sezgin_ist
WT Moderatör
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili açıklamaları:
Kalkınma Yolu projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa-Mardin Hızlı Tren Hattı projeleri Yatırım Programına dahil edildi.
Bu haritaya göre Şanlıurfa ve Mardin için yakında yht demiryolu ihalesi ortaya çıkacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:
Kalkınma Yolu: Türkiye'nin Geleceğe Açılan Stratejik Koridoru
21. yüzyılın en iddialı lojistik ve altyapı projelerinden biri, adım adım gerçeğe dönüşüyor:
Kalkınma Yolu Projesi — Basra Körfezi’nden Londra’ya uzanan dev bir ticaret ve ulaşım hattı.
Türkiye ve Irak iş birliğiyle hayata geçirilen bu dev altyapı projesi, sadece yollar ve raylar inşa etmiyor; ekonomileri, halkları ve kıtaları birbirine bağlıyor.
🛤 Projenin Stratejik Detayları
Türkiye Cumhuriyeti Yatırımları:
Toplam yatırım: 19,4 milyar dolar
Otoyol uzunluğu: 1.923 km
Demiryolu uzunluğu: 2.094 km
Irak Yatırımları:
🛤 Karayolu + Demiryolu toplam uzunluğu: 1.200 km
Başlangıç Noktası: Basra’daki Fav Limanı
Geçiş Noktaları: Basra – Necef – Musul – Ovaköy – Mardin – Gaziantep – Konya – İstanbul – Edirne
Hedef Nokta: Avrupa içlerine kadar kesintisiz ulaşım — Londra’ya kadar uzanan bir lojistik kuşak
Türkiye Neden Merkezde?
Türkiye bu projede yalnızca bir transit ülke değil; aynı zamanda lojistik merkez, teknik çözüm ortağı ve ekonomik çekim noktası.
İstanbul, Mersin, Adana, Gaziantep, Konya, Ankara gibi şehirler projenin aktarma, dağıtım ve üretim üslerine dönüşecek.
Proje; Türkiye'nin limanlarını, havaalanlarını, serbest bölgelerini ve organize sanayi bölgelerini orta ve doğu pazarlarına entegre ediyor.
Küresel Ekonomi İçin Yeni Bir Nefes
Basra Körfezi’nden Avrupa’ya uzanan ticaretin rotası değişiyor.
Kalkınma Yolu, Süveyş Kanalı'na olan bağımlılığı azaltacak, ürünleri daha hızlı ve düşük maliyetle kıtalar arasında taşıyacak.
Bu hat sayesinde:
Teslimat süreleri %50’ye kadar kısalacak
Yakıt ve zaman maliyeti düşecek
Üretim merkezleri ile pazarlar arasında sürdürülebilir bağlantı kurulacak
Lojistikten Daha Fazlası: Kalkınma, Erişim, Barış
Bu proje; sadece taşımacılığı değil, bölgesel kalkınmayı, istihdamı, yatırımı ve bölgesel istikrarı hedefliyor.
Kalkınma Yolu, Orta Doğu ile Avrupa arasında yeni bir ticaret dilini inşa ediyor.
Türkiye'nin altyapı vizyonu artık sınırları aşan bir çapa sahip.
Kalkınma Yolu, coğrafi konumumuzu küresel lojistik güce dönüştürmenin adıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 14973