Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İzmir ile Çin arasında iş birliği köprüsü genişliyor
İzmir’le Çin’in son dönemde hızla gelişen ilişkileri karşılıklı ziyaretlerle somut işbirliklerine dönüşüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve Ege İhracatçılar Birliği üyelerinden oluşan bir heyetle Çin’in Xiamen, Nanjing ve Şanhay kentlerine düzenlenen ziyarette önemli adımlar atıldı. Görüşmelerde istihdam yaratacak yatırım projeleri ve teknolojik iş birlikleri ele alındı. Çin Yatırım Bankası ICBC yetkililerinin ise 11 Nisan’da İzmir’i ziyaret etmeleri bekleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve beraberlerindeki heyet Çin’in Xiamen, Nanjing ve Şanhay kentlerinde üst düzey temaslarda bulundu. Guanco Başkonsolosu Kaan Başkurt da İzmir heyetine temasları sırasında eşlik etti. Heyet ilk ziyaretini İzmir’in 2018 yılından beri kardeş kenti olan Xiamen’e gerçekleştirdi. 4,93 kilometrekare alanda 9 bine yakın bitki türüne ev sahipliği yapan Xiamen botanik bahçesinde incelemelerde bulunuldu. İki şehir arasında bitki ve çiçek takası yapılması ve 2027 de yapılması planlanan Botanik Expo kapsamında Xiamen ile Kardeş Botanik Bahçesi olma yönünde adımlar atılması ele alındı.
İzmir Mermer Fuarı Çin’de tanıtıldı
İzmir heyeti mermer sektörünün önde gelen etkinliği Xiamen Uluslararası Doğal Taş Fuarı’nı da ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen Türkiye standında yaklaşık 20 firma yer aldı. Doğaltaş sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri olan İzmir Marble - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Çinli iş insanlarına tanıtıldı.
Xiamen Ticaret Odası üyesi şirketler ile bir araya gelen İzmir heyeti, iki kent arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu. Dünyanın en büyük şirketleri sıralaması Fortune Global 500 listesinde yer alan dev şirketlerin katıldığı buluşmada, İzmir ile Xiamen arasındaki ticareti artırma yönünde kararlar alındı. Temaslar sırasında İzmir’in ticari ürünlerinin online bir platform ile Çin’de tanıtımının yapılması yönünde öneriler ele alındı.
Nanjing Yüksek Teknoloji ve Dijital Yönetişim masaya yatırıldı
İzmir heyetinin Xiamen’den sonraki durağı tarih boyunca Çin'in eğitim, araştırma, ulaşım ve turizm merkezi olmuş önemli liman kenti Nanjing oldu. Nanjing'de Baixia Yüksek Teknoloji Bölgesi ve NIDT Yüksek Teknoloji Şirketi'ni ziyaret eden heyet, şehrin teknoloji alanındaki ilerlemelerini İzmir’e transfer etmenin yolları üzerine Çinli yetkilerle karşılıklı değerlendirmelerde bulundu. Nanjing Belediyesi'nin sürücüsüz araçlar proje sahasını inceleyen heyet, kentsel mobilite alanındaki gelişmeleri yerinde gördü. Nanjing Kentsel Dijital Yönetişim Merkezi'nde şehrin dijital yönetişim uygulamaları hakkında bilgi edindi.
İzmir heyetinin Çin’deki temasları kapsamında Nanjing Belediyesi Başkan üst vekili Huo Huiping ile de teknoloji, ticaret, kültür ve turizm alanlarında iş birliği konularında görüşme yapıldı.
İzmir Körfezi için iş birliği
Deniz bilimleri alanında en ileri teknoloji ve uygulamaları İzmir Körfezi’ne taşıyabilmek amacıyla Çin Bilimler Akademisi Oşinoloji Enstitüsü (IOCAS) ile görüşmeler gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin körfez temizliği seferberliği ve kapsamlı projeleri üzerine Çinli bilim insanları ile görüş alışverişlerinde bulunuldu. İşbirliğini, bilgi, deneyim ve iyi uygulama transferini en üst seviyeye taşıma amacıyla Çin Bilimler Akademisi Oşinoloji Enstitüsü ile İzmir Büyükşehir arasında İyi Niyet Anlaşması imzalandı.
Şanhay’da iş dünyası ile buluşma
Nanjing’den sonraki durak olan Şanhay’da İzmir heyeti, Şanhay Başkonsolosu Özlem Kural ve Şanhay Türk İş İnsanları Birliği ile bir araya geldi. Şanhay’da önemli başarılara imza atan Türk iş insanları ile İzmir arasında, özellikle teknoloji, turizm ve yenilenebilir enerji alanlarında ortak proje ve yatırımları güçlendirme konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.
Şanhay Akıllı Şehirler Ofisi’ne ziyaret
Ziyaretler kapsamında 50 büyük küresel şehir arasındaki akıllı şehirler sıralamasında en üst sırada yer alan Şanhay’da belediye hizmetlerinde yapay zeka kullanımına ilişkin iyi uygulama örnekleri incelendi. Şanhay’daki akıllı ekonomi, akıllı kent yaşamı, akıllı kent yönetişimi, akıllı alt yapı ağı ve akıllı yeni teknolojiler alt başlıklarında veri analizi ve veri yönetimine ait sunumlar gerçekleştirildi.
31 milyon 610 bin liralık nakdi destek hesaplara yattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki 31 bin 610 ihtiyaç sahibi haneye Ramazan Bayramı için biner liralık nakdi destek sağladı. Başkan Dr. Cemil Tugay, dayanışma ruhuna dikkat çekerek “Kimsenin yardıma ihtiyaç duymadığı bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlarına sağladığı desteği bayramda da sürdürüyor. Ramazan Bayramı için sosyal incelemesi yapılarak ihtiyaç sahibi olduğu saptanan 31 bin 610 ailenin hesaplarına biner lira yatırıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, dayanışma ruhunun güçlendirilmesi, İzmir’de hiçbir vatandaşın sofrasının boş kalmaması için çabaladıklarını belirterek “İftar sofralarımızda ramazan bereketini paylaştık. Ramazan Bayramı’mızda da yurttaşlarımızın yanında olacağız. Tüm İzmirlilerin sevdikleriyle beraber güzel bir bayram geçirmelerini diliyorum. Kimsenin yardıma ihtiyaç duymadığı bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Ovası ve çevresinin zemin özelliklerini belirlemek, olası bir depremde vereceği tepkiyi ortaya koymak için başlattığı çalışmalarda sona yaklaştı. Ekipler, açılması gereken bin 565 sondaj kuyusundan bin 375’ini açtı. 7 bin hektarlık alanın yüzde 98’i tarandı. Doğrudan yapılaşmayı etkileyecek bilgilerin elde edileceği modelleme ile güvenle yaşanabilecek şehirler için sağlam zeminler netleştirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti afete dirençli hale getirmek, doğayla uyumlu ve güvenli yaşam alanları oluşturmak için başlattığı yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmaları sürüyor. Deprem Master Planı için altlık oluşturacak çalışmalar kapsamında 30 Ekim İzmir depreminden en çok etkilenen Bornova’da sağlıklı zeminleri belirlemek için başlatılan mikrobölgeleme projesinde sona gelindi. Bornova Ovası ve çevresinin zemin özelliklerinin yanı sıra deprem sırasındaki davranışlarını belirlemeye yönelik çalışmalar tamamlandığında, yapılaşmaya uygun olan ve olmayan alanlar belirlenecek. Ayrıca mevcut yerleşim bölgelerinin olası depremlerden nasıl etkileneceği de netlik kazanacak.
“İzmir’in geleceğine yön verecek”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Özge Özarslan, Bornova baseninde yer alan alanlarda, afet güvenliği, arazi kullanımı ve mekânsal planlama ile yapılaşma süreçlerini yönlendirmek için çalıştıklarını söyledi.
Özge Özarslan, “Zemin ve yapı odaklı, afet ve risk azaltma projeleri tamamlandığı zaman, kent genelinde hayata geçirmek istediğimiz kapsayıcı ve katılımcı afet risk yönetimi sistemi etkin şekilde uygulanmaya başlanacak. Ayrıca kentsel iyileştirme ve dönüşüm gibi, İzmir’in geleceğine yön verecek, kentleşme stratejilerine altlık oluşturabilecek temel verileri elde edeceğiz” dedi.
“Zeminin fiziksel ve mühendislik özelliklerini ortaya koyuyoruz”
Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Bulut Hepyükselen ise zeminin fiziksel ve mühendislik özelliklerini ortaya koymak adına çalıştıklarını vurgulayarak “Açılması gereken toplamda bin 565 sondaj kuyusundan, bin 375 tanesini açtık. Böylece çalışmaları yüzde 80 oranında tamamladık. Jeofizik açıdan 7 bin 12 hektarlık Bornova alanının yüzde 98’ini taramış durumdayız” diye konuştu.
“Bilimsel veriler ışığında ilerliyoruz”
Elde edilen verilerin bilimsel çalışmalar için altlık oluşturacağını da vurgulayan Hepyükselen, “Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm ilçelerde de benzer bir çalışma yapmayı planlıyoruz. İzmir’i afetlere karşı ciddi anlamda güçlü bir şehir haline dönüştürmek, öncelikli hedefimiz. İzmir tektonik kuşakta çok aktif bir bölgede bulunuyor. Çalışmaların ardından kentin nasıl büyüyeceği, hangi yöne doğru büyüyeceği, nerelerin riskli alan olduğu ve riskli alanlarda yapılacak mühendislik çalışmaları için önemli veriler ortaya koyulacak. Bilimsel veriler ışığında ilerleyerek, İzmir’i afetlere karşı güçlü bir kente dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu.
Havza modeli ortaya çıkacak
İlçede jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik amaçlı açılan sondaj kuyularından alınan numuneler, laboratuvarlarda inceleniyor. Bornova Havzası’nı bir bütün olarak ele alan, bölgenin zayıf ve nitelikli zeminlerini belirleyecek çalışmalar sayesinde, yerleşime uygun alanlar belirlenecek. Doğrudan yapılaşmayı etkileyecek bilgilerin elde edileceği modelleme ile güvenle yaşanabilecek şehirler için sağlam zeminler netleştirilecek.
Mikrobölgeleme çalışmaları Karşıyaka’da sürecek
Bornova’dan sonra Karşıyaka’da mikrobölgeleme çalışmaları başlatılacak. Karşıyaka’nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere’ye geçilecek. İzmir’in doğal afetler karşısında daha güvenli bir yapıya kavuşması için 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere tüm kentte mikrobölgeleme çalışmaları etaplar halinde tamamlanacak.
Bina kimlik belgesi ile doğru bilgiye sağlıklı erişim
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı’da yaklaşık 100 bin binanın envanterini çıkardı. Bu çalışmayla yapıların deprem sırasındaki davranışları belirlenerek, binaya ilişkin her türlü bilginin yer aldığı kimlik belgesi oluşturuldu. Yapı envanteri çalışmaları 2025 yılı içinde Karşıyaka’da bulunan 22 bin 767 konut için devam edecek.
Tsunami tehlike analizi modellemesi tamamlandı
Yapı envanteri ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarıyla beraber İzmir il merkezini referans alan 100 kilometre yarıçaplı alanda sürdürülen “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi” de sürüyor. Denizde ve karada fayların incelendiği proje tamamlandığında İzmir’in gelecekte kaç büyüklüğünde depremle karşı karşıya kalabileceğine, yapıları etkisi altına alacak deprem ivmesinin olası büyüklüğüne, depremlerin yüzey faylanması yaratma riski taşıyıp taşımadığına, kıyılarda oluşabilecek olası tsunami senaryolarına ilişkin somut bilgiler elde edilmiş olacak.
Büyükşehir, tsunami olaylarına karşı tehlike analizi modellemesini de tamamladı. Buna göre, İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik bütün ilçeleri için olası tsunami baskınları hesaplandı.
Yamanlar yangınında zarar gören ağaçlar yaşama tutundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kurtarma çalışmaları sayesinde, geçen yaz Yamanlar Dağı yangınında zarar gören ağaçlandırma sahaları yeniden yeşeriyor. Yangının ardından Sancaklı, Örnekköy ve Kovankayası sahalarında hızla harekete geçen ekipler, yangından zarar gören ağaçları rehabilite ederek hayata döndürdü. İlkbaharla birlikte alanda yapılan gözlemlerde ağaçların sağlıklı bir şekilde tomurcuklandığı gözlemlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Yamanlar Dağı yangınında zarar gören ağaçların önemli bir bölümünü yeniden doğaya kazandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ve İzmir Planlama Ajansı (İZPA) yangının hemen ardından harekete geçerek Bayraklı Kovankayası, Karşıyaka Sancaklı ve Örnekköy ağaçlandırma sahalarında kurtarma çalışması başlattı. Ekipler yürütülen rehabilitasyon çalışmalarıyla çok sayıda ağacın hayata tutunmasını sağladı. Yangında tamamen zarar gören alanlarda ise bölgenin dokusuna uygun ağaçlandırma çalışması yürütüldü. İlkbaharla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanda yaptığı gözlemlerde ağaçların sağlıklı bir şekilde tomurcuklandığını gözlemledi.
“Sancaklı’da ağaçlarımızın hepsini kurtardık”
Sancaklı Ağaçlandırma Sahası’ndaki incelemelerin ardından çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ağaçlandırma Şefi Fuat Karaca, “Burası yaklaşık 71 bin metrekare büyüklüğü olan, mülkiyeti belediyemize ait bir saha. 2022 yılında ilk dikimleri yaptık. Ancak geçen yıl yaşanan büyük orman yangınından bu saha da oldukça zarar gördü. Yangından hemen sonra baktığımızda ağaçların kambiyum dokusu sağlamdı. Bunların kurtarılabileceğine karar verdik. Yangının akabinde İzmir Planlama Ajansı’nın da katkılarıyla bir rehabilitasyon çalışmasına başladık. Ağaçlarda yanan alanları tespit ettik ve sulamaya başladık. Sulama periyodunu devam ettirdik. Ağaçları izlemeye aldık. Sonbaharda kuruyan dalları kestik, çanaklarını yaptık. Şu an ağaçlarımızın hepsini kurtarmış durumdayız. Önümüzdeki baharda bu sahanın tamamen yeşerdiğini göreceğiz” diye konuştu.
Kovankayası Bal Ormanı’na dönüştü
Örnekköy ve Kovankayası sahaları hakkında bilgi veren Fuat Karaca, “Yangından toplamda üç sahamız zarar gördü. Örnekköy Ağaçlandırma Sahası’nda daha şanslıyız. Yangın çok fazla zarar vermemişti. O alanı da izlemeye aldık, çam ağaçlarımız kurtulmuş durumda. Ancak Doğançay’da bulunan Kovankayası Ağaçlandırma sahamız tamamen yandı. Orada da halkın talebi doğrultusunda bal ormanı şeklinde bir ağaçlandırma yaptık. Bahar aylarında tamamen yeşil olduğunu göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Ağaçlandırma seferberliği devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başlattığı ağaçlandırma seferberliğinin kentin çeşitli yerlerinde devam ettiğini ifade eden Karaca, “Ağaçlandırma seferberliği kapsamında yeni alanlarımızda da ağaçlandırma çalışması yapmaya devam ediyoruz. Şu an Bornova Kızılay Mahallesi’nde Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nın üst tarafında yeni bir sahamızda çalışmamız devam ediyor. Oraya da yeşil alan kazandırmış olacağız” dedi.
Son bir yılda 5 ilçeye 26 bin 400 gömü kapasiteli mezarlık
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin artan ihtiyacını karşılamak için son bir yılda 5 ilçede 26 bin 400 defin kapasiteli yeni gömü alanı hizmete aldı. Önümüzdeki günlerde 6 ilçede toplam büyüklüğü yaklaşık 40 futbol sahasına eşit alan defin hizmetine açılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe merkezinde mezarlıkların gömü kapasitesinin dolması, nüfus artışı, göç gibi nedenlerle yaşanan yoğunluğa çözüm üretmek ve kentin mezar ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Son bir yılda 5 ilçede 132 bin metrekarelik alan gömüye açıldı. Gaziemir Atıfbey, Kemalpaşa Örnekköy, Ansızca, Menderes Yeniköy, Çakaltepe, Menemen Yayla, Bornova Naldöken mahallelerinde 26 bin 400 gömü kapasiteli mezarlık hizmete alındı.
2025 yılında kente kazandırılacak mezarlık alanları
Bornova Kayadibi Mahallesi’nde 100 bin, Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde yaklaşık 60 bin, Kemalpaşa Akalan Mahallesi’nde 5 bin, Seferihisar Turgut Mahallesi’nde yaklaşık 24 bin, Bayraklı Alurca Mahallesi’nde 10 bin, Çiğli Harmandalı Mahallesi’nde 68 bin metrekare olmak üzere 267 bin metrekarelik alanın defin hizmetine açılması planlanıyor. 2025’de açılacak ve 85 bin 400 gömü kapasitesine sahip olacak mezarlık alanlarının toplam büyüklüğü yaklaşık 40 futbol sahasının alanına eşit.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Basmane Hatuniye Meydanı yakınında yer alan tarihi Ay Yıldızlı Konak’ta başlattığı restorasyon çalışmaları sona yaklaştı. Basmane bölgesinin gelişimine katkı sağlayacak restorasyon projesiyle yapının ay yıldız işlemeleri, göbek ve tavan süslemeleri gün yüzüne çıkarılarak özgün formuna kavuşturuldu.
Kentin tescilli tarihi yapılarını hayata döndüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane’nin özgün yapısı Ay Yıldızlı Konak’ın restorasyon çalışmalarında sona yaklaştı. Mülkiyeti Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ’ye (TARKEM) ait yapının restorasyon çalışmalarını yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, yakın zamana kadar otel olarak kullanılan yapının tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı. 390 metrekare inşaat alanı, 70 metrekare bahçe alanı olmak üzere toplam 460 metrekarelik alana sahip tarihi konak, bodrum katı ile beraber 3 kattan oluşuyor. Hatuniye Meydanı’nı Oteller Sokağı’na bağlayan 945 sokak üzerinde yer alan Ay Yıldızlı Konak’ın yaz aylarında hizmete açılması hedefleniyor.
Gençlere hizmet edecek
Tarihi yapının gençlerin aktif kullanabileceği bir projeyle hizmete açılmasının planlandığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Tarihi Yapılar Şube Müdürü Dilara Yöndem Kayan, “Ay Yıldızlı Konak, ismini giriş kısmında tavanda yer alan ay yıldız kabartmadan ve giriş kapısındaki ay yıldız demir işçiliğinden alıyor. 19’uncu yüzyıl sonlarında inşa edilen ve yakın zamana kadar otel olarak kullanılan binayı tarihi dokusunu koruyarak restore ediyoruz. Çalışmalarımızda yüzde 80 ilerleme kaydettik” ifadelerini kullandı.
“Ay Yıldızlı Konak özgün formuna kavuşturuldu”
Tarihi yapıyla özdeşleşen işlemelerin titizlikle restore edildiğine vurgu yapan Dilara Yöndem Kayan, “Binanın özgün ahşap doğramalarını ve ahşap zeminlerini koruyarak bakım ve onarımını yaptık. Çeşitli göbek süslemeleri, tavandaki küçük detaylar korunarak boyandı, tekrar özgün formuna kavuşturuldu. Binayı teslim aldığımda doğramalarında, duvarlarında ve detaylarında kat kat boyalar vardı. İncelikle temizleyerek özgün formuna geri getirdik” dedi.
“Basmane bölgesinin değişimine katkı sağlayacağız”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın tarihi yapıların korunması ve restorasyonuna, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına büyük önem verdiğini belirten Yöndem Kayan, “Başkanımız Cemil Tugay, Basmane bölgesindeki tarihi dokunun yaşatılması çalışmalarını destekliyor. Bu tip dokunuşlarla Basmane bölgesinin değişime katkı sağlıyoruz. Ay Yıldızlı Konak’ı restore edip, Basmane’nin simge yapılarından birisi haline getirmek ve İzmir’in tescilli yapılarını ayağa kaldırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Avrupa genelinde iklim direncini artırmayı hedefleyen CLIMAAX projesinden hibe aldığı "İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS)" çalışması kapsamında ilk paydaş toplantısı yapıldı. Proje kapsamında İzmir'in iklim risk değerlendirmesi yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim krizi ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısına kabul edilerek AB üyesi kentler dışında “AB Şehirler Misyonu Etiketi” unvanını alan ilk kent olan İzmir, doğa dostu projelerle uluslararası alandaki başarılarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim nötr çalışmaları kapsamında hazırladığı projelerden biri olan İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS) Projesi İklim Değişikliğine Uyum Misyonu kapsamında fonlanan CLIMAAX projesinden 145 bin Avro hibe aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında ilk paydaş toplantısı da düzenlendi.
İzmir’in iklim risk haritası oluşturulacak
İzmir’de kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları gibi geniş katılımla yürütülmesi hedeflenen projenin ilk paydaş toplantısı İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda, İzmir’in mevcut iklim tehlikeleri, geleceğe yönelik iklim senaryoları ve proje için gerekli veri ihtiyaçları ele alındı. Proje kapsamında yapılacak mekânsal analizler ile İzmir’in iklim risk haritası oluşturulacak ve mevcut dirençlilik planları güncellenecek.
Büyükşehir öncülüğünde yürütülecek
CLIMAAX projesi, İzmir’in iklim risklerinin analiz edilmesine, kırılgan noktaların belirlenmesine ve bu risklerin azaltılmasına yönelik yenilikçi çözümler geliştirmesine olanak tanıyacak. Proje kapsamında, sıcak hava dalgaları, sel, kuraklık ve orman yangınları gibi iklim tehlikeleri üzerine detaylı çalışmalar yürütülecek. Bu süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalar, şehir genelindeki uyum ve dirençlilik planlarını güçlendirmeye odaklanacak.
İzmir’in sürdürülebilir geleceği için önemli bir adım
İzmir’in iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmaya yönelik bu çalışmalar, şehrin sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğe hazırlanmasına önemli katkılar sunacak. CLIMAAX projesi sayesinde, İzmir’in iklim değişikliğine karşı dirençliliği güçlendirilirken, bölgesel ve Avrupa çapındaki adaptasyon hedefleriyle uyumlu adımlar atılacak. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje; şehirlerin, bölgelerin İklim Risk Değerlendirmeleri (CRA) yapmalarını teşvik ederek iklim değişikliğine karşı dirençliliğini artırmayı amaçlıyor. CLIMAAX Projesi, 33 Avrupa bölgesinde toplam 5,5 milyon Avro’luk fon desteği sağlıyor.
İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette
Kent genelinde yaklaşık bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar halk sağlığının korunması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde evsel atığa dönüştürüyor. Günde 30 tona yakın tıbbi atığın bertaraf edildiği tesiste kurulduğu 2020 tarihinden bu yana yaklaşık 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümü sağlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen'de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri başta olmak üzere bin 50 sağlık kuruluşundan tartılarak ve radyasyon ölçümleri yapılarak güvenli şekilde teslim alınan tıbbi atıklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca denetimi sağlanan çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor. Tıbbi atık lisanslı araçlarla taşınan atıklar tesiste toplanıyor.
Evsel atığa dönüştürülüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, 7 gün 24 saat faaliyette olan tesisin İzmir için son derece önemli olduğunu vurguladı. Kurumlardan kovalar ve konteynerlerle toplanarak tesise getirilen atıkların, 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca prosesten geçirildiğini anlatan Seyda Yapıcı, bu işlemin ardından atığın kırıcı denilen makinelerden geçirilerek küçültüldüğünü, arındırıldıktan sonra evsel atık niteliği kazandığını söyledi. Bu işlemlerin ardından tehlikeli atığın, sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılıyor.
“Atığın toprağa ve suya karışmasını engelliyoruz”
Tesiste günde 30 tona yakın tıbbi atığın bertaraf edildiğini belirten Yapıcı, “2020’de hizmete alınan tesiste, açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 400 bin ton atığı bertaraf ettik. Herkes için bu tesisin önemi oldukça büyük. Tıbbi atık tesisinin olmadığı bir il düşünülemez. İl genelinde yaklaşık 30 ton atığın toprağa, suya karıştığı düşüncesi bile insanı ürpertiyor. Gerek hayvan sağlığı, gerek insan sağlığı açısından, doğadaki yaşamın sağlıklı şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak açısından böyle bir tesisin İzmir’de olması çok önemli” dedi.
Bertaraf tesisinin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğunu da vurgulayan Seyda Yapıcı, atıkların getirildiği kova ve konteynerlerin dezenfekte edilerek yeniden kuruluşlara verildiğini de söyledi.
Çevreyi koruyan tesis
Tesiste besleme-boşaltma, üniteler arası taşıma, yıkama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere yapılan her işlem modern ve çevreci bir bakış açısıyla, sürdürülebilirlik ilkesine göre tasarlandı. Buhar üretim ünitesi ile sterilizatörler arasında enerji geri kazanım sistemi bulunuyor. Böylece yoğuşma suyunun geri devir sayısını artıran ekipmanlar aracılığıyla doğal su varlıklarının korunması sağlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’de bulunan Çandarlı Sosyal Tesisi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Tatile ulaşım zorluğu çeken kitlelerin yararlanacağı 4 bin metrekarelik alanda yer alan 78 yatak kapasiteli tesiste, yüzme havuzu, çocuk oyun alanları ve sosyal alanlar yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili Belediyesi’nden devraldığı Çandarlı Sosyal Tesisi’ndeki yenileme çalışmalarını tamamladı. Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Çandarlı girişinde atıl durumda olan 78 yatak kapasiteli 39 motelden oluşan tesis 22 milyon 405 bin liralık yatırımla restore edildi. İç dekorasyon düzenlemeleri sonrası Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tesisi öncelikli olarak tatile ulaşım zorluğu çeken sosyo-ekonomik gereksinimli gruplar başta olmak üzere İzmirlilerin kullanımına açacak.
Denize 100 metre uzaklıkta
Kullanılmayan tesisi yenileme çalışmaları ile kente kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı İnşaat Mühendisi Mehmet Yeşilbağ, “Tesis Çandarlı’nın girişinde ve denize 30 metre uzaklıkta bulunuyor. Motellerin banyo ve lavabo kısımları yenilendi. Yapılar güçlendirildi. Restoran kısmında gerekli tadilat ve düzenlemeler yapıldı. Havuz aktif hale getirildi. Çevre düzenlemesi yapıldı, oyun ve spor alanları eklendi” dedi.
Yeni sosyal alanlarla geliştirildi
Denize 30 metre uzaklıkta yer alan tesiste 145 metrekarelik havuzun da yapımı tamamlandı. Engelli erişimine uygun olarak tasarlanan tesiste çocukların keyifli vakit geçirebilmeleri için oyun alanları, restoran, yeme - içme ve dinlenme alanları oluşturuldu. Yeşil bir dokuyla iç içe olacak tesiste, 30 bin metrekarelik çayır alanı ve 6 bin 500 metrekarelik bitkilendirilmiş yeşil alan düzenlemesi de hayata geçirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocukların daha temiz ve daha güvenli bir ortamda eğitim alabilmesi amacıyla Okul Aile Birliği Masası oluşturdu. Gelen talepler doğrultusunda 23 Nisan öncesinde çeşitli ilçelerde bulunan 12 okulda bahçe düzenlemesi, tadilat, bakım ve boyama gibi çalışmalar başlatıldı. Çocuklara çifte bayram yaşatan proje kapsamında, onarılan bölgelerin önceki ve sonraki halleri yüzleri güldürdü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü, çocukların daha iyi koşullarda eğitim alabilmesi için harekete geçti. 125 okulun aile birliği ile bir araya gelen Büyükşehir ekipleri, okulların eksiklikleri konusunda fikir alışverişi yaptı. Proje için Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Kınık, Menderes, Tire, Torbalı ve Ödemiş olmak üzere dokuz ilçe pilot olarak seçildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde Bayındır, Tire, Ödemiş, Bergama ve Aliağa’da 12 okulda park ve bahçe düzenlemesi, tamirat ve tadilat işleri, tuvalet bakımı, okul çevresine çit kurularak güvenlik önlemi alınması, Atatürk köşesinin bakımı, kütüphane kurulumu, iç ve dış alanların boyanması gibi çalışmalar başlatıldı. Okulların önce ve sonra çekilen görüntüleri arasındaki fark projenin de başarısını gözler önüne serdi.
Çocuklara 23 Nisan hediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü’nde görevli proje yürütücüsü Yağmur İnanır, “Ramazan ayı boyunca iftar yemekleri öncesinde 9 ilçede bulunan 125 okul aile birliği ile bir araya gelerek okulların ihtiyaçlarını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hangi hizmetleri yapabileceğini konuştuk. 23 Nisan öncesinde 12 okulumuzda park tadilatı, duvar boyaması, kütüphane kurulması çalışmalarını başlattık. Çalışmaları yaparken İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri, Yapı İşleri ve Park ve Bahçeler Dairesi başkanlıklarından ve ilçe belediyelerinden de destek aldık. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin de desteği ile çocuklara top ve kitap hediyesi verdik. Bu çalışmalar nedeniyle çocuklar da veliler de çok mutlu oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın çocuklara ve eğitime verdiği sevgiden ilham alarak yola çıktık. Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi güvenli ve konforlu ulaşım için 37,5 milyon liralık yatırımla Karşıyaka Yeni Girne Caddesi’ne üst geçit kazandırıyor. Üst geçit gölgeliği, yayaların dinlenerek çevreyi seyredebileceği oturma alanları ile bölgeye renk katacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kentin ulaşım konforunu artırmak için başlattığı projeler arasında yer alan Karşıyaka Yeni Girne Yaya Üst Geçidi çalışmaları hızla ilerliyor. 50 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğindeki üst geçitte 4 yürüyen merdiven ve 2 asansör bulunacak. 2025 yılının ikinci yarısında hizmete açılacak üst geçit Soğukkuyu Mahallesi ile Örnekköy Mahallesi arasında bağlantı kurarak pazaryeri, hastane ve eğitim kurumları başta olmak üzere yaya ulaşımının yoğun olduğu bölgeye nefes aldıracak. Girne Bulvarı üzerindeki trafik akışını da rahatlatacak üst geçidin ayak temellerinden biri Yeni Girne Pazaryeri yanında diğeri ise Öğretmenler Parkı yanında yer alıyor. Üst geçit gölgeliği, yayaların dinlenerek çevreyi seyredebileceği oturma alanları ile bölgeye renk katacak.
Asansör ve yürüyen merdivenleriyle modern tasarım
Yaz aylarında açılması planlanan üst geçidin modern tasarımı ile de dikkat çekeceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Makine Mühendisi Akın Çukur, “Şu anda temel çalışmamız ve çelik konstrüksiyon imalatlarımız devam ediyor. Amacımız yurttaşlarımızın karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçişini sağlamak. Ayrıca üst geçit ile birlikte caddedeki trafik akışı da rahatlayacak. Yenilikçi ve modern üst geçidimizin üzerinde yaşam alanları da oluşturulacak. Başkanımız Cemil Tugay’ın talimatları doğrultusunda, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı olarak kent ulaşımını rahatlatmak için çalışmalarımız titizlikle devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Bornova’da 2 bin 830 Bayraklı’da 1014 yapı için hayati karar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı ve Bornova’da tamamladığı yapı envanter çalışmalarının sonuçları yurttaşlara ulaştırılıyor. Bilimsel yöntemlerle konut niteliğindeki yapıların olası bir deprem esnasında davranışlarının belirlendiği çalışma kapsamında Bornova’da 2 bin 830, Bayraklı’da da bin 14 yapının diğer yapılara oranla öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiği belirlendi. Konut sakinlerinin, bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalar aracılığıyla ileri analiz yaptırarak, deprem riskine karşı önlem almaları gerekiyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir yaşam alanları yaratma stratejisi kapsamında başlattığı Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri çok yönlü olarak sürüyor. Yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarını birlikte yürüten Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmalardan elde edilen verilerle Deprem Master Planı’nı tamamlayacak.
Çalışmalar iki etap halinde tamamlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020 İzmir depreminin en çok etkilediği Bayraklı ve Bornova’da başlattığı yapı envanteri çalışmasını iki ilçede de tamamladı. Bilimsel yöntemlerle konut niteliğindeki yapıların olası bir deprem esnasında davranışları belirlendi. Yaklaşık 100 bin yapının bina kimlik belgesi oluşturuldu. Bina kimlik belgesiyle o bina hakkındaki ruhsat, mimari proje, en yakın toplanma alanı gibi bilgilere hızlı ve doğrudan erişim sağlandı. Çalışmalar 2 etap halinde sahada görev alan yaklaşık 200 inşaat mühendisi ile sürdürüldü. Bayraklı’da 200 gün Bornova’da da 300 gün süren çalışmaların ardından, yapıların durumu belgelendi.
İleri analiz yapılması gereken binalar belirlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentin deprem açısından riskli bir konumda olduğunu anımsatarak, “950 binin üzerinde yapı var. Bayraklı ve Bornova’da yapı stokunu inceledik. Yaklaşık 100 bin yapının incelemesini tamamladık. Bu incelemeler hem gözlemsel hem de belediyelerin arşivindeki bilgiler ışığında yapıldı. Çalışmalar kapsamında Bornova’da 2 bin 830 yapı, Bayraklı’da da 1014 yapının, diğer yapılara oranla daha öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirledik. Bu binalarda ileri analiz yapılması gerekiyor” dedi.
Yurttaşlar bundan sonra ne yapacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların sonuçları hakkında ilçe belediyelere yazı gönderildiğini ifade eden Eylem Ulutaş Ayatar, yurttaşların bundan sonraki süreçte izleyeceği yolu şu sözlerle anlattı: “İlçe belediyeleri, o binalarda yaşayan yurttaşlara bu konuda bilgilendirmelerini yapıyor. Apartman yönetimleri de bir araya gelerek çıkan sonuca dair karar verecek. Bizim yaptığımız çalışma, binaların önceliklendirilmesi konusundaydı. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa kapsamında belirtilen analizin birebir aynısı değil. Ama onunla uyumlu bir çalışma. Binaların taşıdığı riskler açısından, yapıların önceliklendirilmesini sağladık. Yaptığımız analizler ve gözlemsel tespitler, öncelikle kendi içerisinde bir sıralamayı ortaya koyuyor. Çalışma kapsamında ‘Bu bina riskli veya değil’ diyemeyiz. Bunu diyebilmemiz için mevzuatta tanımlı yöntemler var. Biz burada hangi yapı daha öncelikli olarak incelenmeli, bunu belirledik. Çalışmanın sonucunda yurttaşların ilgili analizleri yaptırması gerekiyor. Çünkü bir yapının güvenliğinden bahsedebilmek için ana kılavuzumuz Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa.”
Binalar güçlendirilecek veya yeniden yapılacak
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa kapsamında yapılacak çalışmalarda, binadan karot alınacak ve beton dayanıklılığı tespit edilecek. Binaya ilişkin analizler yapıldıktan sonra 6306 sayılı yasa kapsamında bina “riskli” veya “riskli değil” diye tanımlanacak. Riskli tespit edilen yapılarda yasal süreç başlayacak. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında yapılacak deprem performans analizi çalışmalarında ise bu yapıların can güvenliği açısından riskleri değerlendirilecek. Çalışmaların ardından yapıların güçlendirilmesi veya yıkılarak yeniden yapılması netlik kazanmış olacak.
“Yurttaşlar çalışmalarımızı önemsemeli ve yapılarını ileri analize tabi tutmalı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Eline belge geçen hemşehrilerimiz ilgili mühendislik bürolarına başvurarak performans analizi yaptırabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar da var. Bu firmalara giderek yapılarını 6306 sayılı yasa kapsamında analiz ettirmeleri gerekiyor. Yapı stokumuz oldukça fazla. Deprem yönetmeliklerindeki köklü değişimlerin yanı sıra yapı denetim sisteminin belirli bir tarihten sonra yürürlüğe girmiş olması, mevcut yapılarımızın ileri analizlere tabi tutulması gerektiğini ortaya koyuyor. İzmir deprem kuşağında yer alan bir kent. Bu nedenle yapılarımızı olası bir deprem riskine karşı daha güvenli hale getirmemiz lazım. Yurttaşlarımızdan yaptığımız ön değerlendirme çalışmalarını dikkate almalarını bekliyoruz. Böylece daha güvenli yapılara kavuşacağız” diye konuştu.
Kent genelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki 479 kavşakta, Akıllı Trafik Yönetim Sistemi kullanılarak trafik daha akıcı hale getiriliyor. Sistemin ilerleyen süreçte tüm kavşaklara yayılması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğini rahatlatmak için çalışmalarına devam ediyor. Kavşak düzenlemeleri, alt-üst geçit yatırımları ve yeni imar yolları ile kentin ulaşım altyapısını güçlendiren Büyükşehir, akıcı trafik için kavşakları da Akıllı Trafik Yönetim Sistemi’yle kontrol ediyor. 479 adaptif kavşağın 412’si İzmir Ulaşım Merkezi’nden (İZUM) uzaktan erişimle yönetiliyor. Sahada bulunan kameralar ile 168 adet sinyalizasyon tesisli kavşak 7 gün 24 saat izleniyor. Sistemin ilerleyen süreçte kent genelindeki tüm kavşaklara yayılması hedefleniyor.
Yalçınkaya: Sistemi 7 gün 24 saat işletiyoruz
Akıllı Trafik Yönetim Sistemi’nin tüm kent genelinde hizmet verdiğini belirten Ulaşım Dairesi Başkan Vekili Özgür Yalçınkaya, “İzmir genelinde belediyemizin işletmesinde 609 kavşağımız var. Bunlardan 479’u akıllı trafik sistemine dahil, 412’sine de uzaktan erişimimiz var. Şehrimizdeki bu kavşakları 7 gün 24 saat işletiyor ve çalıştırıyoruz. Dinamik bir sistemle trafik yoğunluğuna, kavşaktaki anlık yüke göre yeşil ışık süresi kavşak kontrol cihazı tarafından kendiliğinden ayarlanıyor ve gereksiz beklemelerin önüne geçiliyor. Yayalar da kavşakta butona bastığında yeşil ışık yanıyor. Önümüzdeki süreçte şehrin başka bölgelerindeki kavşaklarımızı da akıllı kavşak haline getireceğiz” dedi.
Trafik yoğunluğuna müdahale
Uzaktan erişimli kavşaklara İZUM hizmet binasından 7/24 anlık olarak bağlantı imkânı bulunuyor. Sahada bulunan kameralar ile 168 adet sinyalizasyon tesisli kavşak anlık izlenebiliyor. İZUM hizmet binasındaki kontrol odasında bulunan trafik polisleri aracılığıyla sürekli iletişimde olunan saha trafik ekiplerinden alınan anlık bilgilerle, kavşaklarda ve akslarda oluşan trafik yoğunluğuna düzenli olarak müdahale ediliyor. Alınan önlemlerle trafik akışının olağan hale getirilmesi için çalışılıyor. Uzaktan erişim imkânı bulunan kavşaklarda, yoğunluk oluşan aksa istenildiği kadar anlık yeşil süresi verilebiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurak geçen kışın ardından yaz sezonu öncesi teyakkuza geçti. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı saha personeline su kaynaklarının verimli kullanılması için eğitim verilerek bir metreküp suyun bile boşa harcanmaması gerektiği vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında kentin su kaynaklarının verimli kullanılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, mevsim normallerinden daha kurak geçen mevsiminin ardından, yaz sezonu öncesi su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması için personele eğitim düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su tüketiminin yüzde 80’ini oluşturan parkların bakımında su kaybının önüne geçilmesi için düzenlenen eğitimde personele modern sulama tekniklerinden su kaçaklarını önlemeye kadar pek çok alanda bilgi verildi.
Sahada su daha verimli kullanılacak
Eğitimde personele özellikle geçmiş dönemlerde parklarda yaşanan vahşi sulama örnekleri, yeşil alanlardaki gölleşmeler, tesisat kaçakları, fazla ve gereksiz sulama örnekleri gösterildi. Bilinçsiz ve plansız sulamanın bitki ekosisteminde oluşturacağı zararlara vurgu yapıldı. İzmir’in parklarında başlatılan akıllı sulama sürecine dair bilgilendirmede bulunuldu. Personelin sahada kaçakları önleyebilmesi ve su kaynağını en doğru şekilde kullanımı için yöntemler aktarıldı.
Doğru yöntem, doğru miktar, doğru zaman
Eğitimde personele sulamanın önemi hakkında konuşan Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Halit Çelik, “Şehrimizin yeşil alanlarının sağlıklı, sürdürülebilir ve estetik olması hayati bir önem teşkil ediyor. Sulama konusu da bu sürecin en kritik halkası. Yaptığımız eğitimle bu kritik halkanın önemine değiniyoruz. Doğru yöntem, doğru miktar ve doğru zamandaki sulamalar, bizim yeşil alanlarımızı etkilediği kadar, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının verimli kullanılması için de önem arz ediyor. Ülkemizi ve dünyamızı tehdit eden bir iklim krizi ortada. Barajlardaki su seviyesi de bunu ortaya koyuyor” dedi.
“Yüzde 60 oranında ciddi bir tasarruf sağladık”
Parklarda başlatılan akıllı sulama teknolojisi uygulamasının kent geneline yayılacağını söyleyen Halit Çelik, “Cemil Başkanımızın çok hassas olduğu konular iklim ve su krizi. Biz Park ve Bahçeler Dairesi olarak bu doğrultuda Esra ve Işılay Saygın parklarında akılla sulama sistemini hayata geçirerek yüzde 60 oranında ciddi bir su tasarrufu sağladık. Bu uygulamayı tüm aktif yeşil alanlarımızın geneline yaymayı düşünüyoruz. Bu eğitimlerin de bu açıdan önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bitki için fayda üretmeyen bir metreküp suyu boşa harcama lüksümüz yok”
Su tasarrufunun sağlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalara devam eden İZENERJİ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saadet Çağlın, “Mevsim gereği artık periyodik sulamalar da başlayacak. Bizim bitki için fayda üretmeyen bir metreküp suyu boşa harcama lüksümüz yok. Çünkü suyumuz yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su tüketiminin yüzde 80’ini parklar ve bahçeler oluşturuyor. Toplamda 6 milyon tonluk bir tüketim gerçekleştiriyoruz ve bunun 5 milyon tonunu Park ve Bahçeler Dairesi kullanıyor. Burada yapacağımız verimlilik gerçekten hem yeraltı suları için hem ekolojik denge için çok önemli. Bu eğitimlerin ardından sezona daha bilinçli, suyumuzun da bitkilerimizin de kıymetini bilerek başlamış olacağız. Sonucun başarısı, hepimizin başarısı olacak. Çünkü ben bu sene devrim yapacağımıza inanıyorum. Hem alanlarımızı hem de suyumuzu koruyacağız " diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için düzenlediği “Sadece Mozart” anlatımlı konseri büyük ilgi gördü. Başarılı orkestra şefi İbrahim Yazıcı’nın anlatımını ve solistliğini üstlendiği konserde minik izleyiciler Mozart’ın eserlerini ünlü bestecinin hayatını da öğrenme fırsatı buldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın eserlerini çocuklarla buluşturdu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Küçük Salon’da çocuklar için iki seans olarak düzenlenen “Sadece Mozart” isimli anlatımlı konserin anlatımını ve solistliğini ünlü orkestra şefi İbrahim Yazıcı üstlendi. Yazıcı, Mozart’ın eserlerini çalarken büyük bestecinin hayatını ve müziğini eğlenceli bir şekilde anlattı. Bazen bir davul, bazen de bir zil olan çocuklar, bu güzel enstrümanlarla oluşturulan büyük orkestra eşliğinde Mozart’ın büyülü dünyasına adım attı.
Notaları tanıdılar
Konserde ayrıca çocuklara notalar tanıtıldı, eğlenceli şarkılar söylendi ve seyirci orkestrasıyla birlikte Mozart’ın eserleri hafızalara kazındı. Çocuklar müzikle öğrenmenin keyfini yaşarken, müziksel becerilerini geliştirme fırsatı da buldu. Bu interaktif konser, minik izleyicilere unutulmaz bir deneyim sundu.