İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sabiha Gökçen’de 242 Bin 345 Uçak Trafiği Gerçekleşti

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda; aralık ayında iniş-kalkış yapan uçak trafiği hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “İç hatlarda 9 bin 219, dış hatlarda 12 bin 248 olmak üzere toplamda 21 bin 467 olarak gerçekleşti. Yolcu trafiği ise; iç hatlarda 1 milyon 573 bin 258, dış hatlarda 2 milyon 2 bin 567 olmak üzere toplamda 3 milyon 575 bin 825 oldu. 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiği yüzde 15 artış gösterdi.” diye konuştu.

Uraloğlu, bir yıllık sürede ise iç hatlarda 110 bin 677, dış hatlarda 131 bin 668 olmak üzere toplamda 242 bin 345 uçak trafiğine hizmet verildiğini kaydetti. İç hatlarda 19 milyon 509 bin 605, dış hatlarda 21 milyon 973 bin 296 olmak üzere toplamda 41 milyon 482 bin 901 yolcu trafiğine hizmet verildiğini belirten Uraloğlu, 2024 yılında hizmet verilen yolcu trafiğinin yüzde 13 arttığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Yeni terminal bittikten sonra tahmini 85 milyona hizmet edecek kapasiteye gelecek havalimanı orantılı olarak uçak kalkış iniş sayısıda artacak.
 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 06R pistinden ilk kalkış gerçekleşti​

25 Aralık 2023 tarihinde açılan Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pistinin devreye girmesiyle birlikte operasyonel verimlilik önemli ölçüde arttı.



Bu gelişme sayesinde, 2024 yılı boyunca hava yollarının zamanında kalkış performansı %90 seviyesine ulaştı ve yolcu ile trafik sayısında rekor bir yıl geride kaldı.

Açılışından itibaren yalnızca iniş operasyonlarına izin verilen 06R pisti, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan güncellemeler sonrası kalkış için de uygun hale getirildi.

Onayın ardından, bugün Pegasus Hava Yolları’nın PC1161 sefer sayılı Londra Stansted uçuşuyla bu pistten ilk kalkış başarıyla gerçekleştirildi.

Bundan sonraki süreçte 06R pisti, paralel bağımsız kalkış operasyonlarında kullanılmaya devam edecek ve havalimanının uçuş kapasitesini daha da artırarak hava trafiğinin akışını hızlandıracak.

Kaynak: Hava Haber/ 15 Ocak 2025
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçaklar için 22 yeni park pozisyonu​

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın orta apronunda yer alan, 6'sı geniş gövdeli uçaklara özel toplam 22 yeni park pozisyonu faaliyete geçti.​


Sabiha Gökçen Havalimanı otoritesi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ'den (HEAŞ) yapılan açıklamaya göre, bu yeni alan, uçak park etme işlemlerinin daha hızlı ve etkili gerçekleştirilmesine olanak tanıyacak.

Havalimanı yönetimi, yeni apron alanının devreye girmesiyle operasyon kapasitesinin önemli ölçüde artırıldığını ve tüm uçuş operasyonlarının daha sorunsuz hale geleceğini bildirdi.

600'lü park alanı olarak bilinen bu yeni bölge, hem iç hatlar hem de dış hatlar uçuşlarına hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın emniyetli ve etkili operasyonlarına katkı sağlayacak bu gelişme, büyüyen kapasiteyle birlikte daha iyi hizmet sunumuna yardımcı olacak.

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 ve 6 Şubat tarihlerindeki uçuşlarda azaltma kararı​

İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 5 Şubat Çarşamba ve 6 Şubat Perşembe günleri Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşların yüzde 10'unun iptal edileceği bildirildi.​


Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ'tan yapılan açıklamada, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle 5-6 Şubat'taki uçuşlar yüzde 10 oranında iptal edilecektir. Tüm yolcuların uçuşlarıyla ilgili son durumu, ilgili hava yolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuş azaltma kararı revize edildi​

İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'ta, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı için alınan uçuş azaltma kararının seferlerin yüzde 20'sini kapsayacak şekilde revize edildiği bildirildi.​


Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ, Meteorolojik Acil Durum Komitesi (MADKOM) toplantısının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle 6 Şubat tarihi için yapılmış olan yüzde 10 uçuş iptaline ilave olarak kalan uçuşların yüzde 20'si ve 7 Şubat tarihindeki uçuşların yüzde 10'u iptal edilecektir." ifadelerine yer verildi.

Yolcuların uçuşlarına ilişkin son durumu hava yolu şirketlerinin internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi istendi.

Dün yapılan açıklamada, kentte beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 5 Şubat Çarşamba ve 6 Şubat Perşembe günleri Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşların yüzde 10'unun iptal edileceği bildirilmişti.

Anadolu Ajansı
 
Sabiha Gökçen Havalimanı Ocak - 2025 İstatistikleri


Yolcu trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 arttış oldu. İç hatlarda 1 milyon 579 bin 308, dış hatlarda 2 milyon 88 bin 194 olmak üzere toplamda 3 milyon 667 bin 502 oldu.

Uçak trafiği ise iç hatlarda 9 bin 102, dış hatlarda 12 bin 622 olmak üzere toplamda 21 bin 724 oldu.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kış şartlarına karşı ekipler hazır bekletiliyor​

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kış şartlarına karşı tüm ekip ve ekipmanların hazır bekletildiği bildirildi.​


1738864171495.webp

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ'tan yapılan açıklamada, uçuş operasyonlarının emniyetli şekilde devam etmesi için son teknoloji araçlar ve uzman ekiplerle donatılmış kar ve buzla mücadele biriminin 7 gün 24 saat görev başında olduğu belirtildi.

Bu ekiplerin pist, taksi yolu ve apron alanlarının sürekli açık kalmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri aldığına vurgu yapılan açıklamada, "HEAŞ olarak, kış şartlarının havacılık operasyonları üzerindeki etkisini en aza indirmek ve hava trafiğinin kesintisiz devamını sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Her türlü hava koşuluna karşı hazırlıklı, her an göreve hazırız." ifadesi kullanıldı.

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı, bu yıl küresel uçuş ağını genişletecek​

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın (İSG) işletmecisi Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) Yönetici Direktörü Dato İzani, "2025'te özellikle Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki yeni destinasyonlara odaklanmayı planlıyoruz." dedi.​


Sabiha Gökçen Havalimanı, 2024 yılında yolcu sayısında önemli artış kaydederken, 2025'te bu büyümeyi sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dato İzani, İSG'nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırmak için yeni destinasyonlara odaklandığını söyleyerek, yurt dışı uçuş hatlarının artırılmasıyla Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uluslararası alandaki rekabet gücünü önemli ölçüde yükselttiğini anlattı.

Küresel bağlantıları çoğaltarak yolcuların seyahat deneyimini geliştirmeyi ve operasyonel verimliliği artırmayı hedeflediklerini vurgulayan İzani, İSG'nin küresel havacılık merkezi olarak konumunu da güçlendireceğine inandıklarını aktardı.

İzani, "2025'te özellikle Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki yeni destinasyonlara odaklanmayı planlıyoruz. Bu yeni hatlar, İSG'nin ulaşılabilirliğini artıracak ve yolcularımıza daha fazla seçenek sunarak seyahat taleplerini karşılayacaktır. Yeni hatlar, havalimanımızın küresel uçuş ağını güçlendirecek, bu da doğal olarak yolcu sayısındaki artışı destekleyecek. Ek olarak her yeni destinasyonla artan uçuş sıklığı, yolcu kapasitesinin artırılmasına olanak tanıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Genişleyen küresel uçuş ağı yolculara daha fazla destinasyon seçeneği sunarken, havalimanını uluslararası transferler için daha cazip hale getirdiğine işaret eden İzani, şöyle devam etti:

"Bu genişleme, havalimanımızın Türkiye'nin ötesinde bölgesel havacılık pazarında stratejik merkez olma hedefini de desteklemektedir. Özellikle Asya, Avrupa ve Orta Doğu gibi önemli pazarlarla doğrudan bağlantıların sağlanması yolcu trafiğini artırırken, uluslararası alandaki konumumuzu daha da güçlendirecektir. Bu süreç yalnızca İSG'nin rekabet gücünü artırmakla kalmayacak, aynı zamanda yerel ekonomi üzerinde olumlu etkiler yaratarak ticaret ve turizmin gelişimine de önemli katkılar sağlayacaktır." diye konuştu.

"2025'te hedefimiz, büyümeyi sürdürülebilir kılarak 43,2 milyon yolcuya ulaşmak"​

İzani, 2024'ün İSG için önemli büyüme yılı olduğunu ve taşınan yolcu sayısında önceki yıllara kıyasla kayda değer artış yaşandığını söyledi.

Bu başarının artan yolcu talepleri ve hizmet kalitesindeki iyileşmelerle elde edildiğine dikkati çeken İzani, şöyle konuştu:

"2025'te hedefimiz, büyümeyi sürdürülebilir kılarak 43,2 milyon yolcuya ulaşmak ve uluslararası pazar payımızı artırmak. Bu doğrultuda uçuş ağımızı genişletmek, yeni destinasyonlar eklemek, dijital altyapıyı güçlendirmek ve yolcu deneyimini iyileştirmek gibi stratejiler uygulayacağız. Aynı zamanda operasyonel verimliliği geliştirecek düzenlemelerle yolcularımıza daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmayı hedefliyoruz."

İzani, 2024'ün hem İSG hem de Türk havacılığı için tarihi yıl olduğuna değinerek, elde ettikleri yolcu sayısının kendileri için önemli kilometre taşı olduğunun altını çizdi.

Bu rekorun hem sektörel büyümenin hem de yolcu memnuniyetinin bir yansıması olduğuna dikkati çeken İzani, İSG için 2025 yılı hedeflerinin bu başarıyı daha da ileriye taşıyacak şekilde belirlendiğini vurguladı.

Başarıyı sürdürebilmek için üç temel strateji üzerinde yoğunlaşacaklarını söyleyen İzani, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öncelikle dijitalleşme ve teknoloji entegrasyonunu artırarak operasyonel verimliliği yükselteceğiz. Yolcu memnuniyetini önceliklendiren terminal içi ve dışı yeniliklerle özellikle T1 terminalinin devreye girmesiyle artan kapasite sayesinde daha geniş ve konforlu alan sunacağız. Ticari alanların yeniden konumlandırılmasıyla yolcu deneyimini daha da iyileştireceğiz. Ayrıca uçuş ağımızı genişleterek yeni pazarlar açmayı ve mevcut pazarlarda daha güçlü varlık oluşturmayı hedefliyoruz. Mevcut hava yollarıyla işbirliklerimizi güçlendirirken, potansiyel hava yollarıyla işbirliği fırsatlarını artırmak için düzenli iletişim ve pazarlama faaliyetlerine devam edeceğiz. Bu stratejiler, yolcu sayısını artırmak ve 2025 hedeflerimize ulaşmak için temel adımlarımız olacak."

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlarda azaltma kararı​

İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların 11 Şubat Salı günü uçuşların yüzde 5'inin, 12 Şubat Çarşamba günü ise yüzde 10'unun iptal edileceği bildirildi.​


Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ'tan yapılan açıklamada, "Meteorolojik Acil Durum Komitesi kararıyla, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 11 Şubat tarihteki uçuşların yüzde 5'i ve 12 Şubat tarihindeki uçuşların ise yüzde 10'u iptal edilecektir. Tüm yolcuların uçuşlarıyla ilgili son durumu, ilgili havayolu şirketinin internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, İstanbul'da 19-21 Şubat'ta beklenen kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle Sabiha Gökçen havalimanında kriz merkezinde Meteorolojik Acil Durum Komitesi toplantısı gerçekleştirilerek gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, alınan önlemler ve iptal edilen seferlere ilişkin bilgi verildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 19 Şubat'ta uçuş iptalinin gerekli olmadığının değerlendirildiği,

20 Şubat Perşembe günü yapılacak uçuşların ele alındığı ve ilişkili tüm gün uçuşları için tedbiren yüzde 10 uçuş iptali yapılmasına karar verildiği belirtildi.Bu kapsamda Pegasus tarafından 46, Ajet tarafından ise 22 uçuş iptali yapılmasına karar verildiği,

21 Şubat Cuma günündeki uçuşlar değerlendirilmiş olup ilişkili tüm gün uçuşları için tedbiren yüzde 15 oranında uçuş iptali yapılmasına, bu kapsamda Pegasus tarafından 68 uçuş, Ajet tarafından 34 uçuş iptali yapılmasına karar verilmiştir.

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuş azaltma kararı revize edildi​

İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda yarın için yapılan uçuş iptallerine ilave olarak kalan uçuşların yüzde 15'inin ve 23 Şubat'taki uçuşların yüzde 10'unun iptal edileceği bildirildi.​


Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ, Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin (MADKOM) bugünkü toplantısının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle 21 Şubat tarihi için daha önceden yapılmış olan uçuş iptallerine ilave olarak kalan uçuşların yüzde 15’i ve 23 Şubat'taki uçuşların yüzde 10'u iptal edilecektir." bilgisine yer verildi.

Yolcuların uçuşlarına ilişkin son durumu hava yolu şirketlerinin internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmeleri istendi.

Dün yapılan açıklamada, kentte beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 21 Şubat Cuma günü Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşların yüzde 30'unun iptal edileceği bildirilmişti.

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı'na büyük onur​

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), bağımsız marka değerlendirme kuruluşu Superbrands Türkiye tarafından üçüncü kez “Türkiye’nin Süper Markaları” arasına seçildi.

20 yıldır Türkiye’nin en güçlü markalarını belirleyen Superbrands Türkiye, yaptığı değerlendirmeler sonucunda Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ülkenin en prestijli 10 markasından biri olarak gösterdi.

İSG yönetimi, bu önemli başarıda emeği geçen tüm çalışanlarına, seçim sürecine katılan katılımcılara ve Superbrands Türkiye ekibine teşekkür ederek, markalarını daha da ileriye taşıma hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: Airport Haber
 
Sabiha Gökçen Havalimanı Şubat Ayında 3 milyon 222 bin 336 Yolcuya Hizmet Verdi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yolcu trafiği hakkında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu , “Yolcu trafiği iç hatlarda 1 milyon 283 bin 770, dış hatlarda 1 milyon 938 bin 566 olmak üzere toplamda 3 milyon 222 bin 336 oldu. Uçak trafiği ise iç hatlarda 7 bin 181, dış hatlarda 11 bin 78 olmak üzere toplamda 18 bin 259 oldu.” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iki aylık sürede iç hatlarda 16 bin 283, dış hatlarda 23 bin 700 olmak üzere toplamda 39 bin 983 uçak trafiği gerçekleştiğini ifade eden Uraloğlu, iç hatlarda 2 milyon 863 bin 78, dış hatlarda 4 milyon 26 bin 760 olmak üzere toplamda 6 milyon 889 bin 838 yolcu trafiğine hizmet verildiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı Ramazan Bayramı’na rekorla girdi​


Ramazan Bayramı’nın okulların ara tatili ile birleşmesiyle birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı yeni yolcu rekoru kırdı. 29 Mart 2025 tarihinde iç hatlarda 65 bin 864, dış hatlarda 75 bin 296, toplam 141 bin 160 kişi olarak tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaşıldı.

Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın onuncu en yoğun havalimanı olarak 41,5 milyon yolcu ile 2024 yılını rekorla tamamlayan İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, ayrıca aynı gün iç hatlar 344, dış hatlar 433 olmak üzere toplam 777 uçuş ile tüm zamanların en yüksek uçuş sayısı rekoru da kırıldı.

Eski rekor 13 bin 289’du​

Daha önceki yolcu sayısı rekoru 10 Ağustos 2024 tarihinde 134 bin 289 kişi olarak kaydedilmişti. En yüksek uçuş sayısı rekoru ise 24 Kasım 2024’te 740 uçuş olarak gerçekleşmişti.

28 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında Ramazan Bayramı ve okulların ara tatiliyle birlikte 30 Mart’tan itibaren yaz sezonu tarifesinin başlayacak olması dolayısıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuş sayıları ve yolcu trafiğinde yüzde 8’lik artış beklendiği açıklanmıştı. 28 Mart – 6 Nisan aralığında tahmini olarak 3 bin 200 iç hat ve 4 bin 200 dış hat uçuşu, yolcu trafiğinde de 550 bin iç hat ve 690 bin dış hat misafir beklendiği belirtilmişti.

40 milyon ve üzerinde en hızlı büyüyen havalimanı​

Avrupa Havalimanları Konseyi (ACI EUROPE) Ocak 2025 Hava Trafik Raporu’na göre, ISG Avrupa’da MAJOR Havalimanları (40 milyon üzeri yolcu kapasiteli) arasında en hızlı büyüyen havalimanı olarak öne çıktı. Ocak ayında yüzde 16,2 yolcu artışı sağlayan Sabiha Gökçen, Londra Gatwick, Roma Fiumicino, Madrid ve Paris-Charles de Gaulle havalimanlarını geçerek 8. olurken, 2024 yılının aynı dönem performansına göre 1. oldu.

İstanbul ve çevresindeki merkezlere yakınlığıyla “Şehrin Havalimanı” olarak anılan Sabiha Gökçen Havalimanı, 52 ülkede 38 iç hat ve 104 dış hat olmak üzere İstanbul’u toplamda 142 destinasyon ile buluşturuyor.

Havalimanında yoğunluk önlemleri alındı​

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda beklenen yoğunluk öncesinde hayata geçirilen kapsamlı hazırlıklar sayesinde yolcular rahat ve sorunsuz şekilde seyahatlerini gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda, operasyon, güvenlik ve temizlik hizmetlerinde ek planlamaların yanı sıra yoğun saatlerde personel sayısı artırıldı. Dış hat pasaport kontrol noktalarında, güvenlik geçişlerinde ve e-pasaport banko alanlarında kapasite artırma çalışmaları sürerken gelen ve giden yolcu pasaport kontrol noktaları sayısı artırıldı. Son olarak yapılan 18 adet ilaveyle birlikte terminal genelindeki e-pasaport banko sayısı 34’e ulaştı.

Sınırsız kablosuz internete büyük ilgi​

Terminalde yolcu işlem süresini ve kuyruk bekleme sürelerini azaltmak adına daha önce 88 adet olan X-Ray cihazlarının sayısı 110’a çıkarıldı. Havalimanındaki teknoloji olanaklarının yaygınlaştırılması ve konukların konforlu zaman geçirmesini sağlamak amacıyla 2025 Mart ayı itibarıyla terminal genelinde Wi-Fi hizmetindeki süre sınırı tamamen kaldırarak ücretsiz ve sınırsız Wi-Fi erişimi devreye alındı.

Terminal içerisindeki soğutma – havalandırma sistemlerinin de kapasitesi artırıldı. Açık otopark alanında 708 araçlık ek kapasite sağlayan ‘üçgen otopark’ın ardından 8 milyon avro yatırımla mevcut otopark kapasitesini yüzde 23 artıracak olan Holistik Otopark Projesi ise devam ediyor.


Kaynak: tolgaozbek.com
 
Geri
Üst