Eski Medeniyetler'de Teknoloji

HasanTürk

Moderatör
Mesajlar
988
Tepkime puanı
2,823
Yaş
41
Konum
Adana
Antikythera Mekanizması

antikythera-mekanizmasi-1.webp

Antikythera Mekanizması, analog bilgisayarın en eski örneğidir. 2000 yıldan daha eski olan bu icat, birkaç yıl sonraki çeşitli olayların tarihlerini belirlemek için kullanıldı.

Astrolojik hareketlerin yanı sıra Olimpiyat oyunları gibi yerel olayların kaydını tutmaya yardımcı olmak için 30’dan fazla dişli çark kullandı. Bu tür bir mühendislik harikasına hiçbir şey en az bir 100 yıl kadar daha rakip olmadı.
 
Likurgus Kupası

Tarih: Milattan Önce 200

Ülke: Roma İmparatorluğu
lycurgus-kupasi-1.webp

Bu icat 1950’lerde keşfedildiğinde bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Likurgus Kupası, nanoteknolojinin dünyadaki ilk örneği olan eski bir Roma kadehidir.

Kadeh, ışığın yönüne bağlı olarak yeşim renginden kan kırmızısına kadar renk değiştiriyor. Kadeh, bir kum tanesinin binde birinden daha küçük öğütülmüş altın parçacıkları içeriyor. Akıllara durgunluk veren bir hassasiyetle yapılan Likurgus Kupası, bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor.
 

Viking Pusulası​

images (48).webp
Yüzyıllar önce derin okyanuslarda yol almak oldukça zorlu bir işti ve unutmayın; GPS gibi bir teknoloji yoktu. Mesela Avrupa'dan yola çıkıp Amerika'ya gitmek istediğinizde, yol üzerinde Madagaskar'a çarpmanız oldukça mümkündü. Bilirsiniz, okyanusta her yer aynıymış gibi görünür insana. Günümüz bilim insanları, Vikingler'in hiçbir sorun yaşamadan Norveç'ten Grönland'e rahatça gidip gelmesinin arkasındaki sırrı aramaya koyuldu. 1948 yılında, 11. yüzyıldan kalma bir manastırda, Vikingler'e ait ve oldukça gelişmiş bir pusula bulundu.
images (49).webp
Manyetik pusulalar icat edilmeden önce, denizciler yönlerini güneş saati sayesinde buluyorlardı. Bu nedenle geceleri ve bulutlu havalarda deniz seyehati yapmak oldukça zordu. Böyle durumlarda tek yapabilecekleri Odin'e bir şeyler adamak oluyordu heralde. Fakat Uunartoq olarak da bilinen Viking pusulası, her türlü koşul altında yön gösterebiliyordu. Bu pusula oldukça karmaşık bir yapıya sahip, hatta orta çağda bu pusulanın 'sihirli' olduğu iddia edilirmiş çünkü güneş olmadan da yön gösterebilirmiş. Günümüz araştırmalarının ortaya koyduğuna göre bu pusulanın içine ustalıkla yerleştirilmiş bir kristal bulunmakta. Bu kristal sayesinde, pusula loş ışıkta dahi yön gösterebiliyor.
images (50).webp
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Babil Pili
images (14).webp

Bu yazımda 2000 yıl öncesine ait bağdat pili hakkında olacak. Elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu görülen Bağdat Pili isimli düzenek, 2000 yıl öncesine ait, kilden yapılmış 13 santimetre uzunluğundaki bir çömlek idi. Çömleğin içinde, demir bir çubuk etrafına sarılmış olan bakır silindir bulunuyor, içerideki düzenek ziftle kaplanarak mühürlenmişti. Bu düzenek, içine konulan sıvının özelliğine göre elektrik üretebiliyor. Dünyanın en gizemli antik nesneleri arasında sayılan ve sıkça adından söz ettiren pil, 1930’lu yıllarda Alman arkeolog Wilhelm Koenig tarafından, Bağdat yakınlarındaki bir bölgede keşfedildi.

Koenig, düzeneğin beraberinde bulduğu parçalara göz attığında, bir arada kullanılabilen bir sistem meydana geldiğini düşündü ve kıymetli objeleri elektroliz yoluyla kaplamak amacıyla üretilmiş olduğunu ileri sürdü. Bu antik düzenek, izleyen seneler içerisinde yabancı araştırmacıların da ilgisini çekmeye başladı. Yapılan analizler, içine sirke ya da şarap gibi asidik özellikli sıvılar konulduğunu, bu nedenle oluşmuş bazı aşınma izleri olduğunu gösterdi. 70’li yıllarda Alman araştırmacılardan oluşan bir grup, düzeneğin bir kopyasını yaparak Koenig’in iddiaları test ettiler ve ince bir gümüş tabakasını elektrolizle kaplamayı başardılar
 
Geri
Üst Alt