Hangi Şehre Raylı Sistem Yapılmalıdır?

Hangi Şehre Raylı Sistem Yapılmalıdır?

• Afyonkarahisar

Oy: 0 0.0%
  • Balıkesir

Oy: 3 50.0%
  • Bolu

• Çorum

Oy: 2 33.3%
  • Elazığ

• Isparta

• Kütahya

• Ordu

• Tunceli

• Van

Oy: 1 16.7%

• Kullanılan toplam oy
    6
Türkiye'deki belediyecilik anlayışı bu şehirlerin hiçbirine tramvay bile yaptırmaz ama bana kalırsa metre ray açıklığına sahip, kısa vagonlardan oluşan tramvay hatları yapılabilir.

MF-10-AC_1-656x337.webp Moderus-Beta_slider_2-scaled.webp

Bunlar Polonya Poznan'da kullanılan tramvaylar. Modertrans adlı Polonya merkezli bir şirketin ürettiği vagonlar 14.5 metre uzunluğa sahip. Bence Bozankaya da bahsettiğin şehirler için böyle vagonlar yapabilir.

Şehirlerarası demiryolu hat önerisi başlığının ardından burayı canlandırıyorum.

Şehirlerimizde malum, ticari plaka uygulamasıyla yahut sözleşmeli olarak kooperatif veya şirketlerin faaliyeti şeklinde toplu taşımada özel taşımacılar yer alıyor.

Belediyeler halkın talebini karşılamak için kendi bünyesinde hat açtığında bu özel taşımacılar mahkeme kararıyla hattı kapattırabiliyor ya da işletimini devralabiliyor. Hattı kendileri işlettiğinde ise maalesef istisnalar dışında işletim kalitesi oldukça düşüyor.

Ancak belediyeler şehir içi raylı sistem hatları yaptığında bu özel taşımacıların raylı sistem hatlarının faaliyeti üzerinde bir etkisi olmuyor. O hat hiçbir kısıtlama olmadan çalışabiliyor.

Bu yüzden şehir içi raylı sistem yatırımlarının hızlandırılması gerektiği düşüncesindeyim.

Sakarya
Trabzon
Tekirdağ
Balıkesir

Bu şehirlere acilen tramway hattı yapılmalıdır devlet/bakanlık desteği ile🙏✅
Erzurum ve Urfa da bunu takip etsin mis gibi olur
Zaten benim bir projem vardı link bırakabilirim, biraz yarım yamalak daha vakit bulamıyorum ama raylı sistemi olmayan yerlere bir şeyler düşünüyordum

İzmir'in en az 6 tane metro hattına ihtiyacı var, Ankara'nın da öyle, Adana'ya 3 tane hat yeterli olur mu?

Ağır metro hatlarının kapasitesi yadsınamaz ancak HRS hatlarına göre daha derin inşa edilmesi gerektiğinden faaliyete geçtiğinde platforma/çıkışa ulaşabilmek için çok yürümek gerekiyor.

Bunun yerine ağır metronun şart olmadığı yerlerde HRS hattı yapılmalı. Bursaray gibi dörtlü set olması şart değil. Sekizli veya onlu set ile işletim yapılabileceği hatlar inşa edilebilir.

Bunun yerine ağır metronun şart olmadığı yerlerde HRS hattı yapılmalı. Bursaray gibi dörtlü set olması şart değil. Sekizli veya onlu set ile işletim yapılabileceği hatlar inşa edilebilir.
Çok doğru ağır raylı sistemin yarı fiyatına 6 lı 8li veya 10 lu hrs vagonlarının yanaşabileceği istasyonlar inşaa edilebilir şu ağır raylı sistem sevdasından vazgeçilmeli bence bursaray gibi sistemleri her yere yaygınlaştırıp 8 li setler halinde çalıştırılacak peronların inşaa edilmesi gerekli

Çok doğru ağır raylı sistemin yarı fiyatına 6 lı 8li veya 10 lu hrs vagonlarının yanaşabileceği istasyonlar inşaa edilebilir şu ağır raylı sistem sevdasından vazgeçilmeli bence bursaray gibi sistemleri her yere yaygınlaştırıp 8 li setler halinde çalıştırılacak peronların inşaa edilmesi gerekli

Bursaray ağır metro olsaydı kapasite yönünden sıkıntı yaşamazdı ancak bu kadar işlevli de olmazdı örneğin.

Ağır metrolarda istasyon aralarını çok daha uzun yapman lazım bu da şehrin merkezi geniş bir alana yayılmamış şehirlerde işlevi düşürür.

Bursaray ağır metro olsaydı kapasite yönünden sıkıntı yaşamazdı ancak bu kadar işlevli de olmazdı örneğin.

Ağır metrolarda istasyon aralarını çok daha uzun yapman lazım bu da şehrin merkezi geniş bir alana yayılmamış şehirlerde işlevi düşürür.
Bursa tarzı şehirlere uymaz işte ortalama 1,1.5 km aralı istasyon koymak lazım hrs sistemlerine iniş ve biniş çok olay oluyor istasyonları 180 metre yapıp 6 vagon şeklinde inşaa edilse sistemler her yere yeterler istanbul istisna oraya ne yapsan yemez zaten bursaray 6 vagona göre ınşaa edilseydi gayet yeterliydi.

Geri