İstinye - Çubuklu Arabalı Vapur Hattı

sezgin_ist

WT Yönetici
İstinye-Çubuklu arabalı vapur hattı , 21 Mart 2017’de başlayan İstanbul Boğazında yeni açılan İstinye iskelesi ile Çubuklu iskelesi arasında Şehir Hatları tarafından işletilen ilk arabalı vapur hattıdır.

Kaynak: Wikipedia

Güncel Ücret Tarifesi

1731700295124.webp

1731700322852.webp
i. UKOME' nin 25.05.2017 tarihli 2017/4-10.A sayılı kararı neticesinde kamyonlar, azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmese dahi seferlere kabul edilmeyecektir.

i. Elektrikli araçlarda %50 indirim uygulanır.

i. Araç geçişlerinde yalnızca nakit ve kredi kartı, yaya geçişlerinde ise İstanbulkartlar kabul edilmektedir. HGS ve OGS ile geçiş yapılamamaktadır.

ii. Arabalı Vapur seferlerimizde abonman kartlar geçerlidir. Abonman limit miktarı 1'dir.

Şehir Hatları:

Değerli Yolcularımız,

İstinye–Çubuklu Arabalı Vapur hattımız, 31 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla hizmet vermeyecektir.

Aynı güzergâhta, yolcu taşımacılığına özel olarak hizmet verecek Deniz Dolmuş seferlerimiz başlayacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

1753339677640.webp

15 Eylül 2026 tarihine kadar arabalı vapur hattının yeniden açılması yönünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne resmi yazılar gönderilmiştir.

Açılmaması halinde devreye Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devreye girecektir.

Hattın ilk açıldığı günden son gününe kadar sık kullandım. Hafta içi akşam ve Cumartesi günleri bisiklet ile geçişi yapıyorduk. Son zamanlarında gerçekten boş gidip geliyordu. Sadece sabah saatlerinde hatrı sayılır bir araç geçişi oluyordu. Çalışacaksa da tek vapur olmalı diye düşünüyorum.

Hattın ilk açıldığı günden son gününe kadar sık kullandım. Hafta içi akşam ve Cumartesi günleri bisiklet ile geçişi yapıyorduk. Son zamanlarında gerçekten boş gidip geliyordu. Sadece sabah saatlerinde hatrı sayılır bir araç geçişi oluyordu. Çalışacaksa da tek vapur olmalı diye düşünüyorum.

Beykoz Belediye Başkan Vekili ile görüşme fırsatımız olmuştu. Kendilerinden bu konuyu İBB Meclisi’nin gündemine taşımalarını rica etmiştik.

Biz bölge halkı olarak hattın yeniden hizmete açılmasını doğru buluyoruz. Hat kapatıldıktan sonra özellikle FSM Köprüsü, Kavacık ve bağlantı yollarında ciddi bir trafik yoğunluğu oluştu. Öyle ki Beykoz’dan Kavacık’a ulaşmak dahi oldukça zor hale geldi.

Sağ olsunlar, kendileri Haziran 2026’da İBB Meclisi’nde konuyu gündeme getirdiler. Ancak İBB yetkilileri bu konuda sessiz kalmayı tercih etti ve hat yeniden hizmete alınmadı.

Konu hakkında UKOME nezdinde de gerekli görüşmeler yapıldı. Fakat buna rağmen konu İBB’nin gündeminden çıkarıldı.

Ben şahsen 25 yıldır bu bölgede yaşayan ve bu hattı oldukça sık kullanan biriyim. Yaz dönemlerinde yolcu yoğunluğunun kış aylarına göre bir miktar daha düşük olması son derece normaldir. Bu durum yalnızca bu hatta özgü değil; İstanbul genelindeki vapur hatlarında da yaz aylarında yolcu sayılarında dönemsel düşüşler yaşanıyor.

Üstelik hattın yeniden açılması talebi yalnızca bölge sakinleri tarafından değil, bu hattı kullanarak yük taşıyan araç sürücüleri ve ilgili firmalar tarafından da dile getirildi. Söz konusu firmalar da bu süreçte Beykoz Belediyesi ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdi.

Umarım ve dilerim ki bu hat yeniden değerlendirilir ve en kısa zamanda tekrar hizmete açılır. Çünkü mesele yalnızca bir ulaşım hattının yeniden işletilmesi değil; Beykoz’un ulaşım yükünün azaltılması ve bölgedeki trafik yoğunluğunun hafifletilmesi meselesidir.

Beykoz Belediye Başkan Vekili ile görüşme fırsatımız olmuştu. Kendilerinden bu konuyu İBB Meclisi’nin gündemine taşımalarını rica etmiştik.

Biz bölge halkı olarak hattın yeniden hizmete açılmasını doğru buluyoruz. Hat kapatıldıktan sonra özellikle FSM Köprüsü, Kavacık ve bağlantı yollarında ciddi bir trafik yoğunluğu oluştu. Öyle ki Beykoz’dan Kavacık’a ulaşmak dahi oldukça zor hale geldi.

Sağ olsunlar, kendileri Haziran 2026’da İBB Meclisi’nde konuyu gündeme getirdiler. Ancak İBB yetkilileri bu konuda sessiz kalmayı tercih etti ve hat yeniden hizmete alınmadı.

Konu hakkında UKOME nezdinde de gerekli görüşmeler yapıldı. Fakat buna rağmen konu İBB’nin gündeminden çıkarıldı.

Ben şahsen 25 yıldır bu bölgede yaşayan ve bu hattı oldukça sık kullanan biriyim. Yaz dönemlerinde yolcu yoğunluğunun kış aylarına göre bir miktar daha düşük olması son derece normaldir. Bu durum yalnızca bu hatta özgü değil; İstanbul genelindeki vapur hatlarında da yaz aylarında yolcu sayılarında dönemsel düşüşler yaşanıyor.

Üstelik hattın yeniden açılması talebi yalnızca bölge sakinleri tarafından değil, bu hattı kullanarak yük taşıyan araç sürücüleri ve ilgili firmalar tarafından da dile getirildi. Söz konusu firmalar da bu süreçte Beykoz Belediyesi ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdi.

Umarım ve dilerim ki bu hat yeniden değerlendirilir ve en kısa zamanda tekrar hizmete açılır. Çünkü mesele yalnızca bir ulaşım hattının yeniden işletilmesi değil; Beykoz’un ulaşım yükünün azaltılması ve bölgedeki trafik yoğunluğunun hafifletilmesi meselesidir.
Kişisel deneyim ve görüşlerinize saygı duymakla birlikte katılmadığımı da paylaşmak istiyorum. Sizin 25 yıl ve benim de 36 yıl orada yaşamış olmamızın pek bir önemi yok. Çünkü; bu hat 2017'de işletilmeye başlandı. 8 yıl 4 ay 10 gün hizmet verdi. Benim kişisel deneyimlerim de ağırlıklı olarak okul dönemini kapsamaktadır. Haftanın tüm günleri ve de günlerin çok farklı saatlerinde deneyimleme fırsatım oldu. Bir önceki iletimde kullandığımı paylaştığım gün ve zaman aralıkları daha ağırlıkta olduğunu paylaşabilirim. İlk yıllarda araçların vapura sığmadığına pek çok kez şahit de oldum fakat son yıllarda (nedenini tam olarak bilmiyorum. Belki de uygulanan ücret tarifesi vs) hattın araç yoğunluğu ciddi olarak azaldı.

Elbette uygulanmalıdır fakat 2 vapur ile işletilecekse işletme maliyetlerine göre bir ücret uygulanmalıdır diye düşünüyorum. Tek vapurla da operasyon doğru yönetilirse işletilmesinin daha doğru ve daha ekonomik olacağını düşünüyorum.

Kavacık'tan Beykoz'a çıkmanın daha zor olmasının bununla yakından uzaktan alakası olduğunu düşünmüyorum. 15 dakikada bir çalışan bir vapur tek seferde 50 araç taşısın diyelim. Hadi abartalım ve 100 diyelim. Dakikaya vurduğunda da 7 diyelim. Dakikada 7 araç ile açıklanacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Farklı bir matematik hesabı olanlar da beni düzeltebilir.

Saygılar.

Kişisel temennim elbette eski günlerindeki gibi her açıdan sağlıklı bir şekilde işletilmesi yönünde.

Fakat bazı tedirgin olduğum noktalar da yok değil. Mesela 2 vapurla çalıştığında da şu soru geliyor benim aklıma; yeterli talep olmadığından dolayı işletme maliyetlerini çıkarabilecek ücret politikası uygulanırsa sonu ne olur?
İBB işletmeyecekse büyük ihtimalle İDO girecek bu hatta. Özel şirket acır mı vatandaşa ? 🤷🏻‍♂️

Kişisel temennim elbette eski günlerindeki gibi her açıdan sağlıklı bir şekilde işletilmesi yönünde.

Fakat bazı tedirgin olduğum noktalar da yok değil. Mesela 2 vapurla çalıştığında da şu soru geliyor benim aklıma; yeterli talep olmadığından dolayı işletme maliyetlerini çıkarabilecek ücret politikası uygulanırsa sonu ne olur?
İBB işletmeyecekse büyük ihtimalle İDO girecek bu hatta. Özel şirket acır mı vatandaşa ? 🤷🏻‍♂️

Fiyat politikası & ücretlendirmeyi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı belirleyecek. Mevzuata aykırı bir ücret tarifesinin dışına çıkamazlar, çıkarlar ise bunun cezai bedeli ve idari yaptırımı olur.

Dolayısıyla her ne kadar özel bir firma tarafından işletilecek olsa da bakanlığın belirleyeceği ücret tarifesine çıkamaz.

Konu ile ilgili olarak İDO tarafında görüşmeler yapıldı & yapılmaya da devam ediliyor.

Fakat sizin de bildiğiniz üzere;
İstinye İskelesi 29 yıllığına bir protokol imzalanarak Milli Emlak Genel Müdürlüğünden iBB’ye tahsis edildi.

Çubuklu İskelesi tahsisi tamamen İBB’ye ait.

SON DURUM

Konu ile ilgili olarak devreye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da dahil edildi.

Nihayetinde iBB’ye yapılan yoğun baskılar sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi arabalı vapur hattını 15 Eylül 2026 tarihine kadar yeniden açacak.

Açmadığı takdirde İBB’ye yapılan protokol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilecek.

Ayrıca işletme hakları da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devredilecek.

Baskılar sonuç veriyor… Arabalı vapur Beykoz’a geri geliyor!​

Temmuz 2025’te İBB’nin aldığı kararla hizmetten kaldırılan Çubuklu-İstinye arabalı vapur hattının yeniden Beykoz’a kazandırılması için bu ay somut bir adım atılması öngörülüyor.

Beykozluların yoğun bir şekilde kullandığı Çubuklu-İstinye Arabalı Vapur Hattı, 2025 yılının Temmuz ayında İBB yönetimi tarafından kaldırılmıştı.

Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre Bakanı Murat Kurum ile yaptığı görüşmeler ilk sonuçlarını vermeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kesin bir dille “bu iş yapılacak, vatandaş hizmeti alacak” talimatı sonrası İBB’ye hizmetin geri döndürülmesi ya da tahsislerin Bakanlığa devredilmesi yönündeki baskılar sonuç vermeye başladı.

Dost Beykoz’a konuşan Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel, “Yani ben her gördüğümde çünkü Cumhurbaşkanımıza bu hizmetin gelmesi gerektiğini, vatandaşın bunu çok istediğini ve bir şekilde Büyükşehir tarafından cezalandırıldığımızı anlatıyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Davut Gül ile Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da sürece dahil olduğunu ve yapılan baskıların sonuç verdiğini anlatan Gürzel, “Büyükşehir kendisinin yapacağını ifade etti. Şimdilik bekliyoruz ama yapmazlarsa da biz Ulaştırma Bakanlığımız ile birlikte bu işi tamamlayacağız.” dedi.

Gürzel, 15 Eylül’e kadar İBB’nin harekete geçmesini ya da tahsisleri Bakanlığa devretmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Boğaz trafiğine nefes aldıran hat: Çubuklu – İstinye

İlk olarak 2017 yılında hizmete açılan Çubuklu-İstinye arabalı vapur hattı, Anadolu ve Avrupa yakası arasındaki araç trafiğini doğrudan deniz yoluna aktarmak amacıyla devreye alınmıştı.

Boğaz köprülerindeki yoğunluğu hafifletmek ve özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksındaki kilitlenmeleri azaltmak adına kritik bir rol üstlenen hat, iki yaka arasındaki araçlı geçiş süresini yalnızca 8 dakikaya düşürüyordu.

Günde karşılıklı onlarca seferin yapıldığı güzergâhta, yılda yüz binlerce araç ve yolcu taşınarak hem ciddi bir zaman ve yakıt tasarrufu sağlanıyor hem de karayolu trafiğindeki karbon salımı önemli ölçüde aşağı çekiliyordu.

Beykoz ve Sarıyer ilçelerini denizden birbirine bağlayan hat, hem bireysel araç sürücüleri hem de hafif ticari taşımacılık yapan esnaf için köprülere alternatif en pratik ve ekonomik rota olarak gösteriliyordu.

Kaynak: Dost Beykoz

İlgili sayfa da zaten haberleştirdi.

Şimdiden;
İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olan Beykoz’a hayırlı ve uğurlu olsun.🙏

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eğer şehir hatları işletirse UKOME belirler fiyatları.
Elbette, bunu biliyorum ama burada bir inatlaşma (veya dayatma) durumu söz konusu. UKOME'de çoğunluk İBB'nin yanındaysa masum bir fiyat politikası olmayabilir. Kamusal hizmetten ziyade ticari (en azından zarar etmeme) bir fiyat politikası olacaktır fakat bakanlık burada masaya elini vurabilir mi? İdeal bir yönetiliş biçimiyle ilerlemediğimiz için her türlü senaryoyu düşünüyor insan.

Geri