ART34 Metrobüs Aracı

sezgin_ist

Moderatör
Puanlar
8,659
İstanbul Toplu Ulaşımı için yeni araç yatırımlarını hızlandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT; Metro İstanbul işbirliği ile tamamen elektrikli, çevreci, yüksek teknolojilerle donatılmış, çok yüksek yolcu kapasiteli Elektrikli Metrobüs projesidir.

%100 Elektrikli, 40 Metre Uzunluğunda, 420 Yolcu Kapasiteli

Bu çerçevede;
  • % 100 elektrikli, 295 kWh gücünde
  • Sıfır emisyonlu ve çevreci,
  • 40 metre uzunluğunda,
  • 420 yolcu kapasiteli,
  • Sürücüsüz, otonom sürüş imkanı olan,
  • Manevra ihtiyacı olmaksızın, çift yönlü kullanılabilen,
  • Yolcular için daha konforlu, daha sessiz, daha ferah yolculuk imkanı sunan elektrikli metrobüs aracı İstanbul’a getirildi ve çalışmalara başlandı.
100 Bin Km’de 2 Buçuk Milyon TL Yakıt Tasarrufu

Tek şarj ile 80 km menzile sahip olan, 20 dk şarj ile 50 km mesafe gidebilen, 360 derece panoramik görüntüleme imkanından, şerit takip asistanına kadar gibi bir dizi teknolojik donanımı bünyesinde bulunduran yeni araçlar, 100 bin km’de yaklaşık 2.5 milyon TL yakıt tasarrufu sağlayabiliyor ve 1 yılda 300 bin kg karbondioksit salınımını engelliyor.

Metrobüs hattında sadece 1 günde 250 bin km yol yapıldığı göz önüne alındığında İstanbul için çok önemli bir yakıt tasarrufu elde edilmiş olacak ve daha çevreci bir İstanbul için de önemli bir katkı olacak.

Yolcuların da ilgiyle takip ettiği araçların, detaylı test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul’a kazandırılması planlanıyor.

1731586317637.webp

1731586329548.webp

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Araçlar hala seferlere verilmedi zannedersem testler uzun sürüyor geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmasın diye heralde araçların tüm teknik verileri analiz ediliyor.

Aynen aracın testleri devam ediyor. Ayrıca T1 Kabataş - Bağcılar hattında da test ediliyor.

Fındıkzade - Sultanahmet istasyonları arasındaki test sürüşünü Metro İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gültekin Linkedin'de paylaşmıştı:

1731586704175.webp

İETT Genel Müdürü İrfan Demet dün yapılan İETT 2025 yılı bütçesine dair konuşmasında 2025 yılında 10 adet testleri yapılan elektrikli metrobüslerden alacaklarını söyledi.

1732092397310.webp

Her yıl 10 ar adet alınsa iş çözülür.metrobüs hattında yıllar içinde dizel metrobüs kalmaz.

Çok yoğun kullanılan bu tarz hatlarda ben %100 elektrikli araçlara sıcak bakamıyorum. T5 tramvay hattı gibi yerden beslemeli bir hat olsa çok daha mantıklı olur. Günümüz teknolojisinde tramvaya uygulanan sistem çok rahat diğer araçlara da uygulanabilir. Eğer İBB bu araçları alırsa ki öyle gözüküyor orta vade de ben ikinci Phileas vakası bekliyorum

Çok yoğun kullanılan bu tarz hatlarda ben %100 elektrikli araçlara sıcak bakamıyorum. T5 tramvay hattı gibi yerden beslemeli bir hat olsa çok daha mantıklı olur. Günümüz teknolojisinde tramvaya uygulanan sistem çok rahat diğer araçlara da uygulanabilir. Eğer İBB bu araçları alırsa ki öyle gözüküyor orta vade de ben ikinci Phileas vakası bekliyorum
Zaten 10 tane alıyorlar gelecek yıl yine 60 adet dizel metrobüs katılacak benim anladığım pek memnun kalmadılar.

40 metre uzunluk ve 420 kapasite olduğu için kapasite ve peronların uzunluklarına göre şuanlık 10 tane alımına karar vermiş olabililer.

Test aşamasında peronlarada revizyon yapılması gerektiği söylenmişti. Çok sayıda alınacağı zaman bu sefer peronlara girecek araçlar kuyruk olabilme ihtimali var.

Son düzenleme:
Geri