Bursa'da Sözleşmeli Toplu Taşıma Araçlarının Bursakart Sistemine Entegrasyonu

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
988
Dağ ilçelerinde son zamanlarda gerçekleşen Bursakart entegrasyonlarının hem Bursa Özel Halk Otobüsleri hem de Bursa'nın Minibüsleri başlığında konuşulması karmaşasının ardından bu başlığa ihtiyaç olduğunu düşündüm.

Bu başlıkta duraklara bağlı M plakalı minibüsler dışında kalan ve nakit ödeme alarak çalışan sözleşmeli toplu taşıma araçlarının Bursakart sistemine entegrasyonu ve bu entegrasyon sonucunda bu araçların çalışacağı yeni hatlar hakkında konuşabiliriz.

Köy Otobüslerinde Kartlı Sistem Ve Öğrenci Ücreti Talebi İle Sefer Saatlerinin Yetersizliği​

Bursa Mustafakemalpaşa Orhaniye Mahallesi'nde yaşıyorum. Kız kardeşimle birlikte her gün Mustafakemalpaşa-Kömürcükadı Şapçı-Karaorman (820 numaralı) belediye otobüs hattını kullanıyoruz. Ben dershaneye, kız kardeşim ise çıraklık eğitim lisesine (mesem) gidiyor. Öğrenci olmamıza rağmen köy otobüsünde kartlı sistem bulunmadığı için kişi başı tek yön 35 TL Nakit ödeme yapıyoruz. Gidiş-dönüş ve haftanın her günü bu şekilde yolculuk yaptığımızda, iki kişi olarak haftalık toplam 700 TL gibi çok yüksek bir ücret ödemek zorunda kalıyoruz.

Ayrıca otobüs sefer saatleri çok seyrek ve son otobüs oldukça erken olduğu için ben eğitimim için derse kalamıyor, kardeşim ise işten erken çıkmak zorunda kalıyor. Bu durum hem eğitim hem de iş hayatımızı olumsuz etkiliyor ve kardeşimin maaşı da erken çıkmak zorunda kaldığı için kesiliyor.

Yetkililerden öncelikle köy otobüslerinde öğrenci kartı ile kartlı sistemin uygulanmasını ve bu sistemde öğrenci ücretinin Mustafakemalpaşa içi öğrenci ücretiyle aynı ya da çok az farkla olmasını talep ediyoruz. Ayrıca, son otobüs saatinin daha geç bir saate alınmasını da istiyoruz. Böylece eğitim ve iş hayatımızı daha sağlıklı sürdürebiliriz.

Kaynak: Şikayetvar

Nakit sistemde araç kalmaması gerektiğini bir kez daha anlıyoruz. Kartlı sistemdeki kırsal araçlarında dahi merkezdeki gibi sıkı bir denetim uygulanamazken nakit sistemdeki araçlar izlenemedikleri için tamamen başıboş kalıyorlar, işleyiş tamamen şoförün, yüklenicinin veya mal sahibinin insafına kalıyor.

Mesela aklımda ki soru: Şehir içinde olan ulaşım sübvansiyon bu yeni katılan araçlara da uygulanıyor mu?
Anlaşmalı öholarda sübvansiyon yoktur pek zannetmiyorum.Batı öho bu konuda sıkıntı çıkarıyor onlar bi ara nakit sisteme dönmekle tehdit etmişlerdi belediyeyi o zaman bu sübvansiyon kararı alınmıştı diye biliyorum.

Anlaşmalı öholarda sübvansiyon yoktur pek zannetmiyorum

B1, 35C, D3 gibi aktarmada ücretsiz bazı hatlar sözleşmeli otobüsçüler tarafından işletiliyor. Keza yine metro besleme hattı olan D12 (ve türevleri) ile D11, 2K hatları minibüsçüler tarafından işletiliyor.

Hepsi bir yana, 35C hattında sübvansiyon olmasa Minibüs Koop. işletimi sürdüremez...

Son düzenleme:
Bunla ilgili kesin bir bilgimiz varmıdır.

Kesin bilgi maalesef yok. Yani sübvanse edilmiyorlar da diyemem ediliyor da diyemem. Ancak 35C, yolcularının en az yarısının "ücretsiz aktarma" ile bindiği bir hat. Bunun ücretsiz yolculuk hakkı bulunan 65+ ve engelli kalemleri var. Öğrenci indirimi, aylık kart derken herhangi bir hattan aktarma yapmadan direkt 35C'ye binip tam ücret ödeyen çok az.

D3 hattı da 35C'ye benzer bir durumda. O da Namık Kemal ve Zafer mahallelerini Gökdere İstasyonu'na besliyor.

35B 35C ve D3 olmak üzere üç tane aktarmada ücretsiz hattı işleten Minibüs Koop.'un geri kalan 1A, 19C ve 29A hatlarından elde edeceği gelirle diğer hatlardan elde edeceği düşük gelirin zararını karşılayabilmesi de çok zor. Üstelik 35C ve 35B'de Karsan Atak çalışıyor.

Belki de sözleşmeler yükleniciye bağlı olarak şekilleniyordur ama ben Bursa'da tek sübvanse edilen alt yüklenicinin Batı ÖHO olduğunu sanmıyorum.

Beni uyku tutmayan ve bir ara @Efe16 ile de mesajlaştığımız bu gece uyumaya çalışırken aklıma bir şey geldi.

2020 yılı başında (11 Mart öncesi :D) Babasultan - Kozluören - İnegöl güzergahında 629K kodlu bir hat açılmıştı ve bu hatta yine bu iki köye giden D17 başta olmak üzere Kestel köy hatlarını işleten Barakfakih 124 nolu Koop. "nakit sistemde" çalışıyordu. Korsan falan değil ha! 629K hattı hâlâ aktif ancak Burulaş web sitesinde dahi yer almıyor. Kartlı sisteme entegre araçların böyle bu şekilde bazı hatlarda nakit çalıştırılması bana garip geliyor.

Buna benzer başka bir örnek var mı bilmiyorum. Mustafakemalpaşa'da ve İnegöl'de (629K'dan farklı olarak İnulaş'ın nakit çalışabileceği) olabileceğini düşünüyorum. Gemlik'te keza tüm köy hatları kartlı sisteme entegre.

Bursakart sitesinde İnegöl araçları da gözüküyor eskiden var mıydı ? İnegöl'de ayrı kart geçiyor

Bu yılı tam bilemiyorum ama geçen sene neredeyse hepsinde destek vardı

Özelleştirmeyi dahi külfet haline getiren bu sübvansiyonlara bir ayar çekilmesi gerekiyor. En başta da 4736 sayılı kanunla ücretsiz yolculuk hakkı bulunan (65 yaş üstü ve engelli) kişilerin binişleri ile ilgili gereken düzenlemeler. Bu iki grubun binişlerinin maliyeti belediye tarafından değil Aile Bakanlığı tarafından karşılanmalı. Bursakart altyapısı üzerinden bu iki grubun biniş verileri ve bindikleri her bir hattın tam ücret tarifesinin hesaplanmasıyla bulunacak ödeme miktarları Aile Bakanlığı tarafından doğrudan yükleniciye ödenmeli. Mevcut sistem belediyeyi de alt yükleniciyi de dara sokuyor. Bu iki grup ve Şehit Yakını / Gazi harici ücretsiz ulaşım hakkı bulunan tüm gruplardan bu hak alınmalı.

Ücretsiz binişlerin dışında kalan sübvansiyon kalemleri için, yani aktarma indirimi ücret farkı, öğrenci tarifesi ücret farkı ve aylık kart ile yapılan binişe karşılık ödenen ücretlerde de karşılıklı anlaşma yapılarak, aktarma/öğrenci indirimi ücret farkı ödenmesinin kesilip yolcunun kartından ne kadar ücret kesildiyse onun yüklenici havuzuna aktarılması sağlanmalı. Aylık kart biniş ücretinde de her binişe karşılık biniş başına tekabül eden ücret (Tam: 29 Öğrenci: 7.90) ödenmeli.

Geçmiş dönemlerdeki uygulamalar gibi biniş ücretlerinden Burulaş'a komisyon aktarılsın demiyoruz, en iyi ihtimalle sübvansiyonlar bahsettiğim şekle getirilip özelleştirmenin Burulaş üzerindeki mali yükünün azalmasını istiyoruz. Özelleştirme/taşeron çoğu sektörde oturduğun yerden kazanmak demek iken Bursa ulaşımında ayrıca maliyet demek maalesef.

Ben tam bilet varsa hem öğrencinin hemde indirimli ve ücretsizlerin bu tam biletim yarısı kadar ücret ödemesi gerektiğini düşünüyorum.Tam bilet basanlar salak yerine konuyor ve kamuya daha buyük zarar böyle oy için bilmem ne için artık ulaşım alet edilmemeli ve bayramlarda her il yarım biletle devam etmeli şu bedavacılıktan bir çıkalım belediyeler rahat bi nefes alsın.

65 yaş için öğrenci ücreti alınsa o bile kafi. Sırf ücretsiz diye 3-4 durak için otobüse binen yaşlılar var. Tamam yaşlıdır yüremiyordur diyoruz ama sırf ücretsiz diye de toplu taşımaya binmek doğru değildir. Onun için ben 65 yaş grubu için öğrenci tarifesinden ücret alınmasını uygun buluyorum. Yaşlılarımızın emekli maaşları da yetmiyorsa o da hükümetin problemidir, belediyelerin değil.

Benim fikrim herkesten eşit ücret alınsın ama tam ücret ortalama 20 TL olsun. Böylece sorun çözülür

Bu yüksek tarifelerin sebebi de aslında ücretsiz kalemler.

Bir de yaşlılar maalesef hat seçiciliğinde bulunmuyor. Merinos'tan bir yaşlı Yalova Yolu üzerinde bir yere gitmek için 96 yerine 101 biniyor şaka gibi. İnsanların 82 TL ödediği hat. Güzel Gemlik Koop ta bundan bezdi.

Yine BUDO seferine yetişmek için hızlı giden 2U ve F1 hatlarına Güzelyalı içinde binip birkaç durak giderek insanların hakkına giriyorlar. 2GM nelerine yetmiyor?

Buna tepki gösterdiğinizde "Siz de yaşlanacaksınız, genç kalmayacaksınız." veya "O senin büyüğün, yaşlıya hürmet edilir" vb. tepkilerle karşılaşıyorsunuz.

Burada olan, bu hakka sahip olmasına rağmen suistimal etmeyen anlayışlı yaşlı yolculara oluyor. Onlar da toplu taşıma araçlarında kendilerini belli ediyor. Öylelerine saygım sonsuz.

İşin kötü yanı, ticari tahditli plaka mevzusu gibi 65 yaş üstü meselesi de belediye yetkisini aşıyor. Ne istiyorsunuz bu belediyelerden?

Geri