Bursa'da Elektrikli Otobüs İşletimi

ali

WT Kullanıcı
Bu yazı tamamen kendi düşünce, deneyim ve gözlemlerim üzerine farklı zamanlarda yazılmıştır son hali bu parçalı notların birleştirilmiş halidir. Kendi düşüncelerinizi de ekleyebilirsiniz.

Bursa'da elektrikli otobüslerin kullanılması üzerine bir sürü tartışma var. Mevcutta filoda olan 2 tane 2021 ve birer tane 2022 ve 2023 model olmak üzere 4 tane Karsan e-Ata 12 modeli var. Bunlar depo şarjı ile şarj edilip gün boyu çalışıp sonrasında garaja dönüp tekrar şarj olan tipteki araçlar. Ama gördüğüm kadarıyla bu araçlar dizel otobüsler kadar verimli kullanılamıyorlar. Burulaş filosundaki bir (12metre) dizel otobüs hattına bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 500-1000 yolcu (%10-20 sapma olabilir) taşıyor. Ama elektrikli otobüslerde ben 400'den fazla yolcu taşındığını görmedim (Bugün B594 165 yolcu taşımış, diğer 3 araç sinyal vermiyor, 596'in bayağıdır sinyal verdiğini görmedim). Bu da bu araçların verimsizliği sorununu çıkartıyor. Peki ya biz bu elektrikli otobüsleri Bursa'da nasıl verimli kullanabiliriz?
Öncelikle Raylı sistem yapılabiliyorsa her türlü lastik tekerlekli araçtan daha iyidir.

Elektrikli Otobüs Tipleri
Öncelikle elektrikli otobüs tipleri ile başlamak iyi olacaktır. Benim bildiğim 3 çeşitte elektrikli otobüs tipi var.
1. Depo Şarjlı Elektrikli Otobüs
(Bizdeki) Bursa'daki Karsan e-Ata araçları, garajda depo şarjı ile şarj edilir. Tek şarj ile bütün gün sefer yapması beklenir. Batarya paketine bağlı olarak 400 - 500 km'ye varan menzilleri olabiliyor. Neredeyse bütün yerli üreticilerin bu tip araçları var.
Yazıda depo şarjlı elektrikli otobüslerin menzilleri 350-450 km civarında varsayılmıştır, buna göre maliyet hesabı yapılmıştır.
1774462721985.webp

2. Troylebüs/Trambüs Tipi Katenerli Elektrikli Otobüs

Şanlıurfa'daki Trambüs araçları, araçlar hattın belirli kısmında pantograf ile şarj olur, bir kısımda bataryadan yolculuk gerçekleştirir. Batarya kapasitesi ve menzili çok düşüktür 50km civarı menzil sunabiliyor. Kendilerine özel ayarlanmış rotalarda gitmeye uygun, batarya kapasitesi düşük olduğu için bataryalı araçlara göre çok daha hafif, lastik ve yürüyen parçalar olan sarf malzemelerinin yıpranma miktarları da azalıyor. Bataryayı ilk alım ve yenileme maliyeti de uygun oluyor. Ek maliyeti katener hattı kurulmalı, katener için trafoları yerleştirilmeli. (Malatya'daki hattı incelediğim kadarıyla batarya ile seyahat etmediği için onu saymadım)
1774463384608.webp

3. Pantograf Hızlı Şarjlı Elektrikli Otobüs

Samsun ve Kütahya'da kullanılan araçlar. Tam adını bilmiyorum ama en uygun ad olarak bunu diyebilirim. Önceki maddedeki araçlar gibi düşük batarya kapasiteleri var. Otobüs ilk durakta 10 dk. gibi kısa sürede pantograf ile şarj olur ve 80 km. gibi menzilde yolculuk yapar. Sefer sonunda gelip pantografı bağlar şarjını tekrar doldurur. Araç fazladan 400km menzil sağlayacak batarya kütlesini üstünde taşımayıp ağırlık yapmadığından dolayı aracın enerji tüketimi ona göre de düşük olacaktır. Ek maliyeti pantograf sistemi kurulmalı buna göre ek trafolar yerleştirilmeli
1774462665629.webp

En başta batarya maliyeti çok yüksek olduğu , şarj süresi çok uzun olduğu için ve araca çok büyük ağırlık eklediğinden dolayı ben 1. maddedeki depo şarjı ile kullanılan tiplerdeki araçların alınmasına karşıyım.

Araç batarya maliyeti
https://new.abb.com/news/tr/detail/66579/elektrikli-otobuslerde-menzil-sonraki-odaklanilacak-konudur
Garaj şarj stratejisine sahip bir elektrikli otobüsün maliyetinin yüzde 45'e varan kısmı bataryadan gelir.
Bizdeki depo şarjlı bi Karsan e-Ata'nın neredeyse yarı maliyeti batarya olduğunu düşünün, ilk alımda ÖTV öder gibi batarya maliyeti var. Üstelik bu bataryaların ömrü de var, batarya ömürleri bitince Manisa'daki gibi araçlara yeni batarya alamayıp eski usul dizel otobüslere dönebilirsiniz. Dizel araçlara göre çok kısa bir ömür süresi olan 10 yılda araç maliyetinin yarısı kadar batarya masrafı mantıklı mı?
Bunun yerine 400km menzilli değil de 100 km menzilli araç alınıp gerek seyir sırasında gerek mola sırasında sık sık şarj ederek kullanılan araç almak daha uygun, gerek sarf malzemesi kullanım maliyeti gerek batarya ilk alım maliyeti gerek batarya yenileme maliyeti olarak çok daha uygun olmakta. Düşük kapasiteli batarya/kısa menzilli araç alınırsa batarya maliyeti neredeyse %70 düşer. Bu da araç maliyetini %35 civarında aşağıya çeker. Bununla beraber araç batarya yenileme maliyeti de düşer. Araç ağırlığı düşeceği için şasi ve karoserin uğraşacağı stres de azalacaktır. Lastik, fren, süspansiyon gibi alt takım elemanlarının da -düşen ağırlık sayesinde- yıpranması azalacaktır. Katener hattı ile birlikte hattın belirli kısmında araçlar şarj olurken işletim yapılabileceği için araçların 4-5 saate varan uzun süreli şarj beklemesinden doğan yatma süreleri ortadan kalkacaktır.
Bunlarla beraber katener hattı kurmanın ilk kurulum maliyeti yüksek olacaktır. Kullanım ömrü boyunca bu maliyet minimize edilecektir. Bu tür kullanımda kullanım ömrü boyunca oluşacak ek bakım maliyeti ise katener sistemi bakımı olacaktır, bataryalı tipteki araçlarda azalacak bakım ve yıpranma maliyet düşmesinin bu bakım maliyetini tölare edecektir.

Kendi bilgilerimle yazdığım bilgilendirme mesajından sonra:
Peki ya biz bunları Bursa'da kullanabilir miyiz?
Cevap. Evet, Bursa'da bunları kullanabileceğimiz çok yer var.
Bataryalı elektrikli otobüsleri pas geçeceğim bunlar joker gibi pilleri bitmediği sürece her yerde kullanabilirsiniz.

Troylebüs/Trambüs Tipi Katenerli Elektrikli Otobüs
Mudanya Trambüs Hattı

Mudanya rampasının eğiminden dolayı Mudanya'ya raylı sistem götürülmesi çok zor. Sürekli dizel otobüs kullanılması da yokuştan dolayı çok büyük yıpranma ve yakıt sarfiyatı sağlıyor. Bunu yerine Emek-BUDO arasına Trambüs hattı kurulabilir.

Bu sistemin Bursa'da kullanımı için benim düşüncem Emek İstasyonu ile (BursaRay inşaatına göre Ahmet Yesevi İstasyonu) Mudanya BUDO İskelesi arasında bu model uygulanabilir. Mart 2025 UKOME’de açılma kararı verilen M1 hattı.

Mudanya yönünden Emek yönüne gelen araç Emek İstasyonundan yaklaşık 1 km önce katener hattına bağlanıp şarj olmaya başlayacak. Araç Emek İstasyonu peronlarda beklerken şarj olmaya devam edecek. Araç Emek İstasyonu Peronlarından kalktıktan sonra Mudanya Devlet Hastanesini geçene kadar, tırmanma boyunca, şarj olmaya devam edecek. Tırmanma bittikten bir süre sonra kateneri toplayıp araç kendi bataryası ile seyir gerçekleştirecek, seyir sırasında rejeneratif frenleme ile enerji ve menzil kazanımı sağlayacaktır.
Mudanya Rampasından indikten sonra araç Özdilek civarında tekrardan katener hattına bağlanıp peronlara gidecek, peronlarda beklerken şarj olmaya devam edecek. Mudanya BUDO İskelesi peronlarından kalktıktan sonra Özdilek civarında kateneri toplayıp seyrine devam edecek. (Burada belirttiğim Özdilek konumu bilindik yer diye verildi daha uygun konumdan başlayıp-bitirilebilir)
Mudanya rampasının başlangıcından kısa mesafe önce araç tekrardan katener hattına bağlanıp Mudanya Devlet Hastanesini geçene kadar katener ile seyrine devam eder ve katenerini toplayıp batarya ile seyehat eder.
Emek İstasyonu ve BUDO İskelesi duraklarında tramvay tipi peron olmalı. Yolcular ilk durakta bütün kapılardan binmeli, sonraki duraklarda ön kapıdan kart okutarak binmeli. Son durağa girmeden önce bütün yolcuları indirme peronunda indirmeli sonra boş araç perona girmeli. Bu sistem Şanlıurfa'da yıllardır kullanılmakta.

Mevcuttaki Güzergah:
Emek İstasyonu - BUDO İskelesi Arası Güzergah:

Yaklaşık 16,4km
1774466382897.webp
BUDO İskelesi - Emek İstasyonu Arası Güzergah:
Yaklaşık 15,1km
1774466712598.webp
Ahmet Yesevi İstasyonundan alınırsa rota iki yönde de yaklaşık 2km kısalıyor.

Katener Hattı Güzergahları:
Orhangazi Caddesi-Mudanya Devlet Hastanesi Kavşağı
arası katener hattı güzergahı:
Yaklaşık 4.4km
1774467015811.webp

Nilüfer Caddesi-Mudanya Devlet Hastanesi Kavşağı arası katener hattı güzergahı:
Yaklaşık 4.6km
1774467810995.webp

Özdilek-Özdilek arası katener hattı güzergahı:
Yaklaşık 1,3km
1774466222407.webp

Bursa'ya örnek olsun diye Şanlıurfa'da kullanılan Trambüs hattı:
Şanlıurfa'daki 63 hattının katener güzergahı:
İlk Şarj Rotası 2. Şarj Rotası
Şanlıurfadaki 63 hattının güzergahı:
1774465984804.webp

Bu hatla beraber 1M ile 1GY hatlarının Mudanya içi kısımları birleştirilip tek hat olarak işletilebilir, bu hatta da 12 metre katenerli otobüsler çalışabilir. Ama Güzelyalı ve Mudanya minibüslerine Otokar Centro aldırtılıp Mudanya içi hatlarda bunların çalışması sağlanabilir. Bursa-Mudanya arası Burulaş tarafından Elektrikli Otobüsler ile, Mudanya içi Mudanya-Güzelyalı minibüsleri ile işletilebilir.

Bu hatta kullanılabilitesi olan Bozankaya Sileo 18(katenerli) aracı incelemem sonucu yorumlarım ve bilgilerim bu. Bizdeki Karsan e-Ata 12 araçları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Devamı sonraki mesajda...

Son düzenleme:
10bin karakter sınırından dolayı ek mesaj olarak paylaşıyorum devamını.

Sakin şoför kullanımında*:
  • Tam frende anlık 160kW rejeneratif kazanım
  • Boşta 4kW
  • Hafif yokuş çıkmada 220kW tüketim
  • Hafif yokuşun inişi biraz daha dik frenleme 160kW rejeneratif kazanım
  • Katener şarjı yaklaşık 200kW
Sert süren şoför kullanımında*:
  • Çok sert ivmelenirken pikte 250kW tüketim olabiliyor.
  • Gaza basıldığı zaman 250kW'a kadar güç kullanımı oluyor.
  • 0-30km sert hızlanma sırasında 220kW tüketim
  • Durma halinde 11kW tüketim, iklimlendirme sistemi kapalı akşam vakti.
  • Normal kullanımda 100-150kW kullanım
  • Fevzi Çakmak yokuşu gibi yokuş 30-40 km hızla 200kW’dan fazla tüketim oluyor.
  • İvmelenirken çok rahat 250kw'ı görüyor. Mudanya rampasında yüklü 350kw ı çok rahat görür gibi.
  • Yaklaşık 200-250kW ile şarj olmakta, Çok sert ivmelenme sırasında anlık katener şarjı + bataryadan 20-40kW tüketim oluyor.
  • Normal süzülme sırasında 0-60kW arası tüketim oluyor.
*Bu rota şehiriçi olduğundan dolayı yüksek sürat kullanımı olmamakta.

Bizde 80 km'ye varan seyir hızı olabileceği için katener şarj hızlarının 600kW olması daha ideal, araç batarya boyutları ise 50-75 km menzili karşılayacak, şarj döngü sayısı fazla olan tipte olmalı.
Elektrikli araç olduğundan hem orta hem de arka akstan tahrik oluyor bu da aracın makaslamasını engelliyor, ivmelenirken körüğü bükme karakterinden oluşan enerji kaybı olmuyor. Yokuştaki performansı yüksek oluyor gibi bir sürü avantajı var.

Mudanya Metrobüs projesi yerine bence bu proje olmalı. İlk yatırım maliyeti yüksek olur ama ömür maliyeti ile çok daha uyguna gelir. Gerektiği zaman dizel otobüs takviye girebilir de. Metrobüs olsa bile standart boy olan 12 veya 18 metre araçlar çalışmalı sırf 2 metre uzun diye bir otobüse fazladan 11 milyon para verilmemeli, Akia Ultra LF25'de aynı şekilde bir otobüs 250 kişilik diye 6 tane 12 metre 100 kişilik otobüs parası verilmemeli. Bu tip ekstra uzun araçları işleten sayısı da dünyada çok az.

1774471879787.webp

Pantograf Hızlı Şarjlı Elektrikli Otobüs
Görselini paylaştığım otobüs 10 dakika şarj ile 80kilometreye kadar menzil sunabiliyor. Bu araçlardan alınıp 35C'ye 4 tane, Siteler Otobüs Hareket amirliğine 15 tane, Acemler ve Üniversite peronlarına da gerektiği kadar verilmeli. 35C durağına 2 - 3 tane şarj cihazı yerleştirilir. Otobüs seferi yapıp geldikten sonra şoför sigara molası verdiği sürede gerekli şarjı olup seferine devam eder. Bursa'da araç başına en çok yolcu taşıyan 2. hattı olan ve ücretsiz olan hatta yapılacak en mantıklı yatırım budur.
Sitelere ise S1 ve S2 başta olmak üzere bu araçlar verilebilir. Araç 10 dakika şarj olduktan sonra 80km menzil kazanıyor. 19 kilometrelik S2 de bile sorunsuz çalışır. Araç menzili yettiği sürece istediğiniz hatta da araçları verebilirsiniz. İsterseniz Siteler kalkışlı E12 ye, isterseniz Siteler uğramalı D1A'ya isterseniz D25 hattına. Şarjı bitmeden geri dönsün yeter.
Bu araçlar alınırken Avrupa Birliği hibeleri de alınabilirse iyi olur.

1774471890424.webp

En önemlisi de (!) araç rengi ne olmalı. Bence araç renkleri mevcut kuşak/düzende olmalı sadece şerit rengi kahverenginde değil de Turkuaz renkte olmalı. Belediye reklam yaparken Turkuaz hatlarımızı kullanarak çevre dostu ve konforlu seyahat yapabilirsiniz bu çevreciliğinizden dolayı Turkuaz hatlarımızda (aslında araçlarda) %16 indirimli seyahat edebilirsiniz şeklinde PR yapabilirler.

Şuan 1/M , F/1 gibi hatlarda elektirikli otobüs işletimi yapılır e-ata modelleriyle daha uzun menzil ve daha hızlı şarj için şirketlerin çaba göstermesi lazım artık ki belediyeler için cazip hale gelsin otobüsler.

Şuan 1/M , F/1 gibi hatlarda elektirikli otobüs işletimi yapılır e-ata modelleriyle daha uzun menzil ve daha hızlı şarj için şirketlerin çaba göstermesi lazım artık ki belediyeler için cazip hale gelsin otobüsler.
Elektrikli araçlar içten yanmalı araçların aksine düşük süratta en iyi menzili sağlamakta. Otoban kullanımı denilecek hatlara uygun olmuyor ama bizim belediyemiz sadece almış olmak için Karsan fabrikasından 2. el araçları aldığından, ne yapacaklarını bilmeyip rastgele işletim yapıyorlar.
Bugün sadece 594 çalışmış o da 200 yolcu bile taşımamış. Son 2 haftadır 1 ya da 2 araç sinyal veriyor, çalışma bile değil sinyal verme bu araçlar Karsan Jest ile aynı miktarda yolcu taşıyacaksa neden alındı (ki onlar da bazı hatlarda günde 1000 yolcu taşıyabiliyor, B1'deki 478 yaklaşık 850 yolcu taşımış. Düşünün artık ne kadar verimli kullanıldıklarını)

Bu forumdaki mesajlarımı okuyan görüşümü az çok anlamıştır. Ben Avrupa'daki gibi troleybüs hatlarının işletilmesinden yanayım. Pantograflı şarjlı veya bataryalı elektrikli otobüslerden çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

Mudanya Metrobüs hattında da troleybüs kullanılacaksa @ali 'nin önerdiği gibi troleybüs çubuklarının indirilip kaldırıldığı bir sistem değil de kesintisiz bir katener hattı olması daha uygun olur.

Hatta her zaman derim, şehir içinde de uygun olabilecek bazı toplu taşıma hatları direkt troleybüse dönüştürülmeli. Böylece akaryakıt maliyeti düşürülebilir.

Elektrikli araçlar içten yanmalı araçların aksine düşük süratta en iyi menzili sağlamakta. Otoban kullanımı denilecek hatlara uygun olmuyor ama bizim belediyemiz sadece almış olmak için Karsan fabrikasından 2. el araçları aldığından, ne yapacaklarını bilmeyip rastgele işletim yapıyorlar.
Bugün sadece 594 çalışmış o da 200 yolcu bile taşımamış. Son 2 haftadır 1 ya da 2 araç sinyal veriyor, çalışma bile değil sinyal verme bu araçlar Karsan Jest ile aynı miktarda yolcu taşıyacaksa neden alındı (ki onlar da bazı hatlarda günde 1000 yolcu taşıyabiliyor, B1'deki 478 yaklaşık 850 yolcu taşımış. Düşünün artık ne kadar verimli kullanıldıklarını)
Şuan alt yapı yok şarj istasyonları yok bunlar olmadan verimli şekilde elektirikli otobüs çalıştıramazsın ilk mobilite yapılmalı büyük şarj parkları oluşturulmalı her ilçede otobüsler hızlıca değiştirilebilmeli gerek olduğunda bunlar olmadan şuanki işletimler ancak bukadar olur.

• Beğen
Tepkiler: ali

Yolcu verisini Bursakart.com.tr ağ trafiği üzerinden çekiyorsan bu arada doğru veriyi aktarmıyor, eksik gösteriyor. O yüzden o veri seni yanıltmasın.

Bu forumdaki mesajlarımı okuyan görüşümü az çok anlamıştır. Ben Avrupa'daki gibi troleybüs hatlarının işletilmesinden yanayım. Pantograflı şarjlı veya bataryalı elektrikli otobüslerden çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

Mudanya Metrobüs hattında da troleybüs kullanılacaksa @ali 'nin önerdiği gibi troleybüs çubuklarının indirilip kaldırıldığı bir sistem değil de kesintisiz bir katener hattı olması daha uygun olur.

Hatta her zaman derim, şehir içinde de uygun olabilecek bazı toplu taşıma hatları direkt troleybüse dönüştürülmeli. Böylece akaryakıt maliyeti düşürülebilir.
Öncelikle biz yeri geldiğinde Avrupa'yız yeri geldiğinde değiliz bu yüzden ben Türkiye şartlarında değerlendiriyorum.
Ben sadece Bursa-Mudanya hattında kullanılmasını uygun buluyorum. Yokuş inişlerde araç kendi ataleti ile ilerleyeceği için enerji ihtiyacı olmayacaktır ve bunun için ek trafo da yerleştirilmeyecektir. Ve eklerdeki bir iki videoda gözüktüğü gibi katener teli üzerine ters V şeklindeki parçalar koyulursa otomatik katener kaldırma sistemi ile her yerde katener takılabiliyor. Katener çok kolay çıkan bir şey de değil, katener bağlı iken çok rahat körüklü otobüs sollanabiliyor. Araçlar katener tellerine çivili değil. Şehir içinde Temsa araçlar ile örnek verdiğim Pantograf Hızlı Şarjlı Elektrikli Otobüs işletimini çok daha uygun buluyorum. Trambüs bi nebi tramvay yerine alabilecek ucuz bir şeydir.
Şuan alt yapı yok şarj istasyonları yok bunlar olmadan verimli şekilde elektirikli otobüs çalıştıramazsın ilk mobilite yapılmalı büyük şarj parkları oluşturulmalı her ilçede otobüsler hızlıca değiştirilebilmeli gerek olduğunda bunlar olmadan şuanki işletimler ancak bukadar olur.
İlk kurulum maliyetinde trafo var. Trafo her türlü lazım, düzgün altyapı kurulmadan yeri geldiğinde dizel bile çalışamayabiliyor. 600kW katener beslemesi yapabilecek çok sayıda trafo gerekecektir, Bunun için Teiaş, Tedaş, Uedaş ile ortaklaşa planlama yapılacaktır zaten.
ekonomik olarak iyi olabilir mümkünse almayalım
geride eskide kalan bir hikaye olarak kaldı bence
Çok kötü görüntü oluşturmakta bence de. Şehir dışı yollarda yani Mudanya yolunda daha mantıklı olur. Olursa bir de Gemlik için olur başka uygun rota göremiyorum, ne nüfus yoğunluğu ne de rota mesafesi ve uygunluğu açısından.

Yolcu verisini Bursakart.com.tr ağ trafiği üzerinden çekiyorsan bu arada doğru veriyi aktarmıyor, eksik gösteriyor. O yüzden o veri seni yanıltmasın.
%20 tölerans payı bırakarak hesaplıyorum daima.

Troleybüs sistemi tamamen katanerli olmalı ve şehir içine yayılmalı.Özellille küçük şehirlere alınacak araçlarda yaş sınırı yerine işlev tercih edilmeli

Geri