Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Yaya Aksı Projesi

Berktuğ

Moderatör
Mesajlar
368
Puanlar
840
Bursa’da tarihi bölgeye yeni çehre! Setbaşı’ndan Emirsultan’a kadar devam edecek…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Setbaşı-Yeşil-Emirsultan tarihi aksına yönelik bölge sakinleriyle istişare toplantısı gerçekleştirdi. Turizm potansiyelinin kullanılması için yoğun yapılaşma, otopark gibi sorunlar bulunan bölgede hem tarihi dokunun ortaya çıkartılması hem de bölge sakinlerinin talebine cevap verilerek inanç turizminin gelişmesine imkan sağlanması kaydıyla kentsel tasarım ve fikir yarışması düzenleniyor.

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı’nın kurucu başkenti olan Bursa’da Hanlar Bölgesi kadar değerli bir aks olan Setbaşı- Yeşil- Emirsultan Bölgesi’nde önemli bir çalışmayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yıldırım Belediyesi, Setbaşı’ndan başlayan Yeşil Camii ile Emirsultan Camii ile devam eden tarihi aksta; turizm potansiyelinin kullanılması için yoğun yapılaşma, otopark gibi sorunlar bulunan bölgede hem tarihi dokunun ortaya çıkartılması hem de bölge sakinlerinin talebine cevap verilerek inanç turizminin gelişmesine imkan sağlanması kaydıyla kentsel tasarım ve fikir yarışması düzenliyor.

Proje ile ilgili Uludağ ve Bursa Teknik Üniversitesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile görüşmeler yapıldı ve yarışma projesi hazırlandı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, son olarak bölgeyi iyi bilen mahalle sakinleri ile bir araya gelerek fikir teatisinde bulundu.

Gerçekleştirilecek çalışma ile birlikte alanın turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, yaya ulaşımı, sosyal donatı ve otopark ihtiyaçlarının karşılanması ile birlikte Yıldırım’ın önemli değerlerinin gün yüzüne çıkması planlanıyor.

Setbaşı- Yeşil- Emirsultan tarihi aksının Bursa’nın turizmine ve tarihi kimliğinin ön plana çıkmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kadim şehrimizin en önemli odak noktalarından olan Setbaşı, Yeşil ve Emirsultan Külliyelerini kent merkezine bağlayacak Setbaşı-Yeşil-Emirsultan tarihi aksının canlandırılmasıyla ilgili bölge sakinlerimizle istişare toplantısı gerçekleştirdik. Ortak akılla ortaya koyacağımız yol haritası ile birlikte bölgeye gelen misafirlerimizin bu manevi atmosferi soluyabilecekleri bir iklim oluşturmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: Olay Gazetesi

bursa-yildirimda-tarih-gun-yuzune-cikacak_38910e45af28.webp
 
Aslında güzel düşünülen bir proje. Mesela projeye Büyükşehir'de dahil olsa ve ilçe belediyesi ile birlikte çalışılsa daha hızlı çözüme kavuşturulur. Yaya aksı dışında gerekli kamulaştırmalar yapılıp T1 tramvay hattına entegreli bir tramvay hattı bile oluşturulabilir burada.
 
Bursa’da Yeşil-Emir Sultan arasında tarihi proje

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım’ın tarihi aksını yeniden canlanacaklarını, otoparkından yürüyüş yollarına, eğitim alanlarından restoranlara kadar birçok çalışmayla inanç turizmini hareketlendireceklerini söyledi.

Yıldırım Belediyesi, Setbaşı, Yeşil Camii, Emir Sultan Camii ve Yıldırım Külliyesi’ni içinde barındıran tarihi aksta, turizm potansiyelinin kullanılması için yoğun yapılaşma, otopark gibi sorunları ortadan kaldırmak için harekete geçti.

Bölgede bulunan tarihi dokunun ortaya çıkartılması hem de bölge sakinlerinin talebine karşılık verilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kadim değerleriyle Yıldırım, Yeşil’i, Emir Sultan’ı, Yıldırım Külliyesi ve Cumalıkızık gibi çok önemli değerler silsilesine sahiptir. Bu değerlerimizden bir tanesi olan Yıldırım Külliyesi’nin geçtiğimiz dönem restorasyonu tamamlandı. Yıldırım Belediyesi olarak devraldık. Yıldırım Medresesi’yle birlikte sanat merkezi olarak hizmete açacağız. İnanç turizmi ve kültürel değerlerimizi hemşehrilerimizle daha sık buluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Yeşil-Emir Sultan aksında bir yayalaştırma projesiyle birlikte Yıldırım Külliyesi çevresinde de tur otobüslerinin rahatlıkla ulaşabileceği bir düzenleme yapmak istiyoruz. Yıldırım Medresesi’ni de klasik sanatlar merkezi haline çevireceğiz” şeklinde konuştu.

Yıldırım Medresesi’nin klasik sanatlar merkezi olarak hizmet vereceğini belirten Yılmaz, “Bu bölgede çevre düzenlemeleri yapılacak. Bölgeye rahat ulaşımın sağlanması için gerekli adımları atacağız. Hem bireysel hem de tur otobüslerinin park edebileceği otoparklar oluşturacağız. Çevrede birtakım iyileştirmeler gerçekleştireceğiz. Medresedeki klasik sanatlar eğitimleri, hoca talebe ilişkisiyle ihtisas düzeyinde eğitim alacaklar. Ayrıca bölgede yeme içme mekanları, sergi alanlarıyla birlikte yaşayan bir medrese olacak” dedi.

Yeşil ile Emir Sultan arasındaki Hocataşkın Mahallesi üzerinde bir proje geliştireceklerini belirten Başkan Yılmaz, “Bu noktada Mimarlar Odası ile proje yarışmasına çıkıyoruz. Bunun neticesinde yaya aksını oluşturmuş olacağız. Aynı zamanda Hocataşkın Mahallesi’nde yapacağımız iyileştirmeler ve otopark alanlarıyla bölge trafiğini de rahatlatmış olacağız. Tarihi aksta, turizm potansiyelinin kullanılması için yoğun yapılaşma, otopark gibi sorunlar bulunan bölgede hem tarihi dokunun ortaya çıkartılması hem de bölge sakinlerinin talebine cevap verilerek inanç turizminin gelişmesine imkân sağlanması kaydıyla kentsel tasarım ve fikir yarışması düzenliyoruz” diye konuştu.

Proje ile ilgili Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile görüşmeler yapıldı ve yarışma projesi hazırlandı. Gerçekleştirilecek çalışma ile birlikte alanın turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, yaya ulaşımı, sosyal donatı ve otopark ihtiyaçlarının karşılanması ile birlikte Yıldırım’ın önemli değerlerinin gün yüzüne çıkması planlanıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Setbaşı, Yıldırım Külliyesi, Yeşil, Emir Sultan tarihi aksının Bursa’nın turizmine ve tarihi kimliğinin ön plana çıkmasına önemli katkılar sağlamak için hareket ediyoruz. Tarihi aksının canlandırılmasıyla ilgili bölge sakinlerimizle istişare toplantıları gerçekleştirdik. Ortak akılla ortaya koyacağımız yol haritası ile birlikte bölgeye gelen misafirlerimizin bu manevi atmosferi soluyabilecekleri bir iklim oluşturmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: Olay Gazetesi

yildirim_tarihi_aks_projesi_1.webp

yildirim_tarihi_aks_projesi_2.webp

yildirim_tarihi_aks_projesi_3.webp

yildirim_tarihi_aks_projesi_4.webp
 
Geri
Üst