Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Şuanki uygulamada QR ile biniş dışında alternatif biniş seçenekleri de olmalı (NFC gibi) ve Sanal kartlar sadece tam ile sınırlı olmamalı. Abonman,Öğrenci vs. bunlar da sanal olarak kullanılabilir.
Bu videoda 93 hattında NFC ile geçiş anı var. Bunu sorduğum bir yetkili de bana NFC ile geçişin o dönem denendiğini ancak rağbet görmediğini söylemişti ancak Bursakart'ın hiçbir güncellemesinde NFC ile ilgili bir bilgilendirme olduğunu hatırlamıyorum. Daha ayrıntılı bir tanıtım yapılsaydı karekodtan daha çok kullanılacağı bir gerçekti.
Öbür konu, sanal indirimli/ücretsiz kartta da sanal kartı hak sahibinin, fiziksel kartı da bir başkasına vererek kullandırabileceği ihtimali ve abonman kartlarda fiziksel kartların çalışma prensibinden dolayı aynı biniş haklarını hem fiziksel kartta hem sanal kartta kullanamıyorsunuz. Sanal kart, mevcut kartınızdan farklı bir kart olup bakiyeleri de ayrı olmak zorunda. Yine bu prensipten dolayı online dolumlarda validatöre okutup yükleme işleminin tamamlanması gerekiyor.
Bursakart Mobil uygulamasını hem mevcut işlevini barındıran hem Bursakart bayilerinin NFC özellikli akıllı telefonları ile bayilik yapabilmesini hem de şoför/araç sahiplerinin otomasyon olarak kullanmasını sağlayacak bir superapp olacak şekilde amatör olarak tekrar tasarlamıştım. Müsaadenizle arayüzleri paylaşmak istiyorum.
Araçların kaç dakika sonra geleceği bilgisi saat bilgisine bağlı değil aracın konumuna göre hesaplanıyor. Yaklaşan araçlara baktığınız durak ile aracın yaklaştığı durak arasındaki tüm durakları hesaba katar, her iki durak arasını 1 dakika olarak sayar ve ona göre o bilgiyi verir.
Bursakart'ların değiştiği şu dönemde Bursakart tarihini, araştırıp bulabildiğim kadarıyla burada paylaşmak istiyorum.
2002 yılında akıllı bilet sistemi için (o dönemki adı Bukart) yapılan ihale sonucu EAS isimli şirket Yap - İşlet - Devret modeli ile 6 yıllığına Bukart altyapısını işletme hakkı kazandı. EAS, 1999 yılında Ankara'da Naim Sungur tarafından kurulmuş ve asıl işi su sayacı üretmek olan bir şirket. Bukart ihalesini aldığı dönemde bu iş için o dönem merkezi BUTTİM'de olan E-Kent'i kurdu.
O dönemin teknolojik koşullarına göre oldukça kaliteli bir altyapı kurulan Bukart sisteminde manyetik bilet ve akıllı kartlar Paragon isimli Fransa merkezli bir şirketten, validatörler, dolum cihazları, turnikeler yine Fransa merkezli olan Ascom'dan alınıyor. (Ascom'un o dönemki validatörleri Fransa'da bazı yerlerde hâlâ kullanılıyor.)
21 Mart 2003 tarihinde Bursaray'da akıllı Bukart dönemi başlıyor. Londra Oyster Card'ın Haziran 2003'te başladığını ve o dönemki İstanbul Akbil altyapısını göz önünde bulundurursak o dönemin yetkilileri yenilikçi ve öngörülü davranıyor.
Bukart altyapısını şöyle özetleyecek olursam, validatörler o dönem herhangi bir GSM ya da GPS modülüne sahip olmuyor (BOİ araçları). BOİ Garajı'nın tavan kısmında ve araçların ön camına asılı kızılötesi alıcı/vericiler ile araçlar garaja girdiği an iletişim kurularak veri aktarımı gerçekleştiriliyor. Garaj, seyahat kartları ofisleri ve turnikeler arası iletişim ise PSTN (Çevirmeli Ağ) ile yapılıyor. Ancak Özel Halk Otobüsleri'nde garaj mevzusu mümkün olmadığı için onların araçlarına farklı validatörler takılıyor ve bu validatörler 2G ağına bağlanan GSM modülü içeriyor. (Teknik şemaları mesajın sonunda paylaşacağım)
(Özel Halk Otobüsü validatörü)
Hatta o dönem E-Kent, Bukart'ı İstanbulkart gibi marketlerde vs. kullanılabilecek şekilde planlıyor, bunun için de Türkiye İş Bankası ile anlaşıyor ancak bu plan ne yazık ki gerçekleşmiyor. (Bu nedenle mavi eski Bukart'larda İş Bankası logosu bulunur)
2008 yılı geldiğinde EAS'a ait olan E-Kent, şu anki sahibi Çalık Holding'e satılıyor ve elektronik ücret toplama sisteminde yeni bir dönem başlıyor. 2011 yılında ise artık o dönemin koşullarına göre ilkel ve yetersiz kalan Ascom ve EAS (ÖHO) validatörler yerini Adam Elektronik tarafından üretilen kırmızı validatörlere bırakıyor.
Bu cihazlar sahip olduğu 3G GSM ve GPS modülleri sayesinde araçların uzaktan takibi mümkün oluyor, süreç içerisinde Burulaş Toplu Ulaşım Rehberi adıyla, bizlerin gelen otobüsü görebilmesini sağlayan bir web sitesi faaliyete geçiyor.
2016 yılında istasyonlardaki gişeler kaldırılıp yerine İnnova tarafından üretilen Bursakart kioskları konuluyor. 2017 yılında artan araç sayısının validatör ihtiyacını karşılama ve bozulan Adam Elektronik validatörlerinin yerine takma amacıyla Minova validatörler araçlara takılıyor ancak bu validatörler Adam Elektronik validatörlerinin yerini almıyor.
2019 yılının ortalarında altyapı değişikliğine gidilen Bursakart sisteminde Asis altyapısına geçiliyor. 2020 yılı Ağustos ayında Bursakart Mobil uygulaması tanıtılıyor. Bu süreçte 2003 yılından o güne kullanılan Mifare çipli Bukart'ların yerine Desfire Light çipli Bursakart'lar çıkarılıyor. Bu yeni Bursakart'lar online işlem yetkisine sahip olurken Mifare çiplilerde bu işlemler gerçekleştirilemiyor.
1 Ağustos 2025'te ise teknolojik yetersizliğe sahip Mifare çipli Bukart'ların değişimi çağrısı yapıldı.
E-Kent Bursa tanıtım filmi:
Asis Elektronik Tanıtım Filmi (Bursa'dan görüntüler yer alıyor):
Mesajda yer verdiğim Minova (önü siyah) validatörleri hatırlıyor musun, denk geldi mi bilmiyorum ama bana çok denk geldi. Onlar da çok iyiydi. Fotoğraf 2018 yılına ait. Eşkel hattı o zaman 9 TL'miş. Ekonominin gidişatı kendini belli ediyor.
Adam Elektronik validatörlerinin birkaç kez sıkıntısına denk geldim, kart okuttuğunda ses çıkmaması, kart okutmaya tepki vermemesi gibi. Ama yine de Asis Val7'den çok daha iyilerdi.
Mesajda yer verdiğim Minova (önü siyah) validatörleri hatırlıyor musun, denk geldi mi bilmiyorum ama bana çok denk geldi. Onlar da çok iyiydi. Fotoğraf 2018 yılına ait. Eşkel hattı o zaman 9 TL'miş. Ekonominin gidişatı kendini belli ediyor.
Adam Elektronik validatörlerinin birkaç kez sıkıntısına denk geldim, kart okuttuğunda ses çıkmaması, kart okutmaya tepki vermemesi gibi. Ama yine de Asis Val7'den çok daha iyilerdi.
Onlarıda biliyorum son zamanlar takmışlardı şöyle güzel bir tasarım yapıp hızlı cihazlar neden alınmaz ki sana zarar hep zaman kaybı yaşanıyor yolcu tedirgin okuyor 2 keremi çekti diye bunlara kulak vermek lazım
Onlarıda biliyorum son zamanlar takmışlardı şöyle güzel bir tasarım yapıp hızlı cihazlar neden alınmaz ki sana zarar hep zaman kaybı yaşanıyor yolcu tedirgin okuyor 2 keremi çekti diye bunlara kulak vermek lazım
Val 8 gelsin zaten sorun kalmayacak burulaşın neden hala bu cihazda direttiğine anlam veremiyorum topluca sadece okuyucu cihaz değişecek sistem aynı zaten kaç para maliyeti var yahu
İnegöl de Kentkart olduğu dönemde gerçekten aşırı hızlı şekilde kartları okuyordu ve türünü söylüyordu. Ayrıca vize tarihleri ile alakalı vs. Validatörden uyarı mesajı söylüyordu. Aslında Bursakartta da olabilirmiş. Ama ana sorun şimdi validatörlerde en azından hızlandırsalar daha iyi olacak veya direkt değişse en azından Bursa ulaşımında önemli bir adım atılır.
İnegöl de Kentkart olduğu dönemde gerçekten aşırı hızlı şekilde kartları okuyordu ve türünü söylüyordu. Ayrıca vize tarihleri ile alakalı vs. Validatörden uyarı mesajı söylüyordu. Aslında Bursakartta da olabilirmiş. Ama ana sorun şimdi validatörlerde en azından hızlandırsalar daha iyi olacak veya direkt değişse en azından Bursa ulaşımında önemli bir adım atılır.
Asis ve Kentkart'ın kurum disiplinini az çok bilen biri olarak Asis'in belediyeler için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Kentkart yeniliklere, gelişimlere ve esnekliğe kapalı bir şirket. Asis ise aksine terzi usulü belediyelerin ihtiyaçlarına göre birçok çözümü sunabilen ve şekillendirebilen bir şirket. Mesela Bursakart tarihini paylaştığım mesajdaki "şehir yaşam kartı" uygulamasını bugün Asis yapabiliyor. Denizbank ile yaptığı işbirliği sonucu isteyen belediyelere VISA logolu kart hizmeti verebiliyor. Burulaş, Bursakart sahiplerine POS cihazlarında geçen bir ulaşım kartı vermek istesin, Asis bu VISA logolu kartları (Rotapay) anında verir. Ancak kentkart'ın böyle bir hizmeti yok.
Asis tamamen yeniliğe, gelişime ve isteyen belediyelere tüm imkanlarını sunmaya açık bir şirket. Sadece Burulaş'ın bu işbirliğini iyi değerlendirmesi lazım.
Asis ve Kentkart'ın kurum disiplinini az çok bilen biri olarak Asis'in belediyeler için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Kentkart yeniliklere, gelişimlere ve esnekliğe kapalı bir şirket. Asis ise aksine terzi usulü belediyelerin ihtiyaçlarına göre birçok çözümü sunabilen ve şekillendirebilen bir şirket. Mesela Bursakart tarihini paylaştığım mesajdaki "şehir yaşam kartı" uygulamasını bugün Asis yapabiliyor. Denizbank ile yaptığı işbirliği sonucu isteyen belediyelere VISA logolu kart hizmeti verebiliyor. Burulaş, Bursakart sahiplerine POS cihazlarında geçen bir ulaşım kartı vermek istesin, Asis bu VISA logolu kartları (Rotapay) anında verir. Ancak kentkart'ın böyle bir hizmeti yok.
Asis tamamen yeniliğe, gelişime ve isteyen belediyelere tüm imkanlarını sunmaya açık bir şirket. Sadece Burulaş'ın bu işbirliğini iyi değerlendirmesi lazım.
Burulaş'ın her yapacağı yenilik Bursa'da yaşayan herkes için iyi bir adım olacaktır ki bu iş birliği daha iyi sonuçlara varabilir gerek yolcu açısından gerek şoför açısından.
Hem okunaklı hem de bildiğim kadarıyla dokunmatik. Şoför validatörü almaya gerek kalmadan direkt onlardan koyabilirlerdi daha düşük maliyetli olurdu tam istedikleri gibi
1 Aralık itibarıyla 1. nesil BursaKart’lar kullanımdan kalkıyor.
Teknolojik ömrünü tamamlayan mevcut kartlar, 31 Aralık 2025 tarihine kadar 50 TL karşılığında yenilenebilecektir.
Yeni nesil BursaKart’lara, Kişiselleştirme Ofisleri ve Cep Ofisleri üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
1 Aralık itibarıyla 1. nesil BursaKart’lar kullanımdan kalkıyor.
Teknolojik ömrünü tamamlayan mevcut kartlar, 31 Aralık 2025 tarihine kadar 50 TL karşılığında yenilenebilecektir.
Yeni nesil BursaKart’lara, Kişiselleştirme Ofisleri ve Cep Ofisleri üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Ağustos'tan bu yana süren tartışmalı geçiş süreci tamamlanıyor demek.
Elektronik para kartlarının ücretlerine baktığımda bazı elektronik para kuruluşlarının kartlarını ücretsiz verdiğini, bazılarının 15, 30 TL gibi cüzi ücretler aldığını (MoneyPay ve Paycell), bazılarının da 100 - 120 TL gibi ücretler aldığını gördüm.
Bu kartların hepsi EMV akreditasyonuna bağlı üretilen, çip, manyetik şerit ve sağ altında Mastercard, Visa ya da Troy logosu barındıran ön ödemeli kartlar. Bu kartların dahi en pahalısı 120 TL iken dümdüz Desfire çipli Bursakart'ın 150 TL olması kabul edilemez.
Üstüne yıllık 200 TL vize ücreti alınması da tepkilere neden oluyor. İnsanlar bu yüzden ilk başvuruda 350 TL gibi ciddi bir ücreti ödemek zorunda kalıyor. Kart için belki "maliyet" (alıştığımız kelime) denilir ancak vize ücretinin bir gerekçesi olmamalı. Üstelik boş Bursakart'ların şeffaf kaplamalı PVC kart olup üzerine termal yazıcıyla baskı alınması da kartları dayanıksız yapıyor. Kullandıkça soyulan şeffaf kaplama, baskının silinmesine ve kartın çabucak eskimesine sebep oluyor.
Burulaş'ın Bursakart ihracında maliyeti karşılama ya da kâr amacı gütmeyip en kaliteli baskı yöntemini kullanması, anonim kartlarda cüzi ücret talep etmesi, kişiselleştirilmiş kartlarda da mümkünse ilk başvuruda ücretsiz kart vermesi, değilse de yine cüzi bir ücret talep etmesi gerekiyor.
Tekirdağ Kart uygulaması, Asis Elektronik'in isteyen şehirlere aynı arayüzün şehirlere göre kişiselleştirilmiş versiyonu olarak sunduğu uygulamalardan biri.
Bursakart Mobil'e ek olarak Nasıl Giderim? ve NFC Sanal Kart özelliklerini barındırıyor. Burulaş'ın BT birimi göz önünde bulundurulduğunda sürekli sorun çıkaran Bursakart Mobil uygulaması yerine Asis'ten Bursa için bu tip bir uygulama istense daha iyi olmaz mıydı?
@Efe16 kiosktan mobil uygulamaya Asis belediyelere her türlü hizmet verebiliyor gördüğün gibi. Burulaş kendisi gerçekleştiremiyorsa ya da zorlanıyorsa bunları Asis'ten temin etmeli bence.
Burulaş zaten kulağını hep tersten tutuyor madem senin adına bunu yapan var işin ehline bırak bu işi hem şu validatörleri değistirsin asis hemde uygulamayı neden herşey ters bu şehirde anlamıyorum