Berktuğ
WT Moderatör
- Puanlar
- 1,246
Bunu güzel düşünmüşler otobüslere binenleri ayırt etmek için iyi olmuş.KARTLAR RENKLERLE AYRILIYOR
Yeni sistemde kartlar işlevlerine göre 3 ana gruba ayrıldı:
– Tam Kartlar (Yeşil): Anonim ve kişiselleştirilmiş olmak üzere iki seçenekle sunuluyor. Kişiselleştirilmiş kartlara 2.900 TL karşılığında 100 binişlik abonman tanımlanabilecek.
– İndirimli Kartlar (Beyaz): Öğrenci, öğretmen, 60 yaş üstü ve mezuna kalan öğrenciler için düzenleniyor. Öğrencilere 790 TL’ye 100 binişlik abonman imkânı sunulurken, diğer indirimli kart türlerine abonman uygulanmayacak.
– Ücretsiz Kartlar (Kırmızı): 65 yaş üstü, engelli, refakatçi, AFAD, basın ve diğer özel statüdeki kullanıcılar için düzenleniyor. Günlük sınırlı veya sınırsız biniş hakları ile kullanım sağlanacak.
Senin yapmış olduğun sistem değişikliği bedelini niye ben ödüyorum onu anlamadım. Kart değişiminin ücretsiz olması lazım
Zannedersem şuanki kartlar devam edecek eski sarı logosuz kartlar devre dışı kalacak yenilemişken şu validatörleride yenileseler keşkeMifare kartlar da ücretsiz yenilenebilirdi tabii...
Hayır abi tüm kartlar devre dışı kalacak hepsini para verip yenilemeniz isteniyorZannedersem şuanki kartlar devam edecek eski sarı logosuz kartlar devre dışı kalacak yenilemişken şu validatörleride yenileseler keşke
Şimdi gidiyorum yenilemeye sorucam.Hayır abi tüm kartlar devre dışı kalacak hepsini para verip yenilemeniz isteniyor
Her biniş başına 2 saniye sayarsak, toplam yolcu miktarını da 914.000 kişi alırsak Bursa'lılar günde yaklaşık 30.467 dakikalarını, 508 saatlerini kötü validatör/validator yazılımları yüzünden kaybediyor. Bunu gibi bir şeyle uğraşmak yerine saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar. Madem kartlar yenilecek, İstanbul gibi online başvuruyu açsınlar, isteyenler kartları basıldığında kargo ile isteyenler de metro istasyonundan alsın. Kargo ile isteyenlerden 50 TL kargo ücreti alınsın, diğerleri için bi sikke (osmanlı lirası) bile alınmasın, bana kalsa yenilemeye gelecek kişiler (İlçelerle ilgili yer söylenmemiş) için yol ücreti bile verilmeli.
Mifare çipli kartlar vaktinde (asis sistemine geçilmeden önce diye anımsıyorum) online doluma uygundu, sonra sarı halkalı kartları çıkartınca eski kartların online dolum özelliklerini kapattılar. Ama otobüse binerken eski tip kartlarını kullanıp binenler diğer yolcular gibi 2+ saniye kart okutmasını beklemeden çat diye okutup geçiyorlar.Bu arada değişim ile ilgili duyuru kısmında eski kartlardan bahsederken Mifare diye bahsetmişler. Evet E-Kent döneminden itibaren sarı temassız logolu kartlar çıkana kadar basılan tüm kartlar teknoloji, güvenlik ve şifreleme bakımından daha zayıf olan Mifare çipini kullanıyordu (Bu kartlara online işlem yapılamıyor) Ancak online işlemler devreye girdiğinde basılan sarı temassız logolu Bursakart'lar Desfire çipi kullanıyor.
1 Ağustos'ta çıkan yeni kartlar da Desfire çipi kullanıyor. Aslında buna bakılırsa sarı temassız logolu ve online işlem yapılabilen mevcut kartların değiştirilmemesi lazım. Mifare kartlar da ücretsiz yenilenebilirdi tabii...
Bundan sonra bir değişiklik yapılacağını sanmıyorum ama validatörlerin en acilindem yeni val8 versiyonla yenilenmeleri lazım bu yeni kartlarla beraber sistem tamamen değişmiş olur uzun yıllar başka değişime ihtiyaç kalmazUmarım teknik anlamda gereken bu değişiklikten sonra gerekmedikçe yeni bir değişiklik yaşanmaz.
Bundan sonra bir değişiklik yapılacağını sanmıyorum ama validatörlerin en acilindem yeni val8 versiyonla yenilenmeleri lazım bu yeni kartlarla beraber sistem tamamen değişmiş olur uzun yıllar başka değişime ihtiyaç kalmaz
Duyuruda "Artık güncel teknolojide yetersiz kalan ve önemli güvenlik açığına sebep olan eski seri BuKART/BursaKart'lar kullanıma kapatılacaktır. Vatandaşlarımızın yeni güvenlik açısından güçlendirilmiş kartlara geçmeleri önemle rica olunur." şeklinde ekleme yapsalar çoğu vatandaş hayır demezdi bence. Ama birden yok kullanamayacaksın dersen tepki de alırsın. Altında bütün eski seri güvensiz kartların fotoğrafları, (ilk mavi kartlar, 2008 özel seri, 2009 özel seri, 2010 özel seri vs. kartların hepsinin fotoğrafı) millet aaa benim kartım bundanmış, hemen değiştireyim sorun çıkmasın derler.Ali eski kartlarda Mifare Classic çip var, Mifare Plus olsa hani yine bir nebze. Mifare Classic dediğin çip 2008 yılında güvensizliği anlaşılan, bilgisayar korsanları tarafından kırılabilen/kopyalanabilen bir çip. Zaten bu yüzden DESFire çıktı ya? Sen teknik olarak Ultralight karta da online dolum yaptırırsın, hatta plastik kart yerine bir fişe karekod basıp açık çevrim bir Bursakart haline getirebilirsin ama güvenliği tartışılır...
Burulaş'ın eski kartları kullanıma kapatması yerinde bir karar, destekliyorum ancak "sarı logolu" diye bahsettiğimiz kartlar da 1 Ağustos'ta çıkan yeni kartlarla aynı çipi, 512 baytlık DESFire Light çipini kullanıyor. Bu sarı logolu kartlar değişmeseydi de olurdu aslında.
Umarım teknik anlamda gereken bu değişiklikten sonra gerekmedikçe yeni bir değişiklik yaşanmaz.
Duyuruda "Artık güncel teknolojide yetersiz kalan ve önemli güvenlik açığına sebep olan eski seri BuKART/BursaKart'lar kullanıma kapatılacaktır. Vatandaşlarımızın yeni güvenlik açısından güçlendirilmiş kartlara geçmeleri önemle rica olunur." şeklinde ekleme yapsalar çoğu vatandaş hayır demezdi bence. Ama birden yok kullanamayacaksın dersen tepki de alırsın. Altında bütün eski seri güvensiz kartların fotoğrafları, (ilk mavi kartlar, 2008 özel seri, 2009 özel seri, 2010 özel seri vs. kartların hepsinin fotoğrafı) millet aaa benim kartım bundanmış, hemen değiştireyim sorun çıkmasın derler.