Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.
3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı kanunla kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 1992-93 Eğitim-Öğretim yılında Trakya Üniversitesi'nden devredilen Çanakkale Eğitim Fakültesi, Çanakkale Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu ile öğretime başlamıştır.
Çanakkale’nin en önemli değerlerinden biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), sadece akademik başarısıyla değil, adını aldığı tarihin manevi yükü ve muazzam Boğaz manzaralı kampüsüyle Türkiye’nin en özel üniversitelerinden biridir
Kuruluş ve Vizyon
Kuruluş: 1992 yılında kurulan üniversite, kısa sürede Türkiye’nin saygın devlet üniversiteleri arasında yerini almıştır.
İsim Kaynağı: Adını, Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nden alır. Bu isim, üniversiteye hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük bir prestij ve sorumluluk katar.
Yerleşkeler (Kampüsler)
Üniversitenin en büyük özelliği, şehre yayılan ve eşsiz manzaralara sahip yerleşkeleridir:
Terzioğlu Yerleşkesi: Ana kampüstür. Çanakkale Boğazı’na hakim bir tepe üzerinde bulunur. Öğrenciler ders aralarında dünyanın en güzel manzaralarından birine, boğazdan geçen gemilere bakarak dinlenirler.
Dardanos Yerleşkesi: Deniz kenarında, uygulama oteli ve sosyal tesislerin bulunduğu, doğayla iç içe bir yerleşkedir.
İlçe Yerleşkeleri: Biga, Çan, Gelibolu ve Lapseki gibi ilçelerde de güçlü meslek yüksekokulları ve fakülteleri bulunur.
Akademik Güç ve Öne Çıkan Bölümler
Üniversite; fen bilimlerinden sosyal bilimlere, tıptan güzel sanatlara kadar çok geniş bir yelpazede eğitim verir:
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi: Çanakkale Boğazı'nın hemen kıyısında olması sebebiyle bu alanda Türkiye'nin en yetkin kurumlarından biridir.
Tıp Fakültesi: Bölgenin en gelişmiş araştırma ve uygulama hastanelerinden birine sahiptir.
Arkeoloji: Troya Antik Kenti'ne komşu olması, arkeoloji bölümünü dünya çapında bir saha uygulama merkezi haline getirir.
İlahiyat Fakültesi: Türkiye'nin en büyük ve modern İlahiyat fakültesi binalarından birine ve devasa bir kütüphaneye ev sahipliği yapar.
Bilimsel Altyapı ve Gözlemevi
ÇOMÜ Astrofizik Gözlemevi (Ulupınar): Türkiye’nin en önemli gökyüzü gözlem merkezlerinden biridir. Astronomi meraklıları ve araştırmacılar için uluslararası standartlarda ekipmanlara sahiptir.
Kütüphane: 7/24 hizmet veren, milyonlarca basılı ve dijital kaynağa sahip olan kütüphanesi, Türkiye’nin en zengin üniversite kütüphanelerinden biri olarak bilinir.
Sosyal Yaşam ve Çanakkale
Öğrenci Şehri: Çanakkale, Türkiye’nin en güvenli, huzurlu ve öğrenci dostu şehirlerinden biridir. Ulaşım kolaydır ve kültürel etkinlikler çok yoğundur.
Tarih ve Doğa: Öğrenciler için boş vakitlerde Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nı gezmek veya Assos gibi doğa harikalarına kaçmak bir yaşam biçimidir.