Bursa - Kumla Kooperatifi (94 Nolu)

Emirhan Sevdalı

WT Yönetici
1991 yılında kurulan 94 Nolu Kumla Kooperatifi, filosundaki 2020 model 8 metrelik Karsan Atak ve Isuzu Novociti Life'lardan oluşan 16 araç ile 135, 135H, 136 ve 137 hatlarını işletmektedir.

Kooperatif başkanı Ulaş Güney olup bu başlıkta Kumla Kooperatifi ile ilgili haber ve duyuruları paylaşabilir, sohbet edebiliriz.

2 gün önce novocity lifelardan 1 tanesini gördüm gemlikte ben gidip gelirken küçük otobüsler vardı hangi markaydı hatırlamıyorum 8 metreye geçmeleri yazın özellikle büyük artı oldu.

Dün Narlı köyüne gidiş ve gelişte kooperatifin 136 numaralı hattını ilk kez kullandım. 136 için değil belki ama 135 numaralı hat için 10 metrelik Güleryüz Cobra alınması daha doğru olur diye düşünüyorum.

Gemlik meydanı ile Kumla yolu arası dar olduğu için aşağıda görsel paylaşarak önereceğim güzergaha geçilerek 135 numaralı hattın 12 metrelik araçlar ile işletilmesi sağlanabilir. Kış sezonunda düşen yolcu yoğunluğu için bir önerim yok. Kurşunlu Koop.'un yazın 102 kışın E2 işletimi gibi bir model de uygulanabilir elbette.

kumla_guzergah_oneri.webp

Çizim düzgün olmadığı için kusuruma bakmayın.

Dün Narlı köyüne gidiş ve gelişte kooperatifin 136 numaralı hattını ilk kez kullandım. 136 için değil belki ama 135 numaralı hat için 10 metrelik Güleryüz Cobra alınması daha doğru olur diye düşünüyorum.

Gemlik meydanı ile Kumla yolu arası dar olduğu için aşağıda görsel paylaşarak önereceğim güzergaha geçilerek 135 numaralı hattın 12 metrelik araçlar ile işletilmesi sağlanabilir. Kış sezonunda düşen yolcu yoğunluğu için bir önerim yok. Kurşunlu Koop.'un yazın 102 kışın E2 işletimi gibi bir model de uygulanabilir elbette.

Ekli dosyayı görüntüle 44181

Çizim düzgün olmadığı için kusuruma bakmayın.
Bu şekilde yolcuya eziyet olur ve isyan çıkar yapılabilirliği yok bu tasarımın 10 yıl kumlada oturan biri olarak söyleyeyim.

O zaman mevcut güzergah = 10 metrelik Güleryüz Cobra diyorum.
Dünkü Kumla otobüslerinin yoğnuluğunu gördükten sonra 10 metre şart bence. Ek olarak 12 metrelik 101 hattında çalışan Cobralar gerçekten hoşuma gitti ventil ve havalı korna ikilisi ile Bursa yolunun hakkını veren bir araç darısı İnulaş'a diyorum.

Ek olarak 12 metrelik 101 hattında çalışan Cobralar

Gemlik Meydan peronlar küçük, çift katlı otobüsler girebilecekse tekrar 101'in çift katlı otobüsler ile işletilmesi gerektiği fikrimi söyleyeceğim. Tabii 12 metrelik solo otobüslerle yapılan işletim kadar seri olmaz ama 72 koltuğu sayesinde insanların oturarak yolculuk yapması sağlanabilir.

Ya da hattı Gemlik Terminal'e çekip Güzel Gemlik'e körüklü aldırarak 101'de körüklü otobüs işletimi yapılabilir. Gemlik Terminal - İstiklal Caddesi - Gemlik Meydanı arasında 110 (örnek) numaralı hat hayata geçirilip aktarmada ücretsiz işletilebilir.

Gemlik Meydan peronlar küçük, çift katlı otobüsler girebilecekse tekrar 101'in çift katlı otobüsler ile işletilmesi gerektiği fikrimi söyleyeceğim. Tabii 12 metrelik solo otobüslerle yapılan işletim kadar seri olmaz ama 72 koltuğu sayesinde insanların oturarak yolculuk yapması sağlanabilir.

Ya da hattı Gemlik Terminal'e çekip Güzel Gemlik'e körüklü aldırarak 101'de körüklü otobüs işletimi yapılabilir. Gemlik Terminal - İstiklal Caddesi - Gemlik Meydanı arasında 110 (örnek) numaralı hat hayata geçirilip aktarmada ücretsiz işletilebilir.
101 kadar seri çalışan bir hat ben görmedim şuanlık çünkü sefer sıklıkları fazla ve tatilden dolayı mı normal mi bilmiyorum çalışma sıklığı fazla fakat başlıkla alakalı değil ama Express hat olması kanaatindeyim bende hem Express hem normal bir hat olsa daha iyi olur.

O zaman mevcut güzergah = 10 metrelik Güleryüz Cobra diyorum.
8 ila 12 metere araçların yolcu sayısi için uymadığı hatlara birebir gelcek 10 metreler yüklenicilerin inşallah birgün tercih edeceği bir model olacak fiyatlama konusunda güleryüzün ben gerekli indirimleri yapacağını düşünüyorum.

8 ila 12 metere araçların yolcu sayısi için uymadığı hatlara birebir gelcek 10 metreler yüklenicilerin inşallah birgün tercih edeceği bir model olacak fiyatlama konusinda güzelryüzün ben gerekli indirimleri yapacağını düşünüyorum.

10 metrenin şöyle de bir avantajı var. Ortalama 4-5 litrelik motorların kullanıldığı 8 metrelik otobüsler, 9 metrelik otobüslere göre daha seri. Ortalama 7 litrelik motorların kullanıldığı 10 metrelik otobüsler de 12 metrelik otobüslere göre daha seri. Her türlü avantajlı olacaktır.

ISUZU'nun 3 kapılı 9 metrelik araçları da fiyat olarak çok uygun ama Beykoz ÖHO esnafı çok narin araçlar olduğunu ve bozuk yola gelmediğini söylemişti yaklaşık 10 yıl önce. Bu nedenle uzun vadede masraflı olabilir. Eskisi gibi sorunlu değilse eğer kesinlikle tercih edilir. Bir de 3 kapılı olmayan aracı çalışmamalı hiç bir şehirde ama gel gelelim, kararları alanlar otobüs yerine şirket aracı ile gelenler!

ISUZU'nun 3 kapılı 9 metrelik araçları da fiyat olarak çok uygun ama Beykoz ÖHO esnafı çok narin araçlar olduğunu ve bozuk yola gelmediğini söylemişti yaklaşık 10 yıl önce. Bu nedenle uzun vadede masraflı olabilir. Eskisi gibi sorunlu değilse eğer kesinlikle tercih edilir. Bir de 3 kapılı olmayan aracı çalışmamalı hiç bir şehirde ama gel gelelim, kararları alanlar otobüs yerine şirket aracı ile gelenler!

Isuzu Citibus, Temsa MD9 LE, Otokar Doruk gibi araçları sevdiğinizin ve şehir içi ulaşım için en uygun kısa araç olduğunu düşündüğünüzün farkındayım ancak,

Temsa MD9 LE dışındaki 9 metrelik araçlarla sık sık yolculuk yapıyorum; bölgemde Isuzu Citibus ile işletilen hatlar var. Bu hatlarda yolculuk yaparken dikkatimi çeken yolcuların basamaktan ileriye gitmekten imtina etmesi. Şoförlerin veya diğer yolcuların uyarısıyla ancak ilerleyen yolcular ise basamaktan ilerisinin ayakta yolcu taşıyabilecek alanını verimli kullanmıyor. 8 metrelik otobüsler 9 metrelik otobüslerin basamağın gerisinde taşımaya çalıştığı yolcuyu aksın daha ileride olması sayesinde havuzda / basamaksız alanda taşıyabiliyor. Hatta dikkat ederseniz 9 metrelik otobüslerde ön aks 8 metrelere göre geride. Bu da havuzun daha büyük olmasını sağlıyor. Sağ ön teker ve orta kapı arasında 9 metrelik otobüslerde karşılıklı 4 koltuk olurken 8 metrelik otobüslerde karşılıklı dörtlü koltuğun arkasında bir sıra da ikili koltuk bulunuyor.

Her neyse, iki kapı - üç kapı mevzusuna geri döneyim. 9 metre ve üzeri araçlarda üçüncü kapının olmaması durumunda arkadan inecek yolcular öne doğru yığılmaya sebep olabiliyor ama 8 metrelik araçlarda arka uzantı kısa olduğu için (basamaktan itibaren yalnızca bir sıra ikili koltuk ve arka dörtlü bulunur) üçüncü kapıya ihtiyaç olmaz, zaten bu araçlara üçüncü kapıyı da teknik olarak yerleştiremezsiniz.

Onun dışında üçüncü kapı olmasına karşı olduğum bir araç sınıfı ise tam alçak taban 10 metrelik otobüsler. Bunlarda da orta kapı Güleryüz Cobra ve yeni Otokar Kent gibi arka aksın hemen önünde olacak ki arkadan inecek orta kapıya kolay ulaşsın. Üçüncü kapının olduğu yere de koltuk yerleştirin, insanlar oturarak yolculuk etsin.

Geri