İzmir Büyükşehir Belediyesi Çalışmaları

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Büyükşehir’den Buca’da temizlik operasyonu​


İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri Buca’nın Seyhan Mahallesi’nde yer alan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait boş alana kaçak dökülen yaklaşık bin 100 tonluk (55 kamyon) atığı topladı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri 30 ilçede Tertemiz bir İzmir için çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin bulvar, cadde, meydan, ana yol ve kaldırımlarında yürüttüğü temizlik çalışmaları sürüyor. 30 ilçede “Tertemiz bir İzmir” için 7 gün 24 saat görev yapan ekipler, çevre ve halk sağlığını gözetmek amacıyla sorumluluk sahaları dışındaki alanlara da müdahale ediyor. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Kent Temizliği Şube Müdürlüğü ekipleri Buca’nın Seyhan Mahallesi 718 Sokak’ta geçmişte futbol sahası olarak kullanılan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait boş alana kaçak olarak dökülen atıkları topladı. Buca Belediyesi’nin de destek verdiği çalışmada alan yaklaşık bin 100 ton atıktan arındırdı.

30 ilçesiyle “Tertemiz İzmir”
30 ilçede yaklaşık bin 92 kilometrelik alanda bin 69 personel ve 255 iş makinesiyle hizmet verdiklerini belirten Kent Temizliği Şube Müdürü Özgen Aygiray, “Cadde, meydan, bulvar ve anayolların temizliği ile kaçak dökümlerin önlenmesine yönelik denetim ve moloz temizliği çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Bu kapsamda Buca Seyhan Mahallesi Aydın Hatboyu Caddesi’nde sıkça karşılaşılan mobilya, tekstil, moloz ve benzeri atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla her akşam düzenli olarak temizlik programı uyguluyoruz. Atıklar öncelikle ilçe belediyesi tarafından kaldırılıyor ardından müdürlüğümüz ekipleri tarafından caddenin yıkama ve detaylı temizlik çalışmaları titizlikle yapılıyor” dedi.

“İlçe belediyeleriyle iş birliği içindeyiz”
718 Sokak'ta yaptıkları çalışmayı değerlendiren Aygiray, “Bu boş alanda yıllardır devam eden kaçak dökümler var. Belirli aralıklarda atıkları Büyükşehir Belediyesi olarak kaldırdık. En son 5 Ocak 2024 tarihinde yaklaşık 700 ton atığı alandan kaldırarak temizledik. Buradaki asıl sorumlu atığı üreten küçük sanayici ve esnafımızdır. Atık evsel çöp değildir, bertarafını sağlayacak olan işletmelerdir. Burada ki sorunun çözümü için yetkili olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır. Cemil Başkan’ımızın talimatıyla Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürlüğü ve ilçe belediyemizle birlikte yaklaşık bin 100 ton atığı temizledik. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, halk sağlığını korumak ve temiz bir çevre için ilçe belediyeleriyle iş birliği içinde çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

05052025_85930_0.webp 05052025_9046_1.webp 05052025_9046_2.webp 05052025_9046_3.webp 05052025_9046_4.webp 05052025_9046_6.webp 05052025_9046_7.webp 05052025_9046_8.webp 05052025_9046_9.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Tugay: İnciraltı planları olumlu ancak değişiklik yapılması zorunlu​


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayladığı İnciraltı planları hakkında konuştu. Öncekine göre daha iyi bir plan hazırlandığını, rantın hedeflendiği görüşünde olmadığını aktaran Başkan Tugay “Planın geneline olumlu bakıyoruz. Ancak değişikliklerin yapılmasının da zorunluğu olduğunu düşünüyoruz. İzmir’in pek çok konusunda olduğu gibi bunu da yapıcı bir tavırla konuşarak çözebileceğimize inanıyorum. Kamuoyu, İnciraltı konusu çözüldü gözüyle bakabilir diye düşünüyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan İnciraltı planları hakkında açıklamalarda bulundu. Kentte uzun yıllardır beklenen Balçova’nın İnciraltı bölgesi için tasarlanan 1/100 binlik planlara ilişkin basın mensuplarından gelen soruları yanıtlayan Başkan Dr. Cemil Tugay, meslek odalarının konuyla ilgili yaklaşımına yönelik görüşünü de kamuoyuyla paylaştı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) yerel yönetimlerin İzmir’i yıllardır ranttan koruduğunu aktaran Başkan Tugay, tereddütler taşımasına rağmen hazırlanan planı genel anlamda olumlu bulduğunu ifade etti.

“Düzeltme talebinde bulunacağız”
Planların yayımlanmasının ardından bilgi sahibi olduklarını vurgulayan Başkan Tugay, “Burasının tarım alanı olarak kalmasının artık gerçekçi olmadığını başından beri söylüyorum. Planlama ihtiyacı olduğu da açık. Ama bunu yaparken korunması gereken alanların korunması, yapılaşmaya açılacaksa bunun o bölgenin doğal yapısını bozmadan, kente yeni yükler getirmeden yapılması lazım. Ayrıca kamusal alanların mümkün olduğunca geniş tutulmasıyla ilgili bir beklentimiz olduğunu söylemiştim. Bu çerçevede yeni bir plan yapılmış oldu. Daha önceden getirilen plana göre nüfusun yerleşimi, yol ve benzeri unsurlar açısından çok daha iyi bir plan bu. Ancak yapılan incelemede birkaç noktada arkadaşlarımızla birlikte tereddütlerimiz oluştu. Bunları görüşme ihtiyacı duyuyoruz. Bakanlığa bir düzeltme talebinde bulunacağız” dedi.

“Kamuoyu İnciraltı konusu çözüldü gözüyle bakabilir”
Planda ihtiyaç duyulan düzeltmelere dair bilgiler veren Başkan Tugay, “Doğal sit sınırları değiştirilmiş, alanları daraltılmış. Bir kısmı ticari kullanıma açılmış. Bu görüşte değiliz, buna katılmıyoruz. Bununla ilgili bir iki konuyla ilgili itirazımız olacak. Ama planın geneline olumlu bakıyoruz. Ancak bu değişikliklerin yapılmasının da zorunluğu olduğunu düşünüyoruz. İzmir’in pek çok konusunda olduğu gibi bu konuyu da yine yapıcı bir tavırla konuşarak çözebileceğimize inanıyorum. Kamuoyu büyük ihtimalle İnciraltı konusu çözüldü gözüyle bakabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Rant kazancının hedeflendiği görüşünde değilim”
Rant tepkilerini ve meslek odalarının eleştirel tavırlarını değerlendiren Başkan Tugay, “Şehri korumayı amaçlayan yaklaşımlar, kötü niyetli değil. Türkiye’de rant için yapılan pek çok iş var. Hepimizin gözü önünde oluyor. İzmir bu tür rant çalışmalarından uzak kalmış bir şehirdir. Onu da CHP’li yerel yönetimler tarafından yönetilmesine borçlu. İnciraltı ile ilgili olarak herhangi bir kişinin, özel bir grubun rant yoluyla kazancının hedeflendiği görüşünde değilim. Burası tarım alanı olarak kullanılabilecek bir yer mi, gerçekçi bir bakış açısına sahip miyiz? Zamanında İzmir’de alınmamış plan kararları nedeniyle pek çok plansız alan oluşmuş. Gecekondu mahalleleri bu nedenle oluşmuş. Bize kaçak yapılaşmanın önünde duracak şekilde mantıklı plan çalışmaları yapılması lazım. Aşırı bir nüfus yoğunluğu yok, yüksek emsaller verilmiş değil. Oraya yüksek katlı binalar yapılmayacak” ifadelerini kullandı.

“Kullanan varsa talihsiz bir ifade olarak görüyorum”
Başkan Tugay ayrıca şunları söyledi: “Bu planın yapılmasını hatalı görmüyorum. Meslek odalarımız tabii ki farklı düşünebilir. En doğal haklarıdır. Muhtemelen hukuki yollardan itirazlarını da yapacaklardır. Ama bizler yerel yöneticiler olarak şehrin sorunlarını çözmekle mükellefiz. Bir taraftan çözümsüzlüğe bırakılmış sorunlar dururken, bir taraftan gerçeklikten kopan bir tavır içinde olamayız. Ben bu verilen kararın herhangi bir rant amacı taşıdığını düşünmüyorum. ‘Yerel yönetimler rant konusunda hükümetle iş birliği yapıyor’ ifadesini kullanan varsa bunu talihsiz bir ifade olarak görüyorum.”

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Tugay: Üzerimize düşeni yapmaya hazırız​


İzmir Tarihi Liman Kenti'nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı tarafından, ön değerlendirme ve saha gezisi öncesinde düzenlenen toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Sahip olduğumuz kültürel mirasın sadece bu şehirde yaşayanlar için değil, Türkiye ve dünya için öneminin fark edilmesini diliyorum. Onun için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil olan, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın da içinde olduğu İzmir Tarihi Liman Kenti'nin kalıcı listeye girmesi için çalışmalar devam ediyor. Kentin tüm paydaşlarıyla, alanında uzman kişilerle ilerleyen süreçte, önemli bir aşamaya gelindi. “Upstream” süreci olarak adlandırılan, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) uzmanlarının ön değerlendirme ve saha gezisi yapacağı sürecin öncesinde İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı tarafından toplantı düzenlendi. İzmir İktisat Kongresi Binası'nda gerçekleşen toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları, ICOMOS ve UNESCO yetkilileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.

Tugay: Hepimiz çok istiyoruz
Konuya verdikleri önem nedeniyle belediyede yeni bir yapılanmaya giderek Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bir İzmirli olarak İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihinin ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Aslında İzmirlilerin tamamı bunu bilir. Eşsiz bir tarihi ve kültürel mirasa sahibiz. Bu mirası korumak, bu değerleri geçmişten geleceğe taşımak için önemli çalışmalar yapmamız gerektiğini de biliyoruz. Amaçlarımızdan biri de İzmir Tarihi Liman Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınmasını sağlamak. Hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, hem de TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu sürecin bir parçasıyım. İzmir'in bu konuyla ilgili bütün dinamikleri, akademisyenlerden bürokraside yer alan görevlilerimize kadar, sivil toplum kuruluşlarımızdan valiliğimize, bakanlığımıza, İl Kültür Müdürlüğü'müze kadar herkes bu sürecin gönüllü ve çalışmaya hazır bir paydaşı. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Zor bir süreç, belki gecikmiş bir iş. Halen gün yüzüne çıkarılmayı, koruma altına alınmayı bekleyen önemli bir mirasımız var ve orada duruyor. Bunun için bunun değerini bilen, korumak için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çorumluoğlu: Herkes elindeki bütün gücü buraya sarf etmiş durumda
İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, “2000 yılında başlayan bu serüven devam ediyor. İzmir'de birliktelikle devam ediyor. Siz belli değerlere, kültürel mirasa sahip olabilirsiniz ama bunu değerlendirecek ruha ve insan kaynağına da sahip olmanız gerekiyor. Burada bu birlikteliğin sağlandığına, bu ruhun yaratıldığına inanıyorum. Herkes elindeki bütün gücü buraya sarf etmiş durumda” dedi.

Mutlu: Mirası geleceğe kesintisiz iletmek bir görev
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Konak'ın çok değerli bir parçasının bu listeye girmesinin önemli olduğunu biliyorum. Bu buluşmanın da sürecin ivmesini artıracağına inancım tam. Geçmişten aldığımız mirası geleceğe kesintisiz iletmek bir görev. Görevimiz kıymetli. Konak Belediyesi olarak bu mirasa sahip çıkacağımıza kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.
İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri süreçle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Başvuru süreci, geçici ve kalıcı liste hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Tarihi Liman Kenti
Bugün tarihi İzmir olarak adlandırılan ve İzmir’e antik liman kenti olma özelliği sağlayan bölge, 19. yüzyılda bu liman kentine bir giriş kapısı olarak inşa edilen Konak Pier’den başlayarak Kadifekale’ye kadar uzanıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde Tarihi Liman Kenti başlığıyla yer alan alanda Konak Meydanı ve Saat Kulesi gibi İzmir’in öne çıkan sembolleri bulunuyor; ayrıca zaman içinde iç limanın dolmasıyla genişleyen Kemeraltı Çarşısı ile dünyanın en eski ve en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden birini de barındırıyor.

Süreç 2018’de başladı
İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci, 2018 yılı Aralık ayında İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle resmen başlatıldı. “The Historical Port City of İzmir” temasıyla oluşturulan söz konusu başvuru dosyası 27 Mart 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi ve 14 Nisan 2020 tarihinde UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından kabul edildi.
İzmir Tarihi Liman Kenti temasıyla geçici listeye girilmesinin ardından, Yönetim Planının oluşturulması ve UNESCO Dünya Miras Listesi için adaylık dosyasının hazırlanmasına yönelik çalışmalar 2020 yılında başlatıldı. İzmir Tarihi Liman Kenti Adaylık Dosyası, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı uzmanları tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan 10 kişilik Bilim Kurulu’nun iş birliğiyle hazırlandı.
İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Yönetim Planı, 29 Haziran 2022 tarihinde Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yönetim Planı ile paralel olarak adaylık dosyası 30 Aralık 2022 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi. Devam eden süreçte, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi için adaylık dosyasının tanıtımına ve uygulanmasına yönelik çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor. Bu doğrultuda yürütülen çalışmalar kapsamında; İzmir Tarihi Liman Kenti’nin potansiyel Dünya Miras Listesi adaylığı için ICOMOS tarafından yürütülen Upstream Process çalışmasının misyon ziyareti 05-09 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılıyor.

05052025_125617_3.webp 05052025_125617_4.webp 05052025_125617_5.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 

Daha Yeşil Bir İzmir yükleniyor…​


İzmir Büyükşehir Belediyesi, trafikte karbon salımının önüne geçmek ve kesintisiz bir yeşil koridor oluşturmak için karayolu kavşaklarında ağaçlandırma çalışmaları başlattı. Her gün binlerce aracın kullandığı Çiğli Köprülü Kavşağı’ndaki 26 futbol sahası büyüklüğündeki alana 3 bin ağaç ve binlerce çalı dikilmeye başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kent genelinde başlattığı ağaçlandırma seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın “Daha Yeşil Bir İzmir” temasıyla başlattığı projeyle, kent içindeki yeşil dokunun kesintisiz yeşil koridorlarla birleştirilmesi sağlanacak. Çalışmaların en önemli etaplarından biri olan Çiğli Köprülü Kavşağı’nda ağaç ve bitki dikimlerine başlandı. Çalışmalar tamamlandığında 26 futbol sahası büyüklüğündeki alana denk gelen 187 bin metrekarelik alan yeşillendirilmiş olacak.

Yeşil doku yeşil koridorlarla bağlanacak
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Kuzey Alanları Bakım Şube Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Bilge Düzgün, Çiğli Köprülü Kavşağı’nın kent içinde ve çeperinde farklı mahalleleri barındıran önemli bir noktada konumunda olduğunu belirtti. Amaçlarının kent içindeki yeşil dokuyu yeşil koridorlarla birbirine bağlamak olduğunu söyleyen Düzgün, “Bu nedenle daha çok ağaçlandırma yapacağız. Susuzluğa karşı dayanıklı ve bakım zahmeti daha az bitkiler kullanıyoruz. 2 aylık bir süreçte buradaki çalışmaları tamamlayacağız. Hedefimiz İzmir genelinde öncelikli olarak büyük metrajlı olduğu için karayolları alanlarında yoğun bir ağaçlandırma çalışması yapmak” diye konuştu.

3 bin ağaç dikilecek
Bitkilendirme çalışmaları karayolu ulaşım araçlarından kaynaklı karbon emisyonu ve gürültü kirliliği gibi olumsuz koşulların engellenmesini sağlayacak. Proje kapsamında Çiğli Köprülü Kavşağı alanına 322 adet ağaç 3 bin 280 çalı dikimi tamamlandı. İki aylık süreçte toplamda 3 bin ağaç ve binlerce çalı bitkisinin dikimi gerçekleştirilecek. Peyzaj çalışmalarında Çınar, Dişbudak Yapraklı Akçaağaç, Servi, Süs Armutu (Görsel noktalarda) gibi ağaç türleri kullanılırken ağaçların altı çayır olarak değerlendirilecek. Ağaç çevrelerinde ise Cotoneaster, Ardıç, Hayıt, Hint Alıcı gibi daha az su ve bakım isteyen bitki türleri kullanılacak.

14052025_9132_0.webp 14052025_9155_1.webp 14052025_9155_2.webp 14052025_9155_3.webp 14052025_9155_4.webp 14052025_9155_5.webp 14052025_9155_6.webp 14052025_9155_7.webp 14052025_9155_8.webp

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
 
Geri
Üst