Euro 7 Emisyon Standartları

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
1,459
Dünkü Resmi Gazete'de geçen Euro 7 emisyon standartları hakkında bu başlıkta konuşabiliriz.

Diğer emisyon standartlarından farklı olarak sadece yakıt deposu, karter ve egzoz emisyonlarını değil, fren kullanımı sırasındaki parçacık emisyonlarını da dikkate alan bu standartlarda dikkatimi çeken bir kavram oldu. "Sanal Coğrafi Sınırlama". Şimdilik zorunlu olmayıp araçlarda isteğe bağlı kullanılabileceği geçse de bu teknoloji açıkçası özgürlük bakımından beni korkutuyor. Parasıyla satın aldığın araba sırf birileri istediği için belirli bölgelere geldiğinde kilitlenip hareketsiz kalacak.

Araçlar bu kadar elektronik, bilgisayar altyapılı ve dışarıyla iletişim kurabilecek şekilde olmamalı.

Araçlar bu kadar elektronik, bilgisayar altyapılı ve dışarıyla iletişim kurabilecek şekilde olmamalı.
Çarpışma önleyici sistem arıza yapıp tiguanı yol ortasında durduruyor ve arkadan gelen bir araç patlatıyor bu sistemler şoförün elinden herşeyini aldı mekanik araba kullanmayı ben daha çok seviyorum arabam manuel ve herşey benim elimde ne otomatik arabaları seviyorum nede bu sistemleri.

Çarpışma önleyici sistem arıza yapıp tiguanı yol ortasında durduruyor ve arkadan gelen bir araç patlatıyor bu sistemler şoförün elinden herşeyini aldı mekanik araba kullanmayı ben daha çok seviyorum arabam manuel ve herşey benim elimde ne otomatik arabaları seviyorum nede bu sistemleri.

ABS, ESP gibi sistemler güvenilir ancak gaz, fren ve direksiyon kontrolünü doğrudan ele alan her türlü otomatik, elektronik sistem tehlikeli.

Bazen diyorum keşke şu Avrupa standartlarından ve gümrük birliğinden ayrılsak ta bu muamelelere maruz kalmasak...

fren kullanımı sırasındaki parçacık emisyonları
Burada balataya sınırlama getiriliyor diye anladım ben. Zaten ülkemizde ki balatlar Avrupa standardında, sadece uzak doğudan gelen ürünlerin çok az kısmında sıkıntı var diye biliyorum. Burada asıl hedef uzak doğulu üreticiler diye düşünüyorum.

Coğrafi sınırlamanın tam olarak neleri kapsadığına bakmak lazım. Avrupa kıtasında kurallar katı iken mesela ülkemizde veya Kuzey Afrika gibi ülkelerde kurallar daha serbest olabiliyor. Burada belki üreticileri koruma amaçlı bir durum yapmış olabilirler. Mesela Kuzey Afrika için üretilen araç Avrupa'ya geldiğinde belki şehir içine giremeyecek, böyle bir durumda olabilir.

Burada balataya sınırlama getiriliyor diye anladım ben.

Tamamı ile öyle. Aynı şekilde lastiklere de bir sınırlama geliyor. Belirli bir standardın altında kalan lastikler artık üretilip araçlara takılamayacak.
Coğrafi sınırlamanın tam olarak neleri kapsadığına bakmak lazım. Avrupa kıtasında kurallar katı iken mesela ülkemizde veya Kuzey Afrika gibi ülkelerde kurallar daha serbest olabiliyor. Burada belki üreticileri koruma amaçlı bir durum yapmış olabilirler. Mesela Kuzey Afrika için üretilen araç Avrupa'ya geldiğinde belki şehir içine giremeyecek, böyle bir durumda olabilir.

O da makul bir seçenek. Hatta sağdan direksiyonlu bir aracın trafiğin sağdan aktığı (araçların soldan direksiyonlu olduğu) ülkelerde kullanımına ilişkin sınırlamalar da buna dahil olabilir.

Geri