İzmir - Buca Onat Tüneli

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirhan

Moderatör
Mesajlar
5,026
Tepkime puanı
11,153
Konum
İzmir
Buca Onat Tüneli, Türkiye'nin İzmir şehrinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilmekte olan kara yolu tünelidir. Başlangıç noktası Konak olan tünel, Buca'dan geçerek Bornova'da sona erecektir. Buca'daki Homeros Bulvarı ile Bornova'daki İzmir Otogarı arasında kara yolu bağlantısı sağlayacaktır.

images (1) (1).webp
 
Buca Onat Tüneli, Türkiye'nin İzmir şehrinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilmekte olan kara yolu tünelidir. Başlangıç noktası Konak olan tünel, Buca'dan geçerek Bornova'da sona erecektir. Buca'daki Homeros Bulvarı ile Bornova'daki İzmir Otogarı arasında kara yolu bağlantısı sağlayacaktır.
Bucaya çıkış verecekler mi acaba konaka gitmek seneler evvel bile sıkıntılıydı bu tünel vasıtasıyla o problem ortadan kalkar.
 

En uzun tünelde son 210 metre!​

Buca ile Bornova’yı birbirine bağlayarak kent trafiğine nefes aldıracak Onat Tüneli’nde ışığa 210 metre kaldı. Kazı çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanırken, Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynakları ile sürdürdüğü dev proje, bağlantı yolları ile birlikte 2026 yılında hizmete alınacak.

10022025-82532-1.webp

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapımını sürdürdüğü Onat Tüneli’nde çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Buca ile Bornova’yı birbirine bağlayarak kent trafiğine nefes aldıracak tarihi yatırımda tünel içi ve tünel dışında eş zamanlı olarak yürütülen çalışmalarda tünel kazılarının yüzde 90’ı tamamlandı. 7 gün 24 saat devam eden çalışmalar kapsamındaki tünelin 2025 yılı ortalarında tamamlanması, projenin ise 2026 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Tünelde ışığa 210 metre kaldı
Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Üst Yapı Şube Müdürlüğü İnşaat Şefi Caner Ateş, projenin 2 bin 500 metrelik çift tüp tünel ve bin 500 metre bölünmüş yol ile yol üstündeki sanat yapılarından oluştuğunu aktardı. Projede kazı ve tahkimat işlerinin yaklaşık yüzde 90’ını tamamladıklarını belirten Ateş, “Sağ tüpte 330 metre, sol tüpte ise 210 metre kazımız kalmış durumda. Bu tünelin bitmesi için gece gündüz titizlikle çalışıyoruz. Projenin en önemli özelliklerinden biri kent içi trafiğe nefes aldıracak yeni bir güzergah olması. Başkanımız Cemil Tugay da projeyle yakından ilgileniyor ve destek veriyor. 2026 yılının ikinci çeyreğinde bu tüneli hizmete açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

10022025-82011.webp

Şehir içi trafiğe nefes aldıracak
Proje tamamlandığında Buca ile Bornova arası 45 dakikadan 10 dakikaya inecek. 2,5 km’lik kısmı derin çift tünelden oluşan 8,3 kilometrelik alternatif yol sayesinde Konak, Balçova, Çeşme, Urla gibi ilçelerden şehir trafiğine girmeden Bornova, Karşıyaka gibi İzmir’in kuzeyindeki ilçelerin yanı sıra İstanbul ve Ankara yoluna bağlanılabilecek. Kent merkezinde oluşacak yeri arter sayesinde Yeşildere Caddesi ve Ankara Caddesi üzerinde oluşan Bornova trafiği ile otogar yönüne Şehitler Caddesi ve Kamil Tunca üzerinden oluşan Halkapınar trafiği büyük ölçüde rahatlayacak. İzmirliler, Konak Tüneli ve Homeros Bulvarı üzerinden Buca Onat Tüneli’ne bağlanarak kısa sürede otogar ve Bornova’ya ulaşmış olacak.

10022025-82550-1-1.webp

İzmir sınırları içindeki en uzun karayolu tüneli
Tünelin yüksekliği 7,5 metre, genişliği ise 10,6 metre olacak. Konak Tüneli’nden başlayan ve otogar viyadüklerinde son bulan transit 8,3 kilometrelik yolun en önemli etaplarından 2,5 kilometrelik Buca Onat Tüneli, Buca Ufuk Mahallesi ile Bornova Çamkule arasında yer alıyor. Buca ile Bornova’yı kesintisiz birbirine bağlayacak proje, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin de belediye kaynaklarıyla yapılan en uzun karayolu tünelini kapsıyor. Projenin güncel fiyatlarla yatırım maliyeti ise 3 milyar TL.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Büyükşehir'den 'Onat Tüneli' açıklaması: Hasarın sebebi doğrudan kazı çalışması değil!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Onat Tüneli inşaatı nedeniyle bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluşması ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada "hasar gören binalara ilişkin inceleme raporuna göre binalarda oluşan hasarların doğrudan kazı çalışmalarından kaynaklı olmadığı, bölgenin jeolojik yapısının süreklilik teşkil etmemesi (boşluklu zemin yapısı) ve hasar alan yapıların herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılması nedenleriyle oluşabileceğinin üzeri çizilmiştir" denildi.

buyuksehir-den-onat-tuneli-karari-1196870.webp

Yapım çalışmalarının sürdüğü tünel inşaatı nedeniyle Konak ilçesi Atamer Mahallesi'ndeki bazı evlerin duvarlarında çatlaklar meydana gelmesiyle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Buca Ufuk Mahallesi ile Bornova Altındağ Mahallesi’ni birbirine bağlayacak olan Onat Tüneli ikmal inşaatı yapımına 21.04.2022 tarihinde yer teslimi yapılarak başlanmıştır. Söz konusu iş kapsamında ikmal ihalesi ile yapım çalışmalarına 21.04.2022 tarihinde tekrar başlanmıştır. NATM tünel açma tekniği ile ilerleyen iş kapsamında toplam iki tüp yer almakta olup söz konusu tüplerde toplam dört aynada da eş zamanlı olarak kazı çalışmaları yapılmaktadır. Kazı çalışmaları mekanik kazı ve patlatma yöntemleri ile yapılmaktadır. Ancak tünel yapım metodolojisine göre zayıf zeminlerde patlatma tekniği kullanılmadığından 04.03.2024 tarihinden itibaren sadece mekanik kazı yöntemi kullanılmaktadır. Patlatma çalışmaları kapsamında; 07.07.2022 tarihi ile 04.03.2024 tarihleri arasında patlatma yapılarak tünel açma çalışmaları yapılmıştır. İlgili çalışmalar “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ nün 01.07.2022 tarihli ve E-48657465-220.03-4053703 sayılı yazısı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ nün 07.07.2022 tarihli ve 2022/20 izin belge numaralı “Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma İzin Belgesi” ne istinaden” yapılmıştır. Tünel inşaatının yapımına ilişkin T74 tünel yaklaşım ve etki alanları paftasında yer alan proje notlarına göre, tünel aksından 70 metre olacak şekilde etkileşim mesafesi belirlenmiştir. Tünel cidarından ise bu mesafe 50 metre mertebesine denk gelmektedir. Çalışmalar sırasında; hasar gören binalara ilişkin Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selim ALTUN tarafından inceleme raporu hazırlanmış olup bu rapora göre; binalarda oluşan hasarların doğrudan kazı çalışmalarından kaynaklı olmadığı, bölgenin jeolojik yapısının süreklilik teşkil etmemesi (boşluklu zemin yapısı) ve hasar alan yapıların herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılması nedenleriyle oluşabileceğinin üzeri çizilmiştir.

Bu rapora rağmen bölgede ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek adına 09.09.2024 tarihli ve 97509404.105.04.837 karar nolu meclis kararı alınmış olup bu karara göre etkileşim alanı içerisinde yer alan ve hasar gören binalarda gerekli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, etkileşim mesafesinde toplam 1.020 adet bina bulunmaktadır. Kazı çalışmaları öncesinde binalara ilişkin ilk tespitler fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır. Bu binalardan toplam 81 konuttan şikayet gelmiş olup gerekli tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Bu evlerden 18 âdeti için tahliye kararı çıkmış olup 2 tanesi yıkılmıştır. Fen İşleri Dairesi Başkanlığına iletilen hasar şikayetleri üzerine; şikayetler Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde çalışmakta olan “Tehlikeli Yapı Komisyonu”’na iletilmektedir. Komisyonun yapının can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı yönünde karar vermesi halinde yapının tahliyesi için yapı sahiplerine tebligat yapılarak binalar tahliye edildikten sonra yıkım öncesi satın alma çalışmalarına başlanmaktadır. Satın alma süreci Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Satın alma süreci devam eden yapılarda ikamet eden vatandaşlarımıza satış bedeli ödeninceye kadar kira yardımı yapılmaktadır. Yapısal hasarları bulunmayan ve tamir edilebilecek hasarlar belediyemizce bedelsiz olarak giderilmektedir.

Özetle;

*Toplam 81 haneden şikayet gelmiştir.

*6 yapının satın alma süreci tamamlanmış 2 yapının (8 hane) yıkımı tamamlanmıştır.

*Toplam 18 yapı için tahliye kararı verilmiştir.

*Atamer Mahallesi’nde; 60 haneden şikayet gelmiş olup tüm hanelerde gerekli tespit çalışmaları Tehlikeli Yapı Komisyonu tarafından tamamlanmıştır. Toplam 6 adet tahliye kararı verilmiştir.

*Mehmet Akif Mahallesi’nde; 10 haneden şikayet gelmiş olup tüm hanelerde gerekli tespit çalışmaları Tehlikeli Yapı Komisyonu tarafından tamamlanmıştır. Toplam 7 adet tahliye kararı verilmiştir.

*Saygı Mahallesinde; 11 haneden şikayet gelmiş olup tüm hanelerde gerekli tespit çalışmaları Tehlikeli Yapı Komisyonu tarafından tamamlanmıştır. Toplam 5 adet tahliye kararı verilmiştir."

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Buca Onat Tüneli mağdurlarına kira yardımı geliyor

Buca Onat Tüneli inşaatı nedeniyle zarar gören evler tekrar gündemdeydi. Belediyenin hazırladığı önergede şu ifadeler yer aldı:

“Belediye Meclisimizin 09/09/2024 tarihli ve 04.837 sayılı Kararı ile Buca Onat Tüneli yapım inşaatı ile ilgili tünel üstü ve etkileşim alanı içerisinde tehlikeli olduğu belirtilen/belirtilecek taşınmazların herhangi bir mağduriyet oluşturmaması (can ve mal güvenliğinin sağlanması vs.) için Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek bedeller üzerinden Belediyemizce satın alınması hususu kabul edildiğinden; söz konusu yapıların satın alma süreci tamamlanıncaya kadar geçecek süre içerisinde, en fazla 6 ay süre ile ilgili yapılarda ikamet etmekte olan vatandaşlarımıza Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek bedeller üzerinden gerekli kira yardımının yapılması hususunun görüşülmesi”

Kaynak: Son Mühür
 
Geri
Üst