Eski Osmaniye Fotoğrafları 📷

Gaston Mizrahi'nin çektiği fotoğraflar işgal yılları Osmaniyesi'ni ve bu arada işgali yaşayan Haruniye gerçeğini gözler önüne serer
Kaynak. Tes Osmaniye

dokuman-p8osj2l5p92q6clvnf03.webp
 
Gaston Mizrahi Osmaniye şehir merkezinde çektiği bir başka fotoğrafta da Fransız kumandan Albay Bremond ile aynı çadırda masa etrafında toplananların görüntüsünü çekmiş. Albay Bremond'un yanında muhtemelen eşi Madam Bremond ve sağ köşede de Cebelibereket Sancak Valisi (Guvernör) Mesut Fani ve aşiret beyleri var. Hatta fotoğraf karesi içinde yer alanların birisiMüftülük görevi yapan bir din adamı.

dokuman-2lcifb3saxvvqidqmvfg.webp
 
Yörük Selim yanında Yüzbaşı Abdullah ile birlikte iki ağır makineli tüfenk ve yüzlerce Kuvayı Milliyeci ile birlikte 27 Mart 1920 tarihinde Haruniye'yi kuşattı. Çatışmalar kısa sürede sonuç verdi. Fransızlar ve onlara bağlı işbirlikçiler v e Ermeniler kasabadan ayrılarak tren yolu hattına doğru çekildiler. 28 Mart tarihi Haruniye'nin kurtuluşu olarak tarihimizin altın sayfalarında yer aldı. Haruniye'ye hücum esnasında Yıldırım Bölük Kumandanı Yüzbaşı Abdullah ileri hücum esnasında şehit düştü.

dokuman-v3vpaggbxkhg0zcynujx.webp
 
Rahime Hatun, Osmaniye´ye bağlı Kayalı (Raziyeler) köyü Kanlıgeçit mahallesinde 1890 yılında doğdu. Babası Abdullah, annesi Hatice´dir.

Osmaniye, 25 Aralık 1918´de önce ingilizler, daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edildi. İşgallerden sonra, kasaba ve köylerde direnme haraketleri başlamıştı. Kanlıgeçitte, Çete Reisi Hüseyin Ağa çete toplarken, Rahime Hatun çeteye yazıldı ve savaşta aktif görev aldı. Bu sırada kendisine onbaşılık gçrevi verildi ve Rahime Hatun, RAHİME ONBAŞI ismiyle anılır oldu. Savaşta genellikle süvari olarak görev yapardı. Bazen de piyadeydi. Çok haraketli ve aktifti. Bu nedenle kendisine TAYYAR (Uçan) RAHİME denirdi.

images (24).webp
 
Osmanlı yönetimi Gavurdağları coğrafyasının bulunduğu bölgede 1865 yılında Cebelibereket Sancağı’nı kurdu.

-Cebelibereket’in ilk merkezi Payas oldu. 1909 yılından sonra da Osmaniye Sancak merkezi yapıldı.

-“Gavura gavur dememe” düşüncesini esas alan Tanzimat fermanından sonra yeni kurulan Sancağın adı Cebelibereket oldu.


Halep vilayeti ve sınırları, 19. yüzyıl sonları.webp Adana vilayet haritası ve cebelibereket Sancağı.webp
 
Geri
Üst