Gemiler 🚢

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FERİBOTLARI VAN GÖLÜ'NDE HİZMET EDİYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en büyük feribotlarının, Van Gölü’nde hizmet verdiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Sultan Alparslan ve İdris-i Bitlisi Feribotları işletmeye başladığından bu zamana kadar toplam 6 milyon 582 bin 540 ton yük taşıdı.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İran ve ötesi ülkelere demiryolu taşımacılığının Van Gölü üzerinden Türkiye’nin en büyük feribotları Sultan Alparslan ve İdris-i Bitlisi ile yapıldığını kaydetti. Vagonları feribota yükleyerek Van Gölü’nü geçmesini sağladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, söz konusu tren feribotlarının hizmete alındığı 2018 yılından bu yana 24 bin 127 sefer gerçekleştirdiğini belirtti. Uraloğlu, “Sultan Alparslan ve İdris-i Bitlisi Feribotları ile işletmeye başladığından bu zamana kadar Van Gölü’nden toplam 417 bin 146 vagon ve 6 milyon 582 bin 540 ton yük taşındı.” dedi.

Van Gölü’nde Taşınan Yük Yüzde 68 Arttı

Taşınan yük miktarının 2023 yılında 283 bin 459 ton olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sultan Alparslan ve İdris-i Bitlisi’nin taşıdığı yük miktarı 2024 yılında önceki yıla göre yüzde 68 artış göstererek 476 bin 717 tona ulaştı. 2023 yılında 290 olan sefer sayısı da yüzde 26 artışla 2024 yılında 364’e yükseldi. Ayrıca, önceki sene taşınan vagon sayısı 13 bin 549’ken yüzde 14 artış ile 2024 yılında 15 bin 471’e ulaştı.” şeklinde konuştu.

İran ve ötesi ülkelere İhraç Ürünleri Taşınıyor

Bakan Uraloğlu, Türk mühendislerince projelendirilen Sultan Alparslan ve İdris-i Bitlisi Feribotlarının Türkiye’nin deniz ulaşımını güçlendirip ticaret hacmini yükselttiğinin de altını çizerek, “İran ve ötesi ülkelere demiryolu ile başlıca MDF, çinko cevheri, demir çelik ürünleri, gıda, tahıl ve kimyasal ürünler ihraç edilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Tatvan-Van Arası Seyir Süresi 3,5 Saate İndi

Bakan Uraloğlu, “Her biri 50 vagon ve 350 yolcu taşıma kapasiteli olarak hizmet veren feribotlarla taşıma kapasitesi ve seyir hızı artarken yakıt tüketimi azaldı. 49 deniz mil olan Tatvan-Van arasındaki seyir süresi ise 3,5 saate indi.” dedi.

1737992727252.webp

1737992738315.webp

1737992747239.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

2024’TE 5 BİN GEMİ DENETLENDİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 531 milyon tondan fazla yük elleçlediklerini kaydetti. Türkiye’nin 2024 yılında dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olduğunun da altını çizen Uraloğlu, “Geçen yıl limanlarda 5 bine yakın gemiyi denetledik.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bölge Liman Başkanları ile bir araya geldi. Bakan Uraloğlu toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ve önemli su yollarına sahip bir ülke olarak jeostratejik önemini vurguladı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde denizciliğe önemli yatırımlar yaptıklarını belirtti. Söz konusu yatırımlar ile denizcilikte Türkiye’nin iyi bir seviyeye geldiğini vurgulayan Uraloğlu, daha çok çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Uraloğlu ayrıca hem sektörü hem de kurumları yönetebilme adına ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri daha önce hayata geçirdiklerini ifade ederek gelecekte de ihtiyaç duyulan düzenlemeleri gerçekleştireceklerini ifade etti.

193 Liman Tesisi ile 531 Milyon Tondan Fazla Yük Elleçlendi

Geçen sene 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 531 milyon tondan fazla yük elleçlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, “71 liman başkanlığımız gemi trafiğini yöneterek vatandaşlarımıza hizmet veriyor.” dedi. Uraloğlu, aynı zamanda denizlerde seyir, can ve mal emniyetinin sağlanmasının da önemine vurgu yaparak liman başkanlıklarının da bu konuda aldığı sorumluluğu vurguladı.

Dünya Ticaretinin Yüzde 85’i Deniz Yoluyla Gerçekleşiyor

Dünya ticaretinin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapıldığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Bir taraftan yolcu taşımacılığı ile ilgili görevlerimiz de var. Bu noktada da mutlaka denizde taşınan insanların burunları kanamadan seyahat etme imkanlarını sağlamalıyız.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Dünya’nın En Büyük 11. Deniz Ticaret Filosuna Sahip

Türkiye’nin 2024 yılı itibarı ile dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Yine sektörümüzde geçen yıl limanlarda 5 bine yakın gemiyi denetledik. Bunun için gayret gösteren bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiye denizcilikte ciddi bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Gemi denetimlerindeki performansın artırılmasının da önem arz ettiğini de vurgulayan Uraloğlu, “Gemi sigortaları ile ilgili çalışmamız da Denizcilik Genel Müdürlüğümüzce bu ay içinde bitirilecektir. Avrupa Birliği limanlarındaki Türk Bayraklı gemilerin performansını yukarıya çıkarmak için de elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.” dedi.

Liman başkanlıklarının etkinliğinin artması için liman hizmet teknelerini devreye aldıklarını belirten Uraloğlu, “Bu teknelerimiz gerek denetimlerde gerekse vatandaşlarımıza hizmet anlamında kullanılacak. Yıl içerisinde bu teknelerimizin sayısını arttırmayı da planlıyoruz.” dedi.

Hizmetler Dijital Ortama Taşınıyor

Denizciliğin yüksek gelirli bir istihdam alanı olmakla birlikte yeterli sayıda kalifiye personel istihdamında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Uraloğlu, söz konusu durum için gerekli çalışmaların ilgili birimler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Hizmetleri dijital ortama taşıyarak hem vatandaşlara daha etkili ve hızlı bir hizmet hem de personeli daha verimli kullanmak için hizmetleri e-devlete taşıdıklarını belirten Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS), Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi İnsanı Bilgi Sistemi (GİBS) gibi sistemlerimiz üzerinden yapılan işlemlerin online olarak yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.”



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

DÜNYANIN EN BÜYÜK ELEKTRİKLİ FERİBOTU TÜRK ESERİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yalova’da Türk tersanesi tarafından üretilen dünyanın en büyük elektrikli feribotunun Norveç sularında hizmet verdiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Tamamen Lityum ION bataryalarla çalışan feribot çevreci yapısıyla karbon salınımını yüzde 80 oranında azaltıyor.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yalova’da Türk tersanesi tarafından üretilen ve çevre dostu teknolojisiyle dikkat çeken dünyanın en büyük elektrikli feribotunun, Norveç sularında hizmet verdiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Türk tersanelerimiz artık yalnızca kendi filomuzu değil, dünya denizciliğini de şekillendiren projelere imza atıyor. Çevre dostu ve yenilikçi gemilerle küresel pazarda güçlü bir oyuncu olmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın En Büyük Elektrikli Feribotu

Bakan Uraloğlu, 2021 yılında Norveç’e ihraç edilen feribot, 143 metre uzunluğu, 600 yolcu, 200 otomobil ve 24 tır taşıma ile kendi sınıfında dünyanın en büyük elektrikli feribotu olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı. Uraloğlu, “Tamamen Lityum ION bataryalarla çalışan feribotun çevreci yapısıyla karbon salınımını yüzde 80 oranında azaltıyor. Yalova’da imal edilen dünyanın en büyük elektrikli feribotu, Oslo Fiyordu’nda hizmet veriyor.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin sürdürülebilir ve yeşil denizcilik hedeflerine vurgu yaparak, “Daha az yakıt tüketen, doğayı koruyan ve enerji verimliliğini artıran gemilerle dünya denizlerinde Türk mühendisliğinin imzasını görüyoruz.” dedi.

Hızlı Şarj ile Maksimum Verimlilik

Feribotun teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Uraloğlu, yolcu feribotları arasında 4,3 MW ile en yüksek batarya kapasiteli araçlardan biri olan feribotun yolcu indirme-bindirme esnasında hızlı şarj olabilme özelliğine sahip olduğunu ve bu sayede operasyonel verimliliği maksimum seviyeye çıkardığını belirtti.

Son olarak yeşil dönüşüm ve çevre dostu ulaşım politikalarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Denizcilikte geleceğin teknolojilerini yakından takip ederek, ülkemizin deniz taşımacılığındaki gücünü her geçen gün artırıyoruz. Türkiye, sürdürülebilir denizcilik hedeflerine hızla ilerliyor.” dedi.

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Geri
Üst