İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Boğaziçi’nin girişinde yer alan
Beşiktaş, şehrin hem tarihi hem de modern yüzünü en iyi harmanlayan, kültürel ve ekonomik açıdan en önemli merkezlerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde yönetim merkezi olması, ilçeye saraylar ve köşklerle dolu asil bir kimlik kazandırmıştır.
Saraylar ve Tarihi Yapılar
Beşiktaş, Osmanlı’nın modernleşme dönemine tanıklık eden görkemli yapılara ev sahipliği yapar:
- Dolmabahçe Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu’nun son idari merkezi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yerdir. Barok ve Rokoko mimarisinin en eşsiz örneklerinden biridir.
- Çırağan Sarayı: Bugün otel olarak kullanılan bu yapı, Boğaz kıyısındaki en görkemli saraylardan biridir.
- Yıldız Sarayı ve Parkı: Şehrin ortasında devasa bir yeşil alan sunan bu külliye, II. Abdülhamid döneminin yönetim merkezidir.
- Deniz Müzesi: Türkiye’nin denizcilik alanındaki en büyük müzesidir ve tarihi saltanat kayıklarına ev sahipliği yapar.
Semtleri ve Sosyal Yaşam
Beşiktaş, birbirinden farklı karakterlere sahip popüler semtlerden oluşur:
- Beşiktaş Çarşı: İlçenin kalbi burasıdır. Kartal heykeli, balık pazarı ve çevresindeki kafelerle günün her saati çok hareketlidir.
- Ortaköy: Boğaz köprüsü manzaralı camisi (Büyük Mecidiye Camii), kumpiri ve el sanatları stantlarıyla turistlerin favori noktasıdır.
- Bebek ve Arnavutköy: Boğaz hattının en nezih semtleridir. Tarihi yalıları, balık restoranları ve yürüyüş yollarıyla ünlüdür.
- Levent ve Etiler: Modern İstanbul’un iş, alışveriş ve lüks yaşam merkezidir. Gökyüzüne uzanan plazalar ve ünlü alışveriş merkezleri bu bölgededir.
Eğitim ve Sanatın Merkezi
Beşiktaş, bir "üniversite kenti" gibidir. Yıldız Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi gibi pek çok köklü eğitim kurumu burada yer alır. Bu durum ilçeye genç ve dinamik bir nüfus kazandırır. Ayrıca Akaretler’deki
Sıraevler, bugün sanat galerileri ve moda merkezleriyle bir tasarım sokağına dönüşmüştür.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK)
İlçe, Türkiye’nin en köklü spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş JK’nın doğduğu yerdir.
Tüpraş Stadyumu (eski adıyla İnönü), Dolmabahçe’nin hemen yanında, dünyanın en güzel manzaralı statlarından biri olarak kabul edilir. Maç günleri tüm ilçe "siyah-beyaz" renklerle bürünür ve muazzam bir coşkuya sahne olur.
Ulaşım ve Stratejik Konum
- Deniz Ulaşımı: Beşiktaş ve Ortaköy iskeleleri, Anadolu Yakası’na (Üsküdar ve Kadıköy) geçişte en yoğun kullanılan noktalardır.
- Boğaz Köprüsü: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Avrupa ayağı bu ilçededir.
- Aktarma Noktası: Barbaros Bulvarı ve Büyükdere Caddesi gibi ana arterlerin kesişim noktası olması, ilçeyi İstanbul ulaşımının kilit taşı yapar.
Beşiktaş; sahili, tarihi dokusu, parkları ve bitmeyen enerjisiyle hem gezmek hem de yaşamak için İstanbul’un en cazip noktalarından biri olmayı sürdürmektedir.