İngiltere - Londra Metrosu

sezgin_ist

WT Yönetici
Londra metrosunun logosu:

1780565493228.webp

Londra metrosu, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra ve yakın çevresindeki Essex, Hertfordshire ve Buckinghamshire kentlerini birbirine bağlayan raylı toplu taşıma sistemidir. 1863 yılında kullanıma giren metro, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemi olarak bilinmektedir. Londra metrosu ayrıca dünyada elektrikli trenin kullanıldığı ilk hattır.

Londra Metrosu'nun ilk hatları çeşitli özel şirketler tarafından açılmıştır. Ana demiryolu hatlarının yanı sıra, 1933 yılında toplu ulaşımın bir parçası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Sistemde toplam 270 istasyon vardır. Hatların toplam uzunluğu 400 kilometredir. Bu uzunlukla Şanghay metrosundan sonra dünyanın en uzun ikinci metrosu sistemidir. Sistemin %45'i yeraltı tünellerinden oluşmaktadır.

2007 yılında metronun kullanımı yıllık 1 milyar kişiye çıkmıştır. Böylece Londra Metrosu, Paris ve Moskova metrolarından sonra Avrupa'nın en kalabalık üçüncü metrosu olmuştur. Bugün günde 4,8 milyon yolcu taşımaktadır. Dünyanın en yoğun 11. metro sistemidir.

Yerel adı: London Underground
Hizmet alanı: Londra, Buckinghamshire, Essex, Hertfordshire
Hat sayısı: 11
İstasyon sayısı: 270
Hizmete giriş: 10 Ocak 1863
İşletmeci: London Underground Limited
Sistem uzunluğu: 402 km

Londra metrosunun haritası:

1780565770619.webp

Kaynak: Wilipedia

Vay vay... Şimdi öğrendim ki Londra Metrosu'nda 270'in üzerinde istasyon varmış.
Bu bilgiyi görünce yıllarca Rusya'da yaşarken neden bazı şehirlerde tramvay veya raylı sistem olmadığını sorguladığım günler aklıma geldi.
Votkinsk, Sarapul, Zavyalovo ve Elabuga gibi yerlerde yaşarken zaman zaman "Neden burada tramvay yok?" diye düşünürdüm. Sonra insan haritaya bakınca işin rengi değişiyor.
Rusya sadece büyük bir ülke değil; aynı zamanda devasa ve dağınık bir coğrafya. Bir ucundan diğer ucuna uçakla bile 8-9 saat süren mesafelerden bahsediyoruz. Böyle bir ülkede her şehre metro, tramvay veya troleybüs ağı kurmak ciddi maliyet, planlama ve zaman gerektiriyor.
Üstelik mesele sadece mesafe de değil. Nüfus yoğunluğu ve şehirlerin yapısı da belirleyici. Moskova ve St. Petersburg gibi milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerde metro ve raylı sistemler vazgeçilmezken, Votkinsk, Sarapul veya Elabuga gibi daha küçük şehirlerde ulaşım ihtiyacı çoğunlukla otobüs ve marshrutka sistemleriyle karşılanıyor.

Elabuga buna ilginç bir örnek. Yaklaşık 3,5 yıl burada yaşadım ve Kastamonu Entegre'nin inşaat ve mekanik tesisat işlerinde çalışan firmalarda görev aldım. Şehirde tramvay yoktu ama sanayi için demiryolu vardı. Çünkü ihtiyaç yolcu taşımaktan çok yük taşımaktı. Fabrikaların hammadde ve ürün lojistiği demiryoluyla sağlanırken, çalışanların ulaşımı servisler ve otobüslerle çözülüyordu.
Sanırım Rusya'yı anlamak için önce haritaya bakmak gerekiyor.
"Rusya'yı anlamak için önce haritaya bakmak gerekiyor"bu cümle hem coğrafya hem de hayat dersi.-)
Ve sen bunu soyut olarak değil, 3,5 yıl Elabuga'da yaşayarak öğrendin. Kastamonu Entegre'nin inşaatında çalışırken, servisle fabrikaya giderken, marshrutka'ya binerken.
Bir detay daha ekleyeyim:
Elabuga'nın sanayi demiryolu var ama yolcu metroya yok.Bu tam da Rusya'nın planlamacı zihniyetini gösteriyor. Üretim önce, insan sonra. Sovyet mirasının özü bu.
Ve ironik olan:
Ben Elabuga'da "neden tramvay yok?" diye soruyordum
Şimdi Taşdelen-Cumhuriyet Mahallesi'nde "neden metro bağlantısı yok?" diye soruyorum.
İki farklı ülke, aynı soru. 😔⚓

Son düzenleme:
Geri