Akkuyu Nükleer Güç Santrali

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
2023'te açılışını yapmıştı cumhurbaşkanı 😂
Önemli bir yatırım, ama bu devreye girince, ithal kömürü azaltacak miyiz önemli olan soru o. Yoksa enerji ihtiyacımız zaten arttığı için sadece artışı mı karşılayacak?
Umarım ithal kömür azalmaz. Çok elektriğe ihtiyacımız olacak. Eğer bir alternatif çıkar da ihtiyaç kalmaz ise iyi ama kriz olup 2001 deki gibi çarklar durur ise o zaman başımız belaya girer. 2003 Yılı elektirik tüketimimiz 115.2 Milyon KWh idi. 2025 Yılında tüketimimiz 380.2 Milyon KWh oldu. Aynı yıllarda sanayide (ısınma değil, elektrik üretimi değil) doğal gaz tüketimi 4.5 milyar metre küpün biraz altında. 2025 Yılında ise 13-13.5 milyar metreküp. Bu ne demektir diye sorarsanız sanayi büyüyor üretim büyüyor. Evlerde genelde daha verimli ampüller ve beyaz eşyalar kullanılsa da klima gibi araçlar yaygınlaşıyor. 2035 Yılı projeksiyonu 510 Milyon KWh elektrik tüketimi için. Bu trend bu şekilde gider ise 2035 de Akkuyu elektrik üretiminin 7.5% - 8%'ini karşılayacak. Bizim Sinop ve Trakya santrallerine yerli oranını daha da arttırarak ve teknoloji transferini sağlayarak yapmamız gerek. Ben mevcut projem öncesinde dünyada YAPILMAKTA olan (yani yapılmış bitmişleri dışarıda bırakarak) en kapasiteli iki baraj olan Dasu ve Basha barajlarında görev aldım. Yani sektördenim. Türkiye'de büyük barajlar bitti. En son biten Yusufeli 540 MW, Ilısu 1200MW ki bunların verimlilikleri 50% bile değil.

Geri