Dearsan Tersanesi

deger16

WT Kullanıcı
Puanlar
2,202
Dearsan Tersanesi (Dearsan Gemi İnşaat Sanayi A.Ş.), Türkiye'nin askeri gemi inşası ve savunma sanayii alanında dünya çapında tanınan en köklü özel tersanelerinden biridir.

Kuruluş ve Ortaklık Yapısı

• Kuruluş: 1980 yılında İstanbul Tuzla'da kurulmuştur.
  • Yönetim: Tersanenin Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün eski başkanı olan Aziz Yıldırım'dır. Aziz Yıldırım döneminde Dearsan, sivil gemi inşasından ziyade yüksek teknolojili askeri gemi projelerine odaklanmıştır.

Üretim Kapasitesi ve Ürünleri​

Dearsan, bir savaş gemisinin tasarımından silah sistemlerinin entegrasyonuna kadar tüm süreçleri kendi bünyesinde yürütebilen nadir tersanelerdendir. Ürettiği başlıca gemi tipleri:
  • Karakol Gemileri: Türk Deniz Kuvvetleri için üretilen 16 adet Tuzla Sınıfı Karakol Botu, tersanenin en bilinen referansıdır.
  • Hücumbot ve Korvetler: Yüksek süratli, güdümlü mermili hücumbotlar (Örneğin Katar için inşa edilen FAC 78).
  • Mayın Avlama Gemileri: 2024 ve 2025'te imzalanan yeni nesil mayın avlama gemisi projeleriyle bu alanda uzmanlaşmıştır.
  • İnsansız Deniz Araçları (SİDA): SALVO adlı silahlı insansız deniz aracı ile Türkiye'nin insansız deniz teknolojileri alanındaki önemli oyuncularından biridir.

Küresel Güç: İhracat Başarıları

Dearsan'ı farklı kılan, uzun yıllar boyunca Türk Deniz Kuvvetleri'nden ziyade yurt dışı pazarlara odaklanmış olmasıdır:
  • Türkmenistan: Türkmenistan Deniz Kuvvetleri'nin neredeyse tüm modern filosunu (yaklaşık 45 gemi) Dearsan inşa etmiştir.
  • Nijerya: Nijerya Deniz Kuvvetleri için 76 metrelik iki adet Açık Deniz Karakol Gemisi (OPV 76) inşa etmektedir.
  • Katar: Katar için 78 metrelik yüksek süratli hücumbotlar inşa etmektedir.
  • Tanzanya ve Kazakistan: Bu ülkelerde tersane kurma ve gemi inşa projeleri için 100 milyon doları aşan sözleşmelere imza atmıştır.

Güncel Durum​

2026 itibarıyla Dearsan, "yıllar sonra yuvaya dönerek" Türk Deniz Kuvvetleri ile de büyük projelere başlamıştır. Hisar Sınıfı açık deniz karakol gemileri ve yeni nesil mayın avlama gemileri tersanenin Tuzla'daki tesislerinde eş zamanlı olarak yükselmektedir. Ayrıca lüks yat segmentinde de "Queen Yaz" gibi 50 metrelik dev projelerle adından söz ettirmektedir.

Son düzenleme:
Geri