Şanlıurfa Harran

Ali🇹🇷

WT Moderatör
Harran, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. Suriye sınırına yakın olan bir ilçedir. Şanlıurfa'ya 44 kilometre uzaktadır

Moderatör tarafında düzenlendi:
Harran, sadece Şanlıurfa’nın değil, dünyanın en eski ve en gizemli yerleşim yerlerinden biridir. Tevrat’ta adı geçen, İslamiyet’in ilk büyük eğitim merkezlerinden birine ev sahipliği yapan ve kendine has mimarisiyle büyüleyen bu kadim ilçe, adeta yaşayan bir tarih laboratuvarıdır.

İsminin Anlamı ve Kadim Tarih

Harran adı, Sümerce ve Akatça dillerinde "Yol", "Yolculuk" veya "Kervan" anlamına gelen Haran-U kelimesinden türemiştir.
  • Stratejik Konum: Kuzey Mezopotamya’yı Akdeniz’e ve Anadolu’ya bağlayan ticaret yollarının kesişim noktasında yer aldığı için binlerce yıl boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur.
  • İnançlar Tarihi: Burası çok tanrılı inanışların (özellikle Ay tanrısı Sin kültü) merkezi olduğu gibi, Hz. İbrahim’in de bir dönem burada yaşadığına inanıldığı için tek tanrılı dinler için de çok kutsaldır.

Mimari Harika: Harran Kümbet Evleri

Harran denilince akla gelen ilk görsel, kubbeli kerpiç evlerdir.
  • Özgün Tasarım: Bindirme tekniğiyle yapılan bu konik kubbeli evlerin tarihi M.Ö. 3. bin yıla kadar dayanır.
  • Doğal Klima: Kerpiçten yapıldıkları için yazın kavurucu Urfa sıcağında içeriyi serin, kışın ise sıcak tutma özelliğine sahiptir. Tepelerindeki açıklıklar hem ışık sağlar hem de içerideki dumanın tahliyesine yarar.

Dünyanın İlk İslam Üniversitesi: Harran Okulu

Emeviler ve Abbasiler döneminde Harran, felsefe, astronomi, tıp ve matematik alanında dünyanın en önemli bilim merkezlerinden biri haline gelmiştir.
  • Harran Üniversitesi Kalıntıları: Dünyanın ilk İslam üniversitesi olarak kabul edilen bu yapının kalıntıları ve özellikle görkemli gözetleme kulesi (rasathane) bugün hala görülebilmektedir.
  • Bilim İnsanları: Sabit bin Kurra ve dünyaca ünlü kimyager Cabir bin Hayyan gibi tarihe yön veren bilim insanları bu topraklarda yetişmiştir.

Tarihi Yapılar

• Harran Ulu Camii: Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Emevi Halifesi II. Mervan tarafından yaptırılan cami, zengin taş süslemeleri ve anıtsal mimarisiyle dikkat çeker.
  • Harran Kalesi: Şehrin güneydoğusunda yer alan ve Hititlerden Osmanlı'ya kadar pek çok medeniyetin izini taşıyan çok katlı, görkemli bir savunma yapısıdır.

Harran Ovası ve Tarım​

Tarihi derinliğinin yanında Harran, devasa bir üretim merkezidir.
  • GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamında suya kavuşan Harran Ovası, Türkiye’nin en büyük pamuk üretim alanlarından biridir. Toprakları son derece bereketlidir.

Geri