Kalkınma Yolu Projesi

sezgin_ist

Moderatör
Mesajlar
2,721
Tepkime puanı
6,120
Yaş
33
Konum
İstanbul
Türkiye’den Basra Körfezi’ne: Kalkınma Yolu Projesi

Kalkınma Yolu Projesi, demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

1731482702159.webp
 

"Kalkınma Yolu Projesi'nin yapımına önümüzdeki yıl başlama gayretindeyiz"​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'nde son duruma ilişkin soru üzerine, şu açıklamalarda bulundu:

"Kalkınma Yolu, Basra Körfezi'nde Fav Limanı'ndan 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyolla Ovaköy Sınır Kapısı'na gelecek. Oradan da yaklaşık 2 bin 92 kilometrelik hatla Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar gidebilecek. Tabii üç tane denize açılması söz konusu. Hatta bu koridordan Rusya'ya ya da Kafkasya bölgesine açılma söz konusu. Dolayısıyla bu proje kıymetli. Neredeyiz? Projede Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve biz varız. Burada proje bitme noktasına geldi. Finansmanını ve işletilmesi dahil bunları konuşuyoruz. Önümüzdeki senenin içerisinde yapıma başlayabilir miyiz diye bir gayret içerisindeyiz. Ama elbette Irak'ta mesafe almanın zorluklarını da biliyoruz. Ama istediğimiz hızda olmasa da o projede ilerliyoruz. O proje gerçekten Türkiye'ye, coğrafyaya ciddi katkı sağlayacak."

Anadolu Ajansı
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili açıklamaları:

KALKINMA YOLU İÇİN 727 KİLOMETRE YENİ DEMİRYOLU HATTI​

Orta Koridor üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Çin’den Türkiye’ye ulaşan yükleri Marmaray ile Avrupa’ya ulaştırdıklarını anlatan Uraloğlu, “Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki mesafeleri kısaltacak Zengezur Yolu, Bakü Limanı'nı doğrudan ülkemize bağlayacaktır. Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde uluslararası iş birliği çalışmalarımız devam ediyor. Kalkınma Yolu kapsamında ülkemizden geçen 2 bin 94 kilometre demiryolu bağlantısı için 727 kilometre yeni hat, 923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık.” dedi.
 

KALKINMA YOLU, ORTA KORİDOR’U GÜÇLENDİRECEK​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan arasındaki üçlü mekanizma toplantısında konuştu. Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin, Orta Koridor’u destekleyecek, güçlendirecek bir proje olduğunu kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan Arasındaki İkinci Üçlü Mekanizma Toplantısı’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada dost ve kardeş ülke Azerbaycan ve Özbekistan Bakanlarını, T.C. Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ticarette alternatif güzergahların önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, “Orta Koridor’un çok net bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Gerek bölge ülkeleriyle gerekse de Azerbaycan ve Özbekistan ile birçok çalışmamız var. Bu çalışmaları birincil olarak hayata geçirmeye uğraşıyoruz.” dedi. Bakan Uraloğlu, multimodal taşımacılık noktasında da yine iş birliklerinin artırılması gerektiğini dile getirerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Burada yaklaşımımız, taşınan bir malın başka bir koridora çekilmesi değildir. Sadece artan malı bile biz yeni koridorlardan taşısak ya da mevcut koridorların üzerine artan malı getirsek bile esasında ciddi fayda sağlayacaktır.”

“Orta Koridor’u Ne Kadar Güçlendirip Ne Kadar Yükü Alabilirsek Hepimizin Faydasına Olur”

Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkeye, yaklaşık 1,5 milyar insana ulaşabilen ve Gayrisafi Milli Hasıla’sı 51 trilyon dolar, yıllık ticaret hacmi ise 25 trilyon dolar olan bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bugün Orta Koridor’dan demiryoluyla çıkan bir yükün en doğudan en batıya kadar sadece 18 günde nakledildiğini görüyoruz. Kalkınma Yolu’nun alternatif olacağı Süveyş Kanalı’ndan geçen 35 günde, Ümit Burnu’ndan geçen güzergahın da yaklaşık 45 günde bir yükün taşınmasına imkan verdiğini görüyoruz. Zaman en kıymetlimiz, Orta Koridor’u ne kadar güçlendirip ne kadar yükü alabilirsek hepimizin faydasına olur.”

“Zengezur Koridoru Geçişini de Hayata Geçirmeliyiz”

Bakan Uraloğlu, Özbekistan'ın Tacikistan ve Çin'le başlattığı demiryolu güzergahının da katkı sağlayacağını dile getiren Uraloğlu, Orta Koridor hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uraloğlu, “Şu anda Bakü-Tiflis-Kars Hattı üzerinden bir geçişimiz, aynı zamanda Özbekistan'dan gelen İran üzerinden de bir geçiş var. Ancak kestirme koridor burası ve biz bu koridoru güçlendirmek için mutlaka Zengezur Koridoru geçişini de hayata geçirmeliyiz.” açıklamasında bulundu.

Azerbaycan tarafındaki çalışmaları takip ettiklerini de kaydeden Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru kapsamında Türkiye tarafından da Dilucu’ndan, Iğdır ve Kars’a kadar giden yaklaşık 224 kilometrelik hattın yapım çalışmalarına bu sene başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Uraloğlu, Orta Koridor’dan gelen yükleri aynı zamanda Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’e indirme imkanlarının olacağını belirterek “En kıymetlisi Kapıkule Sınır Kapısı’ndan bütün Avrupa'ya taşımamızdır. Bu kapsamda belli bir kısım hattı bitirdik. Halen işletmede olan konvansiyonel hatlarımız var, onların da tamamının hem denizlere hem de Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar hızlı tren ağlarıyla ulaşması için birçok projeyi başlattık; yapımına devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Potansiyel Kapasite Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Artacak

İki kıtayı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden bir demiryolu güzergahını hayata geçireceklerini belirten Uraloğlu, “Potansiyel kapasitemizi bu şekilde artırmış olacağız. Bu sene Dünya Bankası ile görüşüyoruz” dedi.

Kalkınma Yolu Orta Koridor’u Destekleyecek

Kalkınma Yolu Projesi hakkında da açıklamada bulunan Bakan Uraloğlu, “Basra Körfezi’nden başlayıp ülkemiz sınırlarına kadar yaklaşık bin 200 kilometre demiryolu ve karayolunu, otoyolu içeriyor. Elbette enerji nakil hatları ve iletişim hatlarının da bu güzergahın içerisinde olması söz konusu olacak.” diye konuştu.

Türkiye’nin yaklaşık 2 bin 100 kilometrelik bir aksla geçildiğini kaydeden Uraloğlu, “Oradaki çalışmaları da bir taraftan biz yürütüyoruz. Bu projede çok daha gelişme katetmeyi istiyoruz. Proje, Orta Koridoru destekleyecek, güçlendirecek bir proje. Türkiye'ye girdikten sonra Sivas ve Erzurum üzerinden Orta Koridor’a bir bağlantı olacak. Bu anlamda da koridorların kesiştiği bir nokta oluşturarak Orta Koridor’u biraz daha güçlendireceğimizi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu kapsamındaki çalışmalar hakkında da detaylı bilgi veren Uraloğlu, “Yaklaşık 300 kilometrelik Mersin ve Gaziantep arasında halihazırda bir çalışmamız var. Boğaz geçişinden sonra Kapıkule'ye kadar giden hatta çalışmalarımız var.” dedi.

“Üç Ülkenin Ulaştırma Bakanları Arasındaki İş Birliği Ulaşımı Daha Verimli Hale Getirecek”

Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan arasında imzalanacak bildiri metninin eki olan Üçlü Eylem Planı’nın stratejik vizyonu daha somut adımlara dönüştüreceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu eylem planı, Orta Koridor’un daha etkin hale gelmesi ve bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşılması için uygulama maddelerini içermektedir. Üç ülkenin Ulaştırma Bakanları arasındaki iş birliği ticaret ve ulaşımın daha verimli hale gelmesini sağlayacak, aynı zamanda karşılıklı güvenli ve altyapı yatırımlarını da arttıracaktır.” diye konuştu.

Ortak Bildiri’nin de çok önemli bir dönüm noktası oluşturacağını anlatan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bildirimiz yalnızca niyet beyanlarını içermiyor. Aynı zamanda somut ifadelerle bu iş birliğinin nasıl daha ileriye taşınacağına dair net hedefleri ortaya koymaktadır. Bu Orta Koridor’un stratejik öneminin ne denli arttığının ve üç ülke arasında bu konuda sağlanan güçlü iş birliğinin önemli bir yansımasıdır. Diğer yandan Kalkınma Yolu’nun da sadece ekonomik bir hat olmadığını aynı zamanda bu bölgedeki iş birliği ve barış ve kalkınma fırsatlarını birbirine bağlayan bir yol olduğunun inancındayız. Bizlere sadece ticaret yapma imkanı sunmuyor, aynı zamanda daha güçlü bir bölgesel bütünleşme ve karşılıklı anlayışla ve uzun vadede kalkınmaya ulaşma fırsatı da sağlıyor.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

"Kalkınma Yolu'nun projesi bitti, yapı modeli üzerinde çalışıyoruz"​

Bakan Uraloğlu, Çin, Doğu Asya ve Hindistan'dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Kalkınma Yolu projesinde de çalışmaların devam ettiğine işaret ederek, "Bu koridorla, ülkemizden geçecek yaklaşık 2 bin 92 kilometrelik bir hatla Kapıkule'ye kadar gidecek bir koridordan bahsediyoruz. Proje bitti, finansman ve yapı modeli üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı
 

Irak hükümeti, Kalkınma Yolu Projesi için özel şirket kurulması kararı aldı​

Irak hükümeti, Kalkınma Yolu Projesi’ni yönetmek üzere özel bir şirketin kurulmasını onaylandı.​


Irak Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Kalkınma Yolu Projesi’nin uygulanmasını takip eden üst komitenin periyodik toplantısına başkanlık etti.

Toplantıda, projenin ilerleyişi ve bir önceki toplantıda alınan kararlar değerlendirildi.

Irak Kalkınma Fonu’nun Kalkınma Yolu Projesi’ni yönetmek üzere özel bir şirket kurması onaylandı. Ayrıca, proje için özel bir idari otoritenin oluşturulması yönünde de çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca, Irak ve Türkiye arasındaki proje yönetimini düzenleyen geçici yönetişim talimatları da onaylandı.

Başbakan Sudani, Oliver Wyman şirketine, Irak ve Türkiye taraflarıyla ortak bir toplantı düzenleyerek bu talimatların nihai hale getirilmesi için gerekli adımları atma talimatı verdi.

Anadolu Ajansı
 
Geri
Üst