Aydın - Didim

sezgin_ist

WT Moderatör
Didim, Aydın'ın turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Büyük Menderes ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü 402 km²dir. İlçede 16 mahalle bulunmaktadır.

Kaynak: Wikipedia

Aydın’ın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Didim, hem antik çağın ruhunu taşıyan devasa yapıları hem de altın sarısı plajlarıyla Ege’nin en özel köşelerinden biridir. Eskiden küçük bir balıkçı kasabasıyken, bugün dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan bir çekim merkezine dönüşmüştür.

Tarihi Miras: Kehanet Merkezi

• Apollon Tapınağı: Didim denince akla gelen ilk yerdir. Antik çağın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Devasa sütunları ve meşhur Medusa başı figürü ile görenleri büyüler. Tapınağın görkemi, o dönemde neden "dünyanın yedi harikası"na aday gösterildiğini kanıtlar niteliktedir.
  • Milet Antik Kenti: Didim sınırları yakınında bulunan bu kent, felsefenin ve bilimlerin doğduğu yer olarak bilinir. Tales ve Anaksimandros gibi düşünürlerin memleketidir.
  • Priene Antik Kenti: Yamaç üzerine kurulu mimarisiyle "Antik Çağın Pompei’si" olarak adlandırılır.

Deniz ve Plajlar

• Altınkum Plajı: İlçenin ismini dünyaya duyuran, adını altın sarısı ve incecik kumundan alan meşhur plajıdır. Suyu sığ, berrak ve ılık olduğu için özellikle çocuklu aileler tarafından çok tercih edilir.
  • Akbük: Didim merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Daha sakin, doğayla iç içe ve orman havasının denizle birleştiği bir noktadır. Astım hastalarına iyi geldiği söylenen tertemiz bir havası vardır.
  • Koylar: Manastır Koyu, Martı Koyu ve Akvaryum Koyu gibi tekne turlarıyla ulaşılabilen onlarca bakir koyu bulunur.

Turizm ve Sosyal Yaşam

• D-Marin Didim: Türkiye’nin en büyük marinalarından biridir. Yat turizmi için stratejik bir noktadır ve içinde şık restoranlar, sosyal alanlar barındırır.
  • İngiliz Etkisi: Didim, uzun yıllardır yerleşik yabancıların (özellikle İngilizlerin) en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Bu durum ilçede kozmopolit bir hava ve farklı bir hizmet anlayışı oluşturmuştur.
  • Eğlence: Yaz aylarında Altınkum boyunca uzanan barlar ve gece kulüpleri oldukça hareketlidir.

Gastronomi ve Yerel Ekonomi​

• Zeytin ve Zeytinyağı: Aydın’ın genelinde olduğu gibi Didim’de de zeytincilik çok gelişmiştir. Sofralık zeytini ve erken hasat zeytinyağı meşhurdur.
  • Deniz Ürünleri: Çipura, levrek ve taze mezeler sahil restoranlarının vazgeçilmezidir.

Konum ve Ulaşım

• Aydın il merkezine yaklaşık 100 kilometre, Milas-Bodrum Havalimanı’na ise yaklaşık 80 kilometre mesafededir. Hem İzmir hem de Bodrum üzerinden kolayca ulaşılabilir bir konumdadır.

5.webp 6.webp

Geri