Mudanya için doğru girişim
Belediye başkanlarımız
31 Mart yerel seçimlerinin ardından bir yıllık görev sürelerini doldurdular. Dün sabah
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın
Montania Otel’deki bir yılını değerlendirdiği basın toplantısını izledik.
Bir yılın,
‘Göz açıp kapayana dek hızlı gelip geçtiğini’ anlatan Dalgıç, bu süreçte çok iş yaptıklarını ve gece gündüz hiç durmadıklarını söyledi. Dalgıç, seçim sonrası görev süresinde neler yaptıklarını tek tek aktardı. Zaman zaman merkezi idareye takılan projeler ve talepleri için göndermede bulundu.
Ama bize göre
Mudanya’da geçen bir yılda yapılan en önemli işlerden biri bina envanteri ve deprem risk analizi. Açıklandığında o programa katılamamıştık ama detaylarını dünkü icraat toplantısında Dalgıç bir daha aktardı.
Mudanya, Bursa’nın deprem riski en yüksek ilçelerimizden biri. Dalgıç,
İMO, Makine Mühendisleri Odası ve
Mimarlar Odası ile işbirliğine giderek, ilçe merkezindeki
11 mahallede
8 bin 217 bina ile
54 bin 882 bağımsız yapıyı taradıklarını,
82 bin kişinin yaşadığı o yapıların ne yazık ki,
yüzde 60’ının yüksek risk taşıdığını yineledi. Rakamlar ürkütücü.
Peki, çözüm için neler yapılmış?
Belediye Meclisi’nde bir karar alınarak, kendi parsel sınırları içinde, aynı gaberide binasını yenilemek isteyenler için plan notu eklenmiş. Yani,
Mudanya’da yaşıyor ve binanızı kendi sınırlarınız içinde, aynı büyüklükte yeniden sağlamak yapmak istiyorsanız bunun için kolaylık sağlanacak. Kararın
Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de onaylanması gerekiyor. Orda da, bunun
17 ilçeye birden yaygınlaştırılması konuşulmuş. Doğrusu, kentsel dönüşümün ağır aksak gittiği bir ortamda vatandaşa da binalarını sağlamlaştırma adına kolaylaştırıcı destekler gerekiyor.
Mudanya modeli diğer il ve ilçelere de yaygınlaştırılabilir. Elbette, bir de buna hükümetin,
‘Yarısı sizden yarısı bizden’ desteği de gelirse, herkes evini yeniler. Kaçak yapılaşma ile mücadelede günlük uydu verilerinden faydalanma girişimini de olumlu bulduğumuzu ifade etmek isteriz.
Mudanya Belediyesi hizmeti binası malumunuz deprem riski nedeniyle boşaltılıp yıkıldı. Şimdi yerinde otopark hizmete açıldı. Başkan Dalgıç burayı
Ziraat Bankası ile takas edip, yeni bir bina yapma girişimlerine de karşılık bulamadıklarını açıkladı. Bunun yerine yeni meydan projesinde hizmet binası düşünülüyor.
Ardında da,
“Bugünlerde CHP’li belediyelere toplu iğne bile vermiyorlar. Hatta, yazılarımıza yanıt da alamıyoruz. Temizlik İşleri Müdürlüğü filomuzu yenilemek için İller Bankası’ndan kredi de vermediler” diyerek merkezi hükümete göndermede bulundu.
Tartışmalı projeler toplum yararına
Mudanya Belediyesi’nin önceki döneminin
Büyükşehir Belediyesi ile sürtüşmeleri nedeniyle kapalı yüzme havuzu atıl bir şekilde kalmıştı. Büyükşehir’in yaptırdığı havuza yargı kararıyla el koyan eski başkan sonrasında burayı doğru dürüst işletememişti.
Dalgıç, o dönemde yaşanan çekişmelere dikkat çekerken,
“Gereksiz polemik ve itiş kakışmalar” diye tanımladığı dönemin ardından tartışmalı o havuzu artık
12 ay kullanacak şekilde tekrar
Mudanyalıların hizmetine sunduklarını anlattı. Dalgıç burada sanki tekrar aday gösterilmeyen kendi partisinin eski başkanına da ufak bir gönderme yaptı.
Bir de,
5 yıldır atıl duran kapalı pazar yerini de tekrar hizmete açtıklarını, bunun da en çok teşekkür aldıkları hizmet olduğunu vurguladı. Dalgıç’ın hizmetlerini haber sayfalarımızda okumuşsunuzdur. Gelecek
4 yılda Başkan’ın çok daha verimli işler ortaya çıkaracağına inanıyoruz.
Kaynak: Olay - İhsan Aydın