-vites-artirdi-Dev-kapasite-artisi-hamlesi-170222.webp

Kaynak: Gerçek İzmir
 

Yarımada’ya 10 milyon liralık su yatırımı​


İZSU Genel Müdürlüğü Urla, Seferihisar, Menderes ve Karaburun’da yaşayan vatandaşların tatil sezonunda su sorunu yaşamaması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla 10 su kuyusu açan İZSU, mevcut yer altı ve yer üstü kaynaklarına ek olarak alternatif kaynak üretmeye de devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Yarımada bölgesindeki mevcut yer altı kaynaklarına yenilerini daha ekledi. Kuraklık ve iklim krizi sonucu özellikle Yarımada bölgesinde yaz aylarında artan nüfusu göz önünde bulundurarak çözümler üreten İZSU Genel Müdürlüğü, 10 milyon liralık yatırımla 10 su kuyusu açtı. Karaburun, Urla, Seferihisar ve Menderes’te açılan yeni kuyulardaki sular ise iletim hatları vasıtasıyla mahallelere dağıtacak. Ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü bu yaz su sıkıntısı yaşamamak adına jeofizik yöntemlerle yeni kuyuların yerlerini belirliyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

Sorun yaşayan bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor
Yapılan sondaj çalışmaları hakkında bilgi veren İZSU 3. Bölge Jeoloji Mühendisi Dilek Kuzu, “Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su arzında sorun yaşanabilecek bölgelerde su temini amacıyla sondaj kuyusu açıyoruz. Bu kapsamda 10 kuyumuzu Karaburun, Seferihisar, Urla’da ihtiyaçlı bölgelerde açtık. Bu açılan kuyular sayesinde yerin altından aldığımız sular iletim hatlarıyla ihtiyacı olan mahallelere dağıtılacak. Su sorunu yaşayan bölgelerde ise çalışmalarımız devam ediyor. 2025 yılı içerisinde yeni bir ihaleye daha çıkacağız ve yeni su kuyularımızı açacağız” dedi.

29042025_9532_0.webp 29042025_9532_1.webp 29042025_9532_2.webp 29042025_9532_3.webp 29042025_9532_4.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Körfezle buluşan derelerde temizlik harekâtı​

Körfez’de yakalanan iyileşme sürecinin devamını sağlamak için İZSU tüm olanaklarını seferber etti. 11 metropol ilçede Körfez’e dökülen derelerde yürütülen temizlik çalışmalarında kullanılan iş makinesi sayısı 24’ten 41’e çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, temiz Körfez için dört koldan çalışıyor. Bir yandan Körfez’de dip tarama çalışmaları devam ederken diğer yandan 11 ilçede Körfez’e dökülen derelerde temizlik çalışması yapılıyor. Körfez’deki iyileşmeyi desteklemek için sürdürülen temizlik seferberliğinde kullanılan iş makinesi sayısı ise yeni temin edilen 17 iş makinesi ile birlikte 41’e çıktı. 62 personelden oluşan 20 ekiple ile sahada çalışan İZSU, yaza kadar dereleri pırıl pırıl hale getirecek.

İzmir yaza hazırlanıyor
Derelerde tüm yıl boyunca düzenli temizlik yaptıklarını, yaz öncesi çalışmaları sıklaştırdıklarını aktaran İZSU Genel Müdürlüğü Dereler Birimi Bölge Sorumlusu Hakan Çetinkaya, “41 iş makinemizle sahaya indik. Dere yataklarından Körfez’e malzemelerin taşınmasını önlüyor, taşkın ve sel riskine karşı önlem alıyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte dere yataklarında görülebilen sinek, böcek ve koku unsurlarının oluşmaması için bütün derelerin temizliğini yapıyor ve kenti yaza hazırlıyoruz. Körfez’e dökülen tüm derelerde 62 personelden oluşan 20 ekiple çalışıyoruz” dedi.

01052025_91125_0.webp 01052025_91159_0.webp 01052025_91159_1.webp 01052025_91159_3.webp 01052025_91159_4.webp 01052025_91159_5.webp 01052025_91159_6.webp 01052025_91159_7.webp 01052025_91159_8.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

İZSU’dan Bayraklı’da altyapı hamlesi​


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Bayraklı Tepekule Mahallesi’nin altyapısını güçlendirecek yağmur suyu ve atık su hattı imalatının yüzde 60’lık kısmını tamamladı. Yaz aylarında hizmete alınması hedeflenen projenin ikinci etabında Muhittin Erener, Çay ve Refik Şevket İnce mahalleleri yer alıyor. Projenin maliyeti ise 70 milyon lira.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınma ve değişen iklim koşullarına bağlı olarak meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan taşkınları önlemek için hazırladığı yağmur suyu ve kanal ayrıştırma projelerini tek tek hayata geçiriyor. Bu kapsamda İZSU Genel Müdürlüğü’nün, Bayraklı Tepekule Mahallesi’nde başlattığı toplam 4 kilometrelik yağmur suyu ve atık su hattı projesinde yüzde 60 seviyesine geldi. Aşırı yağışlar nedeniyle yaşanabilecek su baskınlarının önüne geçecek proje yaz aylarında tamamlanacak.

Taşkın riski azalacak
Bölgede birleşik sistem çalışan kanal ve yağmur suyu hatlarını ayırdıklarını belirten İZSU Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’nda görevli İnşaat Mühendisi Merve Karabulut, “Bu sayede taşkın riskleri azalacak, alt yapı sorunları kalıcı çözüme kavuşacak. Ayrıca projenin ikinci etabında yer alan Muhittin Erener, Çay, Refik Şevket İnce mahallelerinde de en kısa zamanda imalatlarımıza başlayacağız. Yağmur suyu yatırımlarımız, yağmur sularının atık su sisteminden ayrı bir hatla taşınmasını sağlayarak İzmir Körfezi’nin temizlenme sürecine de büyük katkı sağlıyor. Yapım süreci boyunca vatandaşlarımıza gösterdikleri sabır, özveri ve dayanışma için teşekkür ederiz” dedi.

08052025_9319_0.webp 08052025_944_1.webp 08052025_944_2.webp 08052025_944_3.webp 08052025_944_4.webp 08052025_944_5.webp 08052025_944_6.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Çilazmak Dalyanı Projesi halkın kantarına çıkıyor​

İZSU Genel Müdürlüğü körfezde gerçekleştirilen dip tarama malzemesinin Çilazmak Dalyanı’nın rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması için yeniden harekete geçme kararı aldı. Projenin ÇED toplantısı 22 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

"İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında yer alan "Sirkülasyon (Akıntı İyileştirme) Kanalı" içerisinde tarama yapılarak çıkarılacak dip tarama malzemesinin, Çilazmak Dalyanı rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması projesi bir kez daha gündeme geldi.

Yakın zamanda projenin ÇED süreci yeniden başlatılırken halkın katılımı toplantısının tarihi ve yeri belli oldu. Toplantı 22 Mayıs 2025 tarihinde saat 14:00’de Sasalı Mahallesi’ndeki Uğur’un Kahvehanesi’nde gerçekleşecek.

KUZEY AKSINDAN TEMİN EDİLECEK
482 milyon 111 bin 444 TL’ye mal olacağı ifade edilen ve 13 km uzunluğunda 250 metre genişliğindeki bir alanı kaplayacak olan sirkülasyon kanalı, kuzey aksında 1 milyon 803 bin 636,7 metrekarelik alanda 2 milyon 356 bin 298 metreküplük tarama malzemesi içeriyor. Çilazmak Dalyanı’nda 2 milyon 24 bin 884 metreküplük tarama malzemesi kullanılarak restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlanırken, restorasyon çalışmasına ilişkin dip tarama malzemesi, sirkülasyon kanalının kuzey aksından temin edileceği vurgulandı.

DALYAN YENİDEN CANLANDIRILACAK
Proje kapsamında, Gediz Nehri'nin sığlaştırdığı İzmir Körfezi'ndeki birikintilerin sirkülasyon kanalında yapılacak tarama faaliyeti sonucunda dip tarama malzemesinin toplanması ve toplanan sedimanların Çilazmak Dalyanı'na pompalanarak kıyı tahkimatında kullanılması planlanıyor. Bu sedimanların ise, doğal kıyı tahkimatı ve habitat oluşturarak dalyanın yeniden canlanmasına katkı sağlamasının hedeflendiği raporda yer aldı.

Yayımlanan raporda proje ile ilgili ayrıca şu ifadelere yer verildi;

Restorasyon süreci, dalyanın doğal hidrolojik rejimini yeniden sağlayarak su sirkülasyonunu ve akışını düzenleyecek, sediman transferi ve tahkimat çalışmalarıyla kıyı yapısını güçlendirecek ve delta ile uyumlu bitki örtüsünü yeniden oluşturacaktır. Bu sayede, dalyanın biyolojik çeşitliliği desteklenecek, balıklar için üreme ve beslenme alanı sağlanacak, su ve kıyı kuşları için önemli bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Aynı zamanda, restorasyon çalışması sayesinde Çilazmak Dalyanı, ekosistem hizmetlerini sağlama kapasitesini yeniden kazanacak, bölge ekonomisine ve yerel topluluklara ekonomik fırsatlar sunacaktır.

Çilazmak Dalyanı Restorasyonu hem doğal dengeyi sağlama, biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması açısından hem de örnek bir uygulama olarak uluslararası repütasyonu açısından gerçekleştirilmesi ülkemize olumlu katkıları olacak önemli bir proje olarak değerlendirilmelidir.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 
Geri
Üst