Bursa Dolmuşları

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
1,459
45289-bursa-da-dolmus-ucretlerine-de-zam-geldi-64cd0ad198f6a.webp

Diğer şehirlerdeki dolmuşlardan farklı olarak 4+1 otomobiller ile hizmet veren ve bir dönem Bursa ulaşımının başrollerinden olup şimdi taksiye dönüşüm yoluyla sayıları epey azalan, üstüne birçok durağını da tarihe gömmüş taksi dolmuşlar hakkında bu başlıkta konuşabiliriz.

İncirli-itfaye arası binerdik davutkadı veya mesken dolmuşlarına o zamanlar çok popülerdi.Artık hiç görmüyorum şehir merkezinde.

Davutkadı dolmuşları evimin resmen dibiydi. O gidince Yediselviler dolmuşlarına yöneldik. O da gidince Mesken derken Yeşilyayla'da dolmuş kültürü bitti. 27A sağ olsun yeni nesil dolmuş oldu, dolmuşları aratmıyor 😁

Bu arada saydığım üç durağa ek olarak Tekel - Ortabağlar, Santral Garaj, Çarşamba - Altıparmak ve Arabayatağı durakları kapanan duraklar diye biliyorum.

Selamet / Gülbahçe, Mollaarap dolmuşları can çekişiyor. Kanalboyu, Sigorta, Soğanlı, Ortayol eh işte.

Dolmuşların taksiye dönüşümüyle takside yığılmaya sebep olmak yerine başka bir yol izlenebilirdi bence.

Mesken dolmuşları artık yok. Zümrütevler Kurtbasan mollaarap çekirge Dikkaldırım Soğanlı dolmuşları hala aktif. Hatta geçen ay kent meydanı heykel dolmuşu bile gördüm seyrek sayıda olsa da var

Mesken dolmuşları artık yok. Zümrütevler Kurtbasan mollaarap çekirge Dikkaldırım Soğanlı dolmuşları hala aktif. Hatta geçen ay kent meydanı heykel dolmuşu bile gördüm seyrek sayıda olsa da var

Peyderpey UKOME kararlarıyla taksiye geçiyorlar işte.

Her dolmuş -> taksi geçişi gündemli UKOME'de Şoförler Odası Başkanı'nın dönüşüm kararına "iş barışı" vb. nedenlerle şerh koyduğunu da görüyoruz

Paylaşımlı yolculuğa karşı gel.
Dolmuştan taksiye dönüşüme itiraz et
Gel bir de hiçbir alakan yokken batı özel halk otobüslerinin 150 adet 12 metre aracının 300 minibüse dönüşüm talebine destek ver 2002 yılındaki ikiye bir dönüşüme hukuksuz de.

Kendisine diyecek bir şey bulamıyorum umarım mevcut Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanı ile birlikte kendisini de uğurlarız.

Şu an bir tek minibüsçüler odası başkanına ilişkin olumsuz bir durum duymadım. Bakalım.

Artık Bursa'da bir neslin hiç bilmeyeceği bir toplu taşıma aracı olacak. Biz de bulunan dolmuş uygulaması aynı şekilde İzmir'de var. Başka bir yerde var mı bilmiyorum.

En çok kullandığım dolmuş hatları birazda iş nedeniyle (Altıparmak SSK ve Fomara vergi dairesi) Çarşamba ve Santral Garaj hatları idi. Öğrencilik zamanı genelde abonman sahibi olduğumuz için otobüsleri tercih ederdim ama okula geç kaldıysam Fatih/Beşyol dolmuşunu da kullanırdım.

Bursa'da muhtemelen dolmuşun bitmeyeceği tek yer Mustafakemalpaşa olur. Bir ara yanlış bilmiyorsam kaldırılacaklardı halk tepki gösterdi vazgeçildi.

Ayrıca pek bilinmeyen bir bilgiyi vermek isterim. Harmancık'ta D plaka olmayan ve Burulaş ile sözleşmeli statüde faaliyet gösteren dolmuşlar var. Yanlarında Büyükşehir Belediyesi ve Burulaş logoları yer alıyor.

116875238_133208931813370_4304012540907858690_n.webp

Son düzenleme:
Yakın zamanda art arda yapılan taksi dönüşümleri ile birlikte aktif dolmuş sayısı 100'ün altına düşmüş. Bir devir kapanıyor...

Yine varmış baya hangi durakta çalışıyor bunlar.
Kanalboyu, Soğanlı, Ortayol, Etibank, Sigorta, Mollaarap durakları aktif diye biliyorum. Bu sayıya Mustafakemalpaşa dolmuşları dahil mi bilmiyorum. Aldığım kaynak dolmuşların sayısı 100'ün altına düşüp 80-90 civarında olduğunu söylemişti.

Kanalboyu, Soğanlı, Ortayol, Etibank, Sigorta, Mollaarap durakları aktif diye biliyorum. Bu sayıya Mustafakemalpaşa dolmuşları dahil mi bilmiyorum. Aldığım kaynak dolmuşların sayısı 100'ün altına düşüp 80-90 civarında olduğunu söylemişti.
Hepsinin kalkması lazın artık çağdışı bir uygulama minibüslerinde en acilinden kartlı ulaşıma dönüşüp araç boylarını 8 metreye sabitlemesi lazım bursa ulaşımında tam entegrasyon gerekiyor artık.

Hepsinin kalkması lazın artık çağdışı bir uygulama minibüslerinde en acilinden kartlı ulaşıma dönüşüp araç boylarını 8 metreye sabitlemesi lazım bursa ulaşımında tam entegrasyon gerekiyor artık.

Son mil taşımacılığı veya randevulu taşımacılık gibi yurtdışındaki ulaşım yöntemleri aslında dolmuşlara entegre edilse güzel olabilir.

Ya da mevcut 4+1 ve geçilebilecek 8+1 araçlarla kartlı sistemde talep edilen güzergahlarda çalışabilirler. Hatlara da (Dolmuş Taksi) DT1 DT2... kodları verilebilir.

Büyük araçların girmekte zorlandığı bölgelerde minibüslere alternatif olarak bu araçlarla işletim yapılabilir.

Son mil taşımacılığı veya randevulu taşımacılık gibi yurtdışındaki ulaşım yöntemleri aslında dolmuşlara entegre edilse güzel olabilir.

Ya da mevcut 4+1 ve geçilebilecek 8+1 araçlarla kartlı sistemde talep edilen güzergahlarda çalışabilirler. Hatlara da (Dolmuş Taksi) DT1 DT2... kodları verilebilir.

Büyük araçların girmekte zorlandığı bölgelerde minibüslere alternatif olarak bu araçlarla işletim yapılabilir.
Aslında bunu ben Sakarya'da gördüm sanki ama nakit binişliydi ve İstanbul da dolmuş taksi vardı hatta hatırlıyorum aslında Vito,Transporter,Ford Tourneo gibi 8+1 araçlar ile ulaşım aslında hem rahat yolculuk yapılır. Kartlı sistemde veya dolmuş taksiden direkt mikrobüse geçilse bile yolcu kapasitesinin artması yolcu için avantaj sağlar.

Sahibinden'de Soğanlı durağına bağlı bir dolmuş ilanı gördüm. Açıklamada durakta 8 araç kaldığı yazıyordu.

Bu arada dolmuş sayısının 100'ün altına inmesi bilgisini teyitledim. Mustafakemalpaşa dolmuşları bu sayıya dahil değil, sadece merkezdeki dolmuşları kapsıyor.

Sahibinden'de Soğanlı durağına bağlı bir dolmuş ilanı gördüm. Açıklamada durakta 8 araç kaldığı yazıyordu.

Bu arada dolmuş sayısının 100'ün altına inmesi bilgisini teyitledim. Mustafakemalpaşa dolmuşları bu sayıya dahil değil, sadece merkezdeki dolmuşları kapsıyor.
Gelecek yıl hepsi kalkar büyük ihtimal nakit taşımacılığı kaldırmaları lazım.

Aynen ben nakit para yanımda taşımıyorum.Kartlı sistemde hata olmaz ama nakitte her zaman hata yapabilirsin parayı düşürebilirisin vs

Valla kartlı sistemin de ne hataları var görsen.

Bütünleşik bilet sistemini savunsam da nakitsiz toplumu savunmuyorum abi. Banknot ve madeni paraların aşağıdaki gibi güncellenmesi, Kuruş'un kaldırılması, para biçiminin 1 TL ve katları şeklinde olması gerektiğini düşünüyorum Böylece paradaki virgül iki kez sağa kaydırılacak yani paraya iki sıfır eklenmiş olacak.

BanknotMadeni
20.000
10.000
5.000
2.000
1.000
500
100
50
25
10
5
1

Bu kadar bankacılığa yönelmiş olmamızın ekonomi açısından iyi olmadığını düşünüyorum. Gelecekte kripto para teknolojisine sahip Dijital Türk Lirası da bana pek güven vermiyor. Nakit olmalı ve eskisi gibi yaygın olmalı.

Geri